Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Swedenborgsgatan 7
Lundegård D. & Danielsson 1904
Södermalm - Mariatorget
OEMOTSTÅNDLIG SEKELSKIFESTREA VID MARIATORGET
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I början av Swedenborgsgatan invid Mariatorget ligger denna stiliga och väl omhändertagna trerummare (möjlig 4:a) i en fastighet från 1906 med många bevarade sekelskiftesdetaljer. Här tjusas du av oerhört vackra fönsterpartier och fantastiska originalsnickerier med bland annat ett smått magiskt serveringsskåp. Rummen är ljusa, luftiga och fulla av karaktär. Ett ljuvligt kök, ett charmant vardagsrum och två mysiga sovrum ackompanjeras av en välkomnande hall och serveringsgång som nästan tar andan ur en. Här bor du dessutom med låg avgift i en välskött och välmående förening med en fin innergård och guldläge vid kastanjeträden på Södermalms trevligaste gata

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Lundegård D. & Danielsson 1904
Våning:
0.5 av 6, Högt läge ovanpå lokaler
Rum:
3 rum och kök
Area:
75 m²
Avgift:
2 382 kr inkl värme, VA
Pris:
7 250 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
6 684 kr/år
Försäkring:
3 336 kr/år
Övrigt:
600 kr/år
Total driftskostnad:
10 620 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
Posten övrigt avser gas.

Huset och föreningen

Fastigheten Sankt Göran 6 i korsningen Swedenborgsgatan/Maria Prästgårdsgata uppfördes under åren 1904-1906 av arkitekterna David Lundegårdh och Alfred Danielsson-Bååk. Denna duo samarbetade under några år och ligger bakom ett antal bostadshus i Stockholm under denna tid. Sankt Göran 6 är ett vackert, påkostat och välbevarat femvåningshus, putsat i en rödbrun nyans med två rader burspråk mot vardera gatan. Entrén mot Swedenborgsgatan är en praktfull och välbevarad skapelse. Interiört i lägenheterna finner vi bland annat vackra stuckaturer och profilerade snickerier. Brf Swedenborg 7 är en mycket välskött förening med hyresintäkter från fem lokaler och en stor hyreslägenhet. På gården finns för de boende en stor solig uteplats på trädäck med stora bord, stolar, bänkar, grill, planteringar och lyktor. Inomhus finns en föreningslokal med bland annat pentry, pingisbord och bastu.

Närområdet

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du i samma fastighet som Johan & Nyströms prisbelönta kaffebar och mittemot trevliga Bistro Süd och kvartersbageriet Petrus. Tunnelbanan når du på en minut och du bor heller inte långt från pendeltågen vid Södra station.

Allmänt

En mycket vacker och välbevarad lägenhet med generös takhöjd om 3 meter och många originaldetaljer som profilerade snickerier, stuckaturer, takrosetter, speglade fönsternischer, speglade dörrar och serveringsskåp. Många fina nischer och vrår bidrar till charmen. Samtliga väggar i bostaden är målade i Stockholmsvitt och på golven ligger fiskbensparkett och furutiljor i original. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka sex kvadratemeter.

Kök

Det charmiga köket ligger med innergårdsläge och dit vetter två fina fönster, ett fullstort och ett mindre. Köksinredningen, som härstammar från 2013, går i stil med huset och har vita profilerade luckor med dubbla överskåp som utnyttjar den rejäla takhöjden. Som stänkskydd sitter ett vackert grönt kakel från Byggfabriken som matchas av bänkskiva av oljad och vitlaserad ek med vit porslinsho och snygga detaljer som blandare i mässing från Tapwell och mässingsknoppar från Byggfabriken. Som en karamell finns dessutom en mintgrön kyl och frys från Smeg. Även gashällen kommer från Smeg, med ugn från Whirlpool. Integrerat i skåpinredningen finns diskmaskin (Whirlpool) och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare (Electrolux). Köket har ett platsbyggt skafferi och ett städskåp som går från golv till tak. På golvet ligger vitlutade och hårdvaxoljade furutiljor. Köket har även en köksingång som idag används som skafferi. Centralt i rummet finns gott om utrymme för matbord.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rum som bjuder upp till dans. Ett storslaget fönsterparti med dubbla bågformade och höga fönster med småspröjsat överljus och djupa speglade nischer ger rummet en stark dragningskraft. Här hänger du gärna. Plats finns för både soffgrupp och förvaringsmöbler, och, om så önskas, ännu ett matbord.

