Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Helgagatan 36 D
Sven Wallander 1926
Södermalm
TJUGOTALSSKÖNHET MED FRITT LÄGE HÖGST UPP I HUSET
TEXT: FJELLBORG FOTOGRAFI: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Strax intill Helgalunden ligger denna tjugotalsskönhet, som för samman nordisk klassicism och moderna bekvämligheter. Här får du ett rofyllt sovrum, en generös hall och charmigt vardagsrum och kök, med utsikt över Allhelgonakyrkan och dess intilliggande park. Många ursprungsdetaljer finns bevarade, som speglade dörrar och tvåluftsfönster med spröjs. Byggnaden sluter sig kring en grönskande innegård, där det finns alla möjligheter till avkoppling eller umgänge. På Helgagatan bor du lugnt och avskilt, samtidigt som du på några minuter kan ta del av Söders vattenhål och varierande nöjen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Helgagatan 36 D
Område:
Södermalm
arkitekt:
Sven Wallander 1926
Våning:
3 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
38.5 m²
Avgift:
2 137 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
3 900 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Bostadsrättsföreningen Metern uppfördes 1926 efter ritningar av Sven Wallander, en av HSB:s grundare. Det var den första av HSB:s stora föreningar och numera är fastigheten blåklassad enligt Stockholms stads kulturminnesklassificering. Detta innebär en "bebyggelse av synnerligen högt kulturhistoriskt värde". BRF Metern är en kvartersstor byggnad på fyra våningar, som sluter sig om en öppen gård. Med sin enkla men vackra fasad, dekorerad med bland annat tandsnittslist, spröjsade tvåluftsfönster och balusterdockor, är den en god representant för de klassicistiska ideal som rådde under 20-talet. Nu fick jugendstilen och de nationalromantiska idealen, som tidigare varit på modet, breda väg för det mer sparsmakade. BRF Metern har reparerats och moderniserat sedan tillkomståret, men har i allt väsentligt bevarat sitt originalutseende, vilket gör det här till en riktig pärla. Föreningen är dessutom ambitiös. Förutom den sociala, grönskande innegården har medlemmarna tillgång till grillplats med många bord, pingisbord, snickerirum, en tre våningar stor lokal att hyra för fester, bokningsbar bastu.

Närområdet

Bara några minuter från pulserande Götgatan hittar du oasen Helgalunden. Trots det korta avståndet är det "som att komma ifrån staden när man kommer hem", enligt säljaren. Här är tyst och stilla och i centrum reser sig en vacker träkyrka i nationalromantisk stil. I nära anslutning till Helgagatan finns också Tjurbergsparken och gott om tjusiga, klassicistiska byggnader. Flera av dem av högt kulturhistoriskt värde. Att bebyggelsen från början anpassade sig efter naturen, och inte tvärtom, har gett området en speciell karaktär med svängande gator och hus. Det finns även backig terräng och en bergknalle. På kort avstånd hittar du större grönområden, och vill du röra dig från närområdet är knytpunkterna Skanstull, Södra Station och Maria Torget aldrig långt borta.

Allmänt

En ljus och charmfull tjugotalslägenhet, högst upp i huset med fri sikt över Helgalunden och kyrkan. Från både köks- och vardagsrumsfönster har du utblick över vackra Allhelgonakyrkan och trädkronorna från parken som omringar den. I lägenheten finns flertalet originaldetaljer bevarade, som tvåluftsfönster med spröjs, speglade dörrar, en skänk och mässinghandtag till lådor och luckor. De renoveringar som utförts har varit varsamma och reflekterar den ursprungliga stilen. I synnerhet när det gäller säljarens måttbeställda skåp och lådor, eller de tjusiga skjutdörrarna till sovrummet. Det här är en lägenhet för trivsel.

Vardagsrum

Vardagsrummet är harmoniskt och vilsamt, med gråblåväggar, som bryts av med vita foder och socklar och vitt tak. Soffa, soffbord, fåtölj och eventuell mediemöbel ryms utan problem. På golvet vilar ett vitlaserat originalgolv i furu, som bidrar till lägenhetens gammaldags charm. Samma kan sägas om radiatorn och det tidstypiska tvåluftsfönstret med spröjs och djup nisch. Fönstret erbjuder även ett fint ljusinsläpp. Med ett läge allra högst upp har du dessutom utsikt över den nationalromantiska Allhelgonakyrkan i trä och dess omgivande park. Rummet når du via köket eller sovrummets vackra skjutdörrar med fyllningar. Väggen mellan vardagsrum och sovrum uppfördes 2017, men själva dörrarna är från 20-talet.

Kök

Köket är ljust, rymligt och parallellt, så när som på en större öppning mellan vardagsrum och kök. På den delade ytan får du plats med ett köksbord för upp till sex personer. Men då går du förstås miste om den härliga utsikt över Helgalunden och dess grönska, som köksfönstret kan stoltsera med. Köket har genomgått en mindre renovering 2017, och resultatet är det bästa av två världar: 20-talets strama skönhet kombinerat med moderna bekvämligheter. Omkring 2012 installerades ny kyl och frys från Bosch, och 2017 tillkom diskmaskin från samma tillverkare, samt rostfri gasspis (Smeg) och fläkt (Ikea). Därtill har en ny blandare och bänkskiva i ek adderats till köket, framför det vita 15x15-kaklet. Ägarna har investerat i måttbeställda lådfronter med mässingshandtag för att matcha den tidstypiska skänken. Skåpen har bra förvaring då de slutar ända uppe vid taket. På golvet ligger vitlaserat originalgolv och det går även att hitta fler tidsmarkörer, som spröjsade fönster med sex rutor, mässinghandtag till lådor och luckor och en radiator. Särskilt stilfull är den vitmålade trädörren, som leder ut till hallen. I sann 20-talsanda har den ett spröjsat glas i övre spegeln, med diagonal utformning.

