Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Erstagatan 20
Arkitekt: Björn Hedvall 1928
SÖDERMALM - SOFIA
VACKER OCH VÄLPLANERAD TREA MED BALKONG I SKULDFRI BRF
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Av säljaren accepterat pris! I en mycket trivsam skuldfri förening, låg avgift i 1930-talshus ligger denna ljusa och genomgående trerummare med balkong, mycket charm och med välutnyttjade ytor. Här möter dig ett snyggt och socialt kök som är något kök utöver det vanliga, ett ljust och luftigt vardagsrum och två fina sovrum, varav det ena med balkong. Den T-formade planlösningen ger vackra siktlinjer i alla riktningar. Här finns dessutom många fina bevarade originaldetaljer, som serveringsskåp, stuckaturer, takrosetter, trägolv och radiatorer. Här bor du lugnt och tyst med låg avgift och med fina omgivningar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Björn Hedvall 1928
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
77 m²
Avgift:
1 973 kr inkl värme, VA
Pris:
6 295 000 kr Accepterat pris

Huset och föreningen


Fastigheten Flaggan 7 i hörnet Erstagatan och Åsögatan ritades av Björn Hedvall, som är en av Stockholms mest anlitade och produktiva arkitekter genom tiderna. Han var aktiv till långt efter pensionsålder och under fyra decennier, från början av 1920-talet till slutet av 1950-talet. Flaggan 7 stod klar 1930 och är ett sex våningar högt bostadshus med butiker och restauranger i bottenvåningen. Fastigheten har en vacker klassicistiskt präglad fasad som till stora delar är i originalskick, bortsett från vissa ändringar i de kommersiella lokalernas entréer. I denna väl omhändertagna byggnad huserar idag en bostadsrättsförening med det passande namnet Brf Trivselhem nr 1. Här finns 35 bostadsrättslägenheter och dessutom fem hyreslokaler. För de boende finns en gemensam grönskande innergård med utemöbler, grill, sandlåda och cykelställ. I huset finns bland annat hobbyrum, cykelrum, grovsoprum och tvättstuga.

Närområdet


Här bor du i genuina stadskvarter nära de vidunderliga vyerna från Stockholms kanske mest berömda utkikspost Fjällgatan. Vandrar du något kvarter söderut hamnar du i SoFo och Vita Bergen. Ett kvarter österut ligger ett av Södermalms många kulturreservat, det kanske mindre kända men väldigt fina kvarteret Utkiken, med hänförande utsikt mot hamninloppet och segelleden. De närmaste kvarteren bjuder på flera pärlor som Stockholms första ramenbar Ai Ramen och vinbaren Folii. För att äta pizza behöver du bara ta trappan ner till Ersta pizzeria.

Allmänt


En välkomponerad trerummare med såväl många bevarade originaldetaljer som snygga och smarta nutida tillägg. Lägenheten har originalträgolv med fiskbensparkett av ek i kök, vardagsrum och hall och furugolv i de båda sovrummen. Till lägenheten hör ett ca 8 kvm stort vindsförråd.

Kök


Det superfina köket är centralt placerat i lägenheten och platsbyggdes 2015. Skåpluckorna är släta och av rosabetsad ask. Köksväggarna är kaklade med ett snyggt grafiskt marockanskt kakel och bänkskivorna är rostfria. Induktionshäll, varmluftsugn och extra bred kyl och frys är alla i rostfritt utförande, medan diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. Vid spisen finns en integrerad fläkt med dubbelt kolfilter. I köket finns plats för ett stort matbord, mitt i hemmet, och en stor öppning förbinder köket med vardagsrummet vars stora fönster förser även matplatsen med fint dagsljus.

Vardagsrum


Det stora vardagsrummet präglas mycket av det vackra stora originalfönstret som upptar en stor del av ytterväggen. Tillsammans med det intilliggande köket är rummet en trevlig och inbjudande social yta. Väggarna är vitmålade, på golvet ligger fiskbensparkett och i taket sitter en takrosett.

