Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Heleneborgsgatan 27 A
1913 Westholm & Bagger
Södermalm - Hornstull
FIN JUGENDTVÅA MED EGEN UTEPLATS – SKULDFRI FÖRENING
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

I en skuldfri förening i ett stilfullt jugendhus på trivsamma Heleneborgsgatan finns denna mysiga gårdslägenhet med egen uteplats. Lägenheten är välplanerad och rymlig med drygt tre meter i takhöjd och höga fönster med djupa nischer. Här finns ett snyggt kök och vardagsrum som ligger med öppen planlösning mitt i bostaden – en välkomnande och social yta. Innanför detta finns ett lugnt sovrum. Därtill har du ett luftigt badrum med värmegolv och egen tvättmaskin. Från köket har du utgång till en egen uteplats och föreningen har dessutom en härlig och inspirerande grön gård där du kan ordna stora kalas i skenet av kulörta lyktor.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Heleneborgsgatan 27 A
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
1913 Westholm & Bagger
Rum:
2 rum
Area:
49 m²
Avgift:
2 435 kr värme, vatten och bredband och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El:
7 200 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
9 200 kr/år

Huset och föreningen

Fastigheten Skruven 2 stod klar 1914 och ritades av arkitektduon Sigurd Westholm och John Bagger. Dessa två var inga mindre än Stockholms stadsarkitekt och vice stadsarkitekt under denna tid. Skruven 2 är ett bostadshus i fem våningar med en slätputsad fasad avfärgad i en rosa nyans och med vitmålade fönstersnickerier. Brf Skruven 2 är en trevlig förening med engagerade medlemmar. En stor tillgång är den arkitektritade innergården, inspirerad av High Line Park i New York. Under kulörta lyktor och inbäddad i grönska finns en bokningsbar terrass med långbord där du kan duka upp för sällskap på över 20 personer (kräftskiva, grillfest, födelsedagskalas…). Föreningen har två grillar och vädret behöver du inte bekymra dig om då det finns ett automatiskt pergolatak att fälla ut om det regnar. Trädgården underhålls av en egen trädgårdsmästare. I fastigheten finns även en gästlägenhet som de boende kan hyra för gäster. Föreningen är skuldfri och har dessutom tre hyresrätter som dolda tillgångar.

Närområdet

Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här bor du med omedelbar närhet till både Hornstulls butiker, restauranger, service och kommunikationer, och lugna gröna områden som Högalidsparken, Långholmen, Skinnarviksberget och Tantolunden.

Allmänt

En mycket fin och väldisponerad lägenhet med egen uteplats, generös takhöjd, stora höga fönster, stuckatur och spegeldörrar. I kök, vardagsrum och sovrum ligger parkettgolv. Till lägenheten hör även ett vindsförråd om cirka 4 kvm.

Kök och vardagsrum

Köket och vardagsrummet är en gemensam social yta med öppen men ändå lite avskild planlösning. Det stilrena köket är nyrenoverat med vita släta luckor och bänkskivor av carraramarmor. Väggarna är klädda med franskt bistrokakel med mörk fog. Förvaringsytorna är mycket goda med en hel förvaringsvägg med integrerad kyl och frys av märket Whirlpool, samt Bosch-ugn i bekväm arbetshöjd och bra förvaring i skåp som går ända upp i tak. I vinkel mot detta finns spishäll, fläkt, undermonterad diskho och integrerad diskmaskin. Här finns även öppna hyllor för förvaring av vardagsvaror och finheter. Invid köket finns utrymme för ett stort matbord. Här ligger även utgången till den egna uteplatsen som gör det enkelt att duka upp även utomhus och dessutom öppnar upp lägenheten och ökar känslan av rymd. I vardagsrumsdelen finns plats för en soffgrupp. Väggen är tapetserad med en härlig mönstrad tapet i design av Hanna Werning. Taket är något kälat och har en enkel stuckatur. I den inre delen av vardagsrummet finns idag en stor stringhyllevägg i valnötsträ.

