Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Södermannagatan 41A
N. ÅSTRÖM & H. WESTERLUND 1926
Södermalm - Sofo
CHARMIG TJUGOTALSTREA MED STOR BALKONG
TEXT: MURÈN FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

På trevliga Södermannagatan i SoFo ligger denna välplanerade och väl omhändertagna tjugotalstrea med två bra sovrum, ett trivsamt vardagsrum, ett stilfullt badrum, en rymlig möblerbar hall och ett vackert kök med utgång till en stor balkong. Här har bevarade originaldetaljer tagits väl omhand och de tillägg som gjorts är väl utvalda och utförda i stil med byggnadstiden. Läget är dessutom det allra bästa vid en lugn gata och gård i trevliga kvarter precis invid Nytorget och Vitabergsparken.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Södermannagatan 41A
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
N. ÅSTRÖM & H. WESTERLUND 1926
Våning:
1 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
64 m²
Avgift:
3 053 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
5 400 kr/år
Försäkring:
1 690 kr/år
Total driftskostnad:
7 090 kr/år

Huset och föreningen

Fastigheten Räfsan 12 ritades 1925 av Nils Åström och Hjalmar Westerlund och består av ett gatuhus i sex våningar och ett gårdshus i fem våningar. Fasaden är tidstypisk och välbevarad, putsad i en mörkröd nyans med grå fönsteromfattningar och med vitmålade klassiska 1920-talsfönster med tre rutor i varje båge. Här finns två innergårdar som renoverats och tagits väl omhand av föreningen. För de boende i brf Räfsan 12 finns här utemöbler, grill, pergola, boulebana och cykelställ. Gården har belagts med ljusa stenplattor och här finns även blommor och grönska, bland annat ett fint körsbärsträd. Inomhus finns tvättstuga, hobbyrum, cykelrum, barnvagnsrum, grovsoprum, sopsortering och en fullt utrustad festlokal med kök, stor tv och pingisbord.

Närområdet

Här bor du på lugna och trivsamma Södermannagatan med mängder av trevliga butiker, caféer och restauranger inom kort avstånd, till exempel runt Nytorget. Två kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger och serviceinrättningar samt tunnelbana. Här bor du intill både Lilla Blecktornsparken och Vita Bergen där du bland annat kan se Parkteaterns föreställningar under hela sommaren. Dessutom finns här en vacker kulturmiljö med bland annat trähusbebyggelse från 1700-talet.

Allmänt

En mycket charmig 1920-talslägenhet som renoverats med stor känsla för och omsorg om originalstilen. Bostaden är genomgående och har fint ljusinsläpp genom de klassiska stora och sexrutade originalfönstren med djupa fönsternischer och spanjoletter. På golven ligger fiskbensparkett av ek och brädgolv av furu. De speglade originaldörrarna har fått tidsenliga handtag och lås från Byggfabriken.

Kök

Köket helrenoverades 2016 och är en dröm i vitt. Här har du dessutom utgång till lägenhetens balkong, vilket gör det enkelt att ta med sig maten eller kaffekoppen ut. De dubbla balkongdörrarna ger fint ljus åt rummet. Köksinredningen är vald med tanke på fastigheten byggnadsår och har pärlspontsinspirerade luckor och lådor med smideshandtag. Väggarna är kaklade med klassiskt metrokakel lagt i halvförband. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Arbetsytorna är stora och skåpen, som går ända upp i tak, ger bra förvaring. I rummet finns yta för en matplats för 3-4 personer. I samband med renoveringen togs även originalbrädgolvet fram, slipades och behandlades. Balkongen med utsikt över den fina innergården, är ovanligt stor och ger plats för både möbler och odlingar.

Vardagsrum

Vardagsrummet vetter mot gatan och är ett trivsamt rum som ger plats för både en soffgrupp och matbord, samt annat möblemang. På golvet ligger fiskbensparkett av ek i original.

Sovrum ett

Lägenhetens största sovrum ligger i fil med vardagsrummet har gott om plats för både dubbelsäng och till exempel förvaringsmöbler. Här finns även bra förvaringsutrymmen i en inbyggd garderob och tre nyinsatta. Väggarna är vita och på golvet ligger fiskbensparkett av ek.

