Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rörstrandsgatan 38
DORPH & HÖÖG 1906
Vasastan - Birkastan
JUGENDFYRA MED ÖPPEN SPIS, BALKONG & GARAGEPLATS
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Sekelskiftesfyra med utsikt och garage i huset! Högt upp i en välmående näst intill skuldfri förening i ett jugendhus från 1906 ligger detta själfulla hem. Fyra rum och kök med både balkong och öppen spis och med fantastisk utsikt över stad och sjö från stora vackra fönsterpartier och rum i fil. Här bor du med stora och trivsamma sällskapsytor i kök och vardagsrum och med tre möjliga sovrum med separata lägen. Därtill finns ett tjusigt badrum och separat wc. Vid försäljningen av lägenheten medföljer även en åtråvärd garageplats (för den som önskar). Till på köpet ligger detta oemotståndliga hem med bästa läge på mysiga Rörstrandsgatan som kantas av trevliga restauranger och caféer.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
DORPH & HÖÖG 1906
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
99 m²
Avgift:
3 196 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband 100mbit
Pris:
9 900 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Volontären 19 uppfördes 1906-1907 efter ritningar av den produktiva arkitektduon Dorph & Höög. De ritade en ansenlig mängd av Stockholms nyproduktion i början av 1900-talet, och särskilt mycket i Vasastan där byggnadsverksamheten var omfattande vid denna tid. Volontären 19 är ett bostadshus i sex våningar med ett tillhörande gatuhus i fem våningar. Fasaden är tidstypisk jugend som dock inte riktigt överensstämmer med de originalritningar som finns i arkivet, men det var vid denna tid vanligt att avsteg från ritningarna gjordes när husen byggdes. Fastigheten drabbades 1914 också av en brand vilket också kan ha att göra med hur exteriören kom att se ut. Fasaden är idag putsad i en beige nyans och har vackra breda och höga fönster målade i gulgrönt. Föreningen Bf Volontären upa bildades redan 1924 och består av 29 bostadsrätter, en hyresrätt (dold tillgång), två lokaler och elva garageplatser. För den som önskar medföljer vid köp av lägenheten en garageplats, månadskostnad för den är 1952 kr.

Närområdet

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en av stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett väldigt lugnt och trivsamt sätt. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.

Allmänt

En genuin och stilfull genomgående lägenhet med bra rum och fin planlösning. Stora och vackra originalfönster ger ljus och karaktär och vidunderliga vyer. Stuckaturer, kälade tak, speglade dörrar, djupa nischer och profilerade lister är några av de originaldetaljer som finns bevarade från byggåret. Därtill är de uppdateringar som hemmet fått på senare år omsorgsfullt gjorda med hänsyn till husets ursprung. Lägenheten har genomgående originalfurutiljor som vitoljats samt vitmålade väggar. Ett källarförråd om cirka fyra kvm hör också till bostaden.

Kök

Det finns kök och det finns Kök. Detta är ett Kök. Här vill du samlas kring en gryta och bara hänga kvällen lång. Trivseln sitter i väggarna och i den genuina kompositionen av köksinredning och rumslighet. Som mittenrum av tre rum i fil är köket navet i hemmet och dess skrud har skapats med stil och känsla. Köksinredningen har svartbruna speglade fronter. Överskåpen har vitrin och utnyttjar takhöjden ända upp i tak. Bänkskivorna är av marmor och väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt klassiskt kakel. Här finns en fristående stor kyl och frys från Smeg och en 90 cm bred spis med dubbla ugnar samt fläkt, också från Smeg. Vid arbetsytorna sitter fast takbelysning med lampor från Lampe Gras. Mitt i köket ryms ett rejält matbord med plats för tolv sittande. Ett stort fönster bidrar även det till rummets karaktär och ger utsikt över ett hänförande panorama.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i fil med köket och är ett stort härligt rum med en fungerande och ståtlig öppen spis i det inre hörnet. Här finns också ett stort och vackert fönster ger ytterligare glans åt rummet och mäktig utblick över de närmaste kvarteren, Karlbergssjön och Kungsholmen med de Kungsholms Strands pastellfärgade husrad vid kanalen. Siktlinjen från vardagsrummet genom köket och in i intilliggande bibliotek imponerar även den.

Sovrum ett

Med lugnt läge mot den inre gården ligger det sovrum som idag kan benämnas master bedroom. Här finns ordentligt med utrymme för både dubbelsäng och förvaringsmöbler. I gången in till rummet finns två garderober. Från sovrummet når du hemmets balkong som ligger med lugnt innergårdsläge. Balkongen är din egen oas i staden, och en väl tilltagen yta med plats för både möbler och växter.

Sovrum två

Detta rum ligger i fil med köket och används idag som bibliotek. Det är ett stort rum med lugnt läge som även det rymmer en dubbelsäng för den som skulle önska det. Detta rum har ett lika imponerande fönsterparti med dito utsikt som vardagsrummet, ett stadsskådespel som du aldrig tröttnar på.

Sovrum tre

Det tredje möjliga sovrummet används idag som ett kontor. Här har den generösa takhöjden utnyttjats till ett sovloft. Rummet har ett stort högt fönster in mot gård. Här finns även en platsbyggd bokhylla i en nisch. En fin dörr med glas i övre fyllnaden leder till detta rum.

Badrum

Även badrummet är ett stilfullt rum inrett med klassiska detaljer. Väggarna är klädda med vitt kakel satt i förband och på golvet ligger diagonalrutig marmor i svart och vitt, försett med golvvärme. Här finns ett rektangulärt handfat på benställning, ett snyggt badkar och matchande wc med svart lock. I rummet finns även en handdukstork och det är framdraget med el och avlopp för den som vill installera tvättmaskin.

Wc

Med ingång från hallen finns även en wc, eller gästtoalett. Också här är väggarna kaklade i vitt och det finns handfat med spegel och hylla samt wc.

Hall:

Hallen ligger mitt i bostaden. Innanför dörren finns ett valv med en alkov för hatthylla och skor. I den inre hallen finns även en garderob.

BF Volontären 19 u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Volontären 19. Fastigheten ligger belägen på Rörstrandsgatan 38. Föreningen består av 28 medlemslägenheter samt 1 lägenheter och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen har även ett garage i fastigheten, till denna bostad följer om man önskar en garageplats. Volontären 19 uppfördes under åren 1906-1907 efter ritningar av Dorph & Höög. Byggmästare var H Andersson och Carl Zetterberg.

Föreningen bildades

Bostadsföreningen registrerades redan 1922 och förvärvade samma år fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

2015 Modernisering av hiss. 2013 Modernisering av maskinpark i tvättstugan. 2012 Balkongbygge. 2010-2011 Reparation av gårdsbjälklag samt tätning av gårdens ytskikt. 2008 Målning yttertak. 2006 Målning trapphus. 2005 Bredband fiber. 2002 Rörstambyte samt ny tvättstuga. För mer information se förenings årsredovisning.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att se över fastighetens skalskydd samt lägga om delar av yttertaket på gathuset under 2017.

Ekonomi

En gammal förening med låg belåning (endast 2.6 msek i långfristiga skulder) och låga avgifter. Belåningsgraden är 1620 kr lån/kvm bostadsyta och årsavgifterna är på 367 kr/kvm/år. Inga beslut finns om några avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam tvättstuga i källaren.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 4 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Fastigheten är ansluten med fiber till Ownit, 100mbit. Detta ingår i den angivna avgiften.

Garage

Garage finns i fastigheten och följer med lägenheten om man önskar. Kostnaden för en plats är 1952 kr/mån.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här