Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bellmansgatan 22 D
O Jansson 1898
Södermalm - Mariatorget
STOR STILFULL TREA MED BALKONG & TRE KAKELUGNAR
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: MAINSTREET

I ett vackert jugendhus på central Söderadress finns denna själfulla, välbevarade och rymliga trerummare med balkong och hela tre kakelugnar, varav en är i drift. Den genomgående lägenheten, som ligger mellan två lugna innergårdar, har nyligen renoverats med stor känsla för stil och ursprung. William Morris-tapeter, pärlspont och platsbyggda snickerier bildar en oemotståndlig enhet med alla de bevarade snickerier och byggnadsdetaljer som i riklig mängd finns bevarade. Här bor du med 3,15 meter i takhöjd i stora tjusiga rum, och med ett snyggt och trivsamt kök där balkongdörren gärna får stå öppen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bellmansgatan 22 D
Område:
Södermalm - Mariatorget
arkitekt:
O Jansson 1898
Våning:
2 av 4
Rum:
3 rum och kök
Area:
91 m²
Avgift:
3 326 kr inkl värme, VA kabel-tv och bredband

Huset och föreningen

Fastigheten Rosendahl uppfördes under åren 1898-1900 efter ritningar av den tämligen okände O Jansson. Den består av ett gathus i fem våningar och ett gårdshus i fyra våningar sammanbundna med en flygelbyggnad. Gatufasaden är vitputsad med bottenvåning i grovhuggen sandsten och har ett burspråk som kröns av en prydnadsgavel med ett spröjsat lunettfönster. Fönstren, som är av T-posttyp, är gråmålade. Två vackra smidesbalkonger, bevarade sedan byggåret, smyckar även fasaden som vetter mot Maria Magdalenas kyrkogård. Fastigheten omger en välskött innergård där det finns flera sittgrupper, grill, sandlåda, träd och växter. Brf C M Bellman består av trevliga och engagerade medlemmar där det finns olika intressegrupper som tar hand om till exempel trädgården eller ordnar aktiviteter som till exempel bokbytardagar. För de boende finns även ett övernattningsrum, tvättstuga och cykel- och barnvagnsförråd. Föreningen hyr ut flera lokaler varav restaurangen Söders Hjärta är en.

Närområdet

Här bor du med perfekt och lugnt läge precis invid Mariatorget och nära både Hornsgatan, Götgatan och Slussen. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker. Bellmansgatan leder dig dessutom upp på Mariaberget och de kullerstensbelagda mysiga gatorna där, och vyerna ut mot Riddarfjärden, Gamla Stan och Stadshuset.

Allmänt

En vacker bostad som fint förenar bevarade byggnadsdetaljer med senare tillägg. I alla rum finns speglade djupa nischer, fyllnadsdörrar, höga golvsocklar och stuckaturer. Ett ståtligt serveringsskåp finns också bevarat från byggåret, liksom kakelugnarna som alla har olika personligheter. Ett bygglov för ännu en balkong mot den andra innergården har tidigare funnits och bör kunna sökas om av den som så önskar.

Kök

Det rymliga och ljusa köket är en ljuvlig fusion av gammalt och nytt. Köksinredningen, som kommer från Kvänum och är i solitt trä, byggdes 2016. Skåpluckorna är släta och ljust blå med guldfärgade knoppar och matchas av en rad överskåp i ljusare nyans. Bänkskivorna är av carraramarmor. Diskho, kran och diskmedelspump är även de guldfärgade och kommer från Tapwell och du diskar med trevlig utsikt mot gården. Här finns även induktionshäll, inbyggnadsugn, diskmaskin och tvättmaskin/torktumlare. Kyl och frys samt ett stort skafferi är placerat i passagen mot vardagsrummet. I köket finns en tjusig vit kakelugn med mässingsdetaljer, idag dock ej i drift. Invid denna finns plats för ett stort matbord. Rummet har ett fönster samt dubbla glasade dörrar som leder ut till lägenhetens balkong. Den ligger i västerläge och lugnt mot gård. Hit tar du gärna med dig kaffekoppen eller dukar upp till middag varma kvällar.

