Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Folkungagatan 84
Ivar Engström 1913-1914
Södermalm - Sofo
SINNLIGT VACKER TVÅA MED KAKELUGNAR & BURSPRÅK
TEXT: MURÈN STYLING: FRANSSON FOTO: SPINELL

I en nationalromantisk elegant och välbevarad tegelfastighet finns denna ovanligt själfulla och väl omhändertagna tvåa som med mycket kärlek återfått forna tiders glans. Här har du allt du kan önska dig av tidstypisk charm; ett platsbyggt kök från tiden, två fungerande kakelugnar, drygt tre meters takhöjd, burspråk, spröjsade fönster, spegeldörrar och såpat trägolv. Dessutom har stor känsla lagts på detaljer som strömbrytare, kammarlås på dörrar, takrosetter och kälning av tak. Denna lägenhet hade turen att få rätt ägare för några år sedan, som med själ och hjärta gett de 41 kvadratmetrarna den omsorg de förtjänar, och renoverat bostaden till den ljuva och genuina komposition den är idag. Hela hemmet andas omtanke och vänlighet och är dessutom mycket bra planerad med ljusa och luftiga rum som ligger i ett högt insynsfritt läge med utsikt över Katarina kyrka och parken Droskan. Lägg även till att det är en välskött fastighet i en stabil förening med låga avgifter där bredbandet ingår i månadsavgiften.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Folkungagatan 84, 3tr
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Ivar Engström 1913-1914
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
1 630 kr inkl värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 500 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
4 000 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen:

Folkungagatan 84 är en pampig och stilfull nationalromantisk tegelbyggnad i sex våningar som uppfördes under 1913-1914 efter ritningar av Ivar Engström. Fastigheten är belägen i hörnet av Folkungagatan och Södermannagatan och är mycket välbevarad både exteriört och interiört, där bland annat det vackra trapphuset imponerar. Föreningen Båtsmannen Större 4 består av 40 bostadsrätter, två hyresrätter och fyra lokaler. För de boende finns flera fina gemensamhetslokaler, bland annat en föreningslokal med kök och bioanläggning som kan hyras för fester, hobbyverkstad, sammanträdesrum och cykelförråd. Dessutom har föreningen en mycket fin kullerstensbelagd och blomstrande innergård med utemöbler i tidstypisk stil och ett imponerande utekök med inbyggd grill.

Närområdet

Här bor du där SoFo börjar, mitt i smeten och nära till allt. Restauranger och caféer, butiker och gallerior, bio och teatrar, bussar och tunnelbana, allt finns tätt intill. Nära är det också till mysiga kulturkvarter vid Katarina, Mosebacke och Nytorget. Vill du äta gott utan att bege dig ut på stan finns både en vietnamesisk restaurang och kultiga Bröderna Olssons Garlic and Shots i huset.

Allmänt

En ovanligt vacker, genuin och välkomponerad lägenhet där mycket kärlek lagts på minsta detalj. Allt som tillfogats hemmet är stiltypiskt och inköpt begagnat för att återge det dess ursprungliga karaktär. Därtill finns många bevarade detaljer, som de vackra fönstren med småspröjsad överdel, fönstervred, radiatorer, socklar, spegeldörrar till wc och dusch, garderob i vardagsrum, takrosetter i vardagsrum och hall med mera. Strömbrytarna i hemmet är synnerligen vackra. De är gjorda i mässing och porslin och köpta på en byggnadsvårdsbutik i Danmark. Därtill är även väggkontakterna utbytta till en tidspassande variant. Väggarna i samtliga rum är nymålade i brutet vitt (Stockholmsvitt). Alla trägolv är i original och är såpade och mjuka.

Kök

Det fantastiska sekelskiftesköket är köpt begagnat och byggt på plats av snickare som anpassat det till nuvarande mått. Därav får du känslan av att köket alltid funnits där det idag är. De många vitrinöverskåpen går ända upp i tak och sväljer mycket förvaring. Underskåpen integrerar även kylskåp och ugn, vilket bidrar till ett lugnt och stilfullt intryck. All köksinredning inklusive bänkskivan är vitmålad och som stänkskydd sitter vitt liggande kakel lagt i halvförband. Diskhon är i vitt porslin liksom knopparna på luckor och lådor. Mitt i köket finns plats för ett rymligt matbord och invid den finns bostadens ena kakelugn i vitt kakel dekorerad med blomsterslingor, nyrestaurerad och fullt eldningsbar. Här finns även en garderob som är byggd av spegeldörrar som fanns på fastighetens vind och är i original från huset.

