Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Fastlagsvägen 74
Arkitekt: Edvin Engström 1943
Midsommarkransen
FUNKISTREA MED BALKONG & OSLAGBAR UTSIKT
TEXT: JARL STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Angivet pris godkänner säljaren som försäljningspris. Vi presenterar en ljus och stilren funkispärla med högt och insynsskyddat läge, vars balkong har en vidsträckt vy över såväl stad som grönskande trädtoppar. Lägenheten är genomgående och har flera fina och påkostade detaljer bevarade från byggnadsåret 1943, såsom serveringsskåp, platsbyggda garderober, originalfönster, eleganta fönsterbräden i sten och stavparkett i ek. Tack vare sin väldisponerade yta och sina goda förvaringsmöjligheter fungerar lägenheten ypperligt för såväl paret som för barnfamiljen. Det här är boendet för dig som vill kunna njuta av lugnet och grönskan i Hägersten, men som samtidigt vill ha närhet till stadens puls. Välkommen till ett stilfullt boende med fina sociala ytor, två rymliga sovrum och en svåröverträffad utsikt som till och med erbjuder en glimt av Mälaren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

VISNINGAR

SÖNDAG
26
Nov
Visning
13:45 - 14:30

Välkommen på öppen visning, boka gärna in dig på vår webb!

Ansvarig mäklare
Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Edvin Engström 1943
Våning:
3 av 3, Hiss finns ej.
Rum:
3 rum och kök
Area:
72 m²
Avgift:
4 264 kr inkl. värme och vatten (obl. tillägg för bredband: 179 kr/mån)
Pris:
4 550 000 kr (kr/bud)

Huset och föreningen:


I början av 1940-talet uppfördes det många bostadshus i den del av Midsommarkransen som gränsar mot Aspudden och Hägerstensåsen. Här byggdes nästan uteslutande smalhus i tre våningar och Raderkniven 2 utgör inget undantag. Fastigheten ritades 1943 av arkitekt Edvin Engström och byggmästare var Albin Carlsson. Byggnaden vilar på en gråputsad sockel och därovan är fasaden putsad i en gulröd nyans. Byggnaderna i Stockholms förorter utformades till stora delar på samma sätt som innan krigsåren och Raderkniven 2 är ett charmerande exempel på funkisstilen. Huset ligger intill en liten skog som är perfekt för såväl promenader och picknick som för lek med barnen. Till lägenheten hör ett rymligt källarförråd och i huset finns även ett barnvagnsförråd, ett stort cykelförråd, en tvättstuga samt ett hobbyrum med ett generöst utbud av verktyg. Framför huset finns en lummig trädgård med syrener och annan växtlighet. Här återfinns bland annat en stämningsfull uteplats och en gemensam grill. Den som önskar kan dessutom odla grönsaker i de pallkragar som finns i trädgården. På mycket kort promenadavstånd från huset byggs just nu även en förskola.

NärområdetFastigheten är belägen i populära Hägersten, där du bor i ett lugnt och ostört område, samtidigt som du har tillgång till restauranger, mataffärer, kommunikation och skolor. I närheten ligger Midsommarkransens Centrum, där du återfinner flera gemytliga restauranger och caféer. Du har även närhet till Aspuddens Centrum och Liljeholmen, samt till Telefonplan och Konstfack. Hägersten har även flera vackra naturområden och ligger nära Vinterviken där du kan besöka det synnerligen mysiga trädgårdscaféet eller ta en trevlig promenad längs vattnet, titta på koloniträdgårdarna eller besöka den populära restaurangen. På promenadavstånd ligger röda linjens tunnelbana som tar dig till city på mindre än 15 minuter och det finns även flera goda bussförbindelser att tillgå.

Hall


Redan i den inbjudande hallen möts du av den pittoreska funkischarm som präglar hela lägenheten. Här finns två tidstypiska fasta garderober med överskåp samt ett rymligt städskåp. På golvet ligger en genuin stavparkett i ek och på väggarna återfinns en ljus och stilistiskt mönstrad tapet som även fortsätter in i vardagsrummet. I hallen finns i dagsläget en hatthylla och här finns dessutom plats för kompletterande förvaring.

Vardagsrum


Precis som hallen är vardagsrummet nyligen tapetserat med en stilig gråblå tapet. Rummet erbjuder ett mycket fördelaktigt ljusinsläpp med flera fönsterpartier som samtliga har en synnerligen vacker och insynsskyddad utsikt över trädtopparna. Rummets fönster är smyckade med fönsterbräden i sten och på golvet ligger en tidstypiskt mönstrad stavparkett som - precis som lägenhetens samtliga golv - slipades så sent som 2016. Här finns gott om plats för en större soffgrupp och rummet fungerar fint för såväl socialt umgänge och middagsbjudningar som för stillsamma familjekvällar. Vardagsrummet rymmer även ett burspråk med en gemytlig matrumsdel som är placerad i anslutning till köket. Från vardagsrummet når du även lägenhetens pärla - en spatiös och högt belägen funkisbalkong med fritt sydvästläge och sol hela dagen. Här har du en insynsskyddad tillvaro där många pampiga solnedgångar över trätopparna kan avnjutas. Från balkongen får du till och med en vattenglimt mot Mälaren. Balkongen har trätrall på golvet och det finns plats för bord, stolar och växter. Du har här möjlighet att skapa en grönskande oas med himlen som tak.

