Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kristinehovsgatan 5 A
ALBIN STARK 1941
Södermalm - Högalid
VIDUNDERLIGA VYER FRÅN FEMTE VÅNINGEN

Bostaden säljs till fast pris. Högst upp i huset, med exceptionell panoramautsikt över den mäktiga Högalidskyrkan och vidare i nejden, ligger denna snygga och ytsmarta funkisetta med balkong och stora fönsterpartier. Lägenhetens vinklar är väl uttänkta och utnyttjar varje kvadratmeter på bästa sätt. Det stora allrummet ger dig rymliga sällskapsytor med plats för både matbord och soffa, och för sängen finns bra utrymme i en alkov. Detta boende bjuder dessutom på så häftiga kontraster som att du trots endast tre minuters promenad till Hornstulls tunnelbana har en hönsgård (vid Kristinehovs Malmgård) som närmaste granne.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Kristinehovsgatan 5 A
Område:
Södermalm - Högalid
arkitekt:
ALBIN STARK 1941
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
26 m²
Avgift:
1 790 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv

Huset och föreningen

Fastigheten Gnejsen 4 uppfördes under 1941-1942 efter ritningar av arkitekt Albin Stark. Den byggdes som ett kollektivhus för yrkesarbetande kvinnor och hette då Lundagården. Lite lustigt i sammanhanget är att detta kvinnohus byggdes på en gata som vid den tiden hette Gubbhusgatan, senare dock ändrad till Kristinehovsgatan. Fastigheten är ett sexvåningshus klätt i gult tegel, som då det var nytt ståtade med egen restaurang, mathissar, barnkrubba, butik, frisör och annat som kunde betjäna de yrkeskvinnor som flyttade in där. Dessa faciliteter finns tyvärr inte kvar idag, men det gör den storslagna entrén med öppen spis och en monumental väggmålning över Högalidskyrkan. Sedan 1993 ägs fastigheten av Brf Gnejsen som är en lågt belånad, stabil och välskött förening. För de boende finns en grön gård med gräsmatta, träd och utemöbler. Invändigt finns cykelförråd, barnvagnsrum och tvättstuga med stor kapacitet som du både kan boka och spontantvätta i.

Närområdet

Att bo nära både det urbana Hornstull och dessutom granne med lantliknande miljöer och pickande höns, är verkligen att ha det bästa av två världar. Granngården Kristinehovs Malmgård är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Där deltar man i ett genbanksprojekt för att försöka rädda den Öländska dvärghönan från utrotning. Hönsen får spatsera kring fritt i närområdet och är mycket omtyckta. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken och Skinnarviksberget, och trevliga promenadstråk längs med vatten. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss.

Allmänt

En fin och yteffektiv etta med alkov i ett kulturhistoriskt intressant hus som vänder sig mot solen i söder och med en balkong som ger dig vyer utöver det vanliga. Lägenheten har flera bevarade originaldetaljer som vittnar om det välplanerade hus det byggdes som. Ett större vindsförråd och ett mindre källarförråd (matkällare) hör också till bostaden.

Kök

Här diskar du med mäktig utsikt över Högalidskyrkan med omgivningar. Köket är en fin blandning av gammalt och nytt med bland annat ett originalöverskåp och andra små detaljer som varit hängt med sedan byggåret. Dessa har sedan kombinerats med nya bänkskivor, kylskåp och en rostfri spis med glashäll och ugn. Väggarna vid arbetsytorna är klädda i vitt mindre kakel och golvet är målat i en dimgrön nyans.

Allrum med alkov

Allrummet är ett ljust och rymligt rum där det stora fönsterpartiet ger bostaden rikligt med ljus och förmedlar fantastiska vyer. Rummet har gott om plats för både matbord och soffgrupp. I rummet finns dessutom en alkov där en större säng får rum. Sovalkoven är en enskild myshörna med väggar målade i grått. Ytan är även utnyttjad till förvaring då sängplatsen byggts upp på skåp. Övriga väggar i vardagsrummet är vitmålade och på golvet ligger holländsk stavparkett i original.

Balkong

Den eleganta balkongen är snillrikt placerad i vinkeln av ett burspråk, vilket ger både lä och insynsskydd. Utsikten är fascinerande och milsvidd. Över trädtopparna kan du se fyra olika broar. Balkongen har kvar sitt ursprungliga pinnräcke, men är idag även täckt av korrugerad plåt.

Badrum

Badrummet är ett tidstypiskt badrum med inkaklat originalbadkar med tre rader kakel, vitt och klassiskt 15x15 cm, över det. På golvet ligger klinker. Förvaring finns i ett väggskåp med spegel samt öppna hyllor. Wc:n är bytt 2017.

Hall

I hallen finns bra förvaring i två originalgarderober med överskåp. Innanför dörren finns plats för ytterkläder på en hatthylla som även den härstammar från byggåret. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger grå plattor.

Brf Gnejsen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten. Föreningen upplåter 68 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 2 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten Albin Stark och uppfördes 1942.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1993.

Tomträtt

Tomträtten skrevs om 2016. Gäller till 2026. 325.000 kr/år.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC (kontaktperson: [email protected] eller 08-775 72 30) och den tekniska förvaltningen sköts av Storholmen AB, städning sköts av Blessings.

Renovering

2004 - renovering av balkongernas bottenplattor, 2006 - relining av samtliga avloppsstammar i kök samt installation av ny hiss. 2008 - relining av samtliga avloppsstammar i badrum. 2009 - omläggning av yttertak. 2010 - installation av bredband i fastigheten samt ombyggnation av en lokal till fyra lägenheter. 2012 - lokal renoveras och görs om till styrelsesrum, ny tvättmaskin i tvättstugan, nya fläktar installerades på fastighetens tak, fastighetens alla ventilationskanaler rensades och kontrollerades samt byte av stammar och rör för fastighetens tappvatten. 2013 - ny fjärrvärmecentral och renovering av piskbalkongen. 2015 - total renovering med nya maskiner för och utökad kapacitet för såväl tvätt som tork. 2016 - byte av två stuprör och renovering av bottenplattor på balkongerna mot Lundagatan (södra gaveln).

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 4,2 Mkr, vilket ger cirka 1 508 kr per kvm boyta. Snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr per kvm boyta, man är med andra ord en mycket lågt belånad förening. Inga avgiftsförändringar är planerade i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Föreningen godkänner andrahandsuthyrning om giltiga skäl finns.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen ordnar två gemensamma städdagar, en om hösten respektive våren, då bland annat en container hyrs in där de boende kan slänga grovsopor.

Tvättstuga

I entréplanet finns fastighetens tvättstuga. Tvättstugan består av en yttre dropin-del och en inre bokningsbar del. Totalt 4 tvättmaskiner, 2 torktumlare och 2 torkskåp. Hälften är drop in/ej bokbara.

Gemensamma utrymmen

I fastigheten finns två cykelrum som nås från gården. Ett barnvagnsrum finns och även en takterrass som erbjuder fin utsikt.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV via Comhem. Värme, vatten.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Parkering:

6 parkeringsplatser med elstolpe som kan hyras för en kostnad om 1100 kr/mån. 1 ledig plats just nu.

Bredband och TV

Bredband är installerat av Telia (telia äger nätet). Fritt att välja leverantör.

Delat ägande, minsta andel

10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson Gunilla Thunberg 2017-09-06. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.