Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Renstiernas Gata 45
J O Nordlöf
Södermalm - Sofo
ANNO 1882 - MED KAKELUGN OCH MAGISK INNERGÅRD
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: RYDMAN

En plats för lugn och ro, kreativitet och vila. Så beskriver säljaren sitt hem, som är en förtrollande tvårumslägenhet med anorna i 1800-talet. Här tjusas du med en gång av de tjocka väggarna, de djupa fönsternischerna och de mjuka trätiljorna som möter modern komfort och väl valda materialval i kök och badrum. Därtill har bostaden en takhöjd på tre meter och en vackert dekorerad kakelugn, inte eldningsbar men ett glansfullt smycke för rummet. Med direkt anslutning utanför ytterdörren når du den fantastiska innergården, en grön och sagolik oas som klättrar upp för sluttningen och bäddas in i foten av Vita bergen. Välkommen att låta dig omfamnas av den sällsamma stämningen på Renstiernas gata!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Renstiernas Gata 45
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
J O Nordlöf
Våning:
0 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
45 m²
Avgift:
3 232 kr Inkl. värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 500 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
4 500 kr/år
Kommentar:
Uträkning enligt schablon

Allmänt

En själfull och genuin lägenhet med hög karaktär i bevarade detaljer, djupa nischer, generös takhöjd och djupa väggar. Planlösningen är genomgående och de vackra fönstren silar ljuvt ljus rakt genom bostaden. Här har du fina och generösa sällskapsytor, ett rofyllt vilsamt sovrum och ett rymligt stilfullt badrum. Därtill hör ett stort vindsförråd också till lägenheten.

Kök

Köket är beläget mitt i bostaden i den inre delen av hallen och med fin anslutning till vardagsrummet. Köksluckorna är vita och släta och bänkskivorna är av massiv ek. Väggarna invid arbetsytorna är kaklade med ljust gråblå mosaik. Till vitvarorna hör integrerad kyl och frys, induktionshäll, fläkt, ugn, mikrovågsugn och diskmaskin.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och inbjudande rum som tar emot dig med värme. Här finns plats för gott umgänge med både soffa och matbord. Två stora fönster med djupa nischer gör rummet ljust och trevligt och de gamla trätiljorna är lena och mjuka mot dina fötter. I ett av hörnen skänker en tjusigt dekorerad brun kakelugn glans åt rummet. Ugnen är tyvärr inte eldningsbar men är en fin plats för tända ljus.

Sovrum

Sovrummet ligger med lugnt och rofyllt läge mot den lilla innergården. Två fönster med djupa nischer ger rummet ett fantastiskt ljus. Här finns plats för både en dubbelsäng och annat möblemang. Ett fint patinerat trägolv ger rummet ytterligare karaktär.

Badrum

Badrummet är ett generöst och lyxigt rum som har ett lika stort fönster som övriga rum i lägenheten (men försett med insynsskyddat glas). Rummet renoverades 2015 och har väggar helkaklade i vitt och grått klinkergolv med golvvärme. Här finns bra förvaring i kommod under handfat och i ett spegelväggskåp ovan detta, och det finns även plats för till exempel en hylla. Dusch finns bakom vikbara väggar av glas.

Hall

Hallen är både välkomnade och rymlig med gott om plats för förvaring, allt efter behov. På golvet ligger klinker försett med golvvärme och i taket sitter spotlights. Förråd Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 15 kvm.

Övrigt

1 rum enligt lägenhetsförteckning

Brf Kritan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Kritan 2, 3, 4 och 5. Föreningen upplåter 44 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler och 5 lägenheter med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten J O Nordlöf och uppfördes 1882.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 1999.

Mark

Föreningen upplåter marken med tomträtt, avtalet löper till 2024-12-31.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Energibevakning AB. Trappstädning sköts av Anders Lindberg Städservice.

Renovering i urval

1987 nyinstallation hiss och stam- och elstigarebyte

2011 takmålning

2014 fjärrvärmecentral och säkerhetsdörrar 2015 ommålning trapphus

2016 fasadrenovering

2017/2018 byte fläktar

Kommande renoveringar

modernisering av hissar 2019

Ekonomi

Föreningen har en mycket bra ekonomi med dolda tillgångar i form av 5 hyresrätter. De långfristiga skulderna i föreningen är på ca 9,244 Mkr, vilket ger cirka 2950 kr/kvm, medan snittet inom Stockholms tullar är 6 000 kr/kvm. Kassan uppgår till ca 3,1 mkr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

I föreningen finns två tvättstugor, en belägen i Renstiernas Gata 41 respektive 43, och är utrustade med 2 tvättmaskiner, en stor torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Bakom fastigheterna finns en fantastisk och lummig gård i flera nivåer och med Vitabergsparken som granne. I port 41 och 47 finns cykel- och barnvagnsrum.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-TV.

Internet och TV

Levereras av Com Hem.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Överlåtelseavgiften betalas av köparen.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteret Kritan ligger med ett suveränt läge precis vid Vita Bergen och dess grönska och genuina bebyggelse och intill Nytorget och de kreativa kvarteren i SoFo. Området har många mysiga mindre butiker som erbjuder trevlig och inspirerande shopping och ett stort antal högklassiga restauranger och caféer. Busslinjerna 3 och 76 går precis utanför huset, och till Skanstull med än mer shopping, service och tunnelbana är det bara en kort promenad.