Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rådans Gårdsväg 78/76
Spannmålslogen 1920-talet
Sollentuna - Silverdal /Edsviken
SMAKFULLT PARHUS I OMBYGGD LOGE MED STOR ALTAN I SYD

ALM Equity och Historiska Hem kan nu äntligen presentera förvandlingen av en välbevarad spannmålsloge som byggts om till ett parhus. Med skickligt hantverk i en skandinavisk/industriell stil har man här skapat vackra hem av hög kvalitet. Här får du en bostad med stor karaktär och mycket charm i en äldre byggnad i historisk miljö, ett hem med hög bekvämlighet och bästa tänkbara planlösning. Med direkt närhet till naturen och med en kort promenad till Edsvikens vatten och Rådans historiska miljöer är detta en unik idyll för dig med höga krav på ditt boende.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Parhus
arkitekt:
Spannmålslogen 1920-talet
Rum:
4 rum och kök
Area:
92 m² + 13 m² biarea
Avgift:
5 252 kr inkl. vatten, förråd, bostadsrättstillägg samt parkeringsplats
Pris:
7 290 000 kr Accepterat pris

Allmänt om fastigheten

Kommentar:
Se ekonomisk plan

Området

Rådan i Silverdal ligger på en gammal egendom som ursprungligen var ett torp vars sista byggnad från 1700-talet brann ned 1958. Torpet hörde till Kymlinge gård i Spånga, som i sin tur lydde under slottet Jacobsdal, som sedermera blev Ulriksdal. Bevarat idag finns rättarbostället från 1600-talet, herrgården, som byggdes i mitten av 1700-talet, och skolan från 1890 som gått från att vara flickskola, till att bli basen för Svea Livgardes musikkår, till att bli en skola igen, idag både tvåkönad och tvåspråkig. Läget vid skogskanten och precis invid Edsviken är fantastiskt, här kan du bada, fiska, åka skridskor, motionera och njuta av naturen.

Byggnaden

Logen är en gammal spannmalsloge som idag byggts om till ett parhus med 4-5 rum och kök. Fasaden är av rödmålad träpanel med spröjsade fönster och dekorativa snickerier. Ett vackert zinktak sätter tonen på topp. I husets entréplan finns kök, vardagsrum (med möjlighet att dela av och skapa ett ytterligare sovrum), badrum och tvättstuga. Med utgång från vardagsrummet finns en solig trädäckad uteplats. Övervåningen har tre sovrum, klädkammare och ännu ett badrum. Väggarna är ljusa och på golven ligger enstavig mattlackad ekparkett, förutom i hallen som är belagd med grå klinker. Arkitekterna har valt material med hänsyn till byggnadens karaktär. I anslutning till huset finns en nyuppförd uthusbyggnad, vars exteriör anknyter till spannmålslogen, med förråd och cykelrum. Till bostaden hör också en markparkeringsplats.

Hall, entréplan

En grå säkerhetsdörr med vackert överljus leder in i hallen som är ett rymligt rum med god plats för ytterkläder och med praktisk klinker på golvet.

Kök, entréplan

Köket är ett trevligt hörnrum med tre fönster i två väderstreck. Köksinredningen är byggd i vinkel, och kommer från HTH, och är stilrent vit med släta luckor. Detta matchas med en bänkskiva av 40 mm vitt laminat och stänkskydd av kvartskomposit som ger en betongliknande look. Kyl, frys och diskmaskin (alla från Siemens) är integrerade i skåpinredningen. Spis och ugn kommer från Bertazzoni. Fläkten är centralventilerad och dold i överskåp. Köket rymmer en stor matplats.

Vardagsrum, entréplan

Vardagsrummet är ett rymligt rum som får sin karaktär av de vackra gråmålade spröjsade fönstren. Särskilt imponerar det stora tjugorutade fönstret med den intilliggande spröjsande glasdörren som leder till uteplatsen. Rummet är lättmöblerat och rymmer både en stor soffgrupp, matplats och annat möblemang. För den som behöver ännu ett sovrum finns möjligheten att dela av rummet och skapa ännu ett rum på entréplan.

Badrum, entréplan och övre plan

Bostaden har ett badrum på entréplan och ett duschrum på det övre. Badrummens väggar är kaklade i klassiskt vitt 15x15-kakel lagt i halvförband och på golvet ligger mörkt grå klinker. På entréplan finns ett fristående badkar med tak- och handdusch och på övre plan finns tak-och handdusch bakom en glasad vägg. Båda rummen har handfat med kommod och vägghängd wc.

Tvättstuga, entréplan

Intill badrummet på entréplan finns en separat tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare från Siemens. Här finns även hemmets teknik- och värmeanläggning.

Sovrum ett, övre plan

Bostadens största sovrum är ett härligt stort och charmigt rum med snedtak, stort fönster i takkupa och ett mindre fönster på ena gaveln. Här finns en stor klädkammare/walk in closet.

Sovrum två och tre, övre plan

Dessa sovrum är spegelvända med varsin takkupa, det sovrum som ligger mot ytterväggen har även ett litet gulligt fönster på den sidan. Här sover du under mysigt snedtak.

