Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Grenljusbacken 26
KARLÉN & WIKNER 1959
Gröndal
VÄLBEVARAD OCH VÄLPLANERAD TREA I GRÖNDAL
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

I skiftet mellan 1950-tal och 1960-tal stod de imponerande husen på Grenljusbacken i Gröndal färdiga. Endast två ägare, ur en och samma familj, har bebott denna lägenhet sedan dess. De som köpte lägenheten som ny sålde den sedan till sitt barnbarn, som är arkitekt på en av landets mest välrenommerade arkitektkontor. Hemmet är ljust, rymligt och välplanerat och har blivit mycket väl omhändertaget och de renoveringar som skett har vuxit fram över tid, och gjorts med tanke på bostadens tidsanda och att fast inredning ska hålla väl över tid. Att bostaden tagits hand om med stor kärlek går verkligen inte att missa. Originaldetaljer som innerdörrar i gabon, snickerier, fönster, fönsterbrädor och radiatorer, har bevarats väl och kompletterats med ytterligare tidstypisk och väl utvald inredning i till exempel kök och vardagsrum. Säljaren berättar: "Lägenheten köptes på ritning av min mormor och morfar 1959 och har funnits i familjen sedan dess. Jag har många fina barndomsminnen från området då vi ofta hälsade på mormor och morfar. Bad och skridskoåkning på sjön Trekanten och de dignande vitsippsbackarna invid den porlande bäcken till sjön på våren. Plaskdamm i Sannadalsparken och Lundbergs konditori i Gröndals centrum där pappa alltid skulle köpa 'något gott till kaffet'" När familjen nu behöver större har du chans att bli näste ägare till denna fina lägenhet på Grenljusbacken. Här har du en trerummare där varje kvadratmeter utnyttjats till fullo, och där trivseln och kärleken till hemmet sitter i väggarna.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
KARLÉN & WIKNER 1959
Våning:
3 av 11, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
74.5 m²
Avgift:
3 593 kr inkl. värme, vatten(obl. tillägg för Kabel-TV 50kr/mån)
Pris:
4 650 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Ljussaxen 10 ritades 1958 av Bertil Karlén och Ralph Wikner och färdigställdes kring 1960. Huset har en fin fasad i rött tegel med inrutade fält av vitmålad betong. Entrén till fastigheten imponerar med sina stora ekinfattade glaspartier, pelare, och sin luftighet. Husen har nyligen blivit grönklassade i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket är den näst högsta graden på skalan. Den gemensamma grönskande gården har nyligen renoverats och är utrustad med utemöbler, gjutjärnsgrillar, lekpark, fotbollsplan. Varje vår anordnas en "festival" på gården med klädbytardag, cykelmek, barnlek med mera. För de boende finns även en välutrustad gemensamhetslokal med aktiviteter som musikkvällar, filmvisning, loppis, utställningar och yoga. Två gästlägenheter finns även att hyra. Föreningen har mycket god ekonomi, bland annat genom tillgångar i form av hyresrättslägenheter och kontorslokaler.

Närområde

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur på ett charmerande sätt. Gröndals centrum ligger i en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Här finns dessutom det välbevarade och välmeriterade konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum. Området erbjuder härlig rekreation alla årstider. Tvärs över gatan ligger sjön Trekantens badplats där du kan sola och bada om sommaren och snöra på dig skridskorna och ta en tur runt den anlagda isbanan på vintern. Till Mälaren är det också nära, och trevligt är det att ha Vintervikens trädgårdar och bryggor på kort promenadavstånd. Här finns dessutom restaurang och café av högsta klass. På andra sidan Trekanten ligger Liljeholmen med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer.

Allmänt

Detta hem har tagits mycket väl hand om under alla decennier. Det är en mycket trivsam hörnlägenhet där 1960-talet är högst närvarande. Stora fönster och väldisponerad planlösning gör hemmet ljust och luftigt. Vardagsrummet är stort, centralt och inbjudande och på vardera sidor finns två rymliga sovrum. Det unika köket är även det en social och trivsam yta. Därtill har du ett smart och snyggt badrum med anslutande praktisk klädkammare, och en cool hall med ytterligare förrådsutrymme. Till lägenheten hör även ett mindre förråd i källaren.

Kök

Ett 1960-talskök är svårslaget i fråga om funktionalitet. Detta fantastiska teakkök är återvunnet från en 1960-talsvilla i Ljungby för 5 år sedan. Stommen har teakfanérade dörrar och lådfronter med originalbeslag. Under överskåpen finns en massiv teaksarg. Kökets mått stämde bra in med måtten i lägenheten då byggnaderna var från ungefär samma tid. En byggfirma tillpassade köket och platsbyggde de kompletterande lösningar som behövdes. Planlösningen i köket är densamma som då lägenheten stod färdig. Tillsammans borgar de för ett snyggt och funktionellt kök med gott om förvaring. Från vägg till vägg löper en rostfri bänkskiva där en induktionshäll integrerats. Kyl, frys, varmluftsugn och mikrovågsugn (alla från Siemens) är även de i rostfritt utförande. Den utdragbara kolfilterfläkten har integrerats i överskåpssargen. Över bänkytan och vid väggen finns dimbara halogenspottar. Matplatsen invid fönstret rymmer 4-5 personer. Väggarna är målade i en ljust grönt nyans och på golvet ligger ett mörkt grått linoleumgolv.

