Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Brännkyrkagatan 46
JOSEF ÖSTLIHN 1928
Södermalm - Mariaberget
TJUGOFYRA KVADRAT CHARM PÅ CENTRAL SÖDERADRESS
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

- BOSTADEN SÄLJS TILL FAST PRIS - Denna välbevarade klassicistiska fastighet inreddes redan 1928 med många välplanerade och yteffektiva små lägenheter. Än idag, nästan nittio år senare, står sig den här smarta enrummaren som ett ytterst trivsamt och charmfullt boende. Det stora allrummet bjuder in till både sällskapsliv och lugn nattsömn, och har dessutom bra förvaringsutrymmen. Kök, badrum och hall är alla fina kompakta ytor. Dessutom har du här en generös takhöjd, ett vackert spröjsat fönster med djup fönsternisch, gedigna snickerier och stiliga spegeldörrar. Här bor du i ett eftertraktat läge, längst upp i huset, på en lugn gata mittemellan Mariatorgets folkliv och Monteliusvägens vyer.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Brännkyrkagatan 46
Område:
Södermalm - Mariaberget
arkitekt:
JOSEF ÖSTLIHN 1928
Våning:
4 av 4, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
24 m²
Avgift:
1 582 kr inkl värme, VA, basutbud för TV

Allmänt

En fin och väldisponerad lägenhet som fungerar för såväl en som två personer. Takhöjden på 2,80 meter ger möjlighet att bygga loft och få loss golvyta och läget i söder högst upp i huset gör hemmet ljust alla tider på året. Till bostaden hör ett vindsförråd om ca 2,5x1,5 meter.

Kök

Det lilla yteffektiva köket är inkorporerat i hallen. Här finns en disk- och arbetsbänk i mörkt trä med en liten gasspis med ugn, och kylskåp med frysfack. Ovan detta finns öppna vägghyllor som utnyttjar takhöjden, samt flera väggskenor och krokar för upphängning av kökssaker. Väggarna i köket är målade i betonggrått samt lackade, och på golvet ligger en ekparkett. En charmig detalj är det lilla insynsskyddade innerfönstret som finns mellan kök ut mot trapphuset och som funnits där sedan huset byggdes.

Allrum

Bostadens huvudsakliga viste är det stora och trivsamma allrummet. Det är ett lättmöblerat rum med plats för såväl en stor säng som matplats och soffa/fåtöljer. Här finns bra förvaringsytor i två stora originalgarderober med fina speglade dörrar och nyckellås. Mellan dem finns en mysig alkov. Rummet har ett stort sexrutat originalfönster som ligger i söderläge. Takhöjden är generös och taket lätt kälat. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med stavparkett.

Badrum

Badrummet ytrenoverades 2016 och fick då ny dusch från Tapwell, handfat med kommod, spegelskåp och ny belysning. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt 15x15-kakel och på golvet ligger mattsvart klinker i storlek 10x10 med golvvärme. Badrummet har precis som köket ett charmigt innerfönster.

Hall

I hallen tar en hatthylla, bevarad från byggåret, hand om dina ytterkläder. De speglade dörrarna påminner ytterligare om ursprunget.

Brf Kattryggen 23

Antal lägenheter och lokaler

Till föreningen hör fastigheten Kattryggen 23 med adress Brännkyrkagatan 46 på Södermalm i Stockholm. Föreningen omfattar 31 bostadsrätter, 1 hyresrätt och 2 affärslokaler. Fastigheten ritades av Josef Östlihn

År föreningen bildades

1999 bildades föreningen.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm AB. Den tekniska sköts av föreningens styrelse.

Utförda renoveringar

2002 Avloppsstammar inklusive anslutningar till våtrum och kök är byttes. Samtliga våtrum renoverades samtidigt och fastigheten fick nya elstammar. 2003 Bakgård renoverad. 2003 Golv och trappor i trapphus slipade. 2005 Trapphus målat. 2006 Fasad mot gatan omputsad. 2007 Takets övre fall omlagt och nedre fallet målat. 2010 Värmecentral utbytt. 2013 Murputs och trapphusbalkongsrenovering genomförd. 2015 Stamspolning genomförd. 2016 Bergvärmeinstallation. 2016 Gavelfasadrenovering. 2016/2017 Åtgärdad fuktskada i affärslokal. 2017 OVB-besiktning godkänd.

Kommande renoveringar

På ett par års sikt ska föreningens fönster renoveras utvändigt. I övrigt är huset i gott skick.

Ekonomi

Bostadsföreningen är välskött och förenings ekonomi är stabil. De långfristiga skulderna är på ca 7 500 000 MSEK vilket ger cirka 7 305 kr per kvm bostadsrättsyta för denna lägenhet. (Enligt ÅRS2015). Sen 2015 har bergvärme installerats, en investering som kostat föreningen 1 MESK. Det finns inga beslut om några avgiftsändringar, senaste gången man höjde avgiften var 2008.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen har en tillåtande policy som även innefattar att man godkänner viss korttidsuthyrning. Dock är det noga att man håller styrelsen informerad. Föreningen tar ut en årlig avgift om 10% av prisbasbeloppet från den som hyr ut.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I huset finns cykelförråd samt en tvättstuga med två tvättmaskiner och torktumlare samt ett torkrum med torkskåp och mangel. Föreningen har också en mysig och lugn innergård med grill och sittplatser, under sommaren tittar kvällssolen in här. Det finns också vädringsbalkonger mellan varje våningsplan.

Parkering/Garage

Parkering längs med gatan. Bondeparkring finns för de som är skrivna i stadsdelen.

Bredband och Kabel-TV

Huset är ett ComHem hus. Grundinstallation och basutbud av Kabel TV ingår i avgiften. Bredband tecknas av den enskilde medlemmen.

Förråd

Till varje lägenhet hör ett vindsförråd. Uppskattad yta är ca 5 kvm golvyta plus ytterligare några kvm under snetak.

Kontroll

Uppgifterna om föreningen är kontrollerade med ordförande Jacob Kuylenstierna 2017-09-07.

OMRÅDET

På Brännkyrkagatan råder lugnet trots det mycket centrala läget. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden från Stockholms innerstads högsta berg Skinnarviksberget och från Monteliusvägen, och du kan promenera runt i fina kulturmiljöer vid bland annat Yttersta tvärgränd och på Bastugatan. Lite längre ner på Brännkyrkagatan kan du handla ekologiskt och äta god middag på Paradiset som är en av de närmaste matbutikerna. Ett kvarter åt andra hållet har du Hornsgatan, och du når på ett par minuter Mariatorget och dess omgivningar. Här är det restaurang- och cafétätt, bland annat på mysiga Swedenborgsgatan som under sommarhalvåret blir en gågata kantad av trevliga uteserveringar.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här