Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Folkskolegatan 22B
Arkitekt: Höög & Morssing 1927
SÖDERMALM - HÖGALID
CHARMIGT 1920-TAL MED TVÅ SOLIGA BALKONGER
TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna trivsamma och rymliga tvåa med två balkonger i sydväst ligger i lugna och trevliga kvarter i hjärtat av Hornstull. Här bor du med gårdsläge i ett välbevarat och klassiskt 1920-talshus som förvaltas av en välskött förening. Höga dubbla glasade balkongdörrar med djupa fönsternischer och takhöjd på 270 cm ger bostaden ljus och rymd. Hornstulls butiker, restauranger och kommunikationer finns lika nära som lugnet och naturen på Långholmen och längs Årstaviken.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Höög & Morssing 1927
Våning:
-2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
63 m²
Avgift:
3 433 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
4 995 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten på Folkskolegatan 22/Fabriken 32 ritades 1927 av arkitekterna Höög & Morssing. Deras gemensamma verksamhet pågick under 20 år och de hann under den tiden rita hela 140 byggnader ihop. Bland de mer kända märks Folkoperan på Hornsgatan och Bonnier Tidskrifters hus på Sveavägen. Fabriken 32 består av ett gatuhus och ett gårdshus, båda med sex våningar. Tomten ligger i en sluttning ner mot Bergsunds strand, vilket skapat annorlunda arkitektoniska lösningar med varierat utformade bostäder med vinklar och vrår. Fasaden är typiskt 1920-talsklassicistisk, slätputsad i en ljusgul nyans och med ovanligt påkostad och utsmyckad fasad. Föreningen Fabriken 32 är en välskött och trevlig förening med 42 bostadsrätter, en hyresrätt och två lokaler. Fastigheten har hela tre innergårdar där det i grönska bland annat finns utemöbler, grill och sandlåda. För de boende finns invändigt även en gästlägenhet, tvättstuga, cykel- och barnvagnsrum och grovsoprum.

Närområdet


På lugna Folkskolegatan är det lätt att trivas. Läget ger direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer, samtidigt som du åt andra hållet har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på till exempel Långholmen, Reimersholme och i Tanto. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret.

Allmänt


En härlig lägenhet som ligger i souterrängläge där du gör entré på -2 trappor, men bor en våning över innergården. Vardagsrummet och sovrummet är två stora rum som båda har varsin balkong och dubbla glasade balkongdörrar som leder ut till dem. Kök och badrum renoverades av tidigare ägare runt 2011. Bostaden har bra förvaring i både originalklädkammare och nyare garderober. Djupa nischer, annorlunda vinklar, fina trägolv och takhöjd på 270 cm är några av de ytterligare kvaliteter som du får med detta boende.

Kök


Köket har ett inre läge i ett separat rum i angränsning till vardagsrummet. Köksinredningen är byggd i vinkel och luckorna är vita och släta liksom det liggande kaklet i rak sättning som utgör stänkskydd. Bänkskivan är av massivt trä med diskbänksdel i rostfritt. Kyl, frys, spis (häll och ugn) och kolfilterfläkt (nyinsatt) är alla i rostfritt utförande och diskmaskinen är integrerad i skåpinredningen. På golvet ligger ett trägolv.

Vardagsrum


Vardagsrummet är härligt inbjudande med sina stora ytor och de fina dubbla glasade dörrarna som leder ut till den ena balkongen och som gärna står öppna under varma årstider. I rummet ryms både matbord och soffgrupp och förvaringsmöbler och bokhyllor. På golvet ligger en fin vitmenad fiskbensmönstrad ekparkett.

Sovrum


Sovrummet är härligt rymligt och förutom dubbelsäng kan du även möblera med till exempel förvaringsmöbler och ett skrivbord. Bakom en speglad dörr finns även en klädkammare i original. En karaktärsgivande detalj är att ena långväggen är diagonalt ställd. Golvet är även i detta rum vitmenad fiskbensparkett av ek.

Balkonger


Balkongerna ligger med innergårdsläge och har sol under större delen av dagen. Här kan du till exempel ha bord och stolar på den ena balkongen och loungemöbler på den andra, att nyttja efter humör och behov. Här finns också gott om plats för blommor och odlingar.

Badrum


Till badrummet gör du entré via en liten trappa, då rummet ligger med en liten höjdskillnad. Här är planlösningen inte de traditionella fyra väggarna utan här skapar vinklarna fina inredningslösningar. Tvättställsdelen är inrymd i en rymlig nisch och har hotell-lyxkänsla med två handfat på en helkaklad grund. Ovanför sitter en stor spegel integrerad i väggen, en både snygg och volymskapande detalj. Under tvättställen finns mycket bra förvaring och stänger för handdukar. Förvaring finns även i en hörnhylla och i två väggskåp. Rummet har ett stort och lyxigt inkaklat hörnbadkar med dusch och en specialbeställd svängd draperiskena i taket. Här finns även en kombinerad tvättmaskin och torktumlare och en väggmonterad tvättställning. Väggarna är helkaklade med liggande vitt större kakel och på golvet ligger brun klinker med golvvärme. I taket sitter dimbara spotlights, förstärkta med en extra skena vid spegeln.

Hall


Hallen är mycket rymlig med stora förvaringsutrymmen, många garderober som sväljer både kläder och till exempel städartiklar. Innanför dörren finns en hatthylla med stång och krokar för ytterkläderna. Här finns bra belysning genom spotlights i taket.

BRF Fabriken 32

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Fabriken 2. Föreningen består av 42 lägenheter med bostadsrätt samt 1 bostad samt 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1930 arkitekterna Alfred Nordström & John Åkerlund.

År föreningen övertog fastigheter


Föreningen köpte fastigheten 2004.

Mark


Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm AB.

Renovering


1986 Stammar och el-stigare är bytta.
Nyligen genomförda renoveringar är: Ett system för värmeåtervinning har installerats.- Målning av taket.

Kommande renoveringar


Mindre putsreparationer.
Underhåll av takrännor och stuprör.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 13,5 milj kr. Detta innebär en belåning om 4191 kr/kvm. Dessutom finns ca 1,9 milj kr i kassan.

Avgifter


Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd


Ett större förråd på vinden.

Gemensamma utrymmen


Fastigheten har 3 gårdar varav 1 är stor nog att fungera som en gemensam gård. Möbler finns samt grillar och växter. Här finns även två cykelförråd och 2 barnvagnsrum. Föreningen har även ett grovsoprum.

Tvättstuga:


Tvättstugan är i bra skick och inrymmer 4 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 2 torkskåp och 1 torkrum. Du hittar den längst ned i uppgång C.

Bredband och tv


Bredband levereras genom Bredbandsbolaget och TV via ComHem.

Juridisk person


Juridiska personer kan accepteras ej.

Kontroll


Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Höög & Morssing 1927
Energideklaration
Utförd 2008-10-10
Energiklass
None
Energiförbrukning
119 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
6100 kr/år
  El
3600 kr/år
  Försäkring
2500 kr/år
  Beräknat antal pers
3