Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Långa gatan 12
MASTMAKARE KNUT LUNDS HUS 1736
Kungliga Djurgården/Östermalm
KULTURHISTORISKT HEM PÅ KUNGLIGA DJURGÅRDEN
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

På historisk och kunglig mark, i en fastighet med anor i 1700-talet, ligger denna rymliga och välgestaltade lägenhet i två plan. Den fantastiska bostaden renoverades och inreddes för tre år sedan med teman som flörtar med det lokala i omgivningarna på Kungliga Djurgården som innefattar både djur- och nöjesliv. I den historiska kontexten finns ett tydligt och väl genomarbetat tema, och en stilfull stämning och homogen färgsättning genomsyrar hela hemmet. Den enhetliga inredningen går helt i jordnära varma toner på både väggar och snickerier. Bland takbjälkar, väggpaneler och takkupor är dessutom den senaste tekniken integrerad. Här bor du med en mycket bra planlösning med de sociala utrymmena på den undre våningen och sovrummen belägna under snedtaket på det övre planet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Långa gatan 12
Område:
Kungliga Djurgården/Östermalm
arkitekt:
MASTMAKARE KNUT LUNDS HUS 1736
Våning:
1 av 1
Rum:
4 rum och kök
Area:
119 m²
Avgift:
7 096 kr inkl värme, VA
Pris:
11 500 000 kr Pris

Fastigheten och föreningen

De äldsta delarna av fastigheten byggdes 1736 som en mindre byggnad med ett rum och kök. Huset uppfördes av mastmakare Knut Lund som flyttade in här med sin familj. Huset kallas därefter Mastmakare Lunds hus. Under mitten av 1800-talet, någon gång mellan 1841 och 1878, byggdes den lilla fastigheten på med en våning. Då bör även trapphuset och loftgången mot innergården ha tillkommit. Uthusen på gården och det gula hus som kom att innehålla Djurgårdsbageriet uppfördes 1852 av bagare Johan Thiel. Då användes gatuhusens bottenplan till kommersiella lokaler, medan övervåningen fungerade som bostäder, och fortsatte så under 1900-talet. I takt med nya behov har fastigheten byggts om, men 1800-talskaraktären har hållits i stort sett intakt. Under 1900-talets senare del har uthusen till stor del byggts om till bostäder, men exteriört ser det fortfarande ut att vara uthus. Byggnaden har troligtvis alltid varit avfärgad med röd slamfärg. Brf Krigsmanskassan 10 förvärvade fastigheten 2010 efter att den varit familjeägd under större delen av 1900-talet. I och med bostadsrättsföreningens övertagande av fastigheten sattes ett långsiktigt restaurerings- och upprustningsprojekt igång, med målsättningen att genom varsam hand iordningställa ett gott boende, med bibehållna arkitektoniska och kulturhistoriska kvaliteter. Föreningen består av tio lägenheter belägna runt en både vacker och speciell innergård som verkligen andas historia. Flera konstnärer har genom åren avbildat gården. Varje lägenhet är unik och har sina anor och sina vinklar som ingen annan. De boende har en fin gemenskap och alla är mycket måna om fastigheten. Många har bott här i flera decennier. Det gamla Djurgårdsbageriet är även det ombyggt till bostad men skylten finns ännu kvar. Gemensamma aktiviteter som gårdsstädning och julgranspyntning anordnas. Varje år ordnas även en gatufest på Breda Gatan med långbord och levande musik för de boende i denna del av området. Grannsämjan är väldigt god och hela miljön är mycket lugn och barnvänlig.

