Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Doktor Abelins gata 2
1927 Sven Wallander
Södermalm
Charmig 1920-talstvåa med högt och lugnt läge
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM

I en välbevarad fastighet högst upp i huset finns denna trivsamma tvårummare. Här bor du lugnt och ostört med vy mot trevliga och vackra kvarter. Läget är avskilt men nära det mesta på Södermalm. På de välplanerade 42 kvadratmetrarna finns ett fint vinkelbyggt kök, ett stort ljust vardagsrum, ett lugnt och mysigt sovrum, ett rymligt badrum och bra förvaringsmöjligheter. Bostadsrättsföreningen är stabil och skuldfri och kan i år, precis som byggnaden, sätta 90 ljus i tårtan. För fler fotografier, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
1927 Sven Wallander
Våning:
4 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
42 m²
Avgift:
2 398 kr inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv
Pris:
4 400 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

El:
2 800 kr/år
Försäkring:
1 800 kr/år
Total driftskostnad:
4 600 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Fastigheten Postiljonen 13 i hörnet Doktor Abelins gata och Samaritgränd uppfördes under åren 1927-1928 för HSB. Arkitekt var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad, fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler gatuplanet. Fastigheten är i fint ursprungligt skick då den har inte genomgått några större förändringar under årens lopp utan har bibehållit det mesta sedan byggåret. Brf Postiljonen 13 är en stor och stabil förening med 147 lägenheter och nio lokaler med hyresintäkter. För de boende finns en stor fin innergård med utemöbler och grill, invändigt finns bland annat en gästlägenhet, festlokal, fyra tvättstugor och cykelförråd.

Närområdet

Doktor Abelins gata är en fin liten tvärgata belägen mellan Wollmar Yxkullsgatan och Krukmakargatan. Gatan består av endast sex fastigheter, samtliga byggda under ungefär samma tidsperiod. Den anlades 1927 och namngavs efter doktor Hjalmar August Abelin, som var överläkare specialiserad på barnsjukdomar. Barnsjukhuset Samariten (nedlagt 1974) låg då precis i närheten. Det lite kuperade området är lugnt och stilla, men ligger bara ett par minuter från såväl Hornsgatan och Zinkensdamm som Mariatorget och Medborgarplatsen. Detsamma gäller tunnelbana, bussar och pendel- och lokaltåg vid Södra station. I grannskapet finns flera bra matbutiker, bland annat Paradiset matmarknad. Dessutom har du hela Skinnarviksberget och Tantolunden för dina fötter, när du vill ha grönska och avkoppling.

Allmänt

En ljus och fin tvårummare i en klassisk 1920-talsbyggnad med många bevarade detaljer såsom stora fina sexrutade fönster med djupa nischer, radiatorer, speglade dörrar, snickerier och furugolv. Ytorna är optimalt utnyttjade och takhöjden väl tilltagen. Det höga läget gör att bostaden har ett rikligt ljusinsläpp året om. Väggarna i alla rum är nyligt vitmålade. Ett vindsförråd om 4-5 kvm golvyta hör också till bostaden.

Kök

Köket är beläget i den tidigare inre hallen och är stilrent med vita släta luckor, byggda i vinkel. Bänkskivorna är av ek och som stänkskydd sitter svart smalt kakel. Ovanför överskåpen finns ett liggande överfönster som förser rummet med dagsljus. Den stora dörröppningen mellan kök och vardagsrum ger även den ett fint ljusinsläpp i rummet. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen och spis, ugn och mikrovågsugn är alla i rostfritt utförande.

Vardagsrum

Vardagsrummet är stort och lättmöblerat och ger plats åt både matbord, soffgrupp och övrigt möblemang. Ljuset faller vackert in genom det stora spröjsade fönstret. En rymlig originalgarderob ger dessutom god förvaring.

Sovrum

En vacker speglad dörr med krysspröjsat fönster i översta spegeln leder till bostadens sovrum. Det som från början var rum kök är idag ett lugnt och rogivande sovrum. Här får du plats med dubbelsäng och till exempel byrå eller hyllor.

Badrum

Badrummet är rymligt och har helkaklade väggar av vitt större kakel med partier av svart marmormosaik, samma material som också ligger på golvet. En stor spegel är integrerad i väggen, vilket bidrar med ytterligare rymd åt ytan. Handfatet står på en skiva av ek med kommod under. Duschen finns bakom en vikbar duschvägg. I taket sitter infällda spotlight med extra belysning ovanför spegeln. Rummet har även golvvärme och en stor handdukstork.

Hall

Innanför dörren finns plats för hatthylla och en inbyggd originalgarderob tar hand om ytterligare kläder. På golvet ligger svart polerad granit med golvvärme.

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter med bostadsrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sven Wallander

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1927. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är SBC. Den externa revisionen från Toresson Revision. Fastighetsskötsel sköts av Gunnar Scherman Fastighetsförvaltning och städning av Di-Ma's Lokalvård.

Renoveringar

Se sid 3 i årsredovisningen där bland annat stambyte 1981-1982 nämns (spolat 2012-2013).

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening och är helt skuldfri samt har en kassa på ca 2 mkr. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor varav en är drop-in med god tillgänglighet.

Gemensamma utrymmen

Två cykelförråd, barnvagnsförråd, samlings-/festlokal och övernattningslägenhet (150 kr/natt).

Förråd:

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4 kvm. Vindsförrådet ligger lätt tillgängligt från denna lägenhet och har delvis en rejäl takhöjd om 4 m.

Bredband och kabel-tv:

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-30 och årsredovisning 2015/2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här