Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bokbindarvägen 47
Eric Rasmusson 1943
Hägerstensåsen
RYMLIG HÖRNTVÅA MED BALKONG I ETT FINT 40-TALSHUS
TEXT: BERTHELS FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I ett av de fina tegelhusen uppe på lummiga Hägerstensåsen hittar vi denna stora hörntvåa, som med enkla medel går att göra om till en riktigt bra trea. Här är det lätt att trivas, åtminstone om du gillar trevliga grannar, grönskande utsikt och tidstypisk arkitektur.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Pontus Hederstedt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bokbindarvägen 47
Område:
Hägerstensåsen
arkitekt:
Eric Rasmusson 1943
Våning:
1 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
66 m²
Avgift:
3 392 kr inkl. värme, vatten och kabel-tv (obl. tillägg för bredband: 119 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El:
3 300 kr/år
Försäkring:
984 kr/år
Övrigt:
2 976 kr/år
Total driftskostnad:
7 260 kr/år
Beräknat antal pers:
1
Kommentar:
Posten "övrigt" avser gas.

Allmänt

En halv trappa upp, i ett av Hägerstensåsens röda punkthus från 40-talet, hittar vi denna rymliga hörntvåa. Här bor du i ett skyddat läge med grönskande utsikt mot föreningens trädgård, som även rådjuren gillar att besöka. Det stora hörnrummet, med fönster i två väderstreck och utgång till den mysiga balkongen, är lägenhetens juvel. Rummet disponeras idag som vardagsrum med halvöppen planlösning mot det stilrena köket, men går med enkla medel att dela av till två sovrum för dig som behöver en trea. Lägenheten bjuder också på ett ovanligt rymligt badrum, originalfönster med fönsterbänkar i marmor, vindsförråd och riktigt trevliga grannar.

Kök

I det välplanerade köket, som är delvis öppet mot vardagsrummet, finns plats för matbord och gott om förvaringsskåp och arbetsytor. Inredningen är stilren, med vitmålade väggar, grå klinkerplattor, svart bänkskiva och skimrande mosaikkakel. Det lilla kvadratiska fönstret är en trevlig tidstypisk detalj som sätter pricken över i.

Vardagsrum

Det rymliga vardagsrummet har fönster i två väderstreck, som tillsammans med den öppna planlösningen mot köket skapar en härlig, ljus helhet. Här finns plats för både matbord och soffgrupp, eller kanske en arbetsplats eller läshörna? Behöver du fler sovrum kan du med enkla medel göra om lägenheten till en trea genom att dela av detta rum, vilket flera av grannarna redan gjort. Från vardagsrummet når du även den mysiga balkongen i österläge. Parkettgolv och vitmålade väggar.

Sovrum

Även sovrummet är rymligt, med plats för dubbelsäng och gott om förvaring i två dubbla och två enkla garderober. Väggarna är målade i ljusgrått, parketten har patina och utanför det stora fönstret ståtar ett syrenträd med all sin prakt. Detta rum går även att disponera som vardagsrum, se alternativ planlösning.

Badrum

Det stora fönsterförsedda badrummet har vitt kvadratiskt kakel med ljusgrå bård och ljusgrå plastmatta. Här finns badkar, dubbelhandfat med lådor undertill, spegelskåp och handdukstork. Det är även förberett för tvättmaskin.

Hall

Hallen har vitmålade väggar och en tapetserad fondvägg i vitt med guldprickar. På golvet ligger stora mörkgrå klinkerplattor. I hallen finns avhängningsmöjligheter i form av hatthylla och alldeles intill finns en klädkammare som rymmer allt du inte vill ha framme.

Brf Tryckarket 4

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Tryckarket 4 (org. nr 769605-3649) äger fastigheterna Handpressen 7 och Tryckarket 4 med adresserna Bokbindarvägen 47 och Bokbindarvägen 51 i Hägersten. På adresserna finns två bostadshus uppförda åren 1944 - 1945 och som totalrenoverades 1992 av Svenska Bostäder som var dåvarande fastighetsägare. Föreningen upplåter 55 st lägenheter med bostadsrätt och en lokal. Fastigheterna värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger fastigheten sedan 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna i Stockholm AB som även sköter viss teknisk förvaltning. Annars sker teknisk förvaltning i föreningens egen regi.

