Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Brännkyrkagatan 46
JOSEF ÖSTLIHN 1928
Södermalm - Mariaberget
ETTA VID MARIABERGET - BOUDOIR OCH BALLROOM I ETT
TEXT: KAX FOTO: SPINELL STYLING: TUNEMAR

Vid Mariabergets fot råder lugnet, men bara ett par kvarter bort möter du Mariatorgets myllrande folkliv, butiker och nöjen. Här är inte heller långt till storslagna vyer längs Monteliusvägen eller Skinnarviksbergets klipphällar. I dessa kulturkvarter hittar du ett charmigt och välplanerat hem om 29 kvm med 2,8 meter i takhöjd, som snabbt kan gå från mysig, privat boudoir till ballroom för hela gänget. Det kan du bland annat tacka ett inbyggt, snyggt och smart sängskåp för. Lägenheten bjuder också på uppdaterat kök och badrum samt genomgående genuina, mörka trätiljor på golven och ljusa väggar. Huset där du hittar denna etta kännetecknas av den nordiska klassicismens strama elegans, som bland annat syns i de spröjsade fönstren, den slätputsade fasaden i mild terracottaton och den symmetriskt placerade bandrustiken. Mannen bakom pennan var arkitekt Josef Östlihn och huset stod klart 1928. För att se fler bilder, klicka på valfri bild i galleriet och bläddra i bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Brännkyrkagatan 46
Område:
Södermalm - Mariaberget
arkitekt:
JOSEF ÖSTLIHN 1928
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
29 m²
Avgift:
1 846 kr inkl värme, VA, basutbud för TV

Allmänt om fastigheten

El:
2 245 kr/år
Försäkring:
2 500 kr/år
Total driftskostnad:
4 745 kr/år

Huset och föreningen

Kattryggen 23 kännetecknas av den nordiska klassicismens strama elegans. Husets spröjsade fönster, den slätputsade fasaden i mild terracottaton och den symmetriskt placerade bandrustiken ger ett distinkt och vackert intryck. Huset stod klart 1928 och mannen bakom pennan var arkitekt Josef Östlihn som ritade på uppdrag av byggherrarna Romeo Generossi och P Sund. Östlihn studerade vid KTH och Konsthögskolan för att sedan öppna arkitektkontor tillsammans med Albin Stark under namnet Östlihn och Stark. Tillsammans ritade de ett 30-tal hus för att sedan gå skilda vägar. Efter detta drev Östlihn eget och stod för ritningarna för omkring 100 byggnader under 1920-1930-talen. Hans verk omfattar bland annat biograferna Sture och Fågel blå. Kattryggen 23 är en välbevarad fastighet som fått behålla sitt ursprungliga utseende. 2002 fick huset nya stammar och 2014 monterades balkonger mot gården. Under 2016 var det dags för bergvärme och fasaden renoverades i samma veva. Detta hus bjuder på en lugn innergård med grill, utemöbler och en del kvällssol. Här finns också plats för cyklar och barnvagnar. I föreningen finns två lokaler som hyrs ut och en lägenhet med hyresrätt.

Närområdet

Detta hem har bästa tänkbara läge vid foten av Mariaberget och nära de storslagna vyerna längs Monteliusvägen. Skinnarviksbergets klipphällar ligger på kort promenadavstånd och där kan du njuta av fint sommarhäng i solen. Åt andra hållet är det inte långt ner till Mariatorgets folkmyller och utbud av butiker, kaféer och restauranger. Missa inte ett besök i härliga butiken Folckers snörmakeri på Hornsgatan 52 eller en bit ekologisk snabbmat på Kalf & Hansen på Mariatorget 2. Dessa kvarter utgör också en vacker och kulturhistorisk miljö med flera byggnader från 1700-talet - ett mekka för den som gillar genuina stadsmiljöer. Kommunikationerna är såklart bra med detta centrala läge på Söder och om du mot förmodan vill lämna dina nya kvarter tar du dig lätt vidare med tunnelbana, pendeltåg och buss.

Allmänt

Dessa välplanerade 29 kvm med 2,8 meter i takhöjd kan snabbt gå från mysig, privat boudoir till ballroom för hela gänget. Det kan du bland annat tacka ett snyggt och smart sängskåp för. I allrummet finns också plats för matbord, soffgrupp och bokhyllor eller liknande. Två stora spröjsade fönster med handblåst glas ger bra ljus och sol från förmiddag till eftermiddag. Väggarna är genomgående vita och på golvet hittar du mörkbetsade, massiva trätiljor - klassiska kontraster som också utgör en fin kanvas för din egen stil. Kök och badrum går i vitt och är uppdaterade under senare år. Detta hem innehåller också flera smarta förvaringslösningar som köksskåp ända upp till tak, inbyggda hyllor i badrummet samt platsbyggda garderober tillsammans med sängskåp och bokhylla. Till lägenheten hör också ett vindsförråd.

