Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sjöbjörnsvägen 66 C
GUSTAF MATTSSON 1946
Gröndal
MED BALKONG OCH GLITTRANDE SJÖUTSIKT I GRÖNDAL
TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: RYDMAN

Höga fina fönster och en stor snygg balkong som ger dig fascinerande vyer över Mälaren och intilliggande öar gör denna 2,5:a till något alldeles särskilt. Det är inte svårt att genast börja trivas i detta sjönära område, som tillsammans med den gamla industribyggnaden med dess tegelarkitektur utgör något speciellt. Med läget intill vattnet blir morgon- och kvällsdopp här en vanligt förekommande händelse, liksom grillmiddagar med bästa utsikt. Bostadsrättsföreningen har både egen badbrygga, båtplatser och lusthus med grillplatser nere vid klipporna. Efter en lång dag kan du här ta ett kvällsdopp från bryggan, tända grillen och njuta av friden och utsikten. Föreningen har god ekonomi och brukar ha en avgiftsfri månad per år.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Sjöbjörnsvägen 66 C
Område:
Gröndal
arkitekt:
GUSTAF MATTSSON 1946
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
60 m²
Avgift:
4 431 kr inkl värme, VA. Bredband tillkommer med 75:-/mån.

Huset och föreningen

Fastigheten Bommen 7 på Sjöbjörnsvägen ritades av arkitekt Gustaf Mattsson och uppfördes 1946-1947. Fastigheten var från början en industribyggnad och användes för detta ändamål fram till slutet av 1980-talet då huset byggdes om till bostäder. Föreningen Brf Sjöfortet bildades 1998 och består av 109 bostadsrätter med mäktig placering på klipporna av Gröndals norra utpost. Här kan du verkligen utnyttja det vattennära läget då föreningen har en egen badbrygga med badstegar och en anslutande grillpaviljong med fyra stora grillar och många bord och stolar. Föreningen förfogar även över båtplatser, bojplatser och bomplatser och i huset finns plats för förvaring av kajaker. I fastigheten finns även en träningslokal med bastu och relaxavdelning, en stor och fullt utrustad föreningslokal med plats för 60 sittande gäster, förråd, garage med mera.

Närområdet

Här bor du i synnerligen trevliga kvarter med ingredienser som klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Mälarutsikten och vyerna mot de närliggande öarna och Stora och Lilla Essingen, Kungsholmen, Långholmen och Reimersholme är ständigt närvarande. I Gröndal är det lätt att trivas. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns även det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. På nära avstånd finns Vintervikens trädgårdar med restaurang och café av högsta klass, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer. Via Liljeholmsbron når du Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.

Allmänt

En mycket fin och luftig lägenhet där stora fönster med marmorbräden förser hemmet med mycket ljus. Planlösningen är social och trivsam med kök, vardagsrum och balkong centralt placerade i bostaden. Genomgående nymålade ytskikt i grått. I hela lägenheten ligger parkettgolv av ek, förutom badrum och i entrén som båda har klinker). Till bostaden hör även ett källarförråd om cirka fyra kvm.

Kök

Köket ligger i vinkel mot vardagsrummet, både öppet och avskilt. Köket byggdes samtidigt som lägenheten, och har uppdaterats under 2017. Köksluckorna är släta och grålackade med svarta handtag, diskbänken är rostfri och övriga arbetsytor har en skiva av trälaminat. Som stänkskydd sitter vitmålad mosaik. Till den maskinella utrustningen hör spishäll, köksfläkt, ugn i bekväm arbetshöjd, diskmaskin, kyl och frys. Under diskbänken finns utdragbara kärl för källsortering.

Vardagsrum

Vardagsrummet är tillsammans med köket hemmets hjärta och en plats som du gärna hänger på. I rummet får både en soffgrupp och en matplats plats, likväl som tillhörande möbler. Helglasade balkongdörrar och ett stort fönster som går från tak och nästan ner till golvet förser rummet med ett rikligt ljus och förärar dig med fantastiska vyer. Väggarna är målade i en ljusgrå nyans. Balkongdörrarna står gärna öppna och gör då lägenheten än luftigare. På balkongen har du härlig morgon- och förmiddagssol så särskilt trevligt är det att ta med sig frukostkoppen ut. Mälarvyerna är ständigt föränderliga och talar till ögat året om. Fastighetens tegelarkitektur kombinerat med balkongens smidesräcke är en snygg kombination. Utemöbler, blomster och ett platsbyggt trallgolv med infälld belysning fulländar trivseln.

Sovrum

Sovrummet är beläget längst in i lägenheten. Här är väggarna målade i samma grå nyans som vardagsrummets, och känslan är lugn och rogivande. Här ryms både en dubbelsäng och till exempel byrå och hyllor. Längs en av väggarna finns bra förvaring i en garderobsvägg bakom skjutdörrar. Två höga fönster med marmorbräden ger rummet fint ljus och karaktär.

Kontor/walk-in closet

Bostadens tredje rum fungerar idag som ett kombinerat hemmakontor och walk-in closet, men här kan man även tänka sig andra lösningar som barnrum, gästrum, bibliotek etc. Rummet har ett snyggt högsmalt innerfönster som leder mot vardagsrummet och förser rummet med dagsljus via de stora fönster som finns där. En smart platsbesparande skjutdörr finns också mellan rummet och vardagsrummet.