Sovrum ett

Sovrummet är ett trevligt femkantigt rum med lugnt innergårdsläge. Här får en stor dubbelsäng rum (sängen som står där idag är 2,10 m bred). Här finns bra förvaring i en klädkammare i original. På golvet ligger furutiljor som vitlutats och hårdvaxoljats. Från sovrummet finns möjligheten att öppna upp mot innergården och bygga en terrass (bygglov har funnits men löpt ut, och går att förnya enligt muntlig information hos stadsbyggnadskontoret, alternativt kan uteplatsen byggas från köket).

Sovrum två

Bostadens andra sovrum används idag som barnrum och ligger bakom vackra pardörrar med överljus, specialbeställda från Byggfabriken. Här kan man med enkelhet få in en dubbelsäng om 160 cm. Även detta rum smyckas av ett förtjusande bågformat fönster med djupa nischer. På golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Hall

Hallen är stor och välkomnande. Du gör entré genom bevarade speglade och dubbla pardörrar. Innanför dörren finns en rymlig vägg för hatt- och skohylla. Rummet ger även plats för annat möblemang. På golvet ligger ett vitlutat och hårdvaxoljat furugolv.

Serveringsrum

Från hallen öppnar bostaden sig mot serveringsgången och ett helt fantastiskt serveringsskåp med intilliggande höga garderober som alla är i original från byggåret. Hela rummet är en dröm av välbevarade profilerade snickerier, speglade dörrar och spröjsat överljus och har såklart också mycket bra förvaringsytor.

Badrum

Badrummet har väggar klädda i italienskt vitt kakel med blå detaljer och på golvet ligger terracottaklinker. Här finns en duschhörna, handfat med förvaring i underskåp och toalett. I taket sitter infällda spotlights.

Brf Swedenborg 7

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Swedenborg 7 (org. nr 769600-3115) äger och förvaltar fastigheten S:t Göran 6 i Stockholms stad. Fastigheten innehåller 22 lägenheter omfattande 2 743 kvm samt fem hyreslokaler omfattande 735 kvm. Uppvärmning sker med fjärrvärme från Fortum.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten året 1995.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoTema. För teknisk förvaltning har föreningen en fastighetsskötare.

Renoveringar

1997: Stambyte kök och badrum samt ny eldragning till lägenheterna 2000: Renovering av trapphusen 2001: Renovering av tak och fasad mot gård 2002: Målning av fönstren 2011: Renovering av tvättstugan 2012: Renovering av gården 2013: Reparation av vattenskador på taket. Installation av nya radiatorer i uthyrningslokalen samt ny fjärrvärmeanläggning. Injustering av radiatiorer. 2014: Underhåll av tak och fönster. 2015: Nya expansionskärl i värmesystemet, stamspolning samt stambyte av avloppsrören i källaren. Förebyggande arbete mot läckage i lägenhet. Målning av 100 st ytterfönster. Hissrenovering. 2016: Nya elledningar (porten Maria Prästgårdsgata). Relining av avloppsrören i källaren. Ersättning av ventilerna till fjärrvärmen. Resterande ytterfönster mot gatan har målats om.

Kommande renoveringar

Inga planerade stora renoveringar. Föreningen har för avsikt att måla om fönstren som vetter mot innergården vilket är att se som löpande underhåll. Föreningen har målat om fönster i omgångar. Detta är inget som kommer att påverka ekonomin.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 5,5 mkr. I kassan finns cirka 1,6 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,8 mkr där en stabil del kommer från lokaler i bottenplan. De långfristiga skulderna per kvadratmeter boyta uppgår till cirka 2.000 kronor, ett bra nyckelvärde som demonstrerar föreningens goda ekonomi. Gällande lokalerna så är en utav dem belägen i en lägenhet på cirka 150 kvm. Denna kan i framtiden delas av och säljas som tre lägenheter och på så vis tillföra föreningen ett stort kapitaltillskott.

Avgifter

Föreningen har varken beslutat om eller planerat en framtida ändring av årsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen efter särskild ansökan. Juridisk person tillåts ej.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa. Enligt stadgarna ska även samtliga medlemmar har tecknat en bostadsrättsförsäkring.

Städning och städdagar

Föreningen har överlåtit trappstädningen till ett företag. Utemiljön underhålls genom gårdsstädning vilket sker vid minst två tillfällen per år, ibland med en efterföljande grillkväll.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källarplanet och är bra utrustad med normalstora tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en egen innergård. Det finns ett litet rum i källaren som används som styrelserum. Pingisrum och gemensam bastu finns även.

Parkering/garage

Boendeparkering införskaffar du hos Stockholms stad. Föreningen har inga garageplatser eller egna parkeringsplatser.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras via Com Hem vilket tecknas av respektive medlem. Com Hem står även för bredbandsuppkoppling. Föreningen har dessutom indragen fiber till varje lägenhet via leverantören Ownit, för individuellt tecknande.

Förråd

Till bostadsrätten följer ett källarförråd om cirka 6 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej av föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-06-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här