Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högalidsgatan 32 B
Victor Bodin 1912
Södermalm - Hornstull
SPRÖJS, STUCK & SÖDERLÄGE - STOR TVÅA MED PARKVY
TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Tre meters takhöjd, vackra stora spröjsade fönster, stuckaturer och ljusa originalgolv är några av de detaljer som gör denna bostad till något alldeles extra. Hela lägenheten är dessutom nyrenoverad och mycket väl omhändertagen, ytorna har nyttjats på bästa sätt och materialval har gjorts med känsla och omsorg för husets ursprung. Kök och vardagsrum utgör tillsammans en härlig social yta medan sovrummet är en lugn oas intill. Här har du även en lyxigt stor klädkammare som vid behov kan bli ett extra rum, en rymlig hall och ett tjusigt badrum. Dessutom bor du insynsfritt med grönskande utsikt över Högalidsparken och i en välskött förening med mycket god ekonomi.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Högalidsgatan 32 B
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Victor Bodin 1912
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
64 m²
Avgift:
2 845 kr inkl. värme, vatten, kabel-tv och bredband samt ip teleoni

Allmänt om fastigheten

El:
1 800 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
3 800 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Gas 2990kr/år

Huset och föreningen

Fastigheten Muttern 12 ritades av arkitekt Victor Bodin och uppfördes under åren 1912-1914. Den består av ett gathus i sex våningar och ett gårdshus i fem våningar i pampig nationalromantisk stil. Fasaderna är putsade i en bruten vit nyans med vitmålade småspröjsade fönster. Från våning två till fyra löper två parallella burspråk. Redan 1920 bildades bf Muttern 12 som alltså snart kan fira sitt 100-årsjubileum. Det är en mycket stabil och trevlig förening med många engagerade medlemmar. Här finns en nyrenoverad och trivsam grön innergård som sköts om av en trädgårdsmästare. På gården finns flera sittgrupper och grillar, gräsmatta, träd, buskar och planteringar. I föreningen finns även en välutrustad tvättstuga, en gästlägenhet (kan hyras av boende för 200 kr/natt), barnvagnsrum, cykelparkering och extra duschrum.

Närområdet

Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom granne med lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. Här bor du mittemot den fina Högalidsparken och - kyrkan och i grannkvarteret ligger Kristinehovs Malmgård, en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Där deltar man i ett genbanksprojekt för att försöka rädda den Öländska dvärghönan från utrotning. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vatten. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss.

Allmänt

En mycket stilfull och trivsam lägenhet som fint förenar de över hundraåriga originaldetaljerna med senare tillägg. Hela lägenheten har bevarade stuckaturer i tak, speglade dörrar, listverk, radiatorer och mjuka furutiljor som vitvaxats. De stora spröjsade fönstren bidrar med både karaktär och ett vackert silat ljus. Ett källarförråd om cirka 5 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Kök och vardagsrum ligger med öppen planlösning och är en ljuv förening av gammalt och nytt. Köket är byggt i vinkel och har speglade luckor i ljust grått, som matchas fint med bänkskivor av Carrara marmor som följer med upp på väggen som stänkskydd. Väggarna är målade i dovt grönt. Spis med gas häll kommer från Smeg och är i rostfritt. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. I köket finns plats för en större matplats. Vardagsrummet ligger i anslutning och i vinkel mot köket och ger plats för både en stor soffgrupp och till exempel förvaringsmöbler. I rummet finns även en fin platsbyggd bokhylla i en igensatt dörröppning. Väggarna är målade i stockholmsvitt. Rummet har två stora spröjsade fönster som bidrar med karaktär och ger ett mycket vackert ljusinsläpp. I vardagsrumsdelen ligger fönstret i ett burspråk medan köksfönstret ger dig en djup nisch. I båda fönstren ligger bräden av Carrara marmor. Läget mittemot den grönskande parken är både trivsamt, insynsfritt och ger dig vyer som varierar med årstiderna.

Sovrum

Sovrummet är ett stort, lugnt och harmoniskt rum med matt gråmålade väggar och vita hänglister för tavlor. Här finns gott om utrymme för dubbelsäng och även för andra möbler. Från det vackra spröjsade fönstret har du grönskande utsikt mot Högalidsparken.

