Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergsundsgatan 15
Josef Östlihn 1929
Södermalm - Hornstull
LJUS OCH HEMTREVLIG TJUGOTALSETTA MED SMART ALKOV
TEXT: MURÉEN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Spröjs, spegeldörrar och profilerade snickerier är några av de bevarade detaljer som du kan njuta av i denna fina Hornstullsetta. Här bor du både centralt och lugnt på tredje våningen i ett klassiskt 1920-talshus. I denna söta lägenhet på 28 välkomponerade kvadrat har du ett rymligt allrum med sovalkov, ett fint litet kök med fönster och en karaktärsfull hall med bra förvaring. De stora spröjsade fönstren förser bostaden med ett fint ljus och du har genom dem fin utsikt mot en grönskande park. I området har du verkligen det bästa av två världar, du bor lika nära Hornstulls puls som Mälaren och vackra naturområden på till exempel Långholmen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Josef Östlihn 1929
Rum:
1 rum och kök
Area:
28 m²
Avgift:
1 537 kr inkl värme, VA. 100 mb bredband för 100 kr/mån.
Pris:
2 500 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Huset på Bergsundgatan 15 är en hörnfastighet som uppfördes under åren 1929-1930 efter ritningar av arkitekt Josef Östlihn. Fastigheten är en klassisk tjugotalsbyggnad med slätputsad fasad i en orange nyans och med höga spröjsade, klassiskt sexrutade 1920-talsfönster. Bostadsrättsföreningen Ångpannan 12 bildades redan 1942 och består av 37 lägenheter. Föreningen har en grön härlig innergård med en nybyggd uteplats med utemöbler och grill. Invändigt finns cykelrum och tvättstuga där det är lätt att få tider. En annan trevlig sak i föreningen är en bokbytarhylla i trapphuset där man kan lämna och få böcker. I trapphuset finns även vädringsbalkonger som de boende kan nyttja.

Närområdet


Här bor du i en synnerligen trivsam och lugn del av Hornstull med Långholmen och Reimersholme åt ena hållet och Årstaviken åt andra, samtidigt som du har direkt närhet till massor av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer i området. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret. Området ger dig massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på Långholmen, Reimersholme och Tanto.

Allmänt


En fin, mysig och väldisponerad etta med bra förvaring. Väggarna är genomgående målade i ljust grått och på golven ligger trägolv av ek. I allrum och alkov ligger fiskbensparkett och i kök och hall finns stavparkett. Till lägenheten hör också två stycken förråd, ett på vinden som är ca 3 kvm, och ett i källaren på ungefär 2 kvm.

Kök


Det lilla söta köket ligger längst in i lägenheten. Här lagar du mat med utsikt över omgivningarna från det spröjsade köksfönstret. Köksluckorna är vita och släta och har läderhandtag, och bänkskivan är av massivt trä. Vid diskbänken sitter ett mindre kakel målat i vitt, och vid spisen sitter ett vackert mönstrat kakel. Idag finns här en mindre spis med två plattor och ugn, men för den som önskar en fullstor spis finns utrymme att sätta in det. Till köket hör också en stor kyl och frys från Smeg som står i rummet precis utanför köket.

Allrum


Allrummet är ett ljust och trivsamt rum där du får plats med alla funktioner du behöver. Här ryms med lätthet både en soffgrupp och matbord och till exempel förvaringsmöbler eller en arbetsplats. Det stora fönstret gör rummet ljust och soligt och den generösa takhöjden gör rummet luftigt. Väggarna är målade i en ljust grå nyans. På golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Alkov


I allrummet finns en alkov som gör att du slipper ha sängen i rummet. Sängen är uppbyggd på ett lägre loft där du har förvaringsytor under. Här kan du även dela av alkoven med ett draperi så får du den än mer avskild.

Badrum


Badrummets väggar är kaklade i vitt klassiskt kakel och på golvet ligger en ljusblågrå plastmatta. Ovanför handfatet sitter ett spegelskåp och en öppen glashylla, och under finns en kommod. Utrymme för ytterligare förvaringsmöbel finns också. Alternativt, för den som önskar, finns plats för att sätta in badkar (har funnits tidigare). Badrummet är även försett med handdukstork.

Hall


Den fina och ljusa hallen är avskild från rummet genom en korridor som svänger, en lite ovanlig planlösning som är både charmig och praktisk. Du slipper se ytterkläder och skor från lägenheten, och besökare ser heller inte direkt in i rummet. Dessutom blir inte ljuden från trapphuset störande in i bostaden. Innanför dörren finns en fin och rymlig hörnhatthylla med krokar, som hängt med sedan byggåret. Dessutom finns två platsbyggda originalgarderober med gott om plats för kläder och annat.

Brf Ångpannan Nr 12

Bergsundsgatan 15


Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten (ej tomträtt). Föreningen upplåter 37 lägenheter med bostadsrätt, 4 lägenheter med hyresrätt och 1 uthyrd hyresrättslokal. Huset ritades av arkitekten Josef Östlihn uppfördes 1929.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1942

Mark


Eftersom föreningen äger sin mark påverkas inte föreningen av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Helgasjön Fastighets AB och den tekniska förvaltningen sköts av Hutta Fastighetsförvaltning AB.

Renovering


1978 stambyte kök, 1987 gjordes fasaden, 1993 bytte man tak, 2000 stambyte i badrum, 2005 trapphusmålning, datoriserad undercentral för reglering av fjärrvärmen är installerad samt stam- och radiatorventiler byttes. 2012 snörasskydd och takvärme installerades samt byte av el-stigare, 2013 injustering av värmesystem, 2015 avloppsrören i källaren har bytts, reparation av skorsten, åtgärder har utförts på ventilation samt har ny tvättmaskin och torktumlare införskaffats, 2016 fasadarbete, fönsterrenovering samt stamspolning.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,4 mkr, vilket ger cirka 2 052 kr per kvm boyta. Snittet inom tullarna är cirka 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 594 kr (enligt ÅR- 15).

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna Försäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga


Det finns tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel samt en grovtvättmaskin.

Gemensamma utrymmen


För cyklar finns både ett cykelrum samt en en plats utanför entrén och ett cykelställ på innergården.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter


Säljare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson: . 2017-09-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:


Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV


Kabel-TV/bredband är installerat och levereras av ComHem. Fiber finns även indraget i fastigheten och levereras av Telia.

Byggnad

Byggnadsår
Josef Östlihn 1929
Energideklaration
Ej nödvändig

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här