Vardagsrum

Vardagsrummet kan sägas vara lägenhetens nav med sin centrala placering och sin storlek. Rummet präglas av det stora fönsterpartiet som löper längs hela ytterväggen. Fönstret är av treluftstyp där två stora lufter omsluter ett mindre. Inspirerat av 1960-talets lounger och asiatiska rum har vardagsrummet fått två nivåer, där soffgruppen är placerad på en uppbyggd lite högre avsats. När fönsterbröstningen blir lägre upplevs fönsterpartierna som större och närheten till grönskan och växtligheten utanför förstärks. I den nedre delen av vardagsrummet ryms, om så önskas, en större matplats för upp till 12-14 personer. Vardagsrummets heltäckningsmatta är en Wiltonvävd kritstrecksrandig mörkt grå proffsmatta som är extremt slitstark, lättstädad, miljöklassad och med bästa dammindexnivå. (Golvuppbyggnaden är skruvad i väggarna och mattan är i den nedre delen tejpad, för minsta möjliga åverkan på underliggande originalparkett).

Sovrum ett

Hemmets föräldrasovrum når du både från köket och från vardagsrummet. Rummet har mellangrå målade väggar och en mörkt grå heltäckningsmatta i 100% ull. Här ryms både dubbelsäng och till exempel skrivbord och byrå. Här finns ett stort fönsterparti med överljus och helglasad dörr som leder ut till lägenhetens balkong. Balkongen en trevlig arkitektonisk skapelse med väggar som skapar rum och har en fin utkik med en öppen ruta i ytterväggen. Utsikten är vidsträckt och grönskande och västerläget ger trevlig kvällssol. Balkongytan ger både plats åt 4-5 personer och egna planteringar.

Sovrum två

Bostadens andra sovrum används idag som barnrum. En smart platsbyggd säng med bra förvaring i överskåp, har byggts i en nisch. Denna kan även byggas om till en våningssäng för den som önskar. Bredvid finns en inbyggd 75 cm bred garderob. Rummets väggar är målade i en ljust grå nyans och på golvet ligger en mörkt gråmelerad linoleummatta, av samma typ som i köket. Ett stort tvåluftsfönster förser rummet med ljus. Innan har detta rum också använts som arbetsrum och gästrum.

Badrum

Badrummet renoverades 2005 med målet att göra ett tidlöst badrum i kombination med tvättstuga och walk-in closet som effektivt utnyttjar alla ytor. Det tidigare smala mörka badrummet kunde genom att integreras med klädkammaren bli ett stort och luftigt rum. Badrummets väggar är helkaklade med ett vitt blankt kakel i stort format med minimal vit fog. På golvet ligger ett stengolv av svart granit med minimal svart fog. Längs den inre väggen skapar en integrerad stor spegel rymd i rummet. Nedanför detta finns badkar med dusch. Stort 80 cm brett handfat samt vägghängd wc från Duravit. Ovanför handfatet sitter ett stort spegelskåp med inbyggd belysning. Förvaring finns även i 220 mm djupa skåp som platsbyggts för ändamålet. Ett draperi kan dela av den yttre wc- och handfatsdelen från den inre bad- och tvättdelen.

Klädkammare

Klädkammaren i anslutning till badrummet har fast inredning med hyllplan och klädstänger i olika avdelningar. Väggarna är målade i ljusgrått och på golvet ligger ett svart gummigolv.

Hall

Hallen ståtar med inget mindre än en originaltapet. Den har ett karaktärsstarkt mönster i flera färger; gult, rosa, grönt, vitt och svart. På golvet ligger en mörkt grå kritstrecksrandig heltäckningsmatta, samma som i vardagsrummet, vilket skapar enhetlighet och sammanbinder rummen. All förvaring av ytterkläder och skor finns inne i klädkammaren, så rumsytan är lugn och ren. För den som önskar finns dock utrymme till att sätta upp en hatthylla, liksom det finns plats för annat möblemang som till exempel en byrå. Det är heller inget problem att köra in en barnvagn. I hallen finns dessutom ytterligare ett förråd som ger bra förvaring på hyllor från golv till tak.

BRF Sannadalsplatån

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheterna Ljuskronan 4, Lyktan 1, Ljussaxen 10 samt Gröndal 1:21. Föreningen upplåter 331 stycken bostadsrättslägenheter samt en lägenhet och elva stycken hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet 1959 och är en så kallad äkta förening.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC - Sveriges Bostadsrättscentrum. Den tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

Föreningen har en mycket bra sammanställning i årsredovisningen för 2016 avseende genomförda renoveringar. Relining gjordes för cirka 5 år sedan. En del fasader har renoverats. Hissar i bägge punkthusen har renoverats.

Kommande renoveringar & Ekonomi

2015 upprättades en underhållsplan och man följer denna. De senare åren har man tagit höjd för detta och höjt avgifterna stegvis med cirka 10% och man ser behov att höja avgiften med 2-3% de kommande 2-4 åren. För lista på kommande arbeten, se årsredovisningen 2016. Taken kommer att bytas 2022-2023. Man har en stabil ekonomi med goda hyresinkomster från lokaler & parkering.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Sköts externt. Inget de boende behöver utföra.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor samt en grovtvättstuga (en i vardera hus). Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel & torkrum.

Gemensamma utrymmen

Man har två gästlägenheter, ett före detta snabbköp som hyrs ut dygnsvis till de boende samt olika föreningar. Man har även en stor och populär lekplats. Sopsortering, barnvagnsförråd samt cykelrum.

Parkering

Det finns parkeringsplatser samt garage, bägge med lång kö. Boendeparkering på gatan, vilket blivit mycket lättare efter att man infört avgift på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Ownit levererar bredband 1000/1000 Mbit via fiberkabel. Månadskostnad är 95 kr. Enskild medlem tecknar avtal med Ownit. För kabel-TV står Canal Digital, där alla medlemmar får tillgång till ett antal analoga och digitala kanaler. Kostnaden för detta debiteras tillsammans med månadsavgiften.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här