Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skattungsvägen 8
BIRGER LINDBERG 1947
Årsta
BURSPRÅK OCH BALKONG I SÖDER - FUNKISTVÅA
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Bostaden säljes till FAST PRIS! Välkommen! I grön och fridfull omgivning hittar du detta fina hus från 1947 ritat av funkisarkitekten Birger Lindberg. Årsta torg, som är en sevärdhet i sig själv på grund av den välbevarade och omtalade 1950-talsmiljön, ligger några kvarter bort. I området runt detta hus är det grönska och lugn som sätter agendan - en kort promenad tar dig till flera parker samt till strandpromenaden längs Årstaviken. I närheten finns också knutpunkten Gullmarsplan, Liljeholmen och Södermalm med folkliv och nöjen för alla smaker. På bara ett par minuter kommer du till tvärbanan/bussar. Liksom huset är denna hörnlägenhet funkischarmig med tidstypiska inslag som smart planlösning, bra förvaringsutrymmen, vackert parkettgolv i vardagsrummet, storslaget burspråk och fönster med stenbänkar och spanjoletter i original. Fönster är ett genomgående tema i denna lägenhet - lägg märke till de praktiska vädringsfönstren över diskbänken och i badrummet. Dessutom balkong i söder som vetter ut mot grönskan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Skattungsvägen 8, 2tr
Område:
Årsta
arkitekt:
BIRGER LINDBERG 1947
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
4 066 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
1 800 kr/år
Total driftskostnad:
4 200 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Denna funkislänga stod klar 1947 och ritades av arkitekt Birger Lindberg. Efter tre års studier vid KTH fortsatte Lindberg vid Konstakademien och blev senare en av våra stora funkisarkitekter. Han ritade tillsammans med en kompanjon bland annat Biograf Rival och Kungshuset på Kungsgatan. Stockholmsutställningen år 1930 var startskottet för funktionalismens stora genombrott i Sverige och denna fastighet på Skattugnsvägen är ett fint exempel på dåtidens anda, både exteriört och interiört. Till huset hör idag två uteplatser - en mindre på framsidan och en större vid sidan av huset. På gården finns utemöbler och grill. Föreningen erbjuder också cykelrum, tvättstuga, hobbyrum, samlingslokal, gym samt 6 garageplatser och 8 parkeringsplatser med kösystem. Fri parkering på gatan.

Närområdet

För den som gillar finfunkis är Årsta ett magiskt och fridfullt område att upptäcka. Här landar du i en grön och charmig söderförort, som till största delar består av 1940-talshus och som har ett välkänt torg utformat av Erik och Tore Ahlsén. Torget uppmärksammades internationellt när det stod klart 1953. Runt torget finns allt du behöver för vardagen och en rad fina småbutiker - missa till exempel inte retrobutiken Tid & Rum. I närheten av detta hem finns flera fina parker, till exempel Storängsparken, och promenaden i skogen längs Årstaviken, som ger både lugn och motion. Dessutom tar du dig till Tantolunden till fots på under 30 minuter. Från ditt nya hem har du även gångavstånd (om du inte hellre tar Tvärbanan en bit) till knutpunkten Gullmarsplan och Liljeholmen med sin shoppinggalleria.

Allmänt

Den här funkistvåan ger dig hörnläge, stora fönster, balkong i söder, smart planlösning och fina bevarade detaljer. Vardagsrummet bjuder in med ett härligt och storslaget burspråk och utgång till balkongen, som har utsikt mot de gröna och lummiga omgivningarna. Både kök och sovrum är rymliga och du får lätt plats med ett stort matbord för 4-6 personer respektive en stor dubbelsäng och förvaringsmöbler. Fönster och ljus är ett genomgående tema i detta hem - notera de fina vädringsfönstren över diskbänk och i badrum. Badrummet är praktiskt, men kan behöva några stänk kärlek. Till lägenheten hör både förråd och matkällare.

Vardagsrum

Vardagsrummet bjuder in med ett stort burspråk, där fönstren sitter i svag vinkel, vilket ger ett storslaget ljusinsläpp. Lägg till detta ett tvåluftsfönster och en glasad balkongdörr. Alla fönster accentueras med vackra stenbänkar och spanjoletter i original. Detta rum har en klang av vintage med den blommönstrade tapeten och det vackra parkettgolvet i original. Balkongen ligger i söder med utsikt mot den gröna och lummiga omgivningen - ställ ut din favoritstol och läs morgontidningen i godan ro medan du ser dina plantor växa.

Sovrum

Här sover du gott i ett lugnt och vitt sovrum, som dessutom inte har någon insyn. En stor dubbelsäng, sängbord och förvaringsmöbler ryms utan problem. Dessutom extra bra förvaring tack vare en inbyggd klädkammare. Ljuvligt ljusinsläpp från tvåluftsfönstret, som också bjuder på stenbänk och spanjolett i original. Väggarna målades om 2016 och på golvet ligger laminat med trämönster.

Kök

Stort och ljust kök med fönster i två väderstreck och plats för goda middagar. Vid det större fönstret ryms ett bra matbord för 4-6 personer. Det mindre fönstret sitter över diskbänken, vilket ger både bra arbetsljus och mysig atmosfär. Båda fönstren har vackra fönsterbänkar i sten och spanjoletter i original. Notera också den fina vädringslådan. Både väggar och tak är vita och målades 2016, då fick köket även ett nytt, praktiskt och fint laminatgolv med trämönster. Köksluckor i vitt och stänkskydd i mörkrött 15x15-kakel, rostfri diskbänk och övriga arbetsbänkar i massivt trä. Rostfria vitvaror - kombinerad kyl/frys från Bosch, diskmaskin från Elekro Helios samt spis och ugn från Indesit.