Sovrum

Ett rogivande sovrum med alkov och plats för dubbelsäng och nattduksbord. Väggarna är målade i "St Pauls blue", en mörkblå nyans som inbjuder till lugn, avslappning och kanske viktigast av allt: en god natts sömn. Färgen återfinns även över sovalkovens tak och på samtliga snickerier. Resten av taket är klassiskt vitt. Till sovrummet hör en rymlig klädkammare, med en tidstypisk fyllningsdörr med tre speglar. Tre speglar hittar du dessutom på de tjusiga skjutdörrar som förbinder sovrum med vardagsrum. Dörrarna är uppförda 2017, men i original. Själva lösningen är typisk från 20-talet och påträffades ofta mellan sällskapsrum. Här kan du välja om du vill att de ska tjäna som extra mörkläggning eller hjälpa till att sprida ljuset från vardagsrummet. På golvet ligger originalgolv i furu, som är vitlaserat.

Badrum

Till höger om hallen, bakom en fyllningsdörr med tre speglar, hittar du badrummet. Det renoverades i årsskiftet 2013/2014 och är särdeles ljust och fräscht. Här finns dusch, toalett och handfat, liksom god förvaring i form av ett stilfullt spegelskåp samt två öppna hyllor. Väggarna är klädda i vitt, kvadratiskt kakel med ljus fog, medan golvet har svart kakel och grå fog. Det senare är även utrustat med behaglig golvvärme.

Hall

Från den rymliga hallen når du badrum, sovrum och det i fil liggande köket. Tack vare köksdörrens glasade parti skänks rummet ljus från köket, även med stängd dörr. 2017 fick hallens ytskikt sig en uppfräschning. Vid samma tillfälle målades väggarna mörkrosa, i färgen "deco pink". I övrigt finns mycket av originalutseendet bevarat. T.ex. fyllningsdörr med tre speglingar, målade originalgolv i furu och en radiator. I hatthyllan, placerad i en i minialkolv, finns vidare detaljer från förra seklet. Notera gärna mässingsstången och ankarkrokarna i samma material. I minialkoven ryms också ett skoställ.

Brf Metern

Antal lägenheter och lokaler

Huset på Helgagatan 36 stod klart 1926 och huset på Blekingegatan 27-29 stod klart 1927. Sven Wallander, HSBs grundare, var arkitekt för bägge husen. Metern hade ursprungligen 279 bostadsrätter fördelat på 1 rum och kokvrå, 1 rum och kök och 2 rum och kök. Efter ett antal sammanslagningar under årens lopp består Metern nu av 225 bostadsrätter, allt från 1 rum och kokvrå till 6 rum och kök. Föreningen upplåter två lokaler med hyresrätt. Fastigheten är kulturminnesmärkt (blå-högsta klassen) och Brf Metern är en unik förening med många sociala aktiviteter som chi gong, bokcirkel, musik, föredrag, filmkvällar, trädgårdsgrupp, miljögrupp och gårdsfester.

År föreningen övertog fastigheter

Bostadsrättsföreningen Metern bildades 1925.

Mark

Föreningens äger marken.

Renovering

Stambyte 1982 - Taket renoverades 1992 - Elstigar byttes 2004 - Fönster 2007 - Fasad renoverades 2007 - Basturenovering 2010-2013 - Portar 2011 - Sopsug 2015-2016 - Fönstermålning 2017 - Upprustning av balkonger i trapphus samt entréer 2017/18

Kommande renovering

Vissa portar i föreningen ska lagas framöver. Förstärkning av lägenhetsdörrar planeras men är ej tidsbestämt.

Förvaltning:

Ekonomisk förvaltning sköts av HSB, teknisk förvaltning sköts av föreningen.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till ca 15 milj kr. Dvs ca 1180 kr/kvm.

Avgifter

Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd

Till bostaden hör två vindsförråd (ett till varje lägenhetsnummer).

Gemensamma utrymmen

Stor kvartersgård med syrenberså med gräsmatta, fontän och vackra träd. Flera rabatter som sköts av medlemmar och trädgårdsmästare. Platå med gemensamma grillar att tillgå på innergården. Gemenskapslokal med kök och serveringsutrustning för fester. Bastu och motionsrum med bordtennisbord och boxningssäck finns i uppgång 9 innanför tvättstugorna och där finns också ett separat duschrum. Föreningen har även flera tvättstugor, verkstad, stort cykelförråd, grovsoprum med sortering. Det finns en kompostgrupp i huset som man kan delta i. Föreningen anordnar även en årlig gårdsfest.

Tvättstuga:

Det finns flertal tvättstugor á två tvättmaskiner, ett torkrum samt en torktumlare.

Bredband och tv

Ansluten till kabelnät. Leverantör av kabel-tv är Comhem och bredband via Ownit, bredband och basutbud kabel-tv ingår i avgiften. Man kan beställa IP-telefoni, IP-teve och andra tjänster från Ownit.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavgift om 3,5% av prisbasbeloppet betalas av säljaren. Pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet betalas av köparen.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande med förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 10%.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras ej.

Kontroll

Informationen baseras på uppgift från kontaktperson i föreningen, stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.