Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Långa gatan 12
MASTMAKARE KNUT LUNDS HUS 1736
Kungliga Djurgården/Östermalm
KULTURHISTORISKT HEM PÅ KUNGLIGA DJURGÅRDEN
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

På historisk och kunglig mark, i en fastighet med anor i 1700-talet, ligger denna rymliga och välgestaltade lägenhet i två plan. Den fantastiska bostaden renoverades och inreddes för fyra år sedan med teman som flörtar med det lokala i omgivningarna på Kungliga Djurgården som innefattar både djur- och nöjesliv. I den historiska kontexten finns ett tydligt och väl genomarbetat tema, och en stilfull stämning och homogen färgsättning genomsyrar hela hemmet. Den enhetliga inredningen går helt i jordnära varma toner på både väggar och snickerier. Bland takbjälkar, väggpaneler och takkupor är dessutom den senaste tekniken integrerad. Här bor du med en mycket bra planlösning med mera sociala utrymmen på undre våningen och två sovrum belägna under snedtaket på det övre planet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Långa gatan 12
Område:
Kungliga Djurgården/Östermalm
arkitekt:
MASTMAKARE KNUT LUNDS HUS 1736
Våning:
1 av 1
Rum:
4 rum och kök
Area:
119 m²
Avgift:
7 096 kr inkl värme, VA

Allmänt

Detta är en fantastisk lägenhet med ett snyggt genomfört enhetligt koncept. Tapeterna i bostaden är importerade från USA och de styrde färgvalet i hemmet. Snickerierna, såväl originaldetaljer som nya platsbyggda, har utifrån dessa målats i matchande nyans. Ljud, ljus och värme kan styras och regleras från mobiltelefonen. Centraldammsugare finns inbyggd på båda våningarna, för underlätta städningen på de båda planen. USB-portar för snabbt internet finns i varje rum och fiber finns i fastigheten. Hemmet är mycket bra uppdelat i en social del på nedre plan och en mer privat del på den övre våningen.

Entréplan

Med ingång från husets fina loftgång gör du entré i bostaden. På lägenhetens första våning finns kök, vardagsrum, ytterligare ett rum, badrum, hall, förråd och trappa till övervåningen. Det fina köket är stort och gediget. Såväl förvaringsutrymmen som arbetsytor är väl tilltagna. Bänkskivan är av massiv ek och som stänkskydd sitter en slät glasskiva. Köket rymmer också ett stort matbord och stolar. Väggarna i köket är klädda med en tapet mönstrad med hjortdjur, vilket gör sig synnerligen fint på Djurgården som från början var en kunglig jaktpark för hjortar. Mellan köket och det intilliggande rummet sitter en vägg med spröjsade innerfönster och en dito dörr. Detta rum används för närvarande som arbetsrum men kan till exempel också nyttjas som matsal eller ett ytterligare sovrum. En förvaringsmöbel i samma stil som köksinredningen har byggts i detta rum. Ett stort fönster in mot gården förser rummet med ett fint ljus. Vardagsrummet är det så kallade Kungarummet, som ligger i fil med köket och även det har fönster ut mot Breda gatan. Det är ett ståndsmässigt men omfamnande rum med gott om plats för en stor soffgrupp. Hela undre planet har bevarade takbjälkar och mellan dem sitter ett härdat glastak med ledbelysning på insidan av glaset. I dessa rum finns även högtalare inbyggda i taken. Lägenheten har två badrum, ett på vardera våning. På nedre våningen finns en tak- och handdusch, handfat och wc. Förvaring finns i ett spegelväggskåp och i en kommod. Väggarna är klädda i ett marmorerat kakel och på golvet ligger klinker. Den hjortmönstrade tapeten från köket kommer igen i bostadens entré och trapphall som leder upp till den övre våningen. Här sitter även en fin pärlspontspanel.

Övre plan

Bostadens övervåning innefattar ett master bedroom, ytterligare ett sovrum som skulle kunna delas i två mindre, en möblerbar övre trapphall och badrum. Här bor du med snedtak, takkupor, panelklädda väggar och mysiga vinklar och vrår. Master bedroom är ett elegant och rymligt rum med fönster både mot gatan och gården. Tvärs över hallen ligger ytterligare ett härligt rum som har gavelläge och kan disponeras som ett eller två sovrum. Här finns fönster i tre väderstreck. Sovrummen har flera platsbyggda förvaringslösningar som går i samma stil som skåpen i kök och vardagsrum. I sovrummen finns i väggpanelerna små nästan osynliga fibertrådar, som kan regleras i olika nyanser och lysa likt en stjärnhimmel. Badrummet på övre våningen ligger mitt emellan de båda sovrumsdelarna med ingång från övre hallen och har även det ett mysigt snedtak. Dusch, handfat och wc kompletteras här med tvättmaskin och handdukstork. Här finns bra förvaring i ett väggskåp med spegeldörrar, kommod under handfat och öppna hyllplan. Här återfinns marmorerat kakel på väggarna och klinker på golvet.

Brf Krigsmanskassan 10

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Krigsmanskassan 10. Föreningen upplåter 10 lägenheter med bostadsrätt. Total boyta är 795 kvm. Fastigheten mot Långa gatan "Djurgårdsbageriet" uppfördes av bagarmästare Thiel 1852. Det röda trähusen mot Breda gatan och Sjömansgränd uppfördes av Mastmakare Knut Lund 1736. Husen är kulturmärkta och blå klassade (högsta klassningen i Stockholm stads kulturhistoriska klassificeringssystem). Fastigheten ligger i Sveriges första Nationalstadspark.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen registrerades år 2008 och förvärvade fastigheten 2009.

