Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergsundsgatan 15
Josef Östlihn 1929
Södermalm - Hornstull
LJUS OCH HEMTREVLIG TJUGOTALSETTA MED SMART ALKOV
TEXT: MURÉEN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Spröjs, spegeldörrar och profilerade snickerier är några av de bevarade detaljer som du kan njuta av i denna fina Hornstullsetta. Här bor du både centralt och lugnt på tredje våningen i ett klassiskt 1920-talshus. I denna söta lägenhet på 28 välkomponerade kvadrat har du ett rymligt allrum med sovalkov, ett fint litet kök med fönster och en karaktärsfull hall med bra förvaring. De stora spröjsade fönstren förser bostaden med ett fint ljus och du har genom dem fin utsikt mot en grönskande park. I området har du verkligen det bästa av två världar, du bor lika nära Hornstulls puls som Mälaren och vackra naturområden på till exempel Långholmen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bergsundsgatan 15
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Josef Östlihn 1929
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
28 m²
Avgift:
1 537 kr inkl värme, VA. 100 mb bredband för 100 kr/mån.

Allmänt

En fin, mysig och väldisponerad etta med bra förvaring. Väggarna är genomgående målade i ljust grått och på golven ligger trägolv av ek. I allrum och alkov ligger fiskbensparkett och i kök och hall finns stavparkett. Till lägenheten hör också två stycken förråd, ett på vinden som är ca 3 kvm, och ett i källaren på ungefär 2 kvm.

Kök

Det lilla söta köket ligger längst in i lägenheten. Här lagar du mat med utsikt över omgivningarna från det spröjsade köksfönstret. Köksluckorna är vita och släta och har läderhandtag, och bänkskivan är av massivt trä. Vid diskbänken sitter ett mindre kakel målat i vitt, och vid spisen sitter ett vackert mönstrat kakel. Idag finns här en mindre spis med två plattor och ugn, men för den som önskar en fullstor spis finns utrymme att sätta in det. Till köket hör också en stor kyl och frys från Smeg som står i rummet precis utanför köket.

Allrum

Allrummet är ett ljust och trivsamt rum där du får plats med alla funktioner du behöver. Här ryms med lätthet både en soffgrupp och matbord och till exempel förvaringsmöbler eller en arbetsplats. Det stora fönstret gör rummet ljust och soligt och den generösa takhöjden gör rummet luftigt. Väggarna är målade i en ljust grå nyans. På golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Alkov

I allrummet finns en alkov som gör att du slipper ha sängen i rummet. Sängen är uppbyggd på ett lägre loft där du har förvaringsytor under. Här kan du även dela av alkoven med ett draperi så får du den än mer avskild.

Badrum

Badrummets väggar är kaklade i vitt klassiskt kakel och på golvet ligger en ljusblågrå plastmatta. Ovanför handfatet sitter ett spegelskåp och en öppen glashylla, och under finns en kommod. Utrymme för ytterligare förvaringsmöbel finns också. Alternativt, för den som önskar, finns plats för att sätta in badkar (har funnits tidigare). Badrummet är även försett med handdukstork.

Hall

Den fina och ljusa hallen är avskild från rummet genom en korridor som svänger, en lite ovanlig planlösning som är både charmig och praktisk. Du slipper se ytterkläder och skor från lägenheten, och besökare ser heller inte direkt in i rummet. Dessutom blir inte ljuden från trapphuset störande in i bostaden. Innanför dörren finns en fin och rymlig hörnhatthylla med krokar, som hängt med sedan byggåret. Dessutom finns två platsbyggda originalgarderober med gott om plats för kläder och annat.

Brf Ångpannan Nr 12

Bergsundsgatan 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten (ej tomträtt). Föreningen upplåter 37 lägenheter med bostadsrätt, 4 lägenheter med hyresrätt och 1 uthyrd hyresrättslokal. Huset ritades av arkitekten Josef Östlihn uppfördes 1929.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1942

Mark

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas inte föreningen av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Helgasjön Fastighets AB och den tekniska förvaltningen sköts av Hutta Fastighetsförvaltning AB.

Renovering

1978 stambyte kök, 1987 gjordes fasaden, 1993 bytte man tak, 2000 stambyte i badrum, 2005 trapphusmålning, datoriserad undercentral för reglering av fjärrvärmen är installerad samt stam- och radiatorventiler byttes. 2012 snörasskydd och takvärme installerades samt byte av el-stigare, 2013 injustering av värmesystem, 2015 avloppsrören i källaren har bytts, reparation av skorsten, åtgärder har utförts på ventilation samt har ny tvättmaskin och torktumlare införskaffats, 2016 fasadarbete, fönsterrenovering samt stamspolning.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,2 mkr, vilket ger cirka 3 000 kr per kvm boyta. Snittet inom tullarna är cirka 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 594 kr (enligt ÅR- 17).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna Försäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel samt en grovtvättmaskin.

Gemensamma utrymmen

För cyklar finns både ett cykelrum samt en plats utanför entrén och ett cykelställ på innergården.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Säljare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV/bredband (fiber) är installerat och levereras av ComHem.

OMRÅDET

Här bor du i en synnerligen trivsam och lugn del av Hornstull med Långholmen och Reimersholme åt ena hållet och Årstaviken åt andra, samtidigt som du har direkt närhet till massor av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer i området. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret. Området ger dig massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på Långholmen, Reimersholme och Tanto.