Sovrum ett


Lägenhetens största sovrum ligger med lugnt gårdsläge. Det är ett ljust och vilsamt rum med gott om plats för en stor dubbelsäng. Nischen där sängen är placerad är tapetserad med den grafiskt mönstrade tapeten Trapez, design Arne Jacobsen. I övrigt är väggarna vitmålade, och på golvet ligger originalfurutiljor. Förvaringsutrymmena i rummet är mycket goda: på vardera sidan nischen finns en stor garderob i originalutförande, och på den motsatta väggen finns fyra dubbla garderober. Utrymmet intill passar utmärkt för en liten avskild skrivbordsplats. Runt rummet löper en fin stuckatur, och i taket sitter en takrosett. Från sovrummet når du hemmets balkong, som ligger inbäddad i grönska och är en mysig plats för utemöbler och odlingar.

Sovrum två


Bostadens andra sovrum är ett rum med mycket charm och är beläget i det som tidigare var lägenhetens kök. Här är den gamla originalskåpinredningen bevarad och utgör bra förvaring i det som nu är ett barnrum. Här finns även en platsbyggd bänk med förvaring inuti. Rummet har vita väggar och en ljus heltäckningsmatta, där originalträgolv finns bevarat under. I passagen intill rummet finns ett bevarat stilfullt serveringsskåp.

Badrum


Badrummet renoverades 2009 och har väggar kaklade med vitt klassiskt kakel samt svart- och vitrutigt klinkergolv med golvvärme. Här tar du sköna bad i ett vackert badkar med lejontassar. Handfatet har bra förvaring i en vit kommod, och ovanför sitter ett spegelskåp. Wc-stolen är vägghängd och längs hela väggen ovanför finns en infälld spegel med hylla framför. Uttag för tvättmaskin finns, så det är enkelt att sätta in för den som önskar.

Hall


Hallen utgörs av en entrédel och en inre hall. Mellan de båda delarna löper ett vackert valv. I entrédelen ligger ett snyggt grafiskt marockanskt klinkergolv, i samma mönster som i köket. En vinkelformad platsbyggd hatthylla i originalutförande ger gott om plats för ytterplaggen. I den inre hallen ligger fiskbensparkett i ek. Du gör entré genom en säkerhetsdörr.

Brf Trivselhem nr 1

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Flaggan 7. Föreningen består av 35 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lokaler (280 kvm) med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1928 arkitekt Björn Hedvall

År föreningen övertog fastigheter


Föreningen köpte fastigheten 1989.

Mark


Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB.

Renovering


2016 - Renovering trapphus
2014 - Renoverat fasaden samt balkonger.
2012 - Tvättstuga
2011 - Målat tak och fönster.
2009 - Stambyte i badrum.
2002 - Elstigbyte.
2001- Renoverat tvättstugan.
1996 - Stambyte kök.

Kommande renoveringar


Trapphuset ska renoveras till originalutförande. Start 2017.

Ekonomi


Föreningen är skuldfri.

Avgifter


Inga planerade höjningar.

Förråd


Till bostaden hör ett vindsförråd om ca 8 kvm.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en gemensam gård med grönskande växter, sandlåda, sittplatser med grill och cykelställ. Föreningen har dessutom avställningsrum på vinden för möbler, ett hobbyrum i källaren med verktyg och plats för att snickra eller måla, cykelrum och grovsoprum.

Tvättstuga:


Tvättstuga i källaren med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, mangel.

Bredband och tv


Telia är leverantör av bredband och tv. Varje bostadsinnehavare tecknar eget avtal.

Juridisk person


Juridiska personer accepteras ej.

Kontroll


Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Björn Hedvall 1928
Energideklaration
Utförd 2009-04-20
Energiklass
None
Energiförbrukning
163 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
7810 kr/år
  El
4479 kr/år
  Försäkring
3331 kr/år
  Beräknat antal pers
3

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här