Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sjöbjörnsvägen 66 C
GUSTAF MATTSSON 1946
Gröndal
MED BALKONG OCH GLITTRANDE SJÖUTSIKT I GRÖNDAL
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMAN

Höga fina fönster och en stor snygg balkong som ger dig fascinerande vyer över Mälaren och intilliggande öar gör denna 2,5:a till något alldeles särskilt. Det är inte svårt att genast börja trivas i detta sjönära område, som tillsammans med den gamla industribyggnaden med dess tegelarkitektur utgör något speciellt. Med läget intill vattnet blir morgon- och kvällsdopp här en vanligt förekommande händelse, liksom grillmiddagar med bästa utsikt. Bostadsrättsföreningen har både egen badbrygga, båtplatser och lusthus med grillplatser nere vid klipporna. Efter en lång dag kan du här ta ett kvällsdopp från bryggan, tända grillen och njuta av friden och utsikten. Föreningen har god ekonomi och brukar ha en avgiftsfri månad per år.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
GUSTAF MATTSSON 1946
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
60 m²
Avgift:
4 431 kr inkl värme, VA. Bredband tillkommer med 75:-/mån.
Pris:
4 460 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Bommen 7 på Sjöbjörnsvägen ritades av arkitekt Gustaf Mattsson och uppfördes 1946-1947. Fastigheten var från början en industribyggnad och användes för detta ändamål fram till slutet av 1980-talet då huset byggdes om till bostäder. Föreningen Brf Sjöfortet bildades 1998 och består av 109 bostadsrätter med mäktig placering på klipporna av Gröndals norra utpost. Här kan du verkligen utnyttja det vattennära läget då föreningen har en egen badbrygga med badstegar och en anslutande grillpaviljong med fyra stora grillar och många bord och stolar. Föreningen förfogar även över båtplatser, bojplatser och bomplatser och i huset finns plats för förvaring av kajaker. I fastigheten finns även en träningslokal med bastu och relaxavdelning, en stor och fullt utrustad föreningslokal med plats för 60 sittande gäster, förråd, garage med mera.

Närområdet


Här bor du i synnerligen trevliga kvarter med ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Mälarutsikten och vyerna mot de närliggande öarna och Stora och Lilla Essingen, Kungsholmen, Långholmen och Reimersholme är ständigt närvarande. I Gröndal är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.

Allmänt


En mycket fin och luftig lägenhet där stora fönster med marmorbräden förser hemmet med mycket ljus. Planlösningen är social och trivsam med kök, vardagsrum och balkong centralt placerade i bostaden. Genomgående nymålade ytskikt i grått. I hela lägenheten ligger parkettgolv av ek, förutom badrum och i entrén som båda har klinker). Till bostaden hör även ett källarförråd om cirka fyra kvm.

Kök


Köket ligger i vinkel mot vardagsrummet, både öppet och avskilt. Köket byggdes samtidigt som lägenheten, och har uppdaterats under 2017. Köksluckorna är släta och grålackade med svarta handtag, diskbänken är rostfri och övriga arbetsytor har en skiva av trälaminat. Som stänkskydd sitter vitmålad mosaik. Till den maskinella utrustningen hör spishäll, köksfläkt, ugn i bekväm arbetshöjd, diskmaskin, kyl och frys. Under diskbänken finns utdragbara kärl för källsortering.

Vardagsrum


Vardagsrummet är tillsammans med köket hemmets hjärta och en plats som du gärna hänger på. I rummet får både en soffgrupp och en matplats plats, likväl som tillhörande möbler. Helglasade balkongdörrar och ett stort fönster som går från tak och nästan ner till golvet förser rummet med ett rikligt ljus och förärar dig med fantastiska vyer. Väggarna är målade i en ljusgrå nyans. Balkongdörrarna står gärna öppna och gör då lägenheten än luftigare. På balkongen har du härlig morgon- och förmiddagssol så särskilt trevligt är det att ta med sig frukostkoppen ut. Mälarvyerna är ständigt föränderliga och talar till ögat året om. Fastighetens tegelarkitektur kombinerat med balkongens smidesräcke är en snygg kombination. Utemöbler, blomster och ett platsbyggt trallgolv med infälld belysning fulländar trivseln.

Sovrum


Sovrummet är beläget längst in i lägenheten. Här är väggarna målade i samma grå nyans som vardagsrummets, och känslan är lugn och rogivande. Här ryms både en dubbelsäng och till exempel byrå och hyllor. Längs en av väggarna finns bra förvaring i en garderobsvägg bakom skjutdörrar. Två höga fönster med marmorbräden ger rummet fint ljus och karaktär.

Kontor/walk-in closet


Bostadens tredje rum fungerar idag som ett kombinerat hemmakontor och walk-in closet, men här kan man även tänka sig andra lösningar som barnrum, gästrum, bibliotek etc. Rummet har ett snyggt högsmalt innerfönster som leder mot vardagsrummet och förser rummet med dagsljus via de stora fönster som finns där. En smart platsbesparande skjutdörr finns också mellan rummet och vardagsrummet.

Badrum


Det snygga badrummet är nyrenoverat och färdigställdes 2017. Väggarna är helkaklade med vitt större liggande kakel och på golvet ligger plattor av granit. Bakom en glasad vägg finns en tak- och handdusch kombinerat med platsbyggda hörnhyllor. Handfat med bra förvaring i kommod, samt dubbelt spegelskåp. I rummet finns även en platsbyggd garderob med måttbeställda skjutdörrar, utdragbar tvättkorg och utrymme för tvättmaskinen. Badrummet har dessutom golvvärme och handdukstork. All rördragning går inne i väggarna.

