Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Fastlagsvägen 74
Edvin Engström 1943
Midsommarkransen
FUNKISTREA MED BALKONG & OSLAGBAR UTSIKT
TEXT: JARL STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Vi presenterar en ljus och stilren funkispärla med högt och insynsskyddat läge, vars balkong har en vidsträckt vy över såväl stad som grönskande trädtoppar. Lägenheten är genomgående och har flera fina och påkostade detaljer bevarade från byggnadsåret 1943, såsom serveringsskåp, platsbyggda garderober, originalfönster, eleganta fönsterbräden i sten och stavparkett i ek. Tack vare sin väldisponerade yta och sina goda förvaringsmöjligheter fungerar lägenheten ypperligt för såväl paret som för barnfamiljen. Det här är boendet för dig som vill kunna njuta av lugnet och grönskan i Hägersten, men som samtidigt vill ha närhet till stadens puls. Välkommen till ett stilfullt boende med fina sociala ytor, två rymliga sovrum och en svåröverträffad utsikt som till och med erbjuder en glimt av Mälaren.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Fastlagsvägen 74
Område:
Midsommarkransen
arkitekt:
Edvin Engström 1943
Våning:
3 av 3, Hiss finns ej.
Rum:
3 rum och kök
Area:
72 m²
Avgift:
4 264 kr inkl. värme och vatten (obl. tillägg för bredband: 179 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El:
800 kr/år
Försäkring:
1 600 kr/år
Övrigt:
1 100 kr/år
Total driftskostnad:
3 500 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Posten övrigt avser kostnad för gas.

Hall

Redan i den inbjudande hallen möts du av den pittoreska funkischarm som präglar hela lägenheten. Här finns två tidstypiska fasta garderober med överskåp samt ett rymligt städskåp. På golvet ligger en genuin stavparkett i ek och på väggarna återfinns en ljus och stilistiskt mönstrad tapet som även fortsätter in i vardagsrummet. I hallen finns i dagsläget en hatthylla och här finns dessutom plats för kompletterande förvaring.

Vardagsrum

Precis som hallen är vardagsrummet nyligen tapetserat med en stilig gråblå tapet. Rummet erbjuder ett mycket fördelaktigt ljusinsläpp med flera fönsterpartier som samtliga har en synnerligen vacker och insynsskyddad utsikt över trädtopparna. Rummets fönster är smyckade med fönsterbräden i sten och på golvet ligger en tidstypiskt mönstrad stavparkett som - precis som lägenhetens samtliga golv - slipades så sent som 2016. Här finns gott om plats för en större soffgrupp och rummet fungerar fint för såväl socialt umgänge och middagsbjudningar som för stillsamma familjekvällar. Vardagsrummet rymmer även ett burspråk med en gemytlig matrumsdel som är placerad i anslutning till köket. Från vardagsrummet når du även lägenhetens pärla - en spatiös och högt belägen funkisbalkong med fritt sydvästläge och sol hela dagen. Här har du en insynsskyddad tillvaro där många pampiga solnedgångar över trätopparna kan avnjutas. Från balkongen får du till och med en vattenglimt mot Mälaren. Balkongen har trätrall på golvet och det finns plats för bord, stolar och växter. Du har här möjlighet att skapa en grönskande oas med himlen som tak.

Sovrum

Det rofyllda sovrummet har mustigt blågröna väggar och ett nyslipat och vaxat stavparkettgolv och här finns gott om plats för en dubbelsäng med tillhörande nattduksbord. I sovrummet återfinns två platsbyggda garderober i tidstypisk stil och det finns även utrymme för en byrå eller annan kompletterande förvaring. Precis som i övriga rum har fönstret ett vackert marmorerat bräde och en grönskande utsikt.

Rum

Lägenhetens andra rum fungerar idag som kontor, men kan med fördel även disponeras som ett andra sovrum. Här finns en platsbyggd garderob och precis som i de andra rummen ligger en välhållen stavparkett på golvet. Väggarna är delvis vitmålade, delvis tapetserade med en växtmönstrad tapet från Cole & Son, vilket bidrar till att skapa en ombonad känsla i rummet.

Kök

Det charmiga köket har delvis bevarade 40-talssnickerier, till exempel ett serveringsskåp som erbjuder goda förvaringsmöjligheter. Vid fönstret finns en mathörna för två personer - en perfekt plats för såväl gemytliga frukoststunder som för gäster som vill vara med och socialisera under matlagningsprocessen. Köket har vitmålade väggar, ett originalträgolv och en gasspis med elugn och varmluftsfunktion.