Walk-in closet

Klädkammaren är ett ca 8 kvm stort rum i anslutning till sovrummet. Här finns mycket goda förvaringsutrymmen med platsbyggd klädförvaring med klädstänger, hyllor och skåp. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger en ljus heltäckningsmatta. Detta rum kan vid behov även användas som till exempel ett arbetsrum eller barnkammare.

Badrum

Det fina väldisponerade badrummet renoverades 2016. Väggarna är kaklade i vitt klassiskt Höganäskakel i halvförband. På golvet ligger gråmönstrade italienska keramikplattor med golvvärme. Här finns tak- och handdusch bakom en glasad vägg. Handfatet har en rymlig kommod med grå lådor och på väggen sitter en måttanpassad integrerad spegel med en fin hylla framför, som löper längs hela väggen. Wc är vägghängd och alla rörledningar inbyggda. I taket sitter infällda spotlights.

Hall

Hallen är stor, ca 6 kvm, och välkomnande. Innanför dörren sitter en bevarad hatthylla och här finns även en stor garderob för undan hängning av kläder. Väggarna är målade i en mullvadsgrå nyans och golvet är som i övriga lägenheten vit vaxat plankgolv i original.

Bf Muttern nr 12 u.pa.

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Muttern 12 u.pa äger fastigheten Muttern 12. Fastigheten består av 58 lägenheter, alla är upplåtna med andelsrätt, och 2 är lokaler. Föreningen är en äkta bostadsförening. Huset ritades 1912 av arkitekt Victor Bodin.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen registrerades 1920-talet då man också förvärvade fastigheten. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen förvaltas av Martin Boström/Helgasjön Fastighets AB i samråd med styrelsen. För fastighetsskötsel och bistående i den teckninska förvaltningen svarar Björn Höglund/Hutta Fastighetsförvaltning AB.

Renovering

1949-50 installerades centralvärme och varmvatten. I källaren byggdes pann-, bränsle- och askrum. Kakelugnar och vedspisar togs bort i lägenheterna, nya gasspisar sattes in. 1953 ersattes kokseldningen med olja. 1959 togs städningen över av föreningen. Tidigare sköttes den av medlemmarna själva. 1986 byttes samtliga fönster till treglasfönster. 1992-94 byttes rörstammarna. 1999 såldes råvinden i gathuset och tre nya vindslägenheter byggdes. 2005 genomfördes en elrenovering. 2008 Takrenovering på gårdshus. 2009 Installation balkonger. 2010 Byte av undercentral, renovering av barnvagnsrum samt duschrum, iorningställande av föreningslokalen. 2011 Stamspolning. 2011-12 Fasadreparationer. 2014 Renovering av innergård, byte av tryckstegringspump. Fasadreparationer. Påbörjade ventilationsarbeten. 2015 Två tvättmaskiner i tvättstugan utbytta. 2016 Underhållsspolning av avloppsstammar. Byte av värmecentralens expansionskärl. Kompressor till cykelpump har installerats i källartrappan, A-huset.

Aktuella åtgärder

Fortsatta ventilationsarbeten. Kostnaden beräknas inte påverka nuvarande avgiftsnivå, pengar finns avsatta.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri enligt årsredovisning 2017. Inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Modernaförsäkringar med kollektivt bostadsrättstillägg för samtliga medlemmar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma vår- och höststädningar.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan ligger på gården.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård sköts av en trädgårdsmästare. Här lever man i en oas av blommor, gräsmatta och buskar. På gården finns utemöbler och grill. Föreningen erbjuder dessutom en övernattningslägenhet för 200 kr/natt. Det finns cykelrum, barnvagnsförvaring, duschrum och tvättstuga.

Förråd:

Till lägenheten hör ett källarförråd och ett vindsförråd.

Bredband och Kabel-TV:

Föreningen har avtal med Bredbandbolaget. Bredband (fiber), TV och telefoni är obligatoriskoch kostar utöver avgiften 199kr/månad.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Överlåtelseavgift och medlemskap

Överlåtelseavgift betalas av köpare. Ingen medlemskapavgift.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här