Ladugården och Spannmålslogen

Egendomen Rådans anor sträcker sig så långt tillbaka som till 1500-talet, men från den tiden finns inga byggnader bevarade. Däremot har herrgårdsbyggnaden från 1700-talet och rättarbostaden överlevt in i våra dagar. Från den tid när det fortfarande bedrevs jordbruk på gården finns flera byggnader bevarade och av dessa skall ladugården och spannmålsboden nu förvandlas till moderna bostäder. Ladugården är en vitkalkad stenbyggnad med gavelrösten i rödfärgat trä och den skall bli till en radhuslänga med 6 bostäder. Varje bostad utformas som radhus i två våningar med kök och vardagsrum samt ett litet förråd/sovrum på nedre plan. Där finns också ett generöst badrum samt utgång till en terrass utanför vardagsrummet. En trappa upp hittar vi två sovrum, ytterligare ett våtrum samt ett förråd. Dessa två rum får sitt ljus från nyupptagna vindskupor. Den gamla spannmålslogen är en vacker byggnad med rödmålad träpanel och spröjsade fönster med dekorativa foder. Logen har förvandlas till två lite större bostäder om 4-5 rum och kök. Nedre plan disponeras med ett stort kök med matplats, ett vardagsrum som kan delas av om ytterligare ett sovrum önskas samt badrum och tvättstuga. Utanför vardagsrummet en trivsam uteplats. En trappa upp tre sovrum samt ytterligare ett våtrum. Även här tillkommer takkupor som ger ljus till övervåningens sovrum. Dessutom förstoras många av fastighetens fönster. Intill spannmålslogen uppförs ett uthus, vars exteriör anknyter till spannmålslogen och det innehåller 8 förråd samt ett cykelrum.

Arkitektur och funktion

Ladugården och spannmålslogen representerar två vanliga byggnadstyper som hörde jordbruket till. I ladugården vistades djuren när de inte var ute på bete och när maskinmjölkningen började slå igenom på de större gårdarna på 1920-talet infördes också rum för maskiner och för kylning av mjölken. Fram till början av 1800-talet var det vanligt att varje funktion på gården hade sin egen byggnad men så småningom började man bygga större ladugårdar med höskulle på "vinden", en lösning som var vanlig in på 1960-talet. Ladugårdarna, eller åtminstone fähusdelen, uppfördes ofta i sten som hade större motståndskraft mot fukt. Äldre ladugårdar var antingen enkla byggnader i timmer eller uppförda i sten som vitkalkats. Från 1800-talets andra hälft och en bra bit in på 1900-talet hade ladugårdarna mycket gemensamt med den panelarkitektur som dominerade trähus från tiden och därför är rödfärgade byggnader mycket vanliga. Spannmålslogen var viktig byggnad. Här förvarades det värdefulla spannmålet som dels behövdes för gårdens djur och människor, men som också kunde säljas och ge gården kontanta medel. För att skydda byggnaden från fukt och försvåra för gnagare att ta sig in, placerades den ofta på stockar, stolpar eller stenar. Bottenvåningen användes i många fall som förrådshus med visthus-, mjöl-, och spannmålsbodar men övervåningen kunde nyttjas för förvaring av textilier, till exempel sängkläder. Ladugården och spannmålslogen är två fina exempel på forna tiders arkitektur och byggande. Ladugården är äldre än spannmålslogen som troligtvis är från 1900-talets början, och uppförd i sten som vitkalkats. Fönstren har rundad överdel och de är småspröjsade. I samband med ombyggnaden har större öppningar för glasade pardörrar att tagits upp i murarna. Likaså har det tagits öppningar för radhusens entrédörrar och taken försetts med takkupor klädda med cortenstål. Dessa kupor får fönster utan spröjs. Spannmålslogen från 1900-talets början är klätt med en tidstypisk rödfärgade panel och står på en ordentlig stenfot. Byggnaden har försetts med takkupor med småspröjsade träfönster men i övrigt har stora delar av exteriören bevarats. Taket har beklätts med falsade förzinkade plåtskivor. De ursprungliga dörrarna har kopierats och används till ytterdörrar till de två bostäderna.

Kvalitéer

Rådan är en anrik gård, vackert belägen och med flera äldre byggnader bevarade. De bostäder som nu skapas i ladugården och spannmålslogen blir både en del av den gamla kulturmiljön och det nya Silverdal. Här finns naturen alldeles utanför dörren och dessutom ligger den gamla herrgården och rättarbostaden inte långt bort vilket skänker en fin känsla av gammal herrgårdsmiljö åt de nyproducerade byggnaderna.

Brf Ladugården 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningens fastigheter Manskapet 2 (Ladugården) och Mässen 1 (Logen). Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Ladugården byggdes under 1700-talet och Logen troligtvis under mitten av 20-talet.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen registrerades 2014.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen kommer skötas av Rådrum.

Renoveringar

Husen har byggts om till bostäder under 2016/17.

Kommande renoveringar

Inga kommande renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt ekonomisk plan till 7 290 000 milj kr, vilket ger cirka 10 385 kr/kvm boyta.

Avgifter

Avgifter enligt ekonomisk plan. Avgifterna kan komma avvika.

Förråd

Förråd utomhus om ca 2 kvm.

Tv/tele/bredband

Fibernät. Bostadsrättsinnehavaren tecknar själv abonnemang för de tjänster som önskas.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här