Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Långsjövägen 53A
Axel Olsson & Rolf Bolin 1909/32
Långsjö/Älvsjö
FALURÖD VILLAIDYLL FRÅN 1909 MED KUPERAD TRÄDGÅRD
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

I lugna och mysiga Långsjö råder idyllen. Innanför en grön trägrind och ett rödmålat staket finner vi ett tillika rödmålat Bullerbyhus och en kuperad grönskande tomt. En grusgång leder upp till husets välkomnande farstukvist. Innanför dörren möter trivseln direkt, och du hamnar i känslan någonstans långt ute på landet, fastän du inte rört dig alls långt från Stockholms innerstad. Huset charmar och förför med pärlor till rum, gedigna snickerier och snillrika inredningslösningar. På entréplan ligger husets sociala ytor; kök, matplats och vardagsrum, samt även en gäst-wc. Sovrummen är belägna på övervåningen där det även finns ett stort och fullutrustat badrum med tvättmaskin. Trädgården är inbäddad och kulligt levande med gamla stenmurar, flera uteplatser, förrådsbyggnader och ett näpet grönt växthus. Välkommen att upptäcka detta ljuva och trivsamma hem!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Långsjövägen 53A
Område:
Långsjö/Älvsjö
arkitekt:
Axel Olsson & Rolf Bolin 1909/32
Rum:
4 rum
Area:
110 m²
Tomtareal:
616 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
1½-plansvilla i vinkel
Byggnadsår:
1909
Uppvärmning:
Luftvärmepump samt direktverkande el
Energideklaration:
Utförd 2011-08-10
Energiförbrukning:
177 kWh/kvm per år
Fasad:
Stående träpanel
Stomme:
Trä
Fönster:
3-glas isolerfönster & 2-glas kopplade
Tak:
Betongpannor & plåt
Grundläggning:
Krypgrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Kapellmästaren 41

Allmänt om fastigheten

El:
20 100 kr/år
VA:
2 589 kr/år
Renhållning:
2 042 kr/år
Sotning:
1 500 kr/år
Försäkring:
7 903 kr/år
Total driftskostnad:
34 134 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Larm Verisure abonneras på för ca 4 793 kr/år. Driftskostnaderna kan variera beroende på levnadsvanor.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
3 361 000 kr/år
Summa pantbrev:
3 432 000 kr
Tomtareal:
616 kvm
Tomttyp:
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter:
Inga rättigheter hittades.
Planbestämmelser:
Tomtindelning (1986-01-10) Stadsplan (1947-08-29)

Entréplan

På husets första våning finns kök med matplats, vardagsrum, toalett och hall. Köket har speglade vita fronter från Järfällakök som matchas med vitt fasettslipat Biseladokakel från Höganäs. Bänkskivorna är av valnötsfanér. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn med pyrolysfunktion, fläkt, inbyggd kyl, två frysar, och inbyggd diskmaskin. Dessutom en stor dubbel diskho i porslin placerad vid fönster. Samtliga vitvaror är från 2014. Väggarna i köksdelen är gråmålade. Golvet består av imponerande breda trätiljor som tidigare ägare satt in, förmodligen räddade från ett annat äldre hus. Taken är av trä, har framtagna bjälkar och fin armatur av porslinssocklar och textilkabel. Matrumsdelen av köket vetter mot trädgårdens grönska och förmedlar känslan av en glasveranda. Här är väggarna passande tapetserade med William Morris gröna bladmönstrade Standen Fennel. Du har här en härlig ljus matplats något avskild från resten av köket. Vid murstocken i köket finns en kamin, som kan avnjutas från både matplats och vardagsrum. Vardagsrummet är placerat i den tillbyggda delen från 1932. Det är ett rymligt gavelrum med fönster i två väderstreck. På golvet ligger fiskbensparkett från byggåret och väggarna är målade i milt grågrönt. Bakom speglade dörrar hittas här även ett rymligt förråd. Hallen har vacker tapet, även den från William Morris, Golden Lily. Här ligger en gäst-wc och härifrån leder trappan upp till husets övervåning. I trappan är ett fönster med blyinfattat glas ett tjusigt blickfång.

