Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Åsögatan 187
Gustav Améen 1911
Södermalm - Sofia
LJUVLIG OCH LJUS GENOMGÅENDE JUGENDETTA
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

I kulturhistoriska kvarter på östra Södermalm finns denna charmfulla, luftiga och genomgående etta med kök. Tre meters takhöjd, mjuka furutiljor, djupa fönsternischer, speglade dörrar och vackra listverk är några av de detaljer som förgyller livet i denna ljusa och fina lägenhet, som har nyrenoverade ytskikt i harmoniska färger. De rymliga rumsytorna och den tilltagna takhöjden ger möjligheter att forma bostaden som en tvåa. Här bor du i en trevlig och stabil förening och lugnt och tyst på en enkelriktad del av Åsögatan, granne med kulturreservat, kullersten och mäktiga vyer över Saltsjön.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Åsögatan 187
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
Gustav Améen 1911
Våning:
3 av 5
Rum:
1 rum och kök
Area:
41 m²
Avgift:
2 025 kr inkl värme, VA och bredband

Huset och föreningen

Kvarteret Fyrtornet på östra Södermalm bebyggdes under 1900-talets första decennium efter att Stockholms stad beslutat att där uppföra bostäder för arbetare. De fem husen, som först och främst innehöll enrummare med kök, stod färdiga i omgångar, och Fyrtornet 1 på Åsögatan 187 färdigställdes 1911. Arkitekt var Gustav Améen, chef vid Stockholms Stads Byggnadskontors Husbyggnadsavdelning. Améen står bakom flera kända byggnader i Stockholm, till exempel Hazeliusporten vid Skansen. Han arbetade tillsammans med Isak Gustaf Clason med nybyggnaden av Nordiska museet, och han ledde arbetet med restaureringen av Drottningholms slott 1907-1912. Kvarteret Fyrtornet har en intressant historia som några av de första hyreshus som Stockholms stad uppförde för att förbättra bostadssituationen för stadens mindre välbeställda, och visar även på hur stor omsorg man lade ner även på detta byggande. Fasaderna har många vackra detaljer och bevarar än idag mycket av sitt ursprungliga utseende. På Åsögatan 187 utgör växlingen mellan grov och slät ljusgul puts fina dekorationer. Huset har också ett tjusigt gavelkrön. Portarna är ursprungliga, i trä och glas med överljus. Här finns en lugn och levande innergård med gräsmatta, träd och planteringar, utemöbler och grill. Här finns även en liten lekpark och ett källsorteringsrum. Tvättstuga och cykelrum finns i husets källare. Brf Fyrtornet 1 är en stabil bostadsrättsförening som fortfarande har ett större antal hyresrätter som dolt kapital.

Närområdet

Här bor du i både historiska och litteraturhistoriska kvarter, just intill kvarteret Lotsen där huvudpersonerna i P A Fogelströms Mina Drömmars stad bodde. Bakom ligger kvarteret Utkiken med hänförande utsikt mot hamninloppet och segelleden. Runt kulturreservatet reser sig genuina stadskvarter som innehåller både vidunderliga vyer, från till exempel Fjällgatan, och fina parkområden. Två kvarter söderut ligger Sofia och Vita Bergen och vidare når du Nytorget och hela SoFo. De närmaste kvarteren bjuder på flera pärlor som till exempel Stockholms första ramenbar Ai Ramen. Vill du röra dig längre från kvarteren går buss 2 och buss 53 just utanför dörren.

Allmänt

En mycket fin och rymlig etta med ytskikt renoverade 2017 (ej badrum). Väggarna är målade i milda nyanser som kontrasterar fint mot snickerierna målade i vitt. De bevarade originalgolven är nyslipade, lutade och behandlade med vitpigmenterad hårdvaxolja. Strömbrytare och eluttag är utbytta, vid köksbänken är de av bakelit. De rymliga ytorna ger möjlighet att flytta köket till vardagsrummet och göra köket till sovrum, vilket flera grannar valt att utnyttja. Att dela av vardagsrummet med till exempel en glasad innervägg kan vara en annan trevlig lösning om fler rumsytor önskas. Till bostaden hör även ett vindsförråd om ca 6-8 kvm under snedtak.

Kök

Det rymliga köket är alldeles nyrenoverat. Här tänkte ägarna miljövänligt och valde ett par år begagnade köksstommar och luckor från Kvik, vita och släta, samt även spisen från Siemens. Detta kompletterades med ny kyl, diskmaskin, köksfläkt, diskho och blandare. Bänkskivan är av vacker grön Guatemala Verde-marmor. Väggarna är målade i den ljusa fina nyansen "Gåsdun" från Beckers. Vid diskbänken är väggen målad i samma nyans men med våtrumsfärg. I ena hörnet finns ett kallskafferi i original från byggåret, med fyllningsdörr och överskåp som går ända upp i tak. Idag är det inrett som städskrubb. I köket finns plats för ett större matbord. Fönstret har mycket trevlig utsikt över den gröna innergården och de omkringliggande husen.

Allrum

Allrummet är stort, luftigt och lättmöblerat med sina generösa flexibla ytor. Här ryms med enkelhet både soffgrupp och säng samt ytterligare möblemang. Två stora fönster i söderläge förser rummet med ett rikligt ljus. Väggarna är nymålade i den mildgrå nyansen "Dun" från Beckers. I taket finns en takrosett bevarad.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte på 1990-talet och har helkaklade väggar i vitt klassiskt 15x15 kakel med en grå bård av kakeldekor. På golvet ligger en våtrumsmatta. Här finns dusch, handfat, badrumsskåp och handdukstork.

