Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Repslagargatan 9, 2 tr
Byggherre D F Morien 1863
Södermalm
ANNO 1863 - ANRIK OCH CHARMFULL TVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM

I en av få bevarade fastigheter från 1800-talets mitt ligger denna mysiga och genomgående tvåa med sovloft och balkong mot innergård. Högt i tak, speglade djupa fönsternischer, höga golvsocklar, profilerade snickerier, mjuka furutiljor och ett par vackra dubbeldörrar är några av de originaldetaljer som finns bevarade i denna lägenhet. Här bor du i en liten välskött förening på en lugn gata centralt på Södermalm, nära både Slussen, Götgatsbacken och Mariatorget.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Byggherre D F Morien 1863
Våning:
2 av 3, Ej hiss
Rum:
2 rum och kök
Area:
44 m²
Avgift:
2 979 kr inkl värme, VA
Pris:
4 050 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Västergötland 10 uppfördes 1863 av klädesfabrikör D F Morien, men vem som ritat huset är okänt då ritningarna är osignerade. Under 1850- och 1860-talen uppfördes i Stockholm runt 800 bostadshus varav det idag endast återstår 20. De flesta av dem är kraftigt om- och påbyggda, vilket gör Västergötland 10 till ett ovanligt hus, då det till stora delar bevarar sitt ursprungliga utseende. De flesta förändringar har skett invändigt. Fastigheten har fyra våningar och en fasad putsad i en ljusbeige nyans. Under takfoten finns en dekorativ tandad list. Fastighetens fönster är troligtvis insatta på 1970- eller 1980-talet, men deras indelning överensstämmer med originalets. Brf Västergötland 10 består av tolv bostadsrätter och en hyresrätt och är en trevlig och välskött förening. Just nu håller man på och renoverar fastighetens innergård. Invändigt finns tvättstuga, bastu med dusch och förråd..

Närområdet


Repslagargatan är en lugn parallellgata till Götgatan, här bor du alltså mitt i smeten men ändå väldigt avskilt. Slussen, Götgatsbacken, Mosebacke, Medborgarplatsen och Mariatorget - alla finns på kort promenadavstånd. Kvarteret Västergötland består till mycket av bebyggelse från 1800-talet och här ligger bland annat K A Almgren sidenväveri och museum.

Allmänt


44 väl förvaltade kvadrat där även takhöjden tagits tillvara och skapar ett extra rum. Lägenheten har genomgående vitmålade väggar. I vardagsrummet finns ett originalträgolv, och i kök och sovrum ligger svartmålad parkett. Bostaden har många bevarade detaljer, till exempel djupa speglade fönsternischer, radiatorer, profilerade snickerier, stuckaturer och spegeldörrar. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 6 kvm.

Kök


Det snygga köket renoverades för cirka fem år sedan av tidigare ägare och har uppdaterats under 2017 med en ny bänkskiva i ek och matta grå köksluckor från Ingwall kök. Väggarna är kaklade i vitt liggande kakel med mörk fog. Som komplement till underskåpen finns öppna hyllplan, redskapslist och knivlist i rostfritt. Spis med induktionshäll från Smeg, fläkt, kyl och frys är alla även de i rostfritt utförande. Diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen.

Vardagsrum


Vardagsrummet är ett stort och luftigt rum som präglas av två stora fönster som upptar större delen av ytterväggen och förser rummet med ett rikligt ljus. Den motsatta innerväggen är både vacker och full av karaktär och historia. Originalteglet tagits fram och vitmålats och här sitter speglade dubbeldörrar i original som leder mellan vardagsrum och kök. I rummet finns gott om utrymme för både en soffgrupp och en matplats. På den ena långväggen finns ett platsbyggt snyggt vitt förvaringssystem med både hyllor och skåp. Profilerade taklister, höga golvsocklar och mjuka ljusa furutiljor i original ger ytterligare karaktär åt detta charmiga och trivsamma rum.

Sovrum


Det rymliga sovrummet ligger med lugnt läge in mot gården. Här finns ett stort platsbyggt sovloft med inbyggda spotlights och plats för en 160 cm säng. Till detta finns en mobil stege, som när den inte används går att hänga upp på väggen. Under ryms till exempel en arbetsplats, eller förvaringsmöbler. Den väl tilltagna takhöjden gör att du har gott om utrymme både på sovloftet och i rummet, vilket ger dig ett extra rum i bostaden. I sovrummet finns även utgången till lägenhetens balkong, som med sina dubbla helglasade dörrar öppnar upp rummet ytterligare. Balkongen har ett härligt läge med vy över innergården och kringliggande fasader. Här finns det plats för både utemöbler och odlingar.

Badrum


Badrummet har helkaklade väggar i vitt 15x15-kakel och på golvet ligger vitt klinker. Handfatet har bra förvaring i en kommod och på väggen ovanför sitter en stor spegel. På motsatt sida finns en dusch.

Hall


I hallen finns bakom spegelskjutdörrar ett förvaringssystem från Elfa som sväljer mycket förvaring. Innanför dörren finns även utrymme för klädkrokar. På golvet ligger svart klinker.

Brf Västergötland 10

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger tomträtten till fastigheten Västergötland 10. I föreningen finns 12 bostadsrättslägenheter och 1 hyresrätt. Västergötland 10 uppfördes 1863 av klädesfabrikör D F Morien efter osignerade ritningar. Huset var då 4 våningar högt och typiskt för sin tid.

Föreningen bildades


Föreningen förvärvade tomträtten till fastigheten 2010.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Botema Fastighets Aktiebolag och den tekniska förvaltningen sköts av Casselviks Fastighetsservice AB.

Renovering


2011 - 2012 Stambyte. 2011 Ny elcentral och nytt elsystem. 2012 Installation av fibernätverk. 2013 plåtslagning och tätning av yttertak. 2013 Justering av värmesystem och VVS. 2014 Byte ytterdörr. 2015 Ommålning trapphus. 2016 Energibesparande effektivisering av element. 2016 Renovering av fasad, tak, fönster och igensättning av skorsten.

Kommande renoveringar


Just nu pågår slutfasen av renovering av innergården, vilken kontrakterades i samband med fasadrenoveringen.

Ekonomi


Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,3 mkr (årsredovisning 2016). Hyresrätten är en dold tillgång. Avgiften har varit oförändrad under de senaste åren och det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift


Tas för närvarande inte ut av föreningen även om stadgarna ger rätt till detta.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen


I föreningen finns en tvättstuga med två maskiner, torktumlare, torkskåp samt mangel. Det finns en innergård med cykelparkering under tak samt en bastu med dusch.

Förråd


Till lägenheten hör ett rymligt källarförråd om ca 5 kvm.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har bredbandsuppkoppling med fiber ansluten till Stockholms Stadsnät. Obligatoriskt tillägg om 169kr/mån för bredband tillkommer.

Juridisk person


Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll


Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Axel Håkansson 2017-09-15.

Byggnad

Byggnadsår
Byggherre D F Morien 1863
Energideklaration
Utförd 2010-06-28
Energiförbrukning
205 kWh/år

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här