Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Essingetorget 46
Berndt Lundahl 1937
Stora Essingen
FUNKISPÄRLA MED BALKONG I SYDVÄSTLÄGE
TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: BOUKARI

I högt och fritt läge centralt på fina funkisön Stora Essingen ligger denna pärla till tvåa. På 37 välplanerade kvadratmeter finns ett snyggt kök, ett lugnt sovrum, ett rymligt vardagsrum och en balkong i högt och fritt västerläge. Detaljer från byggnadsåret har smakfullt och väl genomfört matchats med nutida tillägg. Här bor du mitt på ön med busshållplats utanför huset och Mälarens vågor runt kvarteret. Det är bara att flytta in och börja trivas!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Berndt Lundahl 1937
Våning:
2 av 2
Rum:
2 rum och kök
Area:
37 m²
Avgift:
2 184 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 130 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
6486 kr/år
El
2520 kr/år
Försäkring
1290 kr/år
Övrigt
2676 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Övrigt: Gas

Huset och föreningen

Fastigheten Essingeslätten 9 ritades 1937 av arkitekt Berndt Lundahl. Det är ett tidstypiskt funkishus i tre våningar med kommersiella lokaler i bottenvåningen. Fasaden är putsad i en gräddvit nyans och balkongerna är ljusgröna med släta fronter. Husets framsida vetter mot trevliga Essingetorget och på husets baksida har brf Essingeslätten 9 har nyligen rustat gården till en ombonad plats med utemöbler och grill.

Närområdet

Stora delar av Stora Essingen bebyggdes under slutet av 1930-talet och i början av 1940-talet och ön har många praktfulla funkisbyggnader att visa upp. Längs vindlande smågator blandas villor och flerfamiljshus med mycket grönska. Runt ön finns många fina promenadvägar som ger dig vyer du aldrig tröttnar på. På södra delen av ön kantas många av gatorna av murar tillsammans med trädgårdarnas grönska och det glittrande vattnet är känsla av att befinna sig på sydligare breddgrader hög. Att bo på en ö centralt i Stockholm är speciellt alla tider på året. Sommartid är semesterkänslan ständigt närvarande och du möter människor i badrock på väg till vattnet för ett dopp. Från lägenheten har du bara ett par minuters promenadväg till Oxhålsbadet som häromåret fick nya fina badbryggor. Här är det också mysigt att ha picknick i kvällssolen och se solen sänka sig över Äppelviken. Vintertid när det blir riktigt kallt kan du åka skridskor eller promenera på isen. Stora Essingen har också många trevliga traditioner som valborgsfirande med fackeltåg och brasa på Kungsklippan och egen julmarknad på första advent. Vid Essingetorget bor du precis vid 1:ans ändhållplats vid torget och tar dig snabbt och smidigt in till stan. Buss 56 som går till Fridhemsplan och Hornsberg går också från torget. Stora Essingen trafikeras också av Tvärbanan. På ön finns flera mysiga butiker och matställen. I huset på Essingetorget 46 finns både en vedugnspizzeria och trevliga Café på ön.

Allmänt

En fin och trivsam funkislägenhet som byggts om och tagits tillvara på bästa sätt, färgsatts i sobra toner och inretts med väl utvalda material. Väggarna i rummen är genomgående gråmålade och på golvet ligger ett plankgolv av vitpigmenterad ek. Till lägenheten hör också ett vindsförråd.

Kök

I köket har den gamla skåpinredningen uppdaterats på ett mycket snyggt och smakfullt sätt. Luckorna har målats i en grågrön nyans och fått beslag i naturfärgat skinn med cromdetaljer som matchas fint av bänkskivor och hyllplan av ek. Som stänkskydd sitter vitt 15x15-kakel. Alla maskiner och vitvaror, spishäll, ugn, fläkt, kyl och frys, är helt nya. Köket får även karaktär och ett fint ljusinsläpp från det snygga innerfönstret i industristil som sitter i väggen mellan kök och sovrum.

Vardagsrum

I vardagsrummet finns plats för såväl soffgrupp som en större matgrupp med plats för många gäster. Rummet har fint ljusinsläpp från ett stort enluftsfönster med balkongdörr bredvid. Längs fönsterväggen löper en gardinskena i både vardagsrum och sovrum. Lägenhetens balkong blir varma årstider ett extra rum där du gärna äter middag i kvällssolen. Här finns plats för både möbler och blomster. Balkongens golv är klätt med trätrall.

Sovrum

Sovrummet är ett lugnt och mysigt rum med fönster mot gården. Här finns plats för en dubbelsäng och även till exempel en förvaringsmöbel. Till rummets luftighet och karaktär bidrar det snygga innerfönstret i industristil samt att dörröppningen mot vardagsrummet har öppnats upp till tak.

Badrum

Badrumsinredning såsom dusch, toalett, blandare, skåp och kommod är bytta 2017. Väggarna är klädda i klassiskt 15x15-kakel med rak sättning och på golvet ligger mörkgrå klinker i storlek 10x10 cm. Här finns bra förvaring i väggskåpet med spegel och i den mörkt grönblå tvättställskommoden.

Hall

Hallens väggar är målade i en ljust grå nyans. Här finns bra förvaring i en inbyggd garderob i original. I hallen finns även yta för till exempel en arbetsplats eller förvaringsmöbel.

Brf Essingeslätten 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Essingeslätten 9. Föreningen består av 17 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1937 arkitekt Berndt Lundahl.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen köpte fastigheten 2007.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Bo Vera Förvaltning.

Renovering

1999-2003: Stambyte kök och badrum Nya elstigar Renovering av tvättstugan Renovering av fönster Nya säkerhetsdörrar 2010 Målning och renovering av källaren 2014 Målning av fasadens sockel 2016 Renovering av gård 2016 Genomgång av ventilation

Kommande renoveringar

2017 Indragning av fiber 2017 Renovering av trapphus

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 11,5 milj kr.

Avgifter

Avgiften kommer att sänkas med 6% fr o m 1 juli.

Förråd

Ett större förråd på vinden.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en grönskande gård. Här finns även grillmöjligheter. Dessutom finns cykelrum och cykelställ på framsidan av huset.

Tvättstuga:

Det finns en tvättstuga i föreningen med tvättmaskiner, torktumlare samt torkskåp.

Bredband och tv

Obligatorisk avgift för bredband och TV om 250 kr/månad fr o m 1 augusti.

Juridisk person

Juridiska personer kan accepteras. Se föreningens stadgar.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här