Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rindögatan 9
Gunnar Wejke & Kjell Ödéen 1942
Gärdet/Östermalm
STILFULL FUNKISTVÅA MED BALKONG OCH BURSPRÅK

FAST PRIS - FÖRST TILL KVARN. I en pampig funkisfastighet på gatstensbelagda Rindögatan ligger denna snygga, sobra och ljusa funkistvåa. På väldisponerade ytor har du ett stort kök med ett vackert burspråk, ett ljust vardagsrum med balkong i söderläge och ett lugnt och tyst sovrum mot gård. Lägenheten har genomgående originalgolv, väggar målade i milda nyanser och dessutom bra förvaring i bevarade garderober. Här bor du med ett trivsamt läge på Gärdet, i ett riktigt funkismecka, och i en välskött förening med låg belåning.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Gunnar Wejke & Kjell Ödéen 1942
Våning:
3 av 8, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
54 m²
Avgift:
3 485 kr inkl värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv
Pris:
4 000 000 kr /bud

Allmänt om fastigheten

El:
1 800 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
3 800 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Den imponerande fastigheten Arméfördelningen 2 uppfördes 1942-1943 och ritades av arkitektduon Gunnar Wejke och Kjell Ödéen som då arbetade åt HSB. Den är en åtta våningar hög och välbevarad och arkitektoniskt unik byggnad som tagits väl om hand under åren. Fasaden visar prov på flera nya arkitekturströmningar som började göra sig gällande under 1940-talets första år. Här finns spetsiga burspråk, asymmetriskt placerade balkonger och barocksvulstigt infattade entréer. Fasad och balkonger renoverades nyligen och balkongerna rekonstruerades då med varsam hand. Brf Arméfördelningen 2 förvärvade fastigheten år 2002 och är en stabil förening med 104 lägenheter.

Närområdet

Rindögatan och Gärdet är ett riktigt eldorado för den som tycker om funkis. När området var nybyggt var det mycket uppmärksammat för sina moderna och påkostade lägenheter. Många av dåtidens kändisar flyttade till "Gärdets lyxkaserner" som de ibland blev kallade. Till exempel bodde Josef Frank på Rindögatan 52. Gärdet är en grön lunga i staden med direkt närhet till Östermalm och Djurgården. Du bor nära trevliga Tessinparken och Fältöversten vid Karlaplan med ett stort utbud av butiker, restauranger och service och når både Gärdets tunnelbanestation och busslinje 1 på ett par minuter. Möjligheterna till motion och rekreation är många, då du även bor nära bland annat Kungliga Tennishallen, Stadion, Östermalms idrottsplats och GIH-badet. Många institutioner är också belägna i området som Svenska Filminstitutet med sin brutalistiska byggnad, Dramatiska Institutet vid gamla Konstfacksskolan, Krigsarkivet och den nybyggda Kungliga Musikhögskolan.

Allmänt

En mycket fin, rymlig och väldisponerad lägenhet med många bevarade funkisdetaljer, bland annat burspråk och nyrenoverade fönster med marmorbräden och vädringsluckor, balkong, dörrar och listverk. De sociala ytorna har bevarad fiskbensparkett av ek medan sovrummet har furutiljor i original. Till lägenheten hör två stycken förråd, ett större och ett mindre, på bottenplan och våning ett.

Kök

Det fina köket är ett vinkelformat rum med tjusigt spetsformat burspråk. Köksinredningen ritades av arkitekt för två år sedan och har vita släta specialbyggda lådor och luckor som utnyttjar höjden och går ända upp i tak. Både skåputrymmen och arbetsytor är väl tilltagna. Väggarna invid arbetsytorna är kaklade i vitt kakel och övriga väggar är vitmålade. Bänkskivorna är av svart granit. Kyl, frys, spis och fläkt är alla i rostfritt utförande medan diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. På golvet ligger fiskbensparkett. Det stora burspråksfönstret och ytterligare ett fönster gör rummet ljust och öppet. Här finns gott om utrymme för en större matplats. Mellan köket och hallen sitter en fin glasad originaldörr.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och ljust rum med fönster och balkongdörr i söderläge. Väggarna är målade i en ljust grå nyans från Farrow & Ball och på golvet ligger fiskbensparkett av ek. I rummet finns gott om plats för en stor soffgrupp och annat möblemang. Balkongen är i snyggt originalutförande och rekonstruerades vid en fasadrenovering för något år sedan. Balkongerna fick då behålla den originella och smarta originalutformningen som de försågs med då de var nya, med ribbade fronter som både släpper in ljus och skyddar mot insyn. Från balkongen kan du flukta finfin funkis, här radar den ena pampiga funkisfastigheten efter den andra upp sig efter gatan.

Sovrum

Sovrummet är ett rymligt, tyst och rofyllt rum med gott om utrymme för dubbelsäng och andra möbler. Här finns även bra förvaring i tre originalgarderober med överskåp. Väggarna är målade i grått och på golvet ligger vitmålade originalfurutiljor. Från fönstret har du grönskande utsikt mot husets gård.

Badrum

Badrummet har väggar kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel försett med en grå bård. På golvet ligger grå klinker. Ovanför handfatet sitter ett väggskåp med spegeldörr. Förvaring finns även på två öppna hyllor. Rummet har dusch, kombinerad tvättmaskin och torktumlare samt handdukstork.

Hall

Från hallen når du lägenhetens alla rum, vilket förmedlar en inbjudande känsla. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skor och dessutom bra utrymme för undanhängning i två originalgarderober. Hallen ger också plats åt till exempel en byrå. Även här är väggarna målade i Farrow & Balls milda nyanser och på golvet ligger fiskbensparkett.

Brf Arméfördelningen 2 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Arméfördelningen 2. Föreningen består av 104 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Gunnar Wejke och Kjell Ödéen.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2002. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är AB Rådstornet. Den externa revisionen från Borevision. Fastighetsskötsel sköts av Aphos Förvaltning AB och städning av Maries Puts & Städ AB.

Renoveringar

Fönsterrenovering 2015/2016. Fasad- och balkongrenovering inklusive tilläggsisolering 2014/2015. Renovering av trapphus 2011. Takmålning 2011. Relining av dagvattenrör 2010. Målning av tvättstuga 2010. Nya soprum för hushållssoporna 2010. Nya termostatventiler och termostater 2009. Hissbyte 2009. Byte av fjärrvärmecentral 2007. Renovering av tvättstuga 2002. Nya va-stammar 2000. Nya elstigare 2000. Fönsterrenovering 1998.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 25 mkr, vilket motsvarar ca 4 900 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2015). Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har såväl gemensam vår- som höststädning.

Tvättstuga

I tvättstugan finns fem maskiner. Fyra maskiner med kapacitet för 5 kg tvätt vardera och en med kapacitet för 11 kg, två torktumlare och två torkskåp fördelade på två tvättider. I anslutning till tvättstugan finns strykrum med kallmangel, strykjärn, m.m.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård är utrustad med utemöbler och grill.

Förråd

Två stycken källarförråd ingår varav ett större.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Ownit 100 mbit/s och kabel-tv via Canal Digital ingår i månadsavgiften

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande (minsta ägarandel 5 %).

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-05. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här