Uteplats

En stor helglasad dörr leder ut till lägenhetens rymliga uteplats bestående av en trädäckad yta precis utanför bostaden. Här kan du grilla och ha dina egna utemöbler, blommor och odlingar. Enkelt är det att ta med sig kaffekoppen ut på morgonen och öppna upp, och efter en lång dag av plikter är det en härlig känsla att tassa ut barfota på sin egen terrass.

Sovrum

Sovrummet är ett lugnt rum beläget längst in i lägenheten. Rummet har fem väggar och bjuder på mysiga vinklar. Här finns gott om plats för både dubbelsäng och annat möblemang och dessutom en tilltagen garderobsvägg.

Badrum

Badrummet är rymligt med bra belysning och dessutom dagsljusinsläpp från ett stort fönster. Väggarna är kaklade med vitt kakel och på golvet ligger mörkgrå klinker med golvvärme. Här är gott om förvaring i kommod under handfat och i ett väggskåp. Ovanför handfatet sitter en spegel bred nog för två. Rummet har en rymlig dusch och egen tvättmaskin med bänkyta ovan.

Hall

Innanför säkerhetsdörren finns plats för hatthylla och skor och längre in finns även utrymme för möblering. Hallen får dagsljusinsläpp via en fönsteröppning mot köket.

Brf Skruven nr 2

Antal lägenheter och lokaler

Brf Skruven 2 består av 43 lägenheter med bostadsrätt och 3 lägenheter och 4 lokaler med hyresrätt. Därutöver disponerar föreningen 2 lokaler. Huset ritades av arkitekterna Sigurd Westholm och John Bagger

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001. Föreningen är äkta.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening och är i nuläget skuldfri. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Mark

Föreningen nyttjar marken via tomträtt. Avtalet löper till 2025.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Fastighetsägarna och teknisk förvaltning sköts av Loudden bygg och fastighetsservice AB. Den externa revisionen från Toresson Revision.

Renoveringar

1982 - Omfattande renoveringar bland annat elstigare och stambyte för både kök och badrum genomfördes. 2003/2004 - Taket målades om och de yttre fönstren byttes ut till underhållsfria treglasfönster. 2005 - Målning av trapphusen samt byggnation av balkonger. 2006 - Ny ventilation i fastigheten. 2007/2008 - Byte fjärrvärmecentral. 2010 - Byggdes soprummet om till ett miljörum, med återvinning. Det har också installerats ett fastighetsnät med fast uppkoppling till internet. 2012-2014 - Förbättring ventilationssystem. 2013-2014 - Dränering, fuktsäkring och renovering av innergård. 2017 - Installation säkerhetsdörrar samt färdigställande av föreningens övernattningslägenhet.

Kommande renoveringar

Trapphus renovering och installera/reparera samtliga hissar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Vardia försäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning.

Tvättstuga

Tvättstuga med tre tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp finns i gången mellan Långholmsgatan 1A och 1B och är avgiftsfri. Husnyckeln används.

Övernattningslägenhet

Föreningen disponerar en övernattningslägenhet som kan hyras i upp till en vecka åt gången för en kostnad av 200 kr per natt.

Gemensamma utrymmen

Två låsta cykelrum (entré från Heleneborgsgatan), barnvagnsrum i varje entré och framförallt föreningens fina gård med grillmöjligheter och en stor uteplats med möbler. Källsorteringrum.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4 kvm. Det finns också möjlighet att under en kortare tid (max en månad) hyra ytterligare ett förvaringsutrymme av föreningen.

Avgift uteplats/balkong

En obligatorisk avgift på 37 kr/mån utgår för framtida underhåll av balkong/uteplats.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är anslutet till Ownit, där det också går att ansluta telefon och kabel-tv. Bredbandskostnaden ingår i avgiften till föreningen.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-10-04 och årsredovisning 2017. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här