Övervåning

En trappa upp finns sovrummen, ett allrum, en övre hall och ett stort badrum. Husets största sovrum används idag som föräldrasovrum. Här är väggarna tapetserade med Emma von Brömssens tapet Dancing Crane med tranor i blått och vitt. På golvet ligger en ny ljus heltäckningsmatta, lagd på äldre plankgolv. Rummet har bra förvaringsutrymmen i flera inbyggda skåp och garderober, fönster åt två håll, mysiga vinklar och snedtak. Det andra sovrummet används idag som barnrum. Detta är också ett charmigt vinklat rum som har grå väggar och tapeter med Gunila Axéns vita moln på grå botten. Här finns en mysig sovalkov. På golvet ligger ett nylagt massivt furugolv. Mellan dessa rum finns en övre hall samt ett allrum. Allrummet kan nyttjas som sovrum, och/eller arbetsplats, extra soffhäng eller vad som önskas. Här finns en bevarad gammal rörspis. Det är en spis murad som en kakelugn men som saknar kakel. Sådana var ganska vanliga i lite enklare miljöer från denna tid. Idag är den ett gulligt inslag i den övre hallen. Spisen går just nu inte att elda i men detta kan åtgärdas genom glidgjutning, vilket inte är någon kostsam utgift. Den övre hallen vid trappan har sandmålad träpanel på väggarna och bra förvaringsmöjligheter i bland annat en inbyggd garderob med spröjsade glasdörrar. Här finns även en rejäl lucka upp till husets vind med gott om extra förvaringsmöjligheter. Badrummet är stort och fullutrustat. Här finns badkar och separat dusch, tvättmaskin, torktumlare, wc och handfat. Dessutom öppna hyllor, arbetsbänk, takbjälkar, infällda spotlights och fönster mot gård.

Trädgård

Trädgården är levande och kuperad med många terrasser och fina gamla stenmurar. Tomten omgärdas av ett rödmålat staket och en grön grind. Här finns många fruktträd; äpplen, päron, plommon och körsbär, flera av dem troligtvis minnen från tiden med Fisk & Frukt, även om tomten vid denna tid var ännu större. Här finns även vinbärsbuskar och smultron- och jordgubbsplantor. Runt en stor del av tomten växer syrener och i trädgården blommar till exempel pioner, rosor och jasmin. Några större lövträd finns också på gården, som ek, björk, lönn och vide. Intill huset finns en trädäckad uteplats som ligger muromgärdad med sydvästläge och har sol ungefär från klockan 9 till 16.30. På gräsmattan på den övre terrassen är det sol ännu något längre. Framför huset finns en stenlagd uteplats med norrläge som är en skön plats under riktigt varma dagar. På husets västsida är det kvällssol länge, vilket skulle göra den till en fin plats för en veranda. I trädgården finns också ett gulligt växthus, byggt av gamla fönster av nuvarande ägare. Här kan du odla årsbehovet av tomater och mer därtill. På tomten finns också ett litet gårdshus om två rum och vind, som troligtvis är i ålder med ursprungshuset. Det används idag som förråd, men kan om så önskas renoveras eller ersättas, kanske för tonårsboende eller för uthyrning. Cykelförråd och vedbod finns i en byggnad närmare gatan. Framför huset finns även en parkeringsplats för bil.

