Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornsgatan 142
Ivar Engström 1913
Södermalm - Hornstull
NATIONALROMANTIK HÖGST UPP – BALKONG MED KVÄLLSSOL
TEXT: SCHUMACHER FOTO: BOUKARI STYLING: SANDANAM

Högst upp i ett klassiskt nationalromantiskt gatuhus från 1910-talet vid gröna Högalidsparken finner du denna genomgående 2,5:a på 63 kvadratmeter. Från den stora balkongen med kvällssol avnjutes en fantastisk söderutsikt över takåsar, Högalidskyrkan och flera närliggande gårdar. Den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum möjliggör ett avslappnat umgänge med direkt närhet till balkongen. Alltihop i en mycket välskött förening med låga skulder och månadsavgifter samt bra lokalintäkter. Till lägenheten hör lättillgängligt vindsförråd om ca 4,5 kvm.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Hornsgatan 142, 5 tr
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Ivar Engström 1913
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
63 m²
Avgift:
2 213 kr Inkl. värme, vatten, bredband och basutbud kabel-tv.

Allmänt om fastigheten

El:
3 600 kr/år
Försäkring:
3 705 kr/år
Total driftskostnad:
7 305 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
2 barn och 2 vuxna

Huset och föreningen

Fastigheten Muttern 12 ritades av arkitekt Ivar Engström och uppfördes under åren 1913–1914 under ledning av byggmästare C A Schönander. Den består av ett gathus i fem våningar som sträcker sig runt hörnet till Varvsgatan. Fasaden är klassiskt nationalromantisk där bottenvåning och en trappa är klädda i fasadtegel för att sedan övergå i slätputs. Husen förvaltas sedan 1980 av Brf Spettet i Stockholm. Gården är lugn och välskött med tre stora odlingslådor, utemöbler, grillplats och cykelskjul. För de boende finns barnvagnsrum, grovsoprum och tvättstuga.

Närområdet

Här bor du i ett riktigt klassiskt söderläge invid Högalidskyrkan, Högalidsparken och Kristinehovs malmgård. Dessutom bor du nära Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, shopping, service och kommunikationer. Långholmen och Tantolundens härliga promenadstråk, trädgårdar och bad är närliggande oaser såväl sommar som vinter.

Allmänt

En välplanerad lägenhet med många kvaliteter från byggåret, till exempel stuckatur, genomgående mattlackat, vitpigmenterat golv i form av furutiljor och en stilig ljusgrön kakelugn (i dagsläget ej fungerande) samt en takhöjd på strax under 3 meter. Genom en smart avdelning med spröjsat glas har master bedroom även fått ett intilliggande mindre barnrum.

Kök

Köket som går i restaurangsstil renoverades 2014 varvid samtliga väggar och snickerier målades vita och en heltäckande vägg vitkaklades med kakel i storlek 10x20 cm. Full maskinell utrustning i form av bland annat diskmaskin och induktionshäll. I köket finns även ett öppet originalskafferi med hyllor i gråbetsad furu. Här har man lagt nytt furugolv i samma stil som övriga lägenheten. Matplatsen är generös och kan rymma upp till åtta personer.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett härligt umgängesrum. Det är en lättmöblerad yta som rymmer både soffgrupp, bokhyllor, skåp eller vad som önskas i övrigt. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger ett vackert vitpigmenterat originalgolv. Från vardagsrum, kök och balkong har du en vilsam vy över Högalidskyrkan och intilliggande gårdar.

Sovrum

Sovrummet är luftigt, vilsamt och mysigt med vacker stuckatur och storslagen utsikt. Väggarna är vita och på golvet ligger fina furutiljor i original. Rummet innehåller en rymlig garderobsvägg. Genom en snillrik skiljevägg i spröjsat glas avdelas master bedroom med ett intilliggande barnrum med en vacker ljusgrön kakelugn från byggåret.

Badrum

Badrummet är rymligt med vitt kakel 10x10 cm och golv i grågrön mosaik. Här finns golvvärme, inbyggd tvättmaskin med bänksiva i svartbetsad furu och 2 öppna hyllplan. Dessutom nya skåp från Svedbergs med belysning och eluttag.

Hall

Via säkerhetsdörr nås en trevlig hall med inledande svart skifferklinker vilket sedan övergår i det vitpigmenterade furugolv som karaktäriserar hela lägenheten. Här finns även hatt- och skohylla samt generöst med plats för garderob.

Brf Spettet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Spettet 16 och upplåter 30 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lokaler med hyresrätt.

Mark/tomträtt

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Valorem.

Renoveringar

Hela fastigheten genomgick en stor renovering 1980, innan ombildning till brf. Då byttes stammar, radiatorer med cirkulationssystem, elanläggningar, nya golv i trapphus, ny tvättstuga, vindsförråd, soprum, ombyggnad av hyreslokaler osv. På 90-talet renoverades fasaderna. Taket målades om 2002. 2013 ommålades fönster till butiker mot Hornsgatan samt Varvsgatan och taket bättringsmålades. Styr- och reglerutrustning till värmesystemet moderniserades. 2015 påbörjades ommålning av fönster och två takfläktar byttes ut. Fiberbredband installerades och stammarna spolades samt besiktigades med gott resultat. Säkerhetsdörrar installerades till alla lägenheter. 2016 fortsatte arbetet med ommålning av fönster. Föreningen följer en underhållsplan. I dagsläget pågår en OVK-besiktning av ventilationen. Föreningen planerar att utföra trapphusrenovering. Troligen sker detta under 2018.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ligger på ca 4,9 mkr vilket ger 2 229 kr/kvm/totalyta, en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandsskyddskontoret.

Städdagar

Föreningen har ett par gemensamma städdagar två gånger om året.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en innergård med utemöbler och grill. Här finns även mattställning samt cykelställ. Gemensam tvättstuga på bottenplan med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Det finns även barnvagnsrum och grovsoprum. Föreningen anordnar höst- och vårstädning.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv, ip-telefoni och bredband från Bredbandsbolaget ingår i månadsavgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Balkongavgift

Obligatorisk avgift för fransk balkong 37 kr/mån.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-03-15 samt årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här