Vardagsrum

Vardagsrummet är också det ett vackert och ljust rum som infattar hemmets andra kakelugn. Även den är nyrestaurerad och fin i vitt kakel med rödklöverslingor som dekoration. I det andra inre hörnet finns en inbyggd garderob i originalutförande. Rummet har generösa väggpartier och lättmöblerade ytor för soffa och andra möbler.

Sovrum

Sovrummet är beläget i det oemotståndliga burspråksrummet. Här sover du omgiven av spröjsade fönster, både originalfönstren i ytterfasaden och de innerfönster som satts in på innerväggen mot köket. Här finns plats för såväl dubbelsäng som andra möbler. I en före detta dörröppning finns även en inbyggd bokhylla.

Toalett och duschrum

Wc och dusch har två separata utrymmen med varsin dörr från hallen. De är båda klassiskt inredda i samma stil. Väggarna är klädda i vitt kakel och på golven ligger svart- och vitrutig klinker, i duschen försedd med golvvärme. På toaletten finns wc och handfat och i duschrummet finns också handfat samt en tjusig bågformad takdusch. Även badrumsdetaljerna är väl utvalda till att ge den rätta känslan. Väggskåp och krokar är köpta vintage och hyllan kommer från Byggfabriken.

Hall

Den söta hallen omfamnar och välkomnar dig direkt då du kommer in i lägenheten och bostadens karaktär visar dig direkt i speglade dörrar, trägolv och rosett i taket. Bostaden är försedd med en tidsanpassad säkerhetsdörr.

Brf Båtsmannen Större nr 4

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Båtsmannen Större nr 4. I föreningen finns tre trappuppgångar, en från Folkungagatan 82 och en från 84 samt en från Södermannagatan 8. I fastigheten finns 42 lägenheter (40 bostadsrätter och två hyreslägenheter) samt fyra lokaler. Hyresgäster är Bröderna Olsson "Garlic and Shots", Södermalms Bilel samt Taste of Vietnam (hyr två lokaler). Total yta som hyrs ut till verksamheter är 858 kvm.

Föreningen bildades

Föreningen bildades 2002 och den ekonomiska planen antogs 2007-03-16, då föreningen förvärvade fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna och den tekniska förvaltningen sköts av Boax AB.

Renovering

Större renoveringsarbeten utförda i BRF:s regi under 2007-2015: Nytt plåttak, Nya ytterdörrar Folkungagatan 82 & 84, Trapphus renoverat, Ny undercentral med anslutning till fjärrvärme, Säkerhetsdörrar installerade, Nya balkonger installerade mot innergården, Nya burar till förrådsutrymmen, Avloppsstammar relinade mellan våning 1 och 6, Avloppsstammar i källare utbytta, Avloppstammar i samtliga lokaler som Taste of Vietnam hyr utbytta, Tvättstuga renoverad med nya maskiner, Nya elstigar och elcentraler till samtliga lägenheter, Bredband via fiber installerat, Soprum renoverat, Innergården renoverad och ombyggd, Hissen helrenoverad (Folkungatatan 84), Fasad, fönster och dörrar tillhörande restaurangen Taste of Vietnam renoverade/utbytta, Föreningslokal iordningsställd i källaren Södermannagatan 8.

Kommande renoveringar

Det finns inga större renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening med mycket god ekonomi och stora lokalintäckter. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 16,4 mkr, vilket ger cirka 6528 kr per kvm boyta, och man amorterar årligen. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar. Uppgifter ur årsred. 2015.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen kommer att ta ut en avgift om ca 4400kr per år, detta träder i kraft 2018.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns en mycket trevlig innergård med ett riktigt utekök och grillmöjligheter, ett mindre cykelförråd/ cykelställ finn på gården, tvättstuga (två maskiner, en tumlare och ett torkskåp) samt en bokningsbar samlingslokal/bastu och hobbyverkstad.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen står för bredband via Bredband2 (fiber 100/100) indraget till nätverksuttag vid lägenhetens ytterdörr. Bredband och tv finns även via ComHem, abonnemang tecknas av den enskilde medlemmen.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Överlåtelseavgift, Pantsättning och medlemskapavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om ca 1100kr av säljaren samt en pantsättningasavgift av köparen om ca 400kr per lån. Ingen medlemskapsavgift förekommer.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade av föreningens kontaktperson Håkan Österholm 2017-10-18.