Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Surbrunnsgatan 54A
E. Aug. Hellerström 1887
Vasastan / Odenplan
MED EGEN UTEPLATS OCH 3,30 M TAKHÖJD I DET FÖRE DETTA STALLET
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: SPINNELL

I ett före detta stall från 1880-talet ligger denna fantastiska gårdslägenhet med egen uteplats. Det är en stor och luftig bostad om två rum och kök med 3,30 meter i takhöjd, pampiga fönsterpartier, härliga sällskapsutrymmen och plats för ro och avkoppling. Köket ansluter till ett stort vardags- och sällskapsrum med utgång till en egen uteplats. Intill finns ett mysigt och omfamnande sovrum. I bostaden finns även ett stort badrum, en gäst-wc och gott om förvaring. Inne på den välskötta innegården bor du lugnt och avskilt men mitt i Vasastan med Odenplan runt hörnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Surbrunnsgatan 54A
Område:
Vasastan / Odenplan
arkitekt:
E. Aug. Hellerström 1887
Våning:
0 av 1, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
73 m²
Avgift:
3 429 kr inkl värme, vatten, kabel-tv och bredband 1000 mbts

Allmänt om fastigheten

El:
4 200 kr/år
Försäkring:
3 423 kr/år
Total driftskostnad:
7 623 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Allmänt

Fastigheten Nejlikan 2 genomgick i början av 2000-talet en förnyelse då ett nytt gatuhus uppfördes intill det ursprungliga gatuhuset från 1888. Samtidigt renoverades den före detta stallbyggnaden till att innehålla bostäder. Här bor du med hisnande takhöjd, imponerande fönster och flott interiör. Ett synligt bjälklag är bevarat i vardagsrum och sovrum. Genomgående i bostaden ligger ett mörkt betsat golv. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 7 kvm.

Kök

Köket härrör från åren då huset byggdes om till bostäder och det ligger med stor öppning mot vardagsrummet men ändå avskilt och i en inre del. Här är både gott om förvaringsutrymmen och arbetsytor. Köksinredningen kommer från Marbodal och har vita släta fronter. Den maskinella utrustningen består av kyl, frys, ugn, mikrovågsugn, induktionshäll (2018) och fläkt.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett flott och maffigt rum som skulle kunna benämnas sal. Tre stora fönster sätter en fantastisk prägel och för tankarna till en kyrka eller skola. Utrymme finns för både en stor soffgrupp och matbod med plats att duka för många. Rummet går att dela av för den som skulle vilja ha ytterligare ett sovrum. Ett av fönstren innefattar också dörren ut till den välskötta innergården och lägenhetens uteplats. Den är stenlagd och ligger omgiven av rododendronbuskar som är gröna året om och blommar vackert på försommaren. Här kan du ha dina egna trädgårdsmöbler och grill och duka upp till middag.

Sovrum

Sovrummet är ett rogivande och mysigt rum längst in i lägenheten. Det är rymligt och luftigt med plats för en dubbelsäng och annan möblering som till exempel ett skrivbord. Väggarna är nymålade i antikgrått. I anslutning till rummet finns också bra förvaring i en stor klädkammare.

Badrum

Lägenheten har ett stort badrum och en gäst-wc. Badrummet ligger i anslutning till sovrummet och det är generöst i storlek. Här finns både ett bubbelbadkar och en separat dusch, dessutom handfat med kommod, högskåp, handdukstork, wc, tvättmaskin och torktumlare. Väggarna är kaklade med ljusgrått kakel och på golvet ligger mörkare grå klinker med golvvärme. En mindre wc finns i anslutning till entrén. Här finns wc och handfat, vita helkaklade väggar, klinkergolv med golvvärme och ett högskåp för förvaring.

Hall

Hallen är rymlig och välkomnande. Innanför ytterdörren finns en platsbyggd (2016) hallmöbel lackad i grått med garderob, klädstång, hyllor och skoförvaring.

Brf Nejlikan 2

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Nejlikan 2. Föreningen består av 26 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades ursprungligen 1887 av arkitekt E. Aug. Hellerström.

År föreningen övertog fastigheten:

Föreningen ombildades år 2002.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av ABJ Bo förvaltning AB.

Renovering:

De två befintliga byggnaderna ( port 52 och gårdshuset på 54an) som är byggda i slutet på 1800 talet totalrenoverades 2002/2003 i typ nyskick. Nytt modernt hus port 54 byggdes till 2003 med 13 lägenheter. Något eftersatt underhåll finns inte. Styrelsen arbetar med en långsiktig underhållsplan som sträcker sig från 2013- 2033.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 15,5 milj kr, vilket ger cirka 8 000 kr/kvm boyta. I kassan finns ca 400 000 kr.

Avgifter:

Inga planerade avgiftsändringar.

Förråd:

Källarförråd.

Gemensamma utrymmen:

Föreningen har en trivsam gård, ett soprum i port 54, kompost finns. Cykelförråd i port 54. Tvättstuga i port 52 källare.

Bredband och tv:

Ansluten till kabelnät. Basutbud Com Hem ingår i avgiften. Internet fiber finns från AllTele och ingår i avgiften.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt senaste årsredovisingen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt i Vasastan, lugnt och avskilt men med Odenplan bara två kvarter bort. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och nya Citybanan. Du behöver heller inte sakna något gällande restauranger och caféer. Till exempel ligger trevliga och Greasy Spoon i samma kvarter. Du bor även nära Stockholms stadsbibliotek. Vanadislunden, Observatorielunden och Vasaparken är gröna lungor i närheten och de ligger alla på kort promenadavstånd och du har heller inte långt till Bellevue och Hagaparken.