Mark

Föreningen äger marken vilket är unikt för Djurgården.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning AB och den tekniska förvaltningen sköts av egen regi.

Renoveringar

1736 Mastmakare Lunds hus uppfördes i ett plan. Mitten av 1850 Mastmakare Lunds hus byggs på med en övervåning samt loftgång. 1852 Djurgårds bageriet uppfördes. 1950 Installerades oljeeldad, vattenburen centralvärme i fastigheterna samt rinnande vatten. 1990 Putsfasaderna på Djurgårdsbageriet renoveras och träfasaderna på Mastmakare Lunds hus rödfärgas. 1998 Övervåningen i uthuslängan utmed Sjömansgränd inreds för bostadsändamål. 2009 Fortum drar in fjärvärme till fastigheterna. Brf Krigsmanskassan 10 köper fastigheten. 2011 Bagerilokalen byggs om till bostad. Fönster och ytterdörrar byts ut. Grunden längs med Långa gatan och Breda gatan fram till Mastmakare Lunds hus dräneras om. 2012 Portgången målades om. Fönsterluckor i båda huskropparna målas om. 2014 Kringelskylten i hörnet vid Bageriet nytillverkas då originalet förstörs av en förbipasserande lastbil. Brandsäkerhetskontroll genomförs av brandingenjör. Fönsterrenovering i hela fastigheten, vissa fönster byts ut och ersätts med tidstypiska. Portens yttersida och samtliga gårdsdörrar målas om. 2015 Omläggning av tegeltak Mastmakare Lunds hus, nytt tegel läggs på uthuslängorna mot gården. (inklusive nytt underlag där trä varit dåligt, ny papp och läkt) Fönsterrenovering. OVK besiktning utförd. 2017 Slam-respektive linoljefärgning av samtliga träfasader. Utbyte av tre av sex stammar och vattenledningar i gula huset. Fiberinstallation. 2018 Renovering av innergården tillsammans med grundförstärkning och åtgärd av avrinning.

Kommande renoveringar

Föreningen undersöker möjligheterna att installera bergvärme och därefter kommer gården att återställas. på sikt ska också en putsning av gula husets fasader samt brandgavel mot Långa gatan 10 göras och målning av plåttak på gula huset. När behovs uppstår ska också en renovering/utbyte av återstående 3 VA-stammar i gula huset göras Under 2012 beviljade Länsstyrelsen i Stockholmslän bidrag för upprättande av en byggnadsantikvarisk underhållsplan. Det finns också möjlighet för föreningen att söka bidrag hos Länsstyrelsen vid renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet idag på ca 5.000.000 kr, vilket ger cirka 6 200 kr per kvm boyta. Avgift/kvm/år är ca 715 kr. Avgiftsförändringar: Inga beslut eller planer finns i dagsläget att förändra månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Protector Försäkring via Bostadsrätterna tillsammans med Söderberg & Partners.

Trappstädning

Föreningen sköter städningen själva enligt schema.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar. Höst och vår.

Tvättstuga

Ingen gemensam tvättstuga finns. Kombinerad tvättmaskin och torktumlare finns i lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Gemensam innergård med utemöbler sommartid och stor julgran under december. Cykelställ finns på gården.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd.

Bredband och Kabel-TV

Kostnad för fiber/bredband tillkommer. Medlemmen väljer själv fritt från IP-Only mellan olika paket (data, TV, telefoni).

Överlåtelseavgift

Föreningen tar inte ut några avgifter i samband med överlåtelse eller pantskrivning.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-03-08. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Djurgårdsstaden är, näst efter Gamla stan, Stockholms äldsta bevarade stadsdel och den innehåller gatusträckningar, byggnader och karaktärsdrag från tidigt 1700-tal och fram till idag. Här bor du i ett bibehållet förindustriellt hantverkar- och arbetarsamhälle centralt i Stockholm, vilket får anses helt unikt. Området utgör idag ett av Stockholms reservatsområden med skyddad bebyggelse, där flera fastigheter anses särskilt kulturhistoriskt värdefulla. Att bo här är både speciellt och berikande. Att bo granne med en plats förknippad med så mycket glädje och skoj som Gröna Lund är även det positivt, och dessutom får alla boende i Djurgårdsstaden guldkort på Grönan, med fri entré och fria åk hela säsongen. Andra trevliga grannar du har här är till exempel Skansen, Waldemarsudde och Rosendals trädgårdar med inspirerande miljöer, självplock och café. Äter och fikar gott gör du även på Oaxen Krog & Slip och Skrotens Café som båda ligger vid Nya Djurgårdsvarvet ett par minuters gångväg bort. Promenadvägarna och motionsrundorna runt ön kan varieras i det oändliga. Naturupplevelserna finns runt knuten, precis som vattnet och staden. Bussar och spårväg tar dig smidigt in till de centrala delarna och du kan såklart också åka båt. Ett kvarter bort i Djurgårdsstaden finns en mataffär och vid Hotell Scandic Hasselbacken nära Skansen så finns en dygnet runt-öppen närbutik.