Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hantverkargatan 53
ARKITEKT: EDVARD BERNHARD 1935
Kungsholmen
Ytsmart och snygg funkistvåa i fritt läge
TEXT: MURÈN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Känslan att lämna myllret på Hantverkargatan, vrida om nycklarna till lägenheten och mötas av lugnet och tystnaden är fantastisk, berättar säljaren av denna fina tvårumslägenhet. Här bor du på eget våningsplan med utsikt och fransk balkong in mot föreningens innergård. De höga stora fönstren ger lägenheten härligt solljus och rymd, vilket även takhöjden på 2,95 meter hjälper till med. Det inbjudande köket och vardagsrummet ger dig fina sociala ytor och sovrummet erbjuder lugn och avskildhet. Välkommen till ett mycket trivsamt boende på nedre Kungsholmen!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Marie Holmerson
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT: EDVARD BERNHARD 1935
Rum:
2 rum och kök
Area:
38.5 m²
Avgift:
2 014 kr inkl värme, VA
Pris:
4 000 000 kr

Huset och föreningen


Fastigheten Körsbärsträdet 27 ritades 1935 av arkitekt Edvard Bernhard. Han var en produktiv man som ritat flera kända byggnader i Stockholm, till exempel Åhlénshuset vid Skanstull, Röda Kvarn på Biblioteksgatan och Ivar Kreugers fastighet på Villagatan 13. Huset på Hantverkargatan är en tidstypisk funkisbyggnad belägen i hörnet mot John Ericssonsgatan och byggd i sluttande läge. På föreningen brf Körsbärets stenlagda innergård med träterrass, grönska och blommor finns utemöbler och grill för trevligt utehäng på hemmaplan. Föreningen har dessutom en gemensam takterrass med sol från morgon till kväll, där det också finns stolar, bord och grillmöjligheter. På gården finns cykelförvaring under tak och i huset cykelförråd och tvättstuga.

Närområdet


Här bor du i en mycket trivsam del av Nedre Kungsholmen med närhet till såväl Fridhemsplan som Rålambshovsparken och vattnet vid Norr Mälarstrand. Bebyggelsen varierar mellan flera olika tidsepoker. Området erbjuder många trevliga restauranger och caféer, både de närmaste kvarteren och nere vid vattnet, och det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon park, även Kronobergsparken ligger nära detta hem. Hantverkargatan är en levande och kuperad gata med många trevliga och unika butiker, och Fridhemsplan och Västermalmsgallerian bjuder på varuhus och galleriashopping.

Allmänt


Ett lugnt och enskilt boende med souterrängläge åt sydväst. Här möter dig en välkomnande hall, ett trevligt kombinerat kök och vardagsrum, ett lugnt sovrum och ett fräscht badrum, tilltagen takhöjd, stora djupa fönsternischer, trägolv, speglade dörrar och profilerade lister. Ett källarförråd om ca 4 kvm hör också till lägenheten.

Kök och vardagsrum


Kök och vardagsrum blev 2015 en trivsam enhet i lägenhetens största rum. Den tilltagna ytan medger många funktioner i samma rum och ger gott om utrymme till att ha gäster. Köket, som löper längs en av långväggarna, har fina ljusgrå luckor med urfasade handtag från Picky Living och bänkskiva av carrarramarmor. Köket är utrustat med induktionshäll, ugn och fläkt från Smeg samt kyl, frys och diskmaskin som är integrerade i skåpinredningen. En separat mikrovågsugn finns också. Dubbla helglasade balkongdörrar ger ett fint ljusinsläpp till köket och det är trevligt att laga mat med öppna dörrar. Den franska balkongen har plats för blomkrukor och små odlingar och en trevlig innergårdsutsikt. Vardagsrummet har plats för både matbord och soffgrupp samt förvaringsmöbler. Rumsytan ramas in av det fina stor treluftsfönstret som har ett snyggt specialgjort elementskydd.

Sovrum


Sovrummet härstammar från 2015 och ligger i det tidigare köket. Rummet har väggar målade i offwhite och ett vitmålat plankgolv av furu. Ett tvåluftsfönster ger rummet fint ljus och den djupa fönsternischen kan tjänstgöra som avställningsyta vid sängen. Även detta rum har ett fint platsbyggt elementskydd.

Badrum:


Badrummet renoverades 2012 och har matt vitt kakel i 10x10 cm-storlek. På golvet ligger mörkt grå klinker i storlek 15x15 cm. I en separat nisch med glasvägg finns duschen med stor takdusch, och en inkaklad förvaringshylla som utgör en fin detalj. Här finns bra förvaring i en tvättställskommod och ett badrumsskåp med spegel. Tvättmaskinen från Electrolux köptes och installerades 2014. Rummet har även takspotlights och golvvärme.

Hall


Från den lilla ljusa hallen når du alla rum. Här finns en rymlig klädkammare så du enkelt kan hänga undan dina ytterkläder. Hallen har vitmålat furugolv och säkerhetsdörr som stänger ljud ute.

Brf Körsbäret

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Körsbärsträdet 27. Föreningen upplåter 45 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter och 8 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten Edward Bernhard och uppfördes 1935.


År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2000-12-21. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.


Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av AB Castor i Sundsvall och fastighetsskötseln och lokalvården utförs av Robban & Calle Byggservice.

Renovering


2003: Bullerisolering, byte av undercentral, renovering av trapphus
2003/04: Fönstermålning, renovering av tvättstugan
2005: Ombyggnad av hiss
2006: Upprustning av innergård
2009: Spolning och ommålning tak
2010: Byte av två torktumlare och ett torkskåp
2012: Byte av värmekabel i hängrännor, stamspolning

2013: OVK-besikning


2014: Byte av entreport Hantverkargatan 53, byte av fläkt i UC, installation fuktlarm diskmaskiner
2015: Byte av entredörr Johan Ericssonsgata 15, utbyte av tvättmaskin, byte av avluftningsrör på vinden, stamspolning

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 16 441 288 Mkr, vilket ger cirka 5797 kr per kvm boyta. Avgift/kvm/år ca 627kr. Avgiftsförändringar? Inga planerade avgift förändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. I försäkringen ingår även tilläggsförsäkring för boastadsrättshavare.

Trappstädning


Föreningen har anlitat en städfirma som utför städning i trapp m.m. så detta är inget som de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar


Gemensamma städdagar två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Under städdagarna finns det möjlighet att slänga grovsopor m.m. i containrar.


Tvättstuga


Tvättstugan som ligger i källaren är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, två torkskåp och en elmangel. I tvättstugan finns det även en separat toalett.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en gemensam gård med utemöbler och grill. På gården finns även cykelställ under tak . Tvättstuga och cykel-/barnvagnsrum finns i källaren.
Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4kvm.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV


Värme, vatten och basutbudet av Comhem. Bredband från Ownit bekostas separat.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter


Föreningen tar ut följande


Överlåtelseavgift köparen 1120kr + Pantsättningsavgift 448kr.


Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT: EDVARD BERNHARD 1935
Energideklaration
Utförd 2008-09-25
Energiförbrukning
149 kWh/år