Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornstulls strand 13
TURE SELLMAN 1937-1938
Södermalm - Hornstull
SUVERÄN YTSMART FEMMA MED SJÖUTSIKT & BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET

Stockholms mest prisvärda femma, fantastisk! Med en mäktig sjöutsikt vid Årstaviken och härligt mitt i smeten-läge i Hornstull ligger dessa fina och välplanerade fem rum och kök samt balkong. En funkisvåning från 1937 som nyligen renoverats och byggts om till en smart familjelägenhet med fyra sovrum. Kök och vardagsrum är härliga sociala ytor och du har dessutom två badrum. Därtill består bostaden av ett stort antal platsbyggda finesser i form av olika förvaringsutrymmen, en måttanpassad arbetsplats och en snillrikt placerad tvättpelare. Allt är planerat in i minsta detalj för ett smidigt fungerande familjeliv. Renoveringen är gjord utan att bostadens ursprungliga stil fått ge vika. Tidstypiska material har återinförts och hela bostaden har klätts i en både tidsanpassad och enhetlig stil.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hornstulls strand 13, 4tr
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
TURE SELLMAN 1937-1938
Våning:
4 av 7, hiss finns
Rum:
5 rum och kök
Area:
86 m²
Avgift:
4 670 kr inkl värme, VA

Huset och föreningen

Fastigheten Tången 12 uppfördes under åren 1937-1938 efter ritningar av arkitekt Ture Sellman. I kvarteret Tången låg tidigare malmgården Jakobsberg som uppfördes under 1600-talet men flyttades till Skansen under 1930-talet. Därefter bebyggdes kvarteret med stora hus i funkisstil, däribland detta vita slätputsade bostadshus med entré både från Hornstulls Strand 13 på bottenvåningen och från Liljeholmsbron 10 på våning tre trappor. Fastigheten har totalt åtta våningar med en kungsvåning överst och har burspråk med balkonger av korrugerad plåt. Läget invid bron imponerar, precis som vyerna som utspelar sig från husets fönster och balkonger. På taket har brf Tången 12 en egen takterrass som är bokningsbar för de husets boende, en fantastisk plats till att till exempel skåla det nya året på. I huset ligger populära Bistro Barbro och snart öppnar Meet med mikrobryggeri, mat, barberare med mera.

Närområdet

Här bor du i ett svårslaget läge med magnifik utsikt och nära till ljuvliga promenad- och löpstråk längs vattnet, badplatser, ett stort restaurangutbud, butiker och gallerior, matbutiker, förskolor, F9-skola, tunnelbana, bussar och flygbussar. Aktivitetsutbudet i området är stort, här kan du till exempel sola och ha picknick i Tantolunden, hyra kajak och sup, spela minigolf, träna på gym både ute och inne, spela fotboll, ta ett kvällsdopp, leka i roliga lekparker, skejta, åka pulka och snöra på dig skridskor och ta en tur på Årstaviken när isen har lagt sig. Sommartid pågår på helgerna Hornstulls marknad precis nedanför huset med försäljning av design och vintage och matförsäljning från olika foodtrucks. Som boende i området är det gratis att vara med och sälja på marknaden en första gång om man vill pröva. En gång om året hålls även Återvinningsfesten i Hornstull, där det är fritt fram att ställa ett bord utanför porten och sälja eller skänka bort grejor.

Allmänt

En mycket fin funkislägenhet som helrenoverats under de senaste åren till att bli en smart och välfungerande familjelägenhet i enhetlig stil. Vid ombyggnaden har stor hänsyn tagits till husets ålder och ursprung och tidstypiska material och detaljer har återinförts i bostaden. Till exempel har golven belagts med fiskbensparkett av ek, rutig linoleum och stengolv, fönstren har fått foderlösa nischer, hallen en rundad putsad vägg med rundning. Strömbrytare och eluttag har genomgående bytts till tidsanpassade varianter från Byggfabriken. Väggarna är målade i vita eller sobra ljusa kulörer. Lägenheten har fina stora originalfönster med spanjoletter, fönsterbrädor av marmor och vädringsluckor.

Kök

Köket ligger tillsammans med vardagsrummet i en social öppen planlösning. Köksluckor och lådfronter är beställda från Järfälla Kök och lackade i matt svart. Beslagen kommer från Byggfabriken. Detta kompletteras med ett äldre originalskåp med snedställda dragluckor. Bänkskivorna är gjutna i betong och väggarna är kaklade i vitt 15x15-kakel satt i halvförband och fogade med mellangrå fog. Vitvarorna består av induktionshäll och fläkt från Siemens, ugn från Smeg och integrerad kyl, frys och diskmaskin, alla från Ikea. Blandaren kommer från Vola. Invid köket får du plats med ett större matbord.

Vardagsrum

Köket glider därefter över i vardagsrummet som är en härlig social yta med gott om utrymme för en stor soffgrupp och ett trevligt häng. Rummet har ett stort fönster med tre lufter som dominerar ytterväggen och ger dig en imponerande utsikt mot Liljeholmsbron och vattnet. Väggarna är målade i en gråblå ton. Rummet har tilltagna väggytor som även ger plats åt till exempel bokhyllor och andra förvaringsmöbler.