Närområdet

Djurgårdsstaden är, näst efter Gamla stan, Stockholms äldsta bevarade stadsdel och den innehåller gatusträckningar, byggnader och karaktärsdrag från tidigt 1700-tal och fram till idag. Här bor du i ett bibehållet förindustriellt hantverkar- och arbetarsamhälle centralt i Stockholm, vilket får anses helt unikt. Området utgör idag ett av Stockholms reservatsområden med skyddad bebyggelse, där flera fastigheter anses särskilt kulturhistoriskt värdefulla. Att bo här är både speciellt och berikande. Att bo granne med en plats förknippad med så mycket glädje och skoj som Gröna Lund är även det positivt, och dessutom får alla boende i Djurgårdsstaden guldkort på Grönan, med fri entré och fria åk hela säsongen. Andra trevliga grannar du har här är till exempel Skansen, Waldemarsudde och Rosendals trädgårdar med inspirerande miljöer, självplock och café. Äter och fikar gott gör du även på Oaxen Krog & Slip och Skrotens Café som båda ligger vid Nya Djurgårdsvarvet ett par minuters gångväg bort. Promenadvägarna och motionsrundorna runt ön kan varieras i det oändliga. Naturupplevelserna finns runt knuten, precis som vattnet och staden. Bussar och spårväg tar dig smidigt in till de centrala delarna och du kan såklart också åka båt. Ett kvarter bort i Djurgårdsstaden finns en mataffär och vid Hotell Scandic Hasselbacken nära Skansen så finns en dygnet runt-öppen närbutik.

Allmänt

En fantastisk lägenhet med ett snyggt genomfört enhetligt koncept. Tapeterna i bostaden är importerade från USA och styrde färgvalet i hemmet. Snickerierna, såväl originaldetaljer som nya platsbyggda, har utifrån dessa målats i matchande nyans. Ljud, ljus och värme kan styras och regleras från mobiltelefonen. Centraldammsugare finns inbyggd på båda våningarna, för underlätta städningen på de båda planen. USB-portar för snabbt internet finns i varje rum och fiber finns även i fastigheten. Hemmet är mycket bra uppdelat i en social del på nedre plan och en mer privat del på den övre våningen, där sovrummen ligger.

Entréplan

Med ingång från fastighetens fina loftgång gör du entré i bostaden. På lägenhetens första våning finns kök, vardagsrum, matsal, badrum, hall, förråd och trappa till övervåningen. Det fina köket är u-format, stort och gediget. Såväl förvaringsutrymmen som arbetsytor är väl tilltagna. Bänkskivan är av massiv ek och som stänkskydd sitter en slät glasskiva. Köket ligger i öppen planlösning med vardagsrummet som ramas in av väggar klädda med tapeter mönstrad med hjortdjur, vilket gör sig synnerligen fint på Djurgården som från början var en kunglig jaktpark för hjortar. En förvaringsmöbel i samma stil som köksinredningen har byggts i vardagsrumsdelen. Ett stort fönster in mot gården förser rummet med ett fint ljus, och det finns även ett fönster mot gatan i köksdelen. Matsalen är det så kallade Kungarummet. Här äter du ståndsmässigt med rum för ett pampigt matbord och med fönster ut mot Breda gatan. Hela undre plan har bevarade takbjälkar. I matsal, vardagsrum och kök finns mellan detta finns ett härdat glastak med ledbelysning på insidan av glaset. I dessa rum finns även högtalare inbyggda i taken. Lägenheten har två badrum, ett på vardera våning. På nedre våningen finns en tak- och handdusch, handfat och wc. Förvaring finns i ett spegelväggskåp och i en kommod. Väggarna är klädda i ett marmorerat kakel och på golvet ligger klinker. Den hjortmönstrade tapeten från vardagsrummet kommer igen i bostadens entré och trapphall som leder upp till den övre våningen. Här sitter även en fin pärlspontspanel.

Övre plan

Bostadens övervåning innefattar ett master bedroom, ytterligare två sovrum, en möblerbar övre trapphall och badrum. Här bor du med snedtak, takkupor, panelklädda väggar och mysiga vinklar och vrår. Master bedroom är ett elegant och rymligt rum med fönster både mot gatan och gården. Tvärs över hallen ligger ytterligare ett härligt rum som har gavelläge och kan disponeras som ett eller två sovrum. Här finns fönster i tre väderstreck. Sovrummen har flera platsbyggda förvaringslösningar som går i samma stil som skåpen i kök och vardagsrum. I sovrummen finns i väggpanelerna små nästan osynliga fibertrådar, som kan regleras i olika nyanser och lysa likt en stjärnhimmel. Badrummet på övre våningen ligger mitt emellan de båda sovrumsdelarna med ingång från övre hallen och har även det ett mysigt snedtak. Dusch, handfat och wc kompletteras här med tvättmaskin och handdukstork. Här finns bra förvaring i ett väggskåp med spegeldörrar, kommod under handfat och öppna hyllplan. Här återfinns marmorerat kakel på väggarna och klinker på golvet.