Sovrum


Det rofyllda sovrummet har mustigt blågröna väggar och ett nyslipat och vaxat stavparkettgolv och här finns gott om plats för en dubbelsäng med tillhörande nattduksbord. I sovrummet återfinns två platsbyggda garderober i tidstypisk stil och det finns även utrymme för en byrå eller annan kompletterande förvaring. Precis som i övriga rum har fönstret ett vackert marmorerat bräde och en grönskande utsikt.

Rum


Lägenhetens andra rum fungerar idag som kontor, men kan med fördel även disponeras som ett andra sovrum. Här finns en platsbyggd garderob och precis som i de andra rummen ligger en välhållen stavparkett på golvet. Väggarna är delvis vitmålade, delvis tapetserade med en växtmönstrad tapet från Cole & Son, vilket bidrar till att skapa en ombonad känsla i rummet.

Kök


Det charmiga köket har delvis bevarade 40-talssnickerier, till exempel ett serveringsskåp som erbjuder goda förvaringsmöjligheter. Vid fönstret finns en mathörna för två personer - en perfekt plats för såväl gemytliga frukoststunder som för gäster som vill vara med och socialisera under matlagningsprocessen. Köket har vitmålade väggar, ett originalträgolv och en gasspis med elugn och varmluftsfunktion.

Badrum


Badrummet är stilrent och modernt, med vitt kakel på väggarna, en fondvägg med grått kakel, samt ett svart klinkergolv. Ovanför badkaret finns ett fönster med en imponerande utsikt mot Kungsholmen och Alvik, vilket bidrar till att göra badrummet till en ljus och vacker plats. Här finns även en handdukstork och ett vägghängt spegelskåp som tillhandahåller förvaring.

Brf Raderkniven 2 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Den äkta bostadsrättsföreningen Raderkniven 2 (org. nr 769601-9566) innehar en fastighet med ett bostadshus med adresserna Fastlagsvägen 72 - 74. Huset bebyggdes 1943 och är beläget i Midsommarkransen. Föreningen upplåter 13 st lägenheter med bostadsrätt och har även en hyresrättslägenhet. Huset värms upp med bergvärme och elpanna som komplement.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2007.

Mark


Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Alf Persson, Juristbyrån Juridikon enligt förvaltningsavtal. Den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi.

Renoveringar


2007: Täthetstestning av kökens frånluftskanaler, endast kolfilterfläktar får installeras.
2008: Byte av stamledningar till VVS och el. Installation av ny oljebrännare, byte av kompressor till bergvärmepump, installation av ny serviscentral för el och dragning av elledningar i lägenheterna. Installation av fiber för bredband. Renovering av hyresrätter.
2009: Underhåll av utemiljö, installation av postboxar m.m.
2010: Renovering av fönstren samt byte till energiglas i innerbågarna.
2012: Renovering av hyresrätt, inköp av tvättmaskin och installation av branddörrar i källaren m.m.
2013: Ombildning av hyresrätt till bostadsrätt. Installerat bredbands- och telefonitjänst. Påbörjat rörbyte i bottenplattan och dräneringsarbete.
2014: Renovering av källaren.
2015: Underhåll av utomhusmiljön.
2016: Installation av elpanna med patron samt servisdragning. Dränering och fasadreparation vid källaren. Renovering av hyreslägenhet m.m.

Se samtliga renoveringsdetaljer i årsredovisningen.

Kommande renoveringar:


Föreningen kommer att upprätta en underhållsplan. Inga beslutade renoveringar men däremot en översyn av tak, källare och fasad.

Ekonomi


Föreningens långfristiga skulder uppgår till 3,2 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 590 tkr, i kassan finns cirka 720 tkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 4.600 kr, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr. Föreningen har en hyresrätt kvar i föreningen vilken kan ses som en tillgång den dagen upplåtelse till bostadsrätt sker.

Avgifter


Inga planerade avgiftsändringar men kan bli aktuellt beroende på underhåll och ränteläge.

Andrahandsuthyrning


Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Avgift för andrahandsupplåtelse får tas ut efter beslut av styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste enligt stadgar teckna och vidmakthålla hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar


Trappstädning och utemiljö sköts av medlemmarna själva genom ett rullande schema i trapphuset. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga


Föreningen har en tvättstuga i källarplanet (port 72) utrustad med tvättmaskin, mangel, torkskåp och torktumlare.

Gemensamma utrymmen


Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga, cykelrum, snickerirum och barnvagnsförråd samt utemiljön. Hushållssopor slängs i mindre sophus på gården.

Parkering


Föreningen har inga bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV


Föreningen har avtal med Ownit (100/100 Mbit/s). Boende i fastigheten får tillgång till IP-TV genom att teckna separat avtal med Ownits samarbetspartners.

Förråd


Till bostadsrätten följer ett källarförråd.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-10-20. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Edvin Engström 1943
Energideklaration
Utförd 2008-11-13
Energiförbrukning
106 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
3500 kr/år
  El
800 kr/år
  Försäkring
1600 kr/år
  Övrigt
1100 kr/år
  Beräknat antal pers
2
  Kommentar
Posten övrigt avser kostnad för gas.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här