Allrum

De två stora, spröjsade fönstren och den generösa takhöjden ger ljus och rymd - solen flödar in här från förmiddag till eftermiddag. Detta förstärks på ett vackert vis av de vita väggarna och de genuina, mörka trätiljorna. Notera också de djupa fönsternischerna och originalspanjoletterna. Tack vare det smarta, platsbyggda sängskåpet med garderober och bokhylla kan detta rum förvandlas från mysig hemma-oas till social hubb på ett kick. Bra plats för matbord och soffhörna liksom bokhyllor och andra mindre förvaringsmöbler finns också.

Kök och hall

Direkt innanför den spegeldekorerade ytterdörren, som vittnar om detta hems historia, möts du av en social och effektiv planlösning med kombinerat kök och hall. Här finns plats för allt du behöver - bland annat kyl, frys, skafferi, diskmaskin, induktionshäll, mikro och bra förvaring. Skåpen går ända upp till tak och här finns även smarta inbyggda förvaringslösningar för att maxa utrymmet. Dessutom är maskinvarorna uppdaterade löpande under senare år. Vita luckor matchas av bänktopp i varmbrunt, oljat trä och stänkskydd i mörkgrön sjösten - och på golvet samma vackra trätiljor som i övriga lägenheten.

Badrum

Charmigt badrum med klassisk färgsättning - vitt, svart och mellanmörkt trä. Helkaklat i vitt 15x15-kakel, som matchas av matt klinker i svart på golvet. Den platsbyggda bänken med runt handfat och de inbyggda hyllplanen i trä ger en charmig och ombonad atmosfär. Dessutom golvvärme och ny kran.

Brf Kattryggen 23

Antal lägenheter och lokaler

Till föreningen hör fastigheten Kattryggen 23 med adress Brännkyrkagatan 46 på Södermalm i Stockholm. Föreningen omfattar 31 bostadsrätter, 1 hyresrätt och 2 affärslokaler. Fastigheten ritades av Josef Östlihn

År föreningen bildades

1999 bildades föreningen.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm AB. Den tekniska sköts av föreningens styrelse.

Utförda renoveringar

2002 Avloppsstammar inklusive anslutningar till våtrum och kök är byttes. Samtliga våtrum renoverades samtidigt och fastigheten fick nya elstammar. 2003 Bakgård renoverad. 2003 Golv och trappor i trapphus slipade. 2005 Trapphus målat. 2006 Fasad mot gatan omputsad. 2007 Takets övre fall omlagt och nedre fallet målat. 2010 Värmecentral utbytt. 2013 Murputs och trapphusbalkongsrenovering genomförd. 2015 Stamspolning genomförd. 2016 Bergvärmeinstallation. 2016 Gavelfasadrenovering. 2016/2017 Åtgärdad fuktskada i affärslokal. 2017 OVB-besiktning godkänd.

Kommande renoveringar

På ett par års sikt ska föreningens fönster renoveras utvändigt. I övrigt är huset i gott skick.

Ekonomi

Bostadsföreningen är välskött och förenings ekonomi är stabil. De långfristiga skulderna är på ca 7 500 000 MSEK vilket ger cirka 7 305 kr per kvm bostadsrättsyta för denna lägenhet. (Enligt ÅRS2015). Sen 2015 har bergvärme installerats, en investering som kostat föreningen 1 MESK. Det finns inga beslut om några avgiftsändringar, senaste gången man höjde avgiften var 2008.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen har en tillåtande policy som även innefattar att man godkänner viss korttidsuthyrning. Dock är det noga att man håller styrelsen informerad. Föreningen tar ut en årlig avgift om 10% av prisbasbeloppet från den som hyr ut.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I huset finns cykelförråd samt en tvättstuga med två tvättmaskiner och torktumlare samt ett torkrum med torkskåp och mangel. Föreningen har också en mysig och lugn innergård med grill och sittplatser, under sommaren tittar kvällssolen in här. Det finns också vädringsbalkonger mellan varje våningsplan.

Parkering/Garage

Parkering längs med gatan. Bondeparkring finns för de som är skrivna i stadsdelen.

Bredband och Kabel-TV

Huset är ett ComHem hus. Grundinstallation och basutbud av Kabel TV ingår i avgiften. Bredband tecknas av den enskilde medlemmen.

Förråd

Till varje lägenhet hör ett vindsförråd. Uppskattad yta är ca 5 kvm golvyta plus ytterligare några kvm under snetak.

Kontroll

Uppgifterna om föreningen är kontrollerade med ordförande Jacob Kuylenstierna 2017-09-07.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här