Badrum

Badrummet får ett vackert ljus från det fina funkisfönstret med originalspanjolett. Helkaklat i rosa toner (här kan behövas några stänk kärlek), klinker på golvet, dusch samt bra förvaring i kommod och väggskåp. Här finns även plats för en liten tvättmaskin för den som vill.

Hall

Smart och ljus hall med krokar för jackor och halsdukar precis innanför dörren. Dessutom två inbyggda garderober för förvaring av skor och vinterkläder eller kanske träningskläder och städsaker. Från hallen når du lägenhetens alla delar. Vita väggar som målades 2016 och ljust trämönstrat laminatgolv som tål det mesta.

Brf Skattungen 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Väsman 4 och Skattungen 1. Föreningen har 24 lägenheter var av 23 lägenheter upplåtes som bostadsrätt samt 1 Hyresrätt. Föreningen innehar även 8st parkeringsplatser, kostar 300kr/m, och 6st garageplatser, kostar 700Kr/m. Kö! Husen ritades av arkitekten Birger Lindberg och uppfördes 1945-1947.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten och bildade bostadsrätt 2004.

Tomträtt

Ja. Tomträttsavtalet stäcker sig fram till 2025.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB. Tekniska förvaltningen sköter föreningen själva.

Renovering

Utförda historiska underhåll 1991 - Rörstambyte Skattungen 1 1991 - Elstambyte Skattungen 1 1991 - Omputsning av fasad Skattungen 1 1991 - Renovering av balkonger Skattungen 1 1993 - Rörstambyte Väsman 4 1993 - Elstambyte Väsman 4 1993 - Omputsning av fasad Väsman 4 1993 - Renovering av balkonger Väsman 4 2008 - Värmeledning mellan fastigheterna utbytt 2008 - Energideklaration upprättad 2008 - Underhållsplan upprättad 2009 - Fasaden lappas på en del ställen där putsen ramlat ner 2009 - Rengöring av ventilatonsrör inom lägenheterna

2009 - OVK-besiktning

2009 - Avloppsrensning

2009 - Taket omlagt på båda fastigheterna 2009 - Radonmätning genomförd 2010 - Rengöring av sigarkanaler och skorstenar

2010- OVK-besiktning

2010 - Mattvättmaskin inköpt 2010 - Koddosor till portarna utbytta 2010 - Skorstenar ommurade 2010 - Byta av fjärrvärmecentral 2010 - Mur bakom Skattungen 1 uppförd 2010 - Styrelserum ommålat och inrett 2010 - Ommålning av källardörrar, källarfönster, portar, garageportar och sopluckor 2010 - Låsbyte på samtliga gemensamma dörrar 2010 - Inköp av brandsläckare 2011 - Inbrottsskydd monterade på källardörrar 2011 - Sopstationer byggda 2011 - Ny gräsmatta anlagd vid uteplatsen 2011 - Gemensamt gym inrättat i föreningslokalen 2012 - Radonmätning genomförd 2012 - Nya cykelställ införskaffade till cykelrummen 2012 - Relining av avloppsrör i bottenplattan på Väsman 4 2014 - Vattenskada i taket åtgärdad 2014 - Radonmätning genomförd

2015 - Stamspolning

2015 - OVK besiktning 2015 - Vattenskada i lägenhet 0822 åtgärdad 2016 - Vattenskada i lägenhet 0811 åtgärdad 2016 - Radonmätning genomförd 2016 - Vattenskada i lägenhet 0621 åtgärdad 2016 - Fuktbesiktning gjord i samtliga badrum 2016 - Ny grillplats upprättad 2016 - Radonmätning genomförd 2017 - Radonmätning genomförd 2017 - Vattenskada i lägenhet 1211 åtgärdad

Kommande renoveringar

Föreningen har 4st lgh med fuktproblem som skall åtgärdas under 2017. (Inget som berör denna lägenhet.) Fasad renovering planeras samt ev. ommålning av fönster i och med denna.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10.469 Mkr, vilket ger cirka 7658kr per kvm boyta. Avgift/kvm/år ca 871kr. Avgiftsförändringar, inga kända eller planerade 2017.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Medlemmarna sköter det själva idag, (2ggr/år/lgh), Detta skall tas upp på stämman. Funderar på att köpas in den tjänsten.

Städdagar

Har föreningen några gemensamma städdagar? Ja 2 st om året, höst och vår. Utöver städdagarna förväntas medlemmarna i brf vara med och sköta gräsklippning, trädgård samt snöskottning. Enl. schema.

Tvättstuga

Ligger i hus 10, 3 tvättmaskiner torktumlare och torkskåp varav en tvättmaskin är en mattvättmaskin.

Gemensamma utrymmen

På gården finns tre gemensamma uteplatser. I föreningen finns en gemensamhetslokal/festlokal/gymlokal med möjlighet att övernatta om man har en egen madrass. Tvättstuga. Allt detta i hus nr 10. Cykelrum/ Barnvagnsrum finns i hus 6 och 12.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I månadsavgiften ingår värme och vatten samt kabel-tv, bas. Comhem hus. Källarförråd och matkällare.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Betalas av köparen.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Övrigt

Föreningen är väldigt miljömedvetna. Har investerat andelar i ett vindkraftverk varifrån elen köps in. Sortering av matavfall "bruna påsen" vilket sedan om staden omvandlas till biogas. Sopphanteringskostnaderna skulle kunna minskas om fler sorterade sitt matavfall.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-04. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här