Renoveringar

Året 1992 totalrenoverades fastigheterna av Svenska Bostäder, samtliga våtrum och elsystemet byttes ut. Hösten 2009 renoverades balkongerna på fastigheten vid Bokbindarvägen 51, nya golv blev gjutna och räckena byttes ut till nya enligt tidstypisk stil. Våren 2009 byttes entrédörrar. 2014 renoverades hissarna. 2015 installerades fiberanslutning i fastigheterna vilket kom i drift under början av 2016. En underhållsplan finns som föreningen håller sig efter.

Kommande renoveringar

Renovering av fönstren och nya balkonger är ett kommande projekt som troligen blir av våren 2019 eller senare. Under den tiden kommer det vara ett projekt som pågår under 1 - 3 mån med ställningar kring byggnaden tills arbetet är klart.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 2 mkr. I kassan finns cirka 2,6 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,9 mkr. Under 2015 amorterade föreningen 2 mkr på befintliga lån hos SBAB och har därefter flyttat dessa till Swedbank. Föreningen har även omförhandlat avtal kring lokalvård och ekonomisk förvaltning, samt minskat kostnaderna för sophantering. Avgifterna höjdes från och med 2018 med 5 % med hänsyn till den upprättade underhållsplanen (där större avsättning för underhåll rekommenderades). Skuldkvoten per kvadratmeter är inte mer än cirka 1.400 kronor vilket är att anse som mycket lågt i Hägersten (snittet är 6.000 kr/kvm).

Avgifter

Inga ytterligare avgiftshöjningar är planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har överlåtit trappstädningen till en firma. Städdagar är under vår och höst. Utemiljön sköter medlemmarna själva och man turas om och klipper gräset vid behov.

Tvättstuga

Tvättstugan finner du en trappa ner i källaren. Den är utrustad med tre tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel samt centrifug. Det finns även torkrum.

Gemensamma utrymmen

Föreningens fastighet är ett stycke insynsskyddad och lummig naturtomt. Föreningen har en s.k. föreningslokal som används vid möten och som medlemmarna kan boka mot en mindre avgift, den kan även användas som övernattningslägenhet. Cykelrum finns och även barnvagnsrum. Utemiljön bjuder på sittgrupper och grillmöjligheter samt sandlåda. Miljöstation finns vid Bokbindarvägen 51.

Parkering/garage

Föreningen har tre platser med tillhörande kö. Möjlighet finns även att hyra parkering vid grannhuset nummer 49, också med kö. Med ett s.k. boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera i mån av plats för 300 kr/månad i taxeområde 5.

Bredband och TV

Föreningen har ett gruppavtal med Ownit. Bredband erbjuds via fibernätet (hastighet upp till 1000 mbit/s). Ownit erbjuder även digital-tv via bredbandet.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd i samma trapphus om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska normalt sett vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-09-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Välbevarade och trivsamma Hägerstensåsen är på många sätt typisk för 1940-talet. Här, uppe på höjden, finns välbyggda hus med kompakta bostäder och en hel del arkitektoniska pärlor. Missa till exempel inte knytpunkten Riksdalertorget, med byggnader av bland andra Ancker-Gate-Lindegren och Erik Lallerstedt. Ett stenkast från bostaden går en skogsväg förbi Örnsberg och ner till Mälaren med båtklubb, badklippor, 4H-gård, promenadvägar och caféer vid Vinterviken. Det är även nära till de populära restaurangerna Landet och Svenska Hamburgerköket och hela fyra tunnelbanestationer; Hägerstensåsen, Telefonplan, Örnsberg och Axelsberg. Det är bara att välja vilken som passar bäst för stunden. Dessutom går bussen till Liljeholmen precis utanför dörren, med avgångar var sjätte minut i rusningstid.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här