Sovrum ett

Lägenhetens största sovrum är ett stort hörnrum med ett härligt hörnfönsterparti längs hela ytterväggen mot vattnet. Här finns gott om plats för både dubbelsäng och andra möbler. Från det stora sovrummet har du även utgång till bostadens fantastiska och stora balkong som ger dig mäktiga vyer över vattnet och Liljeholmen och Gröndal och vidare mot Essingeöarna.

Sovrum två

Det näst största sovrummet används idag som ett barnrum. Det ligger med ingång från både kök/vardagsrum och badrum och har fönster ut mot balkongen och vattnet. Det är ett rymligt rum med plats för stor säng och annat möblemang. Här finns även två större lösa garderober och en inbyggd.

Sovrum tre och fyra

Dessa två sovrum är som två tvillingrum som är i stort sett lika och spegelvända. Båda rummen har ett tvåluftsfönster med utsikt mot vattnet. Det ena rummet har en målad fondvägg i en mörkt grå ton och det andra har en vägg i en gröngrå ton. I övrigt är alla väggytor vitmålade. Båda rummen har grå- och vitrutiga golv av linoleumplattor och plast för både sängar och skrivbord/hyllor.

Badrum

Badrummet renoverades 2015 och ligger med ingång från två av sovrummen. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel med mörk fog. På golvet ligger svart- och vitrutig klinker, Victorian Floor Tiles från Byggfabriken, försett med golvvärme. Här finns ett snyggt badkar på fot med blandare från Nacka Byggnadsvård. I väggen vid badkaret finns en inkaklad nisch med glashyllor. Förvaring finns även i ett spegelväggskåp från Byggfabriken. Wc är vägghängd. Badrummet är förberett med rör för handdukstork, för den som önskar sätta in det. Ett stort plus i badrummet är fönstret som ger dagljus och har vädringslåda och ett fint marmorfönsterbräde.

Duschrum

Duschrummet ligger med ingång från hallen och renoverades 2017. Även här är väggarna klädda i vitt 15x15-kakel. På golvet ligger svart hexagonklinker från Byggfabriken. Golvet har golvvärme. Här finns en avskild dusch med inkaklad nisch för schampo och tvål, blandare från Vola. Handfatet har en svart blandare, också från Vola med design av Arne Jacobsen, och ovanför handfatet sitter en integrerad spegel.

Hall

Hallen är ett ytsmart rum i vinkel och med många platsbyggda funktioner. Innanför säkerhetsdörren finns en separat avdelning för undanhängning av jackor och en platsbyggd skohylla. Därefter finns ett över- och underskåp med bänkyta emellan och samt en platsbyggd arbetsplats. Runt det rundade hörnet finns två grunda inbyggda garderober och längst in i hallen finns hemmets tvättavdelning med en tvättpelare med tvättmaskin och torktumlare i en nisch. Väggarna i hallen är vitmålade och i entrégolvet är av kalksten. Rummets skåpdörrar är av trä och har mässingsknoppar från Birch & Wood.

Brf Tången 12

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Tången 12 med adress Hornstulls Strand 13. Föreningen består av 41 medlemslägenheter samt 2 lokaler med hyresrätt (402kvm), här hyr mikrobryggeriet Meet och restaurangen Barbro. Tången 12 uppfördes under åren 1937-1938 av byggherren och byggmästaren E Råland efter ritningar av Ture Sellman.

Föreningen bildades

Bostadsföreningen registrerades redan 1986 och förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem & Fastighet och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia Förvaltning AB.

Renovering

2017 Fönsterrenovering (fönster mot gatan). 2016 Nytt port och larmsystem. 2011 Hiss renoverad & Innergård asfalterad. 2010 Tvättstuga renoverad. 2006 Ommålning trapphus & Byte av entrédörrar. 2005 Fasadrenovering. 2004 Fönsterrenovering (fönster mot gården). 2003 Takrenovering. 2002 Badrumsstammar & Köksstammar bytta. 2002 Elstigare bytta.

Kommande renoveringar

Föreningens fastighet är i mycket gott och det finns inga beslut om några kommande renoveringar.

Ekonomi

Föreningen gör positiva resultat och har ett bra kassaflöde, nyligen sänkts också avgifterna med 10%. Föreningen har ca 17 msek i långfristiga skulder och har de senaste åren amorterat filtigt (8 400 kr/lån/kvm/bostadsyta). Diskussioner förs om ytterligare en avgiftssänkning.

Andrahandsuthyrning

Ansökan om andrahandsuthyrning ska göras till styrelsen. Skäl kan vara tillfälligt jobb på annan ort, att på prov flytta hem till sin partner eller studier på annan ort. Andrahandsuthyrning för mer än ett år i taget godkännes normalt ej.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Trygghansa. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns tvättstuga, cykelförråd, innergård och takterrass. Föreningen har även ett källarrum som för tillfället utnyttjas som extra förrådsutrymme

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Comhem levererar kabel-TV och bredband. Avgiften till Comhem (för närvarande 65 kronor) tas ut i samband med månadsavgiften. Stokab fiberkabel är dragen till fastigheten men ej dragen eller inkopplad till lägenheterna. I dagsläget finns ingen plan att genomföra detta.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här