Hall


Den välkomnande hallen är stor och rymlig med gott om utrymme för både klädavhängning och andra förvaringslösningar. På golvet ligger ett snyggt hexagonalt klinker i grå nyanser och olika mönster och detta matchas även här med väggar i grått. Entré gör du genom en säkerhetsdörr.

Brf Sjöfortet

Föreningen har ett gemensamt elavtal, vilket innebär att föreningen köper grön el för hela föreningens förbrukning. I varje lägenhet sitter en elmätare som rapporterar vad varje lägenhet förbrukar till en central enhet, och detta underlag tillsammans med en uträkning av vad varje lägenhets del av den gemensamma förbrukningen är ligger till grund för den kvartalsvisa eldebitering som kommer på avgiftsavierna från den ekonomiska förvaltaren. Detta innebär att man, som nyinflyttad medlem, tillsammans med den förre ägaren, behöver komma överens om hur detta skall regleras, när man flyttar ut och in.

Antal lägenheter och lokaler:


Föreningen äger fastigheten Bommen 7. Föreningen upplåter 109 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen har inga lokaler. Adresser är Sjöbjörnsvägen 66 respektive Sjöbjörnsvägen 68. Huset ritades av arkitekten Gustaf Mattsson och uppfördes 1946.

År föreningen tog över fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1998 då 10 000 kvm kontorslokaler förvandlades till 109 bostadsrättslägenheter.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia AB.

Renovering


Renovering av tätskikt mot källaren har slutförts, pga fuktgenomslag i förråd. Nya postboxar installerade i samtliga trapphus. De nya har högre säkerhetsstandard för att förhindra möjligheten till att stjäla post. Avlopps-och köksstammarna har spolats under hösten 2015 i förebyggande syfte för att förhindra stopp i lägenheterna.Ventilationkontroll, OVK, genomfördes under hösten 2015. Resultatet analyserades under våren 2016 av styrelsen. Gallring av träd och sly ned mot bryggan och vattnet genomfördes under hösten. Generellt så är avloppsstammar, el m.m. från 1998 i och med ombyggnationen till lägenheter. Trapphus har renoverats i omgångar med start 2008. Bergvärme installerat 2014, som tillsammans med fjärrvärme sköter uppvärmningen. Energideklaration genomförd 2009. Köksfläkt kopplad till ventilation, får bytas så länge man upprätthåller samma funktionalitet i luftflöde och genomför godkänd OVK.

Kommande renoveringar


Beslutade större renoveringar eller reparationer (2017-05)


Taket kommer målas 2017
Målning av vissa fönster, detaljer på fastigheten kommer ske 2017.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 88 Mkr, vilket ger cirka 9 141 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 769 kr. Det finns Inga planerade avgiftshöjningar. Styrelsen förutser inget behov av att höja avgifterna det kommande åren. Avgiften varit samma sedan 2008. Föreningen tar inte ut någon överlåtelseavgift.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholms Stads brandförsäkringskontor.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har gemensammma höst och vår städdagar på de gemensamma allmänna områdena. Om man inte kan delta på dessa kostar det ca 100kr.

Tvättstuga


Föreningen har två tvättstugor som renoverades 2010. De är belägna i uppgång B. I vardera tvättstuga finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en varmmangel. Det finns även en obokningsbar tvättstuga för spontantvätt.

Gemensamma utrymmen


Det finns en paviljong nere vid vattnet med tillhörande grillar. Där ges tillfälle att lära känna andra boende i huset under sommarhalvårets vackra dagar och kvällar. Badmöjligheterna är obegränsade. Det är fantastiskt att kunna ta sig ett morgondopp eller förmiddagsfika nere på bryggan.
Det finns även en motionslokal som består av två utrymmen; bastu med tillhörande relax med duschar, samt gymmet med såväl fria vikter och maskiner. Föreningslokal, plats för ca 60 sittande,och med övernattningsmöjlighet (300kr/tillfälle). Cykelrum och barnvagnsrum finns.
Föreningen har en egen Facebooksida där information till boende ges. Båtbrygga med bom (ca 2900kr/år) och bojplats (ca 1600kr/år), kösystem, (ca 24 st platser). Det finns soprum och återvinningsrum.

Parkering


Garage med 44 platser, (ca 830kr/mån, ca 2 års kö). Parkering med 43 st uteplatser, (ca 420kr/mån, ca. 2,5 års kö). MC-platser 6 st (ca. 230kr/mån, kö). Kajak & Takboxplatser (ca. 500kr/år, kö). Man kan ställa sig i kö vid tillträdesdatum, inte innan.

Bredband och Kabel-TV


Anslutet till ComHem Kabel-TV, grundutbud (svt1, svt2, tv4, kanal6, svtb, svt24) Varje medlem tecknar egna kanalpaket.
Internet (fiberLAN) via Ownit, 100/100Mbits obligatorisk avgift 75kr/mån.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Förråd


Till lägenheten hör ett förråd.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
GUSTAF MATTSSON 1946
Energideklaration
Utförd 2009-04-03
Energiförbrukning
127 kWh/år

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här