Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Essinge Brogata 10
BIRGER BORGSTRÖM 1933
Kungsholmen/Lilla Essingen
STOR FUNKISFYRA MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: EDVINSSON

Med centralt läge på innerstadsön Lilla Essingen ligger denna generösa fyrarummare med öppen spis, vanlig balkong och fransk balkong. Rummen är alla stora och rymliga och planlösningen flexibel. Här har du vid behov tre rejäla sovrum och sociala ytor som kan disponeras efter behov. Därtill har du både ett badrum med tvättmaskin, en mindre gäst-wc, en rymlig hall och goda förvaringsytor i bland annat bevarade platsbyggda garderober och serveringsskåp. Lägenheten är genomgående och bjuder på mysiga vinklar och vrår och fönster i tre väderstreck.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
BIRGER BORGSTRÖM 1933
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
118 m²
Avgift:
6 454 kr inkl värme, VA bredband, kabel-TV
Pris:
7 000 000 kr Accepterat pris

Allmänt

En väl omhändertagen och generös fyrarummare med tre bra sovrum, och såväl öppen spis som balkong. Huset har originalfönster med vred och spanjoletter, vädringslådor och radiatorer. Bevarade från byggåret är även innerdörrar, listverk, serveringsskåp, fiskbensparkett och furugolv. Ett förråd om 3-5 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Det trivsamma köket är parallellbyggt och har vita speglade luckor och lådor. Köket har både gott om förvaringsutrymmen och arbetsytor. På ena sidan utgörs överskåpen av vitrinskåp och på andra sidan finns öppna hyllplan. Bänkskivorna är av mörkt trä med diskbänk är rostfri. Väggarna är kaklade i vitt liggande fasat bistrokakel. Maskinparken består av stor kyl och frys, diskmaskin, spishäll, fläkt samt ugn och mikrovågsugn i bekväm arbetshöjd. Köket har ett trevligt hörnfönster som ger dig utsikt i två väderstreck. Invid detta finns rum för ett mindre matbord. Precis utanför köket finns ett vackert bevarat serveringsskåp. Mittemot detta finns en vägg målad med griffelfärg.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett pampigt och välkomnande rum med en riktig praktpjäs i den stilfulla öppna spisen som är både bastant och smäcker. Rummet har dessutom ett mycket fint fönsterparti som upptar större delen av ytterväggen med dubbla balkongdörrar som har ett enluftsfönster var på sin sida. Utanför dörrarna finns en fransk balkong med svart smidesräcke. Väggarna i rummet är vitmålade och på golvet ligger nyslipad fiskbensmönstrad ekparkett i original.

Matsal

Den inre delen av vardagsrummet fungerar som en matsal med plats för ett stort matbord. En fondvägg är tapetserad med William Morris tapet "Willow Boughs" i grönt, och övriga väggar är vitmålade. Till det intilliggande inre rummet leder vackra dubbla glasdörrar. Även matsalen har originalparkett i ek.

Sovrum ett

Två av sovrummen ligger i fastighetens yttre vinkel, vilket märks i detta rum som har en snedställd vägg som ger rummet extra karaktär. Väggarna är nymålade i grått, och en av väggarna utgör en lite mörkare fond. På golvet ligger furutiljor i original. Rummet har gott om plats för dubbelsäng och andra möbler. Bakom en speglad dörr finns en originalgarderob bevararad. Här finns även ett generöst fönsterparti och utgång till lägenhetens balkong. Härifrån har du trevlig utsikt över öns centrala delar, men även vyer som löper längre mellan husen.

Sovrum två

Grannrummet är även detta ett rymligt sovrum med plats för en dubbelsäng eller kanske två enkla. Väggarna är ljust målade och på golvet ligger ekparkett. Ett tvåluftsfönster förser rummet med ett fint ljus. Utanför sovrummet ligger en inre hall med två inbyggda garderober.

Sovrum tre

Innanför köket ligger bostadens tredje sovrum som idag används som ett tv-rum och bibliotek. Rummet har dörr både mot serveringsgången och mot matsalen (dubbla glasade). Även i detta rum märks lägenhetens placering i vinkel, då en av rummets fem väggar är snedställd. Rummet har gott om plats för dubbelsäng, om så önskas. Här finns även en inbyggd garderob i originalutförande. Väggarna är målade i en ljust grå färg.

Badrum

Badrummet renoverades 2010 och har väggar klädda i vitt klassiskt kakel lagt i halvförband och golvet har svart- och vitrutig klinker. Här finns badkar på tassar och egen tvättmaskin. Bra förvaring i kommod under handfat, spegelskåp på vägg och öppna vägghyllor. Badrummet är även försett med golvvärme och handdukstork.

Gäst-wc

Den lilla gästtoaletten är mycket charmig med en röd och vit toile du joy-tapet samt vitt liggande fasat kakel. På golvet ligger svart- och vitrutig klinker. Wc och handfat matchas med trevliga detaljer som en fin liten glashylla.

Hall

Hallen har nymålade väggar i dovt olivgrönt. Här finns en stor garderob för undanhängning av kläder och även plats för hatthylla och skoförvaring. Dörröppningarna mot kök respektive sovrumsdel bjuder på fina valv.

Brf Primusköket 5

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten (ej tomträtt). Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenheter med hyresrätt och 1 uthyrd hyresrättslokal. Huset ritades av arkitekten Birger Borgström uppfördes 1932.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2010.

Mark

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas inte föreningen av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Savetime ekonomi och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia förvaltning AB.

Renovering

1995 byte av hissmaskin 2011 - renovering av tvättstugan och ommålning av fönster 2012 – byttes samtliga stammar i kök och avlopp, el-stigare och tak. Man renoverade även fasaden på fastighetens framsida

2016 – trapphusrenovering

Kommande renoveringar

Man har i föreningen planer på att renovera fastighetens fasad på baksidan under 2018.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 14,8 mkr, vilket ger cirka 7 067 kr per kvm boyta. Snittet i Stockholms kommun är strax över 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 635 kr (enligt ÅR- 15). Avgiftsförändringar: I dagsläget finns inga planer på att förändra avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma ESI Servicesystem AB för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i gatuplan/källarplan. Maskinparken består av två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

För cyklar finns det i föreningen ett cykelrum.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV och bredband.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-09-18. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV och bredband är installerat och levereras av Telia.

OMRÅDET

Lilla Essingen, som under 1900-talet präglades av industrierna Primus och Electrolux och knappt hade några bofasta, är idag en tätbebyggd ö (ett tag omtalad som ett av Europas mest tätbefolkade områden) som även bjuder på grönska och lugn. Promenadvägarna och bryggorna runt ön bjuder på vackra vyer och du har såklart aldrig lång till ett dopp. Här finns flera trevliga restauranger och caféer, inte minst kreativa Lux Dag för Dag och kultiga Rosa Drömmar.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här