Brf Krigsmanskassan 10

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Krigsmanskassan 10. Föreningen upplåter 10 lägenheter med bostadsrätt. Total boyta är 795 kvm. Fastigheten mot Långa gatan "Djurgårdsbageriet" uppfördes av bagarmästare Thiel 1852. Det röda trähusen mot Breda gatan och Skeppargränd uppfördes av Mastmakare Knut Lund 1736. Husen är kulturmärkta och blå klassade. Fastigheten ligger i Sveriges första Nationalstadspark.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen registrerades år 2008 och förvärvade fastigheten 2009.

Mark

Föreningen äger marken vilket är unikt för Djurgården.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning AB och den tekniska förvaltningen sköts av egen regi.

Renoveringar

1736 Mastmakare Lunds hus uppfördes i ett plan. Mitten av 1850 Mastmakare Lunds hus byggs på med en övervåning samt loftgång. 1852 Djurgårds bageriet uppfördes. 1950 Installerades oljeeldad, vattenburen centralvärme i fastigheterna samt rinnande vatten. 1990 Putsfasaderna på Djurgårdsbageriet renoveras och träfasaderna på Mastmakare Lunds hus rödfärgas. 1998 Övervåningen i uthuslängan utmed Sjömansgränd inreds för bostadsändamål. 2009 Fortum drar in fjärvärme till fastigheterna. Brf Krigsmanskassan 10 köper fastigheten. 2011 Bagerilokalen byggs om till bostad. Fönster och ytterdörrar byts ut. Grunden längs med Långa gatan och Breda gatan fram till Mastmakare Lunds hus dräneras om. 2012 Portgången målades om. Fönsterluckor i båda huskropparna målas om. 2014 Kringelskylten i hörnet vid Bageriet nytillverkas då originalet förstörs av en förbipasserande lastbil. Brandsäkerhetskontroll genomförs av brandingenjör. Fönsterrenovering i hela fastigheten, vissa fönster byts ut och ersätts med tidstypiska. Portens yttersida och samtliga gårdsdörrar målas om. 2015 Omläggning av tegeltak Mastmakare Lunds hus, nytt tegel läggs på uthuslängorna mot gården. (inklusive nytt underlag där trä varit dåligt, ny papp och läkt) Fönsterrenovering. OVK besiktning utförd. 2017 Slam-respektive linoljefärgning av samtliga träfasader. Utbyte av tre av sex stammar och vattenledningar i gula huset. Fiberinstallation.

Kommande renoveringar

2017/2018

Målning av plåttak på gula huset. Renovering av innergården tillsammans med grundförstärkning och åtgärd av avrinning, detta kommer påbörjas under våren sommaren 2018. För detta har man sökt bidrag hos Länsstyrelsen, besked om bidrag lämnas i mars. Offertförslag på renovering mellan 1,5-2 msek. Under 2012 beviljade Länsstyrelsen i STHLMs län bidrag för upprättande av en byggnadsantikvarisk underhållsplan. Det finns också möjlighet för föreningen att söka bidrag hos Länsstyrelsen vid renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 2.000.000 kr, vilket ger cirka 2516 kr per kvm boyta. Avgift/kvm/år ca715kr. Avgiftsförändringar: Inga beslut eller planer finns i dagsläget att förändra månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad inklusive kollektiv bostadsrättstillägg hos Moderna Försäkringar.

Trappstädning

Föreningen sköter städningen själva enligt schema.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar. Höst och vår.

Tvättstuga

Ingen gemensam tvättstuga finns. Kombinerad tvättmaskin och torktumlare finns i lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Gemensam innergård med utemöbler och grill sommartid och stor julgran under december. Cykelställ finns på gården.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd.

Bredband och Kabel-TV

Kostnad för fiber/bredband tillkommer. Medlemmen väljer själv fritt från IP-Only mellan olika paket (data, TV, telefoni).

Överlåtelseavgift

Föreningen tar inte ut några avgifter i samband med överlåtelse eller pantskrivning.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-09-07. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här