Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina västra kyrkogata 10
Johan Fredrik Åbom 1856
Södermalm
Anno 1856 - etagevåning i kulturhistorisk byggnad
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: PERSSON

I före detta Katarina västra skola ligger denna ljusa och luftiga arkitektritade etagelägenhet med 4,7 meters takhöjd och höga spröjsade fönster - ett välkomnande hem med härliga sociala ytor på entréplan och ett mysigt mer avskilt sovrum en trappa upp. Här bor du i ett kulturhistoriskt minnesmärke från 1850-talet i Södermalms mest trivsamma kvarter, lugnt och avskilt men nära till allt. Lägenheten ligger med utsikt mot en trevlig och grönskande innergård där du kan grilla och duka upp till middag i snyggt planerad utemiljö.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Johan Fredrik Åbom 1856
Våning:
1
Rum:
2 rum och kök
Area:
60 m²
Avgift:
3 036 kr inkl värme och vatten
Pris:
6 050 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

El:
4 900 kr/år
Försäkring:
4 200 kr/år
Total driftskostnad:
9 100 kr/år
Kommentar:
Andelstal kapital 4,7768 %

Huset och föreningen

Katarina västra skola, eller Katarina lägre läroverk som var dess ursprungliga namn, uppfördes år 1856 efter ritningar av en av den tidens största arkitekter, Johan Fredrik Åbom. Johan Fredrik Åbom var en Södermalmsfödd och mycket produktiv arkitekt som står bakom många kända verk, bland annat Södra teatern, Berns salonger och Boo slott i Närke. Skolbyggnaden innehöll från början bland annat skolsalar i två plan, rektorsrum och bostäder åt lärare och vaktmästare. 2007 förvandlades skolsalarna till bostäder. Love Arbén Arkitektkontor stod för ritningarna som försåg byggnaden med 21 lägenheter, de flesta med entresolplan för att kunna utnyttja den generösa takhöjden på bästa sätt. Fastigheten är en av Stockholms äldsta skolbyggnader och är utvändigt till stora delar i originalskick. Interiört har det vackra trapphuset restaurerats pietetsfullt. Byggnaden är blåklassad enligt Stockholms stads kulturminnesmärkning, vilket är den högsta graden som omfattar byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde. För de boende i denna historiska fastighet finns en härlig grönskande innergård med blommor, odlingar, äppelträd, sittgrupper, solstolar, lyktor och grill. Invändigt finns bland annat tvättstuga, cykelförråd, sopsortering.

Närområdet

Här bor du på en lugn liten gata i äkta kulturkvarter invid Katarina kyrka. Här samsas flera århundradens arkitektur med grönska och parkmiljöer på ett alldeles unikt sätt. Att bo här ger en speciell samhörighet med historien. Läget är avskilt men ändå mitt i smeten. Du bor nära såväl Götgatsbacken och Mosebacke som SoFo och Nytorget, och har ett brett och stort urval av restauranger och caféer, och både små unika butiker och större kedjor, inom kort promenadavstånd.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning och är ett fantastiskt sällskapsrum med tre höga spröjsade fönster med gårdsutsikt och djupa speglade nischer. Köket löper längs den inre långväggen och har stilrena släta vita luckor och bänkskiva i vit corian. Här finns bra arbetsytor och gott om förvaring. Samtlig maskinell utrustning kommer från Smeg. Rummets väggar är målade i en mellangrå nyans som kontrasterar fint mot de vitmålade snickerierna. På golvet ligger ett vitlaserat och mattlackat furugolv. Taket bjuder på en vacker enkel stuckatur.

Sovrum

Sovrummet är mysigt och öppet på övre plan. Här är ytterväggen en halvvägg som ger dig en mäktig utsikt över lägenheten och över gården, samt bidrar till rummets luftighet. En gardinskena med gardiner löper längs hela rummets längd och skärmar av rummet vid behov. Längs samma vägg finns en platsbyggd bokhylla. I rummet får både en dubbelsäng och till exempel en byrå eller arbetsplats rum, och här finns två platsbyggda garderober med skjutdörr. Väggarna är vitmålade och golvet är epoxylackat i en fin ljusgrön nyans.

Badrum

Badrummet är stort och rymligt med helkaklade väggar i 10x10-kakel. Övre halvan är vit och den undre halvan samt golvet är båda svarta. Duschen ligger bakom en glasvägg i en nisch. Bredvid finns tvättmaskin och torktumlare (bägge från Siemens). Längs ena långväggen sitter en stor spegel med förvaringsskåp bakom. Under spegeln finns ett rektangulärt handfat och en vägghängd wc. I rummet finns även handdukstork, golvvärme och infällda takspotlights.

Hall

I hallen finns en platsbyggd nisch med klädstång som ger gott utrymme för dina ytterkläder och skor. Här finns även bra förvaring i en rymlig klädkammare. På golvet ligger vitlaserad furu på golvet och i taket sitter infällda spotlights.

Brf Katarina Västra Skola

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Stockholm Sturen Större 1. Föreningen består av 21 lägenheter med bostadsrätt och 1 lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Johan Fredrik Åbom.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2006. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Viredo. Den externa revisionen från Nexia Revision Stockholm. Fastighetsskötsel sköts av Tek AB.

Renoveringar

Välskött fastighet. Alla stora renoveringar som tak, stambyte, elstigare osv gjordes i samband med ombyggnationen 2006-2007.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar utan endast mindre löpande underhåll.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet ca 15,1 mkr. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar. Möjlighet till kapitaltillskott erbjuds normalt en gång årligen. Det låg på aktuell lägenhet på ca 918 000 kr och skulle sänka avgiften med ca 1 265 kr/mån.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Dina Försäkringar i Mälardalen AB.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har gemensamma utrymmen i form av tvättstuga, miljörum, cykelrum, cykelställ med tak på gård och stor innergård med blommor, äppelträd, odlingar, grillmöjligheter, två sittgrupper och solstolar.

Förråd:

Källarförråd om ca 4-5 kvm.

Bredband och kabel-tv:

Bredband via Ownit och kabel-tv.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-26 och årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här