Hall

Hallen är ett rymligt rum med en rejäl klädavhängningsyta innanför dörren och längre in ytterligare bra förvaring i tre snygga garderober med hyllor. Väggarna är målade i samma nyans som i vardagsrummet, "Dun". Golvet är originalträgolv som innanför dörren förstärkts med svart linoleum där ytterkläder och skor placeras. Köksdörren är byggd med överljus för att ge dagsljus även till hallen.

Brf Fyrtornet 1

Allmänt:

Brf Fyrtornet 1 är en äkta bostadsrättsförening. Föreningen förfogar över 88 lägenheter, varav 76 upplåts med bostadsrätt och 12 med hyresrätt. Föreningen upplåter inga lokaler. Sedan föreningen köpte fastigheten har tre hyresrätter och en lägenhet som tidigare disponerades som styrelselokal avyttrats som bostadsrätter. Fastigheten består av 5 huskroppar med 9 portuppgångar: Sågargatan 8 och 10,Åsögatan 185, 187, 189 och 191 samt Erstagatan 11, 13 och 15.Den totala upplåtna lägenhetsytan uppgår till 4.742 m2. Därutöver tillkommer källare och vindar.

Mark

Föreningen äger marken och belastas inte av tomträttsavgälder.

Renoveringar

1992-1994 - utförde den dåvarande hyresvärden Familjebostäder en ombyggnation och totalrenovering av fastigheten, då bl.a. avloppsstammar, el- och vattenledningar byttes samt hissar installerades i de flesta trappuppgångarna. 2002/2003 - Fönster, portar, räcken och balkonger målades om. De tak som var i behov av det målades om 2003. 2006 - Trapphusen, inklusive lägenheternas ytterdörrar, renoverades. Syftet var, förutom en nödvändig ommålning, även att ge trapphusen ett mer tidsenligt utseende. 2007 - förnyades sopsugens rörsystem, som löper under jord mellan uppsamlingsutrymmet för hushållssoporna under sopnedkasten i gårdshuset och utsuget på Erstagatan. 2007/2008 - Genomfördes en översyn av föreningens gemensamma ventilationssystem (frånluft). Kanaloptimering och byte av viss utrustning genomfördes samt OVK. 2009 - Renoverades de gemensamma tvättstugorna. Stora delar av maskinparken förnyades och ytskikten i utrymmena fräschades upp. 2011/2012 - Renoverades hyresrätternas badrum. 2014 - Ersattes de tankar/behållare som utgör själva uppsamlingsutrymmet i sopsugssystemet och en modernisering inleddes av föreningens hissar.

Ekonomi

Inga avgiftshöjningar är planerade. Föreningens ekonomi enligt styrelsen är mycket god, mindre amorteringar görs varje år och skulden per kvm avviker från snittet på ett positivt sätt då man endast har cirka 4 500 kr i lån per kvm medan normalföreningen inom tullarna liger runt 6 000 kr i lån per kvm.

Andrahandsuthyrning:

Uthyrning i andra hand tillämpas enligt gällande lag, dvs vid provamsboende, militärtjänstgöring, boende på annan ort etc. Tillstånd från styrelsen krävs. Styrelsen har beslutat att inte godkänna korttidsuthyrning i andra hand genom exempelvis Airbnb och liknande aktörer.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Allians Försäkringsmäklare. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Tvättstuga:

Samtliga boende har tillgång till en gemensam tvättstuga i respektive huskropp. Tvättstugorna bokas med hjälp av låstavlor som finns utanför varje tvättstuga.

Gemensamma utrymmen

På den gemensamma, prunkande och stora gården finns en grill, trädgårdsmöbler och diverse planteringar.

Sophantering

I gårdshuset finns fyra sopnedkast som är kopplade till en behållare med en s.k. sopsug. I gårdshusets nedre del finns ett grovsoprum som är öppet för föreningens medlemmar. Det finns även behållare för källsortering av mat glas, tidningar, pappersförpackningar, metall, lampor och batterier.

Parkering/garage

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV/bredband är installerat och levereras av ComHem. Föreningen har sedan 2015 ett så kallat gruppavtal med ComHem där bredband 100/10 mbit ingår i avgiften. För en extra kostnad (i skrivande stund 80kr per månad) kan den boende uppgradera sitt abonnemang till 250/100 mbit.

Förråd

Till samtliga lägenheter hör ett källar- eller vindsförråd.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem. Gemensamt förvärv av föräldrar och barn prövas från fall till fall.

Övrigt

På senare tid har ett antal av föreningens lägenheter byggts om av bostadsrättshavaren. Väsentlig förändring av lägenhet får endast företas efter tillstånd av styrelsen. Ändrad planlösning eller funktion, t.ex. flytt av kök, kräver styrelsens tillstånd. Tillstånd lämnas under förutsättning att förändringen inte medför men för föreningen eller annan medlem och att arbetet utförs fackmannamässigt. Styrelsen kräver skriftlig ansökan och att bygganmälan (och bygglov om åtgärden kräver lov) bifogas.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här