Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Löftesvägen 5
Anno 1924
Sollentuna - Tureberg
FAMILJVILLA MED OSTÖRD HÖRNTOMT PÅ ÅTERVÄNDSGATA
TEXT: MURÉN STYLIST: RYDMAN FOTOGRAF: SPINNELL

Bland lummiga trädgårdar i idylliska kuperade villakvarter i lugna Tureberg ligger detta fina gulmålade tjugotalshus med åtta rum och kök varav fyra-fem sovrum. En pampig smidesgrind leder dig till husets entré. Husets första plan ger dig bland annat stora sociala ytor i kök och vardagsrum, ett extra sovrum/arbetsrum/gästrum, kamin och utgång till den stora uteplatsen. Den mer privata delen finns på övre plan med bland annat tre sovrum. Därtill får du en rymlig källare med tvättstuga, gillestuga, bastu och annat, och hela huset har gott om förvaringsytor och garderober. I den inbäddade trädgården finns uteplatser i olika väderstreck, äppelträd, bärbuskar, blommor, lekytor och lagom mycket gräs att klippa. Gården har även ett trädgårdsförråd och en carport med förvaring. Allt som allt är detta ett mycket trivsamt familjeboende som ligger med ett superbt och lugnt läge längst ner på en liten återvändsgata och med skogen som nästa granne.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
arkitekt:
Anno 1924
Rum:
8 rum varav 4 sovrum
Area:
200 m²
Tomtareal:
833 kvm
Pris:
8 500 000 kr Utgångspris

Byggnad

Uppvärmning:
Bergvärme
Energideklaration:
Utförd 2017-09-01
Energiklass:
A
Energiförbrukning:
26 kWh/kvm per år
Fasad:
Trä
Stomme:
Trä
Fönster:
2+1
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Betongplatta
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Tumstocken 13

Allmänt om fastigheten

El:
17 518 kr/år
VA:
2 244 kr/år
Renhållning:
1 219 kr/år
Försäkring:
9 985 kr/år
Total driftskostnad:
30 966 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Baseras på information från säljaren
Summa pantbrev:
1 646 000 kr
Tomtareal:
833 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Om fastigheten och dess historia

Historien om fastigheten Tumstocken 13 på Löftesvägen 5 tar sin början 1924 då den uppfördes som en mindre 1,5-plansvilla med mansardtak. Säljaren berättar; "I början av 1920-talet växte villorna upp i Töjnan, Tureberg. Vårt hus byggdes av en man från Tierp som tillsammans med andra hantverkare från norra Uppland kom att bygga flera hus i området. Husen var av egnahemstyp, där samma eller liknande ritningar användes till många fastigheter. Villorna byggdes i olika storlekar, och vårt tillhörde ett av de minsta husen". Huset bestod från början av ett rum och kök på nedre plan, samt en hall och ett rum uppe. Badrum fanns i källaren. En liten farstuveranda med balkong ovanpå utgjorde entrén. Familjen som byggde huset bodde kvar i flera decennier och på 1960-talet tog dottern över tillsammans med make och barn. Då byggdes bostaden ut med en "låda" i ett plan där det blev kök, badrum, gästtoalett, två sovrum och en hall. Även källaren byggdes ut. Dessutom byttes de spröjsade fönstren ut till på den tiden så populära perspektivfönster. Barnen som växte upp i huset har på senare tid hälsat på i kåken och har då sagt "Morfar byggde huset och pappa förstörde det" då de tyckte att utbyggnaden var så ful. 1991 förälskade sig nuvarande ägare i huset, som då kanske inte såg så mycket ut för världen. Men det hade sin charm och sina kvaliteter, som till exempel fina originalmålningar på invändiga snickerier. Att återskapa den delvis nedmonterade 1920-talskänslan blev ledstjärnan genom kommande renoveringar, där huset återigen fick spröjsade fönster och till exempel pärlspont, nya trägolv och kalkstensgolv. 2007 byggdes huset ut ytterligare. Med arkitekthjälp gjordes en ny tillbyggnad där en måttmässig kopia av det gamla ställdes vinkelrätt mot den befintliga byggnaden. Här kom bland annat att bli ett nytt stort vardagsrum och flera sovrum. Alla innerdörrar utom dörren till hallen är originaldörrar, eller gamla dörrar av samma modell som de som ursprungligen satt i huset. Samtliga golvlister i huset är specialbeställda utifrån en gammal list som ursprungligen satt på övervåningen. Fiber är indraget i huset och det är anslutet till Sollentuna stadsnät. Idag är fastigheten i grunden ett klassiskt 1920-talshus som växt i takt med år och behov. Fasaden är klädd med gulmålad locklistpanel med foder och lister i en bruten grå nyans. En större takkupa med fönster är delvis inbyggd och nedanför den finns husets huvudentré.

