Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Renstiernas Gata 45
Arkitekt: J O Nordlöf 1882
Södermalm - SoFo
ANNO 1882 - MED KAKELUGN OCH MAGISK INNERGÅRD
TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: RYDMAN

FAST PRIS! En plats för lugn och ro, kreativitet och vila. Så beskriver säljaren sitt hem, som är en förtrollande tvårumslägenhet med anorna i 1800-talet. Här tjusas du med en gång av de tjocka väggarna, de djupa fönsternischerna och de mjuka trätiljorna som möter modern komfort och väl valda materialval i kök och badrum. Därtill har bostaden en takhöjd på tre meter och en vackert dekorerad kakelugn, inte eldningsbar men ett glansfullt smycke för rummet. Med direkt anslutning utanför ytterdörren når du den fantastiska innergården, en grön och sagolik oas som klättrar upp för sluttningen och bäddas in i foten av Vita bergen. Välkommen att låta dig omfamnas av den sällsamma stämningen på Renstiernas gata!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Pontus Hederstedt
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: J O Nordlöf 1882
Rum:
2 rum
Area:
45 m²
Avgift:
3 231 kr Inkl. värme, vatten och bredband.
Pris:
4 200 000 kr Fast pris
Huset och föreningen
Fastigheten Kritan 4 och de intilliggande husen i kvarteret Kritan bebyggdes under 1880-talets början, en period i Stockholms historia då det byggdes som aldrig förr. Kritan 4 stod klar 1882 och ritades av J O Nordlöf, som enligt uppgift titulerades civilingenjör. Många som ritade hus vid den tiden var formellt inte arkitektutbildade utan ofta byggmästare eller ingenjörer. Kritan 4 är ett tidstypiskt 1880-talshus i nyrenässansstil med rustik bottenvåning och rikligt dekorerade våningsplan med bland annat pilastrar och fönsteröverstycken avdelade av kraftiga våningsband. Det är svårt att tro att fastigheten då den var ny innehöll boenden för mindre bemedlade, men är ett bevis på hur välarbetade även dessa hus var. Brf Kritan omfattar alla fastigheterna i kvarteret Kritan och består av 49 lägenheter och två lokaler. Bakom husen ligger inbäddade gårdar med små gårdshus och sittplatser där du ostörd kan njuta grönska, grilla och duka till middag i smått trolsk miljö.

Närområdet
Kvarteret Kritan ligger med ett suveränt läge precis vid Vita Bergen och dess grönska och genuina bebyggelse och intill Nytorget och de kreativa kvarteren i SoFo. Området har många mysiga mindre butiker som erbjuder trevlig och inspirerande shopping och ett stort antal högklassiga restauranger och caféer. Busslinjerna 3 och 76 går precis utanför huset, och till Skanstull med än mer shopping, service och tunnelbana är det bara en kort promenad.

Allmänt


En själfull och genuin lägenhet med hög karaktär i bevarade detaljer, djupa nischer, generös takhöjd och djupa väggar. Planlösningen är genomgående och de vackra fönstren silar ljuvt ljus rakt genom bostaden. Här har du fina och generösa sällskapsytor, ett rofyllt vilsamt sovrum och ett rymligt stilfullt badrum. Därtill hör ett stort vindsförråd också till lägenheten.

Kök


Köket är beläget mitt i bostaden i den inre delen av hallen och med fin anslutning till vardagsrummet. Köksluckorna är vita och släta och bänkskivorna är av massiv ek. Väggarna invid arbetsytorna är kaklade med ljust gråblå mosaik. Till vitvarorna hör integrerad kyl och frys, induktionshäll, fläkt, ugn, mikrovågsugn och diskmaskin.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett stort och inbjudande rum som tar emot dig med värme. Här finns plats för gott umgänge med både soffa och matbord. Två stora fönster med djupa nischer gör rummet ljust och trevligt och de gamla trätiljorna är lena och mjuka mot dina fötter. I ett av hörnen skänker en tjusigt dekorerad brun kakelugn glans åt rummet. Ugnen är tyvärr inte eldningsbar men är en fin plats för tända ljus.

Sovrum


Sovrummet ligger med lugnt och rofyllt läge mot den lilla innergården. Två fönster med djupa nischer ger rummet ett fantastiskt ljus. Här finns plats för både en dubbelsäng och annat möblemang. Ett fint patinerat trägolv ger rummet ytterligare karaktär.

Badrum


Badrummet är ett generöst och lyxigt rum som har ett lika stort fönster som övriga rum i lägenheten (men försett med insynsskyddat glas). Rummet renoverades 2015 och har väggar helkaklade i vitt och grått klinkergolv med golvvärme. Här finns bra förvaring i kommod under handfat och i ett spegelväggskåp ovan detta, och det finns även plats för till exempel en hylla. Dusch finns bakom vikbara väggar av glas.

Hall


Hallen är både välkomnade och rymlig med gott om plats för förvaring, allt efter behov. På golvet ligger klinker försett med golvvärme och i taket sitter spotlights.

Förråd
Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 15 kvm.

Brf Kritan

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Kritan 2, 3, 4 och 5. Föreningen upplåter 44 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler och 5 lägenheter med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten J O Nordlöf och uppfördes 1882.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten år 1999.

Mark


Föreningen upplåter marken med tomträtt om 304 700 kr/år till 2025.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Energibevakning AB. Trappstädning sköts av Anders Lindberg Städservice.

Renovering


1987 nyinstallation hiss och stam- och elstigarebyte

2011 takmålning


2014 fjärrvärmecentral och säkerhetsdörrar
2015 ommålning trapphus

2016 fasadrenoveringKommande renoveringar


För närvarande finns inga planerade renoveringar.

Ekonomi


De långfristiga skulderna i föreningen är på ca 12,6 Mkr, vilket ger cirka 4 020 kr/kvm, medan snittet inom Stockholms tullar är 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm är ca 718 kr och man har inte några planer på att förändra avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätterna.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga


I föreningen finns två tvättstugor, en belägen i Renstiernas Gata 41 respektive 43, och är utrustade med 2 tvättmaskiner, en stor torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen


Bakom fastigheterna finns en fantastisk och lummig gård i flera nivåer och med Vitabergsparken som granne. I port 41 och 47 finns cykel- och barnvagnsrum.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV


I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-TV.

Internet och TV


Levereras av Com Hem.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter


Överlåtelseavgiften betalas av köparen.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-09-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: J O Nordlöf 1882
Energideklaration
Utförd
Energiklass
None

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här