Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rosenlundsgatan 18
Nils Malmborg 1926
Södermalm
VÄLPLANERAD 1920-TALSTREA MED FRANSK BALKONG
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: STYLING: LINDHOLM

Av säljaren accepterat pris. I en välbevarad nyklassicistisk hörnfastighet finns denna mycket fina genomgående och välplanerade trerummare med fransk balkong, stora stilfulla originalfönster med spanjoletter och vred, speglade dörrar och profilerade snickerier. Bostaden har en stor tillgång i fina siktlinjer och ett vackert ljusflöde mellan rummen. Här finns ett snyggt och hemtrevligt nav i det centralt placerade köket, ett ljust vardagsrum och två rogivande sovrum med grönskande gårdsläge. Lika trivsam som lägenheten är den ombonade innergården som är en riktigt oas med träd, buskar och blommor, vacker stenläggning och utemöbler. Alltsammans en härlig plats att njuta på mitt i staden.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Rosenlundsgatan 18
Område:
Södermalm
arkitekt:
Nils Malmborg 1926
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
70 m²
Avgift:
3 718 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
4 400 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Huset och föreningen

Fastigheten Diligensen 7 uppfördes under åren 1929-1930 efter ritningar av Nils Malmborg. Det är ett femvåningshus med inredd suterrängvåning, där det ursprungligen låg hela sju butiker, i korsningen av Rosenlundsgatan och Krukmakargatan. Det är en nyklassicistisk byggnad som nosar lite på det kommande 1930-talets estetik, vilket till exempel syns i de breda spröjsade fyrluftsfönstren. Fasaden är putsad i orange med vita detaljer och med en grå bottenvåning. Här huserar idag den trevliga föreningen Brf Diligensen 7. Inte minst trivsam är föreningens innergård som detaljplanerats av en trädgårdskunnig medlem i föreningen, och är mycket lummig och omfamnande med bland annat äppelträd och blommor samt trädgårdsmöbler, grill, sandlåda och cykelförvaring. I husets källare finns tvättstuga och förråd.

Närområdet

Med det centrala läget på Södermalm har du nära till såväl bussar och tunnelbana som pendel- och lokaltåg. Området kryllar av olika restauranger och caféer, du behöver inte ens lämna huset för att nå några av dem. Butiker och mataffärer finns det också gott om i närområdet, bland annat ligger Paradisets matmarknad endast tre kvarter bort. När du vill ha mer grönska än innergårdens har du inte långt till stora parker och grönytor som Tantolunden och Skinnarviksberget.

Allmänt

En mycket fin och väl omhändertagen lägenhet med välutnyttjade kvadratmetrar. Här finns trevliga sociala ytor i kök och vardagsrum som ackompanjeras av två bra sovrum. Bostaden är genomgående ljust målad. I kök, vardagsrum och hall finns bevarad fiskbensparkett och i sovrum ligger trägolv av senare datum. Ett förråd tillhörande lägenheten finns i källaren.

Kök

Köket utgör hemmets hjärta, centralt beläget i bostaden. Köksinredningen är parallellbyggd och både förvaringsutrymmena och arbetsytorna är mycket goda. Skåpluckorna är vita och släta och bänkskivorna är av mörkt trä. Bakom diskbänk och spis är väggen helkaklad med klassiskt vitt 15x15-kakel med grafitgrå fog. Till maskinparken hör induktionshäll med i ugn, spisfläkt, kyl och frys, alla i rostfritt utförande, samt diskmaskin integrerad i skåpinredningen. I köket ryms även ett stort matbord. Mellan kök och vardagsrum sitter dubbla glasade spegeldörrar. Förutom att vara en vacker bevarad detalj så är de mycket praktiska, då du vid behov kan stänga till men ändå få ett ljusinsläpp.

Vardagsrum

Det ljusa vardagsrummet präglas av det stora fyrluftsfönstret som täcker en stor del av ytterväggen. Här finns gott om plats för en rymlig soffgrupp. Siktlinjen från vardagsrummet över köket och in till sovrummet, den franska balkongen och innergårdens grönska är dessutom otroligt fin.

Sovrum ett

Lägenhetens största sovrum är ett ljust och rogivande rum med lugnt gårdsläge och vitmålade trägolv. Här finns en fransk balkong som ger en härlig vy att vakna till - den grönskande innergården. Du har dessutom plats att ha egna blommor och små odlingar på balkongytan. Sovrummet har även en lång garderobsvägg som ger bra förvaring.

Sovrum två

Det andra sovrummet bebos idag av hemmets barn och är ett rum med mycket charm och mys. Väggarna har en grå nyans och trägolvet är vitmålat. Rummet har ett klassiskt sexrutat tjugotalsfönster och ett mindre enluftsfönster intill. Sängplatsen ligger i en nisch och vid sidan om den finns en smart platsbyggd garderob med förvaringshyllor.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med stambyte 2007-2008. Väggarna är helkaklade i vitt 15x15-kakel, och på golvet ligger mörkgrå klinker i samma storlek. Här finns ett snyggt badkar och handfat med bra förvaring i kommod. Bakom den vägghängda toaletten finns även glashyllor. I badrummet finns utrymme för att sätta in en egen tvättmaskin, allt är fördraget och det finns en arbetsskiva i trä därtill. Rummet har även en handdukstork, golvvärme och infällda spotlights i taket.

Hall

Innanför dörren finns en nisch för ytterkläder och skor med en hatthylla, troligtvis i original. I hallen finns även ett inbyggt städskåp. I taket sitter infällda spotlights. Från entrédörren har du en fin siktlinje in till köket.

BRF Diligensen 7

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Diligensen 7. Föreningen består av 43 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt samt 2 lokaler (91 samt 190 kvm) med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1926 arkitekt Nils Malmborg.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen köpte fastigheten 2007.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

2007/2008 - Stambyte.

2007/2008 - OVK

2007/2008 - Nybygge av balkonger. 2007/2008 - Renovering av tvättstuga, källare och trapphus. 2007/2008 - Byte av elstigar. 2007/2008 - Ny central elmätare. 2007/2008 - Total renovering av flera lägenheter. 2010 - Dränering av gårdsfasaden. 2010 - Byggdes 3 nya vindslägenheter i 2 etapper. Då byttes även yttertakets plåt. Hissen förlängdes till plan 6. 2011 - Ett nytt cykelskjul byggdes. 2013 - Renovering av entréplan (målning, byte av ytterdörr, byte av trappramp mm) slutfördes.

2014 Stamspolning

2015 Fönsterrenovering

Kommande renoveringar

OVK

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2016 till ca 23 milj kr.

Avgifter

Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd

Till bostaden hör ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mysig grönskande innergård med sittmöbler och grill. I byggnaden finns också cykelförråd och barnvagnsrum.

Tvättstuga:

Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkskåp samt en torktumlare.

Bredband och tv

Föreningen har gemensamt elavtal, kabel- tv och bredband. Det är därför ett obligatoriskt tillägg om 500 kr/månad på avin (eltillägg: 197 kr, bredband: 179 kr och kabel-tv: 124 kr). Dvs. skulle avgiften i framtiden höjas/sänkas avräkas dessa 500 kr.

Juridisk person

Juridiska personer kan accepteras ej.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.