Närområdet

Här bor du lugnt och barnvänligt bland vindlande villavägar och med skog och kolonilotter runt knuten. Eftersom villan ligger vid en vändplats finns här ingen genomfartstrafik. Du bor nära både Häggvik med Stinsens köpcenter och Sollentuna Centrum. Du når pulsådern E4 på ett par minuter och har ungefär lika långt till centrala Stockholm som till Arlanda.

Entréplan

Innanför den gröna ytterdörren öppnar sig en rymlig hall med bra förvaringsutrymmen. Åt vänster ligger köket, och åt höger finns ett badrum och ett rum som idag används som arbetsrum, men som också kan bli till exempel ett extra sovrum/gästrum. Parallellt ligger sedan nästa rumsfil, med matsal, mellanrum med kamin och vardagsrum. Planlösningen är runtgående. Köket byggdes i början av 1990-talet strax efter att nuvarande ägare flyttat in. Köksinredningen har träbänkar av stavlimmad bok med vita fronter. Väggen är klädd i tegelfärgad Höganäsklinker. Mellan kök och matsal sitter vackra glasade spegeldubbeldörrar som platsbyggts av snickare. Matsalen är ett stort hörnrum som har en liten alkov där det finns två garderober som är bevarade från byggåret. I det mittersta rummet i den bortre rumsfilen finns husets kamin och även utgången till husets stora altan. Det intilliggande vardagsrummet är ett härligt sällskapsrum med burspråk ut mot trädgården och två fönster på den andra ytterväggen.

Övre plan

Via trappan når du den övre hallen där några av husets originalgåvor till senare invånare finns. Trappräcke, väggar, en garderobsdörr och dörren till det största sovrummet är bemålade med en vacker blomsterkurbits på grön botten. Det största rummet ligger i originaldelen av huset och är ett stort charmigt rum med snedtak och små kattvindsfönster. Detta rum kan vid behov delas upp till flera. Här finns även en nyputsad murstock. Åt andra hållet ligger två nyare tillkomna sovrum med ett stort badrum emellan. Det ena sovrummet har utsikt mot husets framsida och är ett härligt ljust rum, öppet upp i nock med synliga takbjälkar. En platsbyggd garderob ger här gott om förvaring. Det andra sovrummet ligger med utsikt mot baksidan och är ett mysigt rum med trivsamma vinklar. Badrummet mellan sovrummen byggdes 2013 och imponerar i storlek. Duschen är något utöver det vanliga och rymmer en hel familj. På övre plan finns även ett mindre rum som idag används som förråd men har fönster och kan nyttjas som till exempel ett barnrum. Här finns även en originalgarderob.

Källarplan

Källaren har under nuvarande ägare underhållits och setts efter, men i övrigt har inte så mycket gjorts åt rum och inredning. Här finns tvättstuga, pannrum med bergvärmepump, bastu, wc, gillestuga, förråd och garage. Här finns alla möjligheter att forma denna våning utefter behov. Utgång till trädgården finns från tvättstugan, mycket praktiskt om du vill hänga tvätten på tork ute.

Trädgård

Trädgården är främst en vår- och försommarträdgård. Först kommer vintergäck och därefter följer snödroppar, scilla, krokus, allium och narcisser. Vitsippor, blåsippor och gullviva växer i slänten på baksidan. På framsidan av huset finns bland annat en praktfull lila rhododenron som överlevt många decennier, och ett silverpäronträd. Här finns även en liten grusad uteplats som är som gjord för morgonkaffet. På baksidan av huset finns ett stort trädäck i nivåer och med olika sittmöjligheter. Här är platsen att njuta på sköna sommarkvällar. Under sommaren kan du sedan njuta av bland annat pioner, syrener, jasmin, spirea, rosentry, kaprifol, rosor och lavendel. Mot sensommaren kan du plocka äpplen, svarta och röda vinbär och de allra godaste björnbären. När hösten kommer antar vildvinet bakom trädgårdsförrådet härliga höstfärger i rött och gult. I ena hörnet av trädgården finns en carport med förråd som byggdes 2010. Bakom den växer en häck av sibirisk ärtväxt. Mot gatan finns en ligusterhäck. En fin smidesgrind utgör entré till huset. Den ena av de pampiga grindstolparna var från början även husets brevlåda, något som tyvärr idag inte gillas av dagens brevutdelare. Dina brev med adress Löftesvägen 5 kommer därför inte landa i grindstolpen utan i en separat brevlåda.

Genomförda renoveringar:

Radonmätning utförd: Plan 1: 66 Bq. Plan entré: 95 Bq 1992/93 -Dränering, utbyggnad av källare, kök 2006 -Installation fiber hos Sollentuna stadsnät, installation bergvärme 2007 -Utbyggnad av huset, braskamin installerat 2008/09 -Badrum på entréplan 2013 -Badrum på övre plan, ny garageport, nytt tak 2014 -Ny fasad samt nya fönster

2016 -Murstock putsad

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här