Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Birger Jarlsgatan 104 A
Sven Wallander 1928
Vasastan
FIN TJUGOTALSBOSTAD MED PERFEKT PLANLÖSNING
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I en pampig tjugotalsfastighet mitt i kvarteret Morkullan ligger detta fina och charmfulla bostad. Här bor du med generös takhöjd, ett fint klassicistiskt spröjsat fönster, speglade dörrar, genuina snickerier och smarta och välplanerade kompaktlösningar. Det stora allrummet ger plats åt alla funktioner du behöver och du lider heller inte brist på förvaringsutrymmen. Bostaden är ljus och luftig och har vitmålade väggar och parkettgolv. Läget en halvtrappa upp ger ingen insyn och på gården har du en fantastisk och prisbelönt trädgårdsoas med prunkande rabatter, grönska och avskilda terrasser och sittgrupper.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Sven Wallander 1928
Våning:
1 av 5
Rum:
1 rum och kök
Area:
21 m²
Avgift:
1 559 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
1 995 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
2 196 kr/år
Försäkring:
1 400 kr/år
Total driftskostnad:
3 596 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

På en kulle mitt i kvarteret Morkullan ligger den pampiga nyklassicistiska fastigheten Morkullan 38 och 39. Den uppfördes under åren 1927-1928 efter ritningar av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Den kuperade terrängen försvårade till viss del byggandet, men bidrog också till det lyckade resultatet - den fem våningar höga huskroppen klättrar snyggt uppför sluttningen. Från Birger Jarlsgatan leder en vacker allé till den imponerande huvudentrén där ett rundbågigt valv omgärdas av kopplade kolonner med överliggare. Fasaden är putsad i en gul nyans och omgärdar en grönskande innergård som är en riktig oas och stor tillgång för de boende. Här finns gräs, träd och odlingar, sittgrupper, terrasser, grill m m. Föreningen Brf Morkullan är en HSB-förening med 283 lägenheter, de flesta små. Här bor många engagerade medlemmar och man har tillgång till flera gemensamma faciliteter som tvättstugor (både bokningsbara och spontan), bastu, gästlägenhet, odlingslådor och annat.

Närområdet

Här bor du lugnt och grönt mitt i kvarteret men med staden nära inpå. Läget är det allra bästa för studerande både vid Stockholms Universitet och Tekniska Högskolan. Du bor även med direkt närhet till natur och rekreation i Lill-Jansskogen, på Norra Djurgården och kring Brunnsviken och Hagaparken. Det nyrenoverade Vanadisbadet ligger också endast ett par kvarter bort. Området ger dig ett stort urval trevliga restauranger, till exempel bor du alldeles nära ramenrestaurangen Ramen Ki-Mama och italienaren Due Fratelli.

Allrum med kök

Det fina allrummet är både mysigt och praktiskt. Med generös takhöjd har man tagit tillvara på möjligheten att bygga på höjden och gjort ett sovloft som rymmer en 120 cm bred säng. Under och i anslutning till detta ligger köket. Spis, diskho och diskbänk ligger i den inre kokvrån medan utrymmet under loftet innefattar kyl, frys och arbetsbänk. Förvaringsskåp finns på båda ställen. Köket är mycket välplanerat och smart, trots kompakt yta behöver du inte sakna något. Invid köket finns gott om plats för ett matbord. Det fina spröjsade fönstret är i original sedan byggåret, stängs med spanjolett och har en generös djup nisch. En radiator i original finns under. Här har du en mysig plats för soffa och får även rum med till exempel skåp eller skrivbord. Runt rummet löper en stuckatur och på golvet ligger ekparkett.

Badrum

Badrummet renoverades 2012 i samband med stambyte. Väggarna är vita och helkaklade, och på golvet ligger klinker. Här finns bra förvaring i ett badrumsskåp och i kommod under handfat och dessutom dusch och handdukstork.

Hall

Innanför dörren finns en nisch där det finns en platsbyggd hatthylla och skohyllor. I hallen kan du också hänga undan kläder i en inbyggd originalgarderob. För ytterligare förvaring hör ett vindsförråd om 4-5 kvm också till lägenheten.

Brf Morkullan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Morkullan 38-39. Föreningen består av 283 lägenheter med bostadsrätt och 7 lokaler och 39 parkeringsplatser med hyresrätt.Huset ritades av arkitekt Sven Wallander 1928.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1928. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

HSB Stockholm sköter förvaltningen inom områdena ekonomi och administration.

Renoveringar

1985: Elstigar byttes, dock ej i alla lägenheter. 1991/92: VA-stammar byttes. 1991/92: Tak byttes. 2000/03: Balkonger renoverades 2005: Taket målades om. 2008: Renovering av tvättstuga och fasad. 2011: Stambyte samtliga lägenheter på bottenplan. 2015: Fönsterrenovering. 2017/2018: Fasadrenovering.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 51 mkr, vilket motsvarar ca 5 174 kr/kvm/bostadsrättsyta (årsredovisning 2016), dvs väsentligt under snittet för området. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar utan sänkta avgiften 2017.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Moderna Försäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Föreningen erbjuder fem tvättstugor, varav en är för govtvätt. Fyra av tvättstugorna är bokningsbara och en är drop-in.

Gemensamma utrymmen

Något som utmärker fastigheten är den mycket vackert anlagda trädgården som består av flera delar; Arvids terrass och Rosenterrassen med de bland medlemmarna mycket populära grillarna och sittplatserna, grönområdet bakom uppgångarna G-I samt gräsmattor längs alléerna vid uppfarterna mot Birger Jarlsgatan och Frejgatan. Trädgårdens totala yta är 1 860 kvm. Innergårdens markyta består av 570 kvm gångyta och trappor. Då fastigheten är byggd mitt inne i ett kvarter har fastigheten tre enskilda vägar som leder upp till huskroppen som i sin tur har en total 2 495 kvm asfalterad yta. Föreningen erbjuder dessutom en gemensam bastu, hobbyrum, ett övernattningsrum med kostnad om ca 200 kr/natt.

Parkering

Det finns 6 st MC parkeringar samt 39 parkeringsplatser för 800 kr/månad. Separat kö via brf.

Förråd:

Rymligt vindsförråd om ca 3-4 kvm.

Bredband och kabel-tv:

Föreningen har avtal med ComHem under vilket varje lägenhet förses med ett analogt grundutbud av TV-kanaler samt digitalkanalpaketet Small. Övriga kanalpaket tecknas individuellt. Föreningens leverantör av bredband har under året varit Bahnhof. Avtalet är kollektivt och innebar symmetrisk kapacitet 100/100 Mbit som ingår i månadsavgiften. Möjlighet att uppgradera till 1 Gbit finns på individuell basis.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Delat ägande

Den som bor i bostaden måste äga minst 1 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här