Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Handelsvägen 22
VICTOR BODIN 1909
Gamla Enskede
LJUS OCH MYSIG JUGENDTREA I GRÖNSKANDE KVARTER
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

I det historiska Handelshuset i Gamla Enskedes mysigaste kvarter finns denna trivsamma och charmfulla lägenhet om tre rum och kök. Här bor du med både genomtänkt och genomgående planlösning i väldisponerade och ljusa rum med generös takhöjd, djupa fönsternischer, breda golvtiljor och speglade dörrar. Från alla fönster har du fri och grönskande utsikt, åt ena hållet ser du den stora Margaretaparken och de andra fönstren vetter mot omkringliggande villabebyggelse och trädgårdar. På föreningens innergård kan du själv njuta av trädgård och grönska och duka upp till fika eller grilla, som att leva villaliv utan att ha husägarens förpliktelser.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
VICTOR BODIN 1909
Våning:
2 av 2, Hiss finns ej.
Rum:
3 rum och kök
Area:
65 m²
Avgift:
2 878 kr inkl. värme och vatten
Pris:
5 575 000 kr (Utropspris)

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
3 200 kr/år
Total driftskostnad:
6 200 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Huset och föreningen

Handelshuset i Gamla Enskede ritades 1909 av arkitekten Victor Bodin och byggnaden stod klar redan samma år. Huset består egentligen av tre fastigheter men har samkomponerade fasader som gör att de uppfattas som ett hus. Byggnaden har tre våningar och fem trapphus. Idén med Handelshuset var att de boende skulle kunna ha tillgång till butiker och service i direkt anslutning till sina hem, vilket vid den tiden var i en ganska lantlig miljö, men idag är helt sammanfogad med staden. Bottenvåningen är inredd med butikslokaler och de övre planen innehåller bostäder. Handelshusets intressanta historia har dokumenterats i boken "Handelshuset i Gamla Enskede under 100 år" av Maj Sandin. Föreningen Brf Handelshuset har en stor gemensam trädgård med gräsmattor, rabatter och fruktträd. Här finns även utemöbler och grill, gunga och sandlåda. Invändigt finns tvättstuga och cykelförråd.

Närområdet

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Här bor du precis vid den fina och drygt tre hektar stora Margaretaparken där du bland annat kan se Parkteaterns föreställningar under somrarna. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Gamla Enskede Matbod och Gamla Enskede Bageri samt Matateljén på kort promenadavstånd.

Allmänt

En trivsam och mysig lägenhet med välplanerade och lättmöblerade rum som får karaktär av djupa fönsternischer, speglade dörrar och genuina snickerier. Bostaden är målad i milda nyanser och har genomgående fina originalträgolv som vitlaserats. Till lägenheten hör dessutom gott om förrådsutrymmen, två på vinden och ett i källaren.

Kök

Det fina köket är renoverat i tidsanpassad stil med köksluckor med pärlspontsfronter som blandas med släta lådfronter. Skåpen utnyttjar takhöjden och går ända upp i tak. Bänkskivorna är av svart sten och som stänkskydd sitter vitt liggande kakel satt i halvförband. Vitvarorna består av kyl, frys, spishäll, ugn, fläkt och diskmaskin. I köket finns plats för ett större matbord.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett mysigt och inbjudande rum där du gärna hänger. Väggarna är målade i ljust grått som kontrasterar fint mot de vita originalsnickerierna och de vackra speglade dubbeldörrarna som leder mellan vardagsrum och sovrum.

Sovrum ett

Sovrummet är ett rofyllt och lugnt rum målat i samma grå nyans som vardagsrummet. Här ryms såväl dubbelsäng som ytterligare möbler. I anslutning till sovrummet finns en stor klädkammare.

Sovrum två

Bostadens andra sovrum används idag som ett barnrum. Väggarna är här målade i en varm sandfärgad nyans.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt klassiskt kakel med en grå bård. På golvet ligger grå plastmatta. Här finns bred förvaring i kommod under handfat och spegelskåp på vägg. Rummet har badkar.

Hall

Från den rymliga T-formade hallen når du lägenhetens alla rum. Här finns en stor nisch för hatthylla och skor och även plats för ytterligare förvaringsmöbler. I hallen ligger även en stor klädkammare som är inredd med hyllor och klädhängare.

Brf Handelshuset

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Handelshuset (org. nr 769605-0330) äger fastigheterna Slåtterkarlen 8, 10 och 16 med ett flerbostadshus. Huset är uppfört 1909 och är beläget i Enskede. Föreningen upplåter 23 st lägenheter med bostadsrätt och en med hyresrätt, det finns även sex kommersiella hyresrättslokaler samt flertalet källarutrymmen. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger fastigheten sedan 2000.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträttsavtal med Stockholms stad. Avtalet omförhandlas 2023.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi.

Renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig från 2009 till 2036, underhållsplanen uppdaterades 2017. Utförda renoveringar i urval som följer. 2017: Renovering av en trappuppgång, alla trapphus är renoverade utom port 26. 2016: Fönster och dörrenovering påbörjat med färdigställande 2018. 2015: Obligatorisk ventilationskontroll genomförd och godkänd. 2007: Byte av tvättmaskiner. 2006: Installation av fjärrvärme. 2005: Taket ommålat. 1998: Omputsning av fasaden.

Kommande renoveringar:

Genomgång av alla fönster i föreningens affärslokaler. Renovering av fönster i bostadsdelen planeras med start våren 2018. V/A-stammar har delvis bytts i fastigheten och ett partiellt stambyte utförs löpande vid köks- och badrumsrenoveringar inom en tioårsperiod. Det finns diskussioner kring om hela stambytet bör göras på en gång. Stambyte av något slag sker troligen inom fem till tio år.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till låga 2,6 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,5 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler samt en hyresrättslägenhet. Föreningen har 81 % lägre lån än medelvärdet i Enskede. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 1.500 kr/kvm, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr/kvm. Föreningen har amorterat 170 tkr extra och löst ett lån i samband med detta. I november 2017 kommer ytterligare ett lån om cirka 300 tkr amorteras. En långtidsbudget finns fram till 2027. Avgifterna i föreningen höjdes senast i början av 2017 med 5 %.

Avgifter

Det finns inga beslut om att ändra årsavgifterna ytterligare i dagsläget. Det finns dock en dialog och en plan om att avgifterna bör följa det framtida underhållsbehovet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb godtas ej.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Trappstädning utförs numera av en anlitad städfirma. De boende sköter gräsklippning och snöskottning på föreningens mark. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga finns i anslutning till port 26. Här finns två tvättmaskiner, en torktumlare, torkskåp och mangelrum.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör tvättstuga, cykelrum, barnvagnsförråd (intill port 24) samt den trevliga innergården med ett gemensamt sittmöblemang. När det gäller barnvagnar kan de även förvaras i källarplanet vid port 22 invid allmänna ytor.

Sophantering

Hushållssopor slängs i en byggnad på innergården, här finns även behållare för papper, glas, kartong och lättare grovsopor. I övrigt hänvisas man till de lokala återvinningsstationerna.

Parkering/garage

Föreningen innehar inga bilplatser. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband och kabel-tv levereras via Com Hem, varje bostadsrättshavare tecknar sitt eget abonnemang.

Förråd

Till bostadsrätten följer tre normalstora förråd, två på vinden (en trappa upp) och ett i källaren.

Juridisk person

Juridisk person godtas ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-10-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här