Sovrum två

Hemmets andra sovrum ligger bredvid köket och är idag ett mysigt barnrum. Här sover du med lugnt gårdsläge. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger väl omhändertagna furutiljor.

Badrum

Badrummets väggar är kaklade med klassiskt vitt 15x15-kakel och på golvet ligger rutigt Flensburg-klinker från Byggfabriken. Det fina badkaret på tassar kommer från Nacka Byggnadsvård, liksom detaljer som spegel, spegelbelysning, toalettpappershållare och hängare för handdukar och kläder. Toalett och tvättställ är av märket Twyford Clarice och taklampan från Byggfabriken. Badrummet har även golvvärme. Badrummet renoverades 2013/2014 med nya grenrör.

Hall

Hallen är stor och möblerbar. Här kan du till exempel ha en kontorsplats. Innanför dörren finns en retrohatthylla för ytterkläder. Även i hallen har trägolvet tagits fram och förädlats.

Brf Räfsan 12

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt och 5 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Nils Åström och Hjalmar Westerlund 1925 och uppfördes 1926.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1994.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Föreningen äger marken samt fastigheten Räfsan 12 (gathus och gårdshus).

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BoVera Konsult AB och den tekniska förvaltningen sköts av föreningens styrelse.

Renovering

1976-1977 byttes el-stigare och samtliga V/A stammar i kök samt badrum. 2001 lades taket om och vindarna exploaterades. 2001-2002 byggdes 20 balkonger. 2002-2003 byggdes innergårdarna om. 2003 renoverades hissarna i gatuhuset. 2005 rensades och inspekterades V/A stammar. 2005 renoverades trapphusen och entréerna. 2007 renoverades gården. 2008 byggdes ytterligare 7 balkonger. 2008 byttes värmecentralen. 2011 renoverades fasader och fönster 2013 installerades fiber i fastigheten

Kommande renoveringar

Det finns i dag beslut om stambyte, styrelsen utreder om stambyte behöver göras. Om stambyte behövs göras utreds altenativt, att göra en infogning i befintliga stammar göras, s.k. relining. Just nu görs stambyte i källaren och de indikerar ett ganska bra skick. 2013/14 renoverades denna lägenhets kök och badrum. Då byttes även rören, rörförgreningarna ut till helt nya. Det betyder att vid ett eventuellt stambyte så behövs inte golvet rivas upp.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5 Mkr. Utöver det finns det lokalytor på 704 kvadratmeter. Avgift/kvm ca 573kr/kvm/år.

Avgiftsförändringar

Inga planerade el kända avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma städdagar. En på våren och en på hösten som ofta avslutas med en gemensam grillning och/eller fika.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i källaren, i A-huset. Det finns 2 stora tvättmaskiner, en extra centrifug, en torktumlare, ett stort torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Det finns cykelrum och hobbyrum (liknande snickarbod) i källaren. Barnvagnsrum finns på entréplan i B-huset I källaren under B-huset finns det en trevlig festlokal med fullt utrustat kök, stor TV och pingisbord. Föreningen har även ett rum för grovsopor som töms varannan vecka. I det vanliga rummet för hushållssopor finns det också kärl för glas, metall, plast, tidningar och pappersförpackningar. Det finns två gårdar. Den första innergården är väldigt trevlig med ett fint körsbärsträd, en pergola, grill och matplats samt cykelställ. Den andra gården är lite mindre med utemöbler och en grill. Där har föreningens medlemmar även tillgång till en boulebana.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I månadsavgiften 3053kr/m ingår värme och vatten. Med ett tillägg på 135kr/m så ingår kabel-tv, grundutbud av Comhem ,bredband från Ownit (100/100 Mbps) och IP-telefoni. Hämtning av hushållssopor, grovsopor och återvinnings-saker såsom glas, plast, papper, metall. Även bostadsrättstilläggförsäkring ingår. Ett källarförråd hör till lägenheten.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Köparen skall betala en överlåtelseavgift om 1120 kr och en pantsättningsavgift på 448 kr/pant vid belåning av bostaden.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-30. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här