Badrum

Badrummet är stilrent och modernt, med vitt kakel på väggarna, en fondvägg med grått kakel, samt ett svart klinkergolv. Ovanför badkaret finns ett fönster med en imponerande utsikt mot Kungsholmen och Alvik, vilket bidrar till att göra badrummet till en ljus och vacker plats. Här finns även en handdukstork och ett vägghängt spegelskåp som tillhandahåller förvaring.

Brf Raderkniven 2 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Raderkniven 2 (org. nr 769601-9566) innehar en fastighet med ett bostadshus med adresserna Fastlagsvägen 72 - 74. Huset bebyggdes 1943 och är beläget i Midsommarkransen. Föreningen upplåter 13 st lägenheter med bostadsrätt och har även en hyresrättslägenhet. Huset värms upp med bergvärme och elpanna som komplement.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2007.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad. Ett nytt tomträttsavtal kommer att gälla fån 2019 till 2029.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Alf Persson, Juristbyrån Juridikon enligt förvaltningsavtal. Den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi.

Renoveringar

2007: Täthetstestning av kökens frånluftskanaler, endast kolfilterfläktar får installeras. 2008: Byte av stamledningar till VVS och el. Installation av ny oljebrännare, byte av kompressor till bergvärmepump, installation av ny serviscentral för el och dragning av elledningar i lägenheterna. Installation av fiber för bredband. Renovering av hyresrätter. 2009: Underhåll av utemiljö, installation av postboxar m.m. 2010: Renovering av fönstren samt byte till energiglas i innerbågarna. 2012: Renovering av hyresrätt, inköp av tvättmaskin och installation av branddörrar i källaren m.m. 2013: Ombildning av hyresrätt till bostadsrätt. Installerat bredbands- och telefonitjänst. Påbörjat rörbyte i bottenplattan och dräneringsarbete. 2014: Renovering av källaren. 2015: Underhåll av utomhusmiljön. 2016: Installation av elpanna med patron samt servisdragning. Dränering och fasadreparation vid källaren. Renovering av hyreslägenhet m.m. 2018: Installation av ny bergvärmepump. Nytt torkskåp till tvättstugan. Se samtliga renoveringsdetaljer i årsredovisningen.

Kommande renoveringar:

Föreningen kommer att upprätta en underhållsplan. Under året ska en översyn göras, samt åtgärd av yttertaket och ifyllnad av hål utanför port 72.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 3,2 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 590 tkr, i kassan finns cirka 720 tkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 4.600 kr, snittet i Hägersten uppgår till 6.000 kr. Föreningen har en hyresrätt kvar i föreningen vilken kan ses som en tillgång den dagen upplåtelse till bostadsrätt sker.

Avgifter

Föreningen har beslutat om en avgiftshöjning med 5 % från och med 1 juli 2018. Höjningen motsvarar cirka 200 kr mer per månad för denna lägenhet. Föreningen planerar en större amortering av lånet september 2018.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke. Avgift för andrahandsupplåtelse får tas ut efter beslut av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret med styrelseansvar. Bostadsrättshavare måste enligt stadgar teckna och vidmakthålla hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning och utemiljö sköts av medlemmarna själva genom ett rullande schema i trapphuset. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga i källarplanet (port 72) utrustad med tvättmaskin, mangel, torkskåp och torktumlare.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga, cykelrum, snickerirum och barnvagnsförråd samt utemiljön. Hushållssopor slängs i mindre sophus på gården.

Parkering

Föreningen har inga bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har avtal med Ownit (100/100 Mbit/s). Boende i fastigheten får tillgång till IP-TV genom att teckna separat avtal med Ownits samarbetspartners.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-04-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Fastigheten är belägen i populära Hägersten/Midsommarkransen, där du bor i ett lugnt och ostört område, samtidigt som du har tillgång till restauranger, mataffärer, kommunikation och skolor. I närheten ligger Midsommarkransens Centrum, där du återfinner flera gemytliga restauranger och caféer. Du har även närhet till Aspuddens Centrum och Liljeholmen, samt till Telefonplan och Konstfack. Hägersten har även flera vackra naturområden och ligger nära Vinterviken där du kan besöka det synnerligen mysiga trädgårdscaféet eller ta en trevlig promenad längs vattnet, titta på koloniträdgårdarna eller besöka den populära restaurangen. På promenadavstånd ligger röda linjens tunnelbana som tar dig till city på mindre än 15 minuter och det finns även flera goda bussförbindelser att tillgå.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här