Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergsundsgatan 15
Josef Östlihn 1929
Södermalm - Hornstull
HARMONISK HORNSTULLSTREA I VÄLSKÖTT, ÄLDRE FÖRENING
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: AMELINTHERAW

I lugna Hornstullskvarter finns denna nyrenoverade och genomtänkta trerummare som snyggt förenar trender med traditioner. Föreningen med sin låga belåning och välrenoverade fastighet skapar ett bekymmerfritt boende över tid. Bevarade snickerier ges en framträdande roll genom att ha målats i svart. Detta matchas genomgående med exklusiva nya detaljer, alla väl utvalda för att ge karaktär och enhetlighet åt inredningen. Bostaden kombinerar ett smakfullt kök och stora umgängesytor med två lite mer avskilda sovrum, ett vackert badrum och balkong med grönskande innergårdsläge. Här är det lätt att trivas.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bergsundsgatan 15
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
Josef Östlihn 1929
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
72 m²
Avgift:
3 281 kr inkl värme, VA samt Balkongavgift och 100 mb bredband.

Allmänt

Nyligen helrenoverad (2015) trerumslägenhet där alla färg- och materialval är noga utvalda och utförda. Samtliga fasta snickerier har målats svarta. Elen drogs om i samband med renoveringen och strömbrytare från Buster + Punch sattes in alla rum. Lägenheten är genomgående med fönster i två väderstreck och har en takhöjd på drygt 270 cm. De vackra spröjsade fönstren är i original och har djupa fina fönsternischer. Samtliga golv är i original från byggåret, fiskbensparkett av ek i de flesta rum, kompletterat av mjuka furutiljor i köket och det mindre sovrummet. Listverk och radiatorer är även dessa bevarade från byggåret.

Kök

Köket ligger socialt och centralt placerat i bostaden med direktkontakt med den inre hallen och vardagsrummet. Köksluckorna har lackerats svarta och fått fina mässingsknoppar från Buster + Punch. Bänkskivorna är av carreramarmor som följer med upp på väggen. Diskhon är infälld och har en snygg och praktisk blandare från Smeg. Även spis, kyl och frys kommer från Smeg. Diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. Alla vitvaror är från 2015. På golvet ligger gedigna bevarade golvtiljor som tillsammans med det moderna uttrycket i köksinredningen utgör ännu ett exempel på den fina dynamiken mellan det gamla och det nya i detta hem.

Vardagsrum

Det rymliga vardagsrummet får karaktär av ett vackert stort niorutat fönster som ger impulser till att krypa upp i och speja ut över hus och gator. Men här finns även gott om utrymme till både soffgrupp och matplats. Rummets väggar är målade i en mörkt grå nyans som harmonierar fint mot den oljade fiskbensparketten av ek.

Sovrum ett

Bostadens största sovrum är ett härligt rum med gårdsläge. Rummet är rymligt med gott om utrymme för dubbelsäng och förvaringsmöbler. Här finns även en inbyggd garderob i originalutförande. Väggarna är målade i en ljusgrå nyans och golvet är fiskbensparkett i ek. Här finns utgången till hemmets balkong och de dubbla svartmålade balkongdörrarna ger rummet karaktär och fint ljusinsläpp. Balkongen byggdes 2016 och ligger i högt och fritt läge mot den mysiga gröna innergården. Ytan är inredd med en platsbyggd sittbänk och trätrall på golvet.

Sovrum två

Lägenhetens mindre sovrum används idag som arbetsrum men kan även bli ett rum för yngre familjemedlemmar. Rummet har inbyggda hyllor och nischer och plats för fullstor säng. Väggarna är målade i ljust grått och golvet har mjuka tiljor. Fönstret har utsikt mot den gröna innergården.

Badrum

Badrummet är något utöver det vanliga. Här har väggar och golv klätts i matt marmorliknande granitkeramik; M Statuario. Stora investeringar har gjorts i detaljerna, som till exempel blandarna till tvättställ och dusch i sobert svart design från Dornbracht. Dessa matchas med spolknapp och strömbrytare i samma färg. Toaletten är vägghängd och handfatet rektangulärt och stilrent. Duschen finns bakom en vikbar glasvägg som är specialbeställd, precis som den integrerade stora spegeln som löper längs en helvägg och ger rummet extra rymd.

Inre hall

Den inre hallen är en rymlig yta som allt efter behov kan användas som till exempel lounge, matsal, bibliotek eller kontor. Här är väggarna vita och golvet fiskbensparkett av ek. Rummet har även bra förvaringsutrymme i en inbyggd bevarad garderob.

Hall

Innanför den speglade ytterdörren finns en hatthylla i original från tiden för bygget, även dessa är målade i svart för att harmoniera med övriga snickerier. Hallen har även plats för ytterligare möblemang.

Brf Ångpannan Nr 12

Bergsundsgatan 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten (ej tomträtt). Föreningen upplåter 37 lägenheter med bostadsrätt, 4 lägenheter med hyresrätt och 1 uthyrd hyresrättslokal. Huset ritades av arkitekten Josef Östlihn uppfördes 1929.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1942

Mark

Eftersom föreningen äger sin mark påverkas inte föreningen av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Helgasjön Fastighets AB och den tekniska förvaltningen sköts av Hutta Fastighetsförvaltning AB.

Renovering

1978 stambyte kök, 1987 gjordes fasaden, 1993 bytte man tak, 2000 stambyte i badrum, 2005 trapphusmålning, datoriserad undercentral för reglering av fjärrvärmen är installerad samt stam- och radiatorventiler byttes. 2012 snörasskydd och takvärme installerades samt byte av el-stigare, 2013 injustering av värmesystem, 2015 avloppsrören i källaren har bytts, reparation av skorsten, åtgärder har utförts på ventilation samt har ny tvättmaskin och torktumlare införskaffats, 2016 fasadarbete, fönsterrenovering samt stamspolning.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,2 mkr, vilket ger cirka 3 000 kr per kvm boyta. Snittet inom tullarna är cirka 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 594 kr (enligt ÅR- 17).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Moderna Försäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel samt en grovtvättmaskin.

Gemensamma utrymmen

För cyklar finns både ett cykelrum samt en plats utanför entrén och ett cykelställ på innergården.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Säljare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Parkering:

Boendeparkering på gatan.

Bredband och TV

Kabel-TV/bredband (fiber) är installerat och levereras av ComHem.

OMRÅDET

Här bor du i en synnerligen trivsam och lugn del av Hornstull med Långholmen och Reimersholme åt ena hållet och Årstaviken åt andra, samtidigt som du har direkt närhet till massor av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer i området. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret.