Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bokbindarvägen 47
ERIC RASMUSSON 1943
Hägerstensåsen
VÄLPLANERAD HÖRNTVÅA MED FUNGERANDE ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I 1940-talsförorten Hägerstensåsen finns denna inbjudande och välplanerade tvårumslägenhet med gavelläge, bra planlösning och fina bevarade byggnadsdetaljer. Det nyrenoverade köket och vardagsrummet med öppen spis är bostadens sociala hjärta, medan sovrummet utgör en lugnare mer avskild yta. Här bor du med utsikt över träd och grönska i ett vackert tegelhus med pampig entré och både natur och tidstypisk arkitektur runt knuten.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bokbindarvägen 47
Område:
Hägerstensåsen
arkitekt:
ERIC RASMUSSON 1943
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
2 700 kr inkl värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El:
3 434 kr/år
Försäkring:
1 850 kr/år
Övrigt:
2 976 kr/år
Total driftskostnad:
8 260 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Posten övrigt avser kostnad för gas (lägenheten har gasspis). Försäkringen inkluderar bostadsrättstillägg.

Huset och föreningen

Fastigheten Handpressen 7 är ett av dussinet punkthus belägna om båda sidor Bokbindarvägen och uppfördes under åren 1943-1945 efter ritningar av arkitekt Eric Rasmusson. Det är ett mycket vackert 1940-talshus med fasad i rött tegel och en synnerligen vacker och ovanligt påkostad entré klädd i karosseripanel med en pelare till vänster om dörren. Föreningen Tryckarket 4 omfattar fastigheterna på Bokbindarvägen 47 och 51 och består av 55 bostadsrätter och en lokal. I den lummiga miljön på åsen finns sittgrupper och grillar. Invändigt finns bland annat två tvättstugor och en föreningslokal.

Närområdet

Hägerstensåsen är ett mycket bra exempel på förort från 1940-talet som består av många välbyggda hus med högklassiga kompakta bostäder, och området är väl bevarat till sin ursrungliga karaktär. Riksdalertorget med byggnader av bland andra Ancker-Gate-Lindegren och Erik Lallerstedt är en särskilt fin arkitektonisk pärla från tiden. Ett stenkast från bostaden går en skogsväg förbi Örnsberg och ner till Mälaren med båtklubb, badklippor, promenadvägar och caféer vid Vinterviken. Området bjuder även på flera trevliga lokala begivenheter, till exempel restaurangerna Landet och Svenska Hamburgerköket vid Telefonplan. Du bor precis mitt emellan hela fyra stycken tunnelbanestationer; Hägerstensåsen, Telefonplan, Örnsberg och Axelsberg. Det är bara att välja vilken som passar bäst för stunden. Buss till Liljeholmen går precis vid huset och trafikerar var sjätte minut i rusningstid.

Allmänt

En välkomnande och trivsam lägenhet med många fina detaljer bevarade från byggåret. Här återfinns originalfönster med spanjoletter, marmorfönsterbrädor, radiatorer, dörrar med dörrhandtag i bakelit, golv av ekparkett och kolmårdsmarmor och inte minst en vacker öppen spis. De 51 kvadratmetrarna var väl planerade då de ritades på 1940-talet och detta gäller än idag, något som säljarna själva uppskattat särskilt mycket, tillsammans med det lugna insynsfria läget och den öppna spisen som flitigt använts alla årstider.

Kök

Matlagning är ett sant nöje i detta fina kök som helrenoverades under 2016. Köket har en halvöppen planlösning mot vardagsrummet, en mycket trevlig disposition som bjuder in till långa middagar med vänner, men även skärmar av lite. Mellan kök och vardagsrum får en stor matplats plats. Köksinredningen har vita släta luckor med mässingsfärgade beslag och bänkskivor av carraramarmor. Golvet har belagts med kolmårdsmarmor, för att matcha originalmarmorgolvet i lägenhetens hall. Gasspisen i rostfritt utförande kommer från Smeg. Till den maskinella utrustningen hör även en smidig köksfläkt, kyl, frys och diskmaskin.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett mycket trevligt hörnrum med många kvaliteter. Här finns både ett stort tvåluftsfönster med en större och en mindre luft, och ett speciellt enkelfönster med rundade hörn som bildar ett vackert blickfång och ramar in utsikten som en tavla. Centralt i rummet finns den öppna spisen som både är en dekorativ funkispjäs och en mysfaktor till hemmet, och upplevs lika bra från matplatsen som från soffan. Rummet har vitmålade väggar och parkettgolv av ek.

Sovrum

Det fridfulla sovrummets väggar är målade i en mörkt grå kulör som gör rummet ombonat och lugnt och harmonierar fint med ekparketten. Lugnet förstärks av vyerna utanför det stora tvåluftsfönstret, här vaknar du med svajande träd utanför rutan. I rummet finns bra förvaring i två inbyggda originalgarderober med överskåp och det är gott om plats för dubbelsäng och övrigt möblemang.

Badrum

Badrummet är ovanligt rymligt och har väggar i vitt 15x15-kakel med ljust grå bård som matchas med ljusgrått våtrumsgolv. Här finns badkar, handdukstork, takhängd tvättställning, spegelskåp med belysning och det är förberett för tvättmaskin. Dessutom har rummet ett insynsfritt fönster som ger dagsljusinsläpp.

Hall

Hallen har en stor tillgång i det vackra och tåliga marmorgolvet. Rummet har dessutom bra avhängningsmöjligheter i en rymlig originalgarderob och i en tidstypisk hatthylla i originalutförande. Lägenheten har även en säkerhetsdörr med digitalt titthål.

Brf Tryckarket 4

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Tryckarket 4 (org. nr 769605-3649) äger fastigheterna Handpressen 7 och Tryckarket 4 med adresserna Bokbindarvägen 47 och Bokbindarvägen 51 i Hägersten. På adresserna finns två bostadshus uppförda åren 1944 - 1945 och som totalrenoverades 1992 av Svenska Bostäder som var dåvarande fastighetsägare. Föreningen upplåter 55 st lägenheter med bostadsrätt och en lokal. Fastigheterna värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger fastigheten sedan 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna i Stockholm AB som även sköter viss teknisk förvaltning. Annars sker teknisk förvaltning i föreningens egen regi.

Renoveringar

Året 1992 totalrenoverades fastigheterna av Svenska Bostäder, samtliga våtrum och elsystemet byttes ut. Hösten 2009 renoverades balkongerna på fastigheten vid Bokbindarvägen 51, nya golv blev gjutna och räckena byttes ut till nya enligt tidstypisk stil. Våren 2009 byttes entrédörrar. 2014 renoverades hissarna. 2015 installerades fiberanslutning i fastigheterna vilket kom i drift under början av 2016. En underhållsplan finns som föreningen håller sig efter.

Kommande renoveringar

Renovering av fönstren och nya balkonger är ett kommande projekt som troligen blir av våren 2019 eller senare. Under den tiden kommer det vara ett projekt som pågår under 1 - 3 mån med ställningar kring byggnaden tills arbetet är klart.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 2 mkr. I kassan finns cirka 2,6 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,9 mkr. Under 2015 amorterade föreningen 2 mkr på befintliga lån hos SBAB och har därefter flyttat dessa till Swedbank. Föreningen har även omförhandlat avtal kring lokalvård och ekonomisk förvaltning, samt minskat kostnaderna för sophantering. Avgifterna höjdes från och med 2018 med 5 % med hänsyn till den upprättade underhållsplanen (där större avsättning för underhåll rekommenderades). Skuldkvoten per kvadratmeter är inte mer än cirka 1.400 kronor vilket är att anse som mycket lågt i Hägersten (snittet är 6.000 kr/kvm).

Avgifter

Inga ytterligare avgiftshöjningar är planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har överlåtit trappstädningen till en firma. Städdagar är under vår och höst. Utemiljön sköter medlemmarna själva och man turas om och klipper gräset vid behov.

Tvättstuga

Tvättstugan finner du en trappa ner i källaren. Den är utrustad med tre tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel samt centrifug. Det finns även torkrum.

Gemensamma utrymmen

Föreningens fastighet är ett stycke insynsskyddad och lummig naturtomt. Föreningen har en s.k. föreningslokal som används vid möten och som medlemmarna kan boka mot en mindre avgift, den kan även användas som övernattningslägenhet. Cykelrum finns och även barnvagnsrum. Utemiljön bjuder på sittgrupper och grillmöjligheter samt sandlåda. Miljöstation finns vid Bokbindarvägen 51.

Parkering/garage

Föreningen har tre platser med tillhörande kö. Möjlighet finns även att hyra parkering vid grannhuset nummer 49, också med kö. Med ett s.k. boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera i mån av plats för 300 kr/månad i taxeområde 5.

Bredband och TV

Föreningen har ett gruppavtal med Ownit. Bredband erbjuds via fibernätet (hastighet upp till 1000 mbit/s). Ownit erbjuder även digital-tv via bredbandet.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd i samma trapphus om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska normalt sett vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-09-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här