Vardagsrum

Det stora vardagsrummet minner om det faktum att även privatbostäder runt sekelskiftet kunde byggas med mycket pampiga gemak. Här tronar en vacker rektangulär kakelugn med sirliga dekorationer. Denna kakelugn är fullt fungerande och skänker extra trivsel åt rummet. Pampiga stuckaturer ramar in rummet som har två stora fönster. Väggarna är målade i en ljust grå nyans. Ytan ger plats åt såväl en stor soffgrupp som andra möbler. Rummet har även två vackra pardörrar som leder till hall respektive sovrum och originalfurutiljor som vitlaserats.

Sovrum ett

Lägenhetens största sovrum är ett riktigt drömrum med väggar tapetserade med William Morris "Seaweed" i grönt och blått. Detta matchas snyggt med en garderobsvägg med mörkt blå speglade dörrar som kommer från Picky Living. I ett av hörnet ståtar en praktfull grön blomsterdekorerad kakelugn som inte är i bruk men likväl är en stor prydnad för rummet. I rummet finns gott om utrymme för både dubbelsäng och andra möbler. Två stora fönster förser rummet med ljus. På golvet ligger ett vitlaserat originalplankgolv.

Sovrum två

Det andra sovrummet i lägenheten används idag som ett barnrum. Här är väggarna målade i en ljus mild grön nyans och här finns ett nylagt plankgolv som matchar lägenhetens övriga golv.

Badrum

Badrummet är även det ett stilfullt rum som totalrenoverade 2016. Här är väggarna halvkaklade med ett grönt kakel i halftile-format från Byggfabriken, och detta kröns med en svart list. Ovan detta är väggarna vitmålade. På golvet ligger Victorian floortiles från Byggfabriken i svart och vitt, försett med golvvärme. Även handfat, blandare och badrumsskåp kommer från Byggfabriken. Badkaret på fot är bevarat och re-emaljerat. En kombinerad tvättmaskin med torktumlare finns i lägenhetens kök.

Hall

Hallen är ett rymligt rum i två delar. Den renoverades 2017 och har fått en platsbyggd garderob, väggskåp, en sittbänk med draglådor, hatthylla med ankarkrokar och öppna skohyllor. Väggarna har bröstpanel av pärlspont som målats i en ljust dimgrön nyans, övriga väggytor är vitmålade. Den inre hallen är tapetserad med William Morris-tapeten "Strawberry Thief" i indigoton. Tapeten framhäver vackert det stilfulla bevarade serveringsskåpet. Varmt välkommen till en fantastisk pärla.

Brf C.M. Bellman

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen upplåter 17 lägenheter med bostadsrätt, 4 lokaler med hyresrätt (3 butikslokaler samt ett förråd som hyrs ut till medlem). Huset ritades av arkitekten O. Jansson och uppfördes 1899.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 2000.

Mark

Föreningen innehar fastigheten med tomträtt. Tomträttsavgälden löper med 10 års perioder, nuvarande avgäld gäller till år 2026 om ca 223.000 kr/år.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighets AB och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 6,9 mkr, vilket ger cirka 3 817 kr per kvm boyta. Föreningens ekonomi är enligt styrelsen god, inga avgiftsförändringar är planerade. Sedan år 2000 har man justerat avgiften två gånger, båda har varit sänkningar. Snittet inom Stockholms tullar är strax över 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 412 kr (enligt ÅR- 16).

Renovering

Hela fastigheten totalrenoverades 1984. Bland annat byttes fönster, stambyte genomfördes (håller normalt 50-60 år), ny el med mera. 2016 renoverades gatufasaden. 2017 Råttsäkrades samt översvämningssäkrade huset.

Kommande renoveringar

Mindre saker som skall renoveras.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Söderberg & Partners.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Var 17e vecka städar man porten, vattnar blommor/skottar snö.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren under trevliga former.

Gemensamma utrymmen

Övernattningsrum finns i föreningen. Det finns även både cykel och barnvagnsrum.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I avgiften ingår värme, vatten, balkongtillägg kabel-TV och bredband.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Parkering:

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV och bredband (100 Mbit/s) är installerat och levereras av ComHem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-09-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.