Renoveringar

Nuvarande ägare har genomfört följande underhåll. Regelbunden sotning är utfört varje år. Radonmätning 2018 (långtidsmätning): 50 Bq/kubikmeter (gränsvärde 200 Bq/m3). 2017: Avdelning och renovering av sovrum. Slipat och behandlat ekparketten i vardagsrummet. Målat om väggarna. Slipat, nåtat och ytbehandlat trägolvet i köket. Nytt massivt furugolv i matdel med nytt bjälklag/isolering. 2016: Installation av luft-luftvärmepump (Toshiba). 2015: Farstukvist och yttertrapp byggd. 2014: El delvis uppdaterad med ny elcentral med jordfelsbrytare installerad. De flesta eluttag utbytta till Renova i gammal stil. Nytt staket mot trappa på övervåning, inbyggd garderob. Köksrenovering med nytt innertak rakt igenom och en något ökad takhöjd genom friläggning av originalbjälklaget (samtidigt lades nytt golv övervåning + öppning upp mot matdel i kök. Avlastning under badrum förstärkt av snickare. Byte av fönster mot gata till 3-glasfönster med kulturglas och energiglas, riktig spröjs, måttbeställda från Älvdalsfönster. Gjort av snickare. Nya innerväggar, nya vitvaror med inbyggd diskmaskin, inbyggd kyl, 2 x frys, induktionshäll från IKEA, ugn med pyrolysfunktion från Cylinda. 2012 : Renovering av hallen. Målning av snickerier, tapet från William Morris. Byte av ytterdörr (Leksandsdörren AB). Byte av alla fönster på övervåningen, 3-glasfönster med kulturglas och energigas, riktig spröjs, måttbeställda från Älvdalsfönster. 2011: Byte av avlopps- och vattenledning (servisledning) från hus till gata. Grus för parkering och stig. Innan säljarnas tid har följande underhåll genomförts. Tilläggsisolering 1983. Köksrenovering 1996, det breda plankgolvet lades in, rörspis togs bort och kamin med värmefläkt installerades. Badrumsrenovering övre plan 2001.

Huset

Huset på Långsjövägen är ett av de äldsta i området. Det byggdes 1909 av Axel Olsson. AB Billiga Tomter sålde mark avstyckad från Långsjö gård och en av de allra första som köpte en tomt var Axel och hans fru Gulli. Inga originalritningar finns bevarade från denna tid så vem som ritade huset är okänt. Det var då ett litet hus med två rum och kök på nedervåningen och två sovrum och hall uppe. Från första början fanns det varken vatten eller avlopp i Långsjö och villaägarna fick ordna med egen brunn, och hålla sig med torrdass ute på gården. Avlopp drogs in i huset 1924. 1932 byggdes huset till med en sektion som gav ett till rum på vardera våningsplan. Arkitekt för denna tillbyggnad var Rolf Bolin som var chef för Samfundet för hembygdsvårds byggnadsbyrå. Detta samfund (som idag heter Sveriges Hembygdsförbund) tillhandahöll bland annat ritningar, råd och anvisningar för egnahemsbyggare. Det var då huset antog sitt nuvarande utseende. Men 1910- och 1920-talens villaideal präglar ändå byggnaden. Den är ett en och en halv våning högt hus som vilar på naturstenssockel. Fasaden är klädd i rödmålad locklistpanel med vitmålade knutar, vindskivor och fönster. Fönstren är av olika typer men i de flesta fall spröjsade. Den största huskroppen har brutet tak men huset har även en del i vinkel som har sadeltak. Fastigheten ägdes i rad av tre generationer Olsson; Axel, Ossian och Bjarne. Axels son Ossian drev från 1932 till en fiskaffär, Fisk & Frukt, som låg vid vägen, på gränsen mot granntomten. Byggnaden revs 1985 men delar av grunden finns kvar än idag. Historierna berättar även om att han byggde ett slott och ett lilleputtland i trädgården som han murade i betong med sillburkarna från fiskbutiken som armering. Där fick barn komma och titta. Minnen från detta bygge finns kvar på tomten än idag, även om det mesta av bygget har rivits, troligtvis då tomten senare styckades av. Avstyckningen ska ha gjorts under Axels barnbarn Bjarnes tid som ägare av fastigheten. Bjarne var den sista ägaren i Olsson-klanen.

OMRÅDET

Långsjöområdet är ett mycket populärt, trivsamt och lugnt område med varierad charmfull bebyggelse. Här kan du njuta av ett centralt boende nära kommunikationer, utan att störas av några av dem. Buss 144 som går mellan Gullmarsplan och Fruängen trafikerar i närheten och tar dig både till röda och gröna linjen och till pendeltåget vid Älvsjö station. Närheten till Långsjön är ljuvlig alla årstider, här kan du både bada och åka skridskor. Ovanför huset ligger Långsjöskogen som precis blivit naturreservat. Älvsjö ger dig också flera trevliga matställen som Långbro Värdshus, Aloë, Herrängens gård och Fru Marias bak. Vill du gå på mässa är här också nära och bra!