Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Erstagatan 20
Björn Hedvall 1928
Södermalm - Sofia
VACKER OCH VÄLPLANERAD TREA MED BALKONG I SKULDFRI BRF
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I en mycket trivsam skuldfri förening, låg avgift i 1930-talshus ligger denna ljusa och genomgående trerummare med balkong, mycket charm och med välutnyttjade ytor. Här möter dig ett snyggt och socialt kök som är något kök utöver det vanliga, ett ljust och luftigt vardagsrum och två fina sovrum, varav det ena med balkong. Den T-formade planlösningen ger vackra siktlinjer i alla riktningar. Här finns dessutom många fina bevarade originaldetaljer, som serveringsskåp, stuckaturer, takrosetter, trägolv och radiatorer. Här bor du lugnt och tyst med låg avgift och med fina omgivningar.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Erstagatan 20
Område:
Södermalm - Sofia
arkitekt:
Björn Hedvall 1928
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
77 m²
Avgift:
1 973 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
4 479 kr/år
Försäkring:
3 331 kr/år
Total driftskostnad:
7 810 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Allmänt

En välkomponerad trerummare med såväl många bevarade originaldetaljer som snygga och smarta nutida tillägg. Lägenheten har originalträgolv med fiskbensparkett av ek i kök, vardagsrum och hall och furugolv i de båda sovrummen. Till lägenheten hör ett ca 8 kvm stort vindsförråd.

Kök

Det superfina köket är centralt placerat i lägenheten och platsbyggdes 2015. Skåpluckorna är släta och av rosabetsad ask. Köksväggarna är kaklade med ett snyggt grafiskt marockanskt kakel och bänkskivorna är rostfria. Induktionshäll, varmluftsugn och extra bred kyl och frys är alla i rostfritt utförande, medan diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. Vid spisen finns en integrerad fläkt med dubbelt kolfilter. I köket finns plats för ett stort matbord, mitt i hemmet, och en stor öppning förbinder köket med vardagsrummet vars stora fönster förser även matplatsen med fint dagsljus.

Vardagsrum

Det stora vardagsrummet präglas mycket av det vackra stora originalfönstret som upptar en stor del av ytterväggen. Tillsammans med det intilliggande köket är rummet en trevlig och inbjudande social yta. Väggarna är vitmålade, på golvet ligger fiskbensparkett och i taket sitter en takrosett.

Sovrum ett

Lägenhetens största sovrum ligger med lugnt gårdsläge. Det är ett ljust och vilsamt rum med gott om plats för en stor dubbelsäng. Nischen där sängen är placerad är tapetserad med den grafiskt mönstrade tapeten Trapez, design Arne Jacobsen. I övrigt är väggarna vitmålade, och på golvet ligger originalfurutiljor. Förvaringsutrymmena i rummet är mycket goda: på vardera sidan nischen finns en stor garderob i originalutförande, och på den motsatta väggen finns fyra dubbla garderober. Utrymmet intill passar utmärkt för en liten avskild skrivbordsplats. Runt rummet löper en fin stuckatur, och i taket sitter en takrosett. Från sovrummet når du hemmets balkong, som ligger inbäddad i grönska och är en mysig plats för utemöbler och odlingar.

Sovrum två

Bostadens andra sovrum är ett rum med mycket charm och är beläget i det som tidigare var lägenhetens kök. Här är den gamla originalskåpinredningen bevarad och utgör bra förvaring i det som nu är ett barnrum. Här finns även en platsbyggd bänk med förvaring inuti. Rummet har vita väggar och en ljus heltäckningsmatta, där originalträgolv finns bevarat under. I passagen intill rummet finns ett bevarat stilfullt serveringsskåp.

Badrum

Badrummet renoverades 2009 och har väggar kaklade med vitt klassiskt kakel samt svart- och vitrutigt klinkergolv med golvvärme. Här tar du sköna bad i ett vackert badkar med lejontassar. Handfatet har bra förvaring i en vit kommod, och ovanför sitter ett spegelskåp. Wc-stolen är vägghängd och längs hela väggen ovanför finns en infälld spegel med hylla framför. Uttag för tvättmaskin finns, så det är enkelt att sätta in för den som önskar.

Hall

Hallen utgörs av en entrédel och en inre hall. Mellan de båda delarna löper ett vackert valv. I entrédelen ligger ett snyggt grafiskt marockanskt klinkergolv, i samma mönster som i köket. En vinkelformad platsbyggd hatthylla i originalutförande ger gott om plats för ytterplaggen. I den inre hallen ligger fiskbensparkett i ek. Du gör entré genom en säkerhetsdörr.

Brf Trivselhem nr 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Flaggan 7. Föreningen består av 35 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lokaler (280 kvm) med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1928 arkitekt Björn Hedvall

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen köpte fastigheten 1989.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB.

Renovering

2016 - Renovering trapphus 2014 - Renoverat fasaden samt balkonger. 2012 - Tvättstuga 2011 - Målat tak och fönster. 2009 - Stambyte i badrum. 2002 - Elstigbyte. 2001- Renoverat tvättstugan. 1996 - Stambyte kök.

Kommande renoveringar

Trapphuset ska renoveras till originalutförande. Start 2017.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri.

Avgifter

Inga planerade höjningar.

Förråd

Till bostaden hör ett vindsförråd om ca 8 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam gård med grönskande växter, sandlåda, sittplatser med grill och cykelställ. Föreningen har dessutom avställningsrum på vinden för möbler, ett hobbyrum i källaren med verktyg och plats för att snickra eller måla, cykelrum och grovsoprum.

Tvättstuga:

Tvättstuga i källaren med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp, mangel.

Bredband och tv

Telia är leverantör av bredband och tv. Varje bostadsinnehavare tecknar eget avtal.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras ej.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i genuina stadskvarter nära de vidunderliga vyerna från Stockholms kanske mest berömda utkikspost Fjällgatan. Vandrar du något kvarter söderut hamnar du i SoFo och Vita Bergen. Ett kvarter österut ligger ett av Södermalms många kulturreservat, det kanske mindre kända men väldigt fina kvarteret Utkiken, med hänförande utsikt mot hamninloppet och segelleden. De närmaste kvarteren bjuder på flera pärlor som Stockholms första ramenbar Ai Ramen och vinbaren Folii. För att äta pizza behöver du bara ta trappan ner till Ersta pizzeria.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här