Badrum

Det snygga badrummet är nyrenoverat och färdigställdes 2017. Väggarna är helkaklade med vitt större liggande kakel och på golvet ligger plattor av granit. Bakom en glasad vägg finns en tak- och handdusch kombinerat med platsbyggda hörnhyllor. Handfat med bra förvaring i kommod, samt dubbelt spegelskåp. I rummet finns även en platsbyggd garderob med måttbeställda skjutdörrar, utdragbar tvättkorg och utrymme för tvättmaskinen. Badrummet har dessutom golvvärme och handdukstork. All rördragning går inne i väggarna.

Hall

Den välkomnande hallen är stor och rymlig med gott om utrymme för både klädavhängning och andra förvaringslösningar. På golvet ligger ett snyggt hexagonalt klinker i grå nyanser och olika mönster och detta matchas även här med väggar i grått. Entré gör du genom en säkerhetsdörr.

Brf Sjöfortet

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Sjöfortet i Gröndal (org. nr 769602-8922) innehar fastigheten Bommen 7. Huset uppfördes 1946 som industribyggnad, men 1998 förvandlades ytorna till 109 st bostadsrättslägenheter. Huset värms upp med bergvärme och fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 1998.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB och den tekniska förvaltningen har skötts av Driftia AB.

Renoveringar

1998: Generellt så är avloppsstammar, el m.m. från ombyggnadsåret. 2003: Renovering av gården, justering av värmesystem. 2004: Fönstermålning. 2005: Slipning av trappor, fönstermålning. 2006: Fönstermålning. 2007: Fönstermålning, markarbeten. 2008: Hantering av vattenskada, installation av bredband, målning av korridorer. Renovering av grillpaviljongen. 2009: DUC i undercentralen, målning av tak, ommålning och omläggning av golv i port D. Hantering av fuktskador, energideklaration. 2010: Nytt takparti port B, rustning av tvättstugan, ommålning och omläggning av golv i port A. 2011: Nytt takparti i port A. 2012: Hantering av vattenskada. 2014: Bergvärme, plantering av ny gräsmatta på innergården. 2015: Nya postboxar, spolning av stammar, hantering av vattenskada på innergården. OVK genomförd, köksfläkten är kopplad till ventilationen. Fläkten får bytas om funktionaliteten kan säkras och en godkänd OVK genomförs. 2017: Ommålning av taket, målning av vissa fönster och fastighetsdetaljer.

Kommande renoveringar:

Inga stora underhåll planerade som påverkar avgiften.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 85 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 8 mkr, i kassan finns 1,9 mkr. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsrättsyta uppgår till cirka 8.900 kr, snittet i Gröndal uppgår till 6.000 kr. Föreningen har god ekonomi och december brukar vara avgiftsfri.

Avgifter

Avgifterna har varit oförändrade i 8 år och det finns inga planer på att höja avgifterna.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, eller med ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholm Stads Brandförsäkringskontor.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad firma. Utemiljön sköts delvis av medlemmarna tillsammans. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, kan man inte delta så får man istället bidra med cirka 100 kr.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor som renoverades 2010, de är belägna i uppgång B. I vardera tvättstuga finns två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en varmmangel. Det finns även en ej bokningsbar tvättstuga för spontantvätt.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en föreningslokal med plats för ca 60 sittande, övernattningsmöjligheter finns (300 kr/tillfälle). Det finns även ett motionsrum och bastu och på föreningens mark finns en grillpaviljong och badbrygga. Föreningen har cykel- och barnvagnsförråd samt soprum och återvinningsrum.

Parkering/båtplats

Egen båtbrygga med bom (ca 2900 kr/år), 12 st platser där kö tillämpas. Bojplatser 12 st (ca 1600 kr/år). Ingen kö till dessa idag. Garage med 44 platser (ca 830kr/mån och 2 års kö). Parkering med 43 st uteplatser (ca 420 kr/mån och 2,5 års kö). MC-platser 6 st (ca 230 kr/mån). Kajak & takboxplatser (ca 500 kr/år). Gällande bilparkering, sett över en längre period är snittiden i köerna cirka 30 mån för en uteplats och 24 mån för en garageplats.

Bredband och TV

Föreningen har en kollektiv gruppanslutning genom Ownit (100/100 Mb/s), obligatorisk bredbandsavgift om 75 kr/månad som debiteras via avgiftsavierna. Abonnemang beställs individuellt för möjlighet till Digital-TV via bredband. Kabel-tv levereras av Com Hem, grundutbudet ingår i avgiften.

Gemensamt elavtal

Föreningen har ett gemensamt elavtal, vilket innebär att föreningen köper grön el för hela föreningens förbrukning. I varje lägenhet sitter en elmätare som rapporterar vad varje lägenhet förbrukar till en central enhet, och detta underlag tillsammans med en uträkning av vad varje lägenhets del av den gemensamma förbrukningen är ligger till grund för den kvartalsvisa eldebitering som kommer på avgiftsavierna från den ekonomiska förvaltaren. Detta innebär att man, som nyinflyttad medlem, tillsammans med den förre ägaren, behöver komma överens om hur detta skall regleras, när man flyttar ut och in.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett generöst förrådsrum på samma våningsplan som lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och infodokument. Denna fakta intygades som uppdaterad av en styrelsemedlem. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Läs mer på www.sjofortet.se