Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skattungsvägen 8, 2tr
ARKITEKT: BIRGER LINDBERG 1947
Årsta
BURSPRÅK OCH BALKONG I SÖDER - FUNKISTVÅA
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Bostaden säljes till FAST PRIS! Välkommen! I grön och fridfull omgivning hittar du detta fina hus från 1947 ritat av funkisarkitekten Birger Lindberg. Årsta torg, som är en sevärdhet i sig själv på grund av den välbevarade och omtalade 1950-talsmiljön, ligger några kvarter bort. I området runt detta hus är det grönska och lugn som sätter agendan - en kort promenad tar dig till flera parker samt till strandpromenaden längs Årstaviken. I närheten finns också knutpunkten Gullmarsplan, Liljeholmen och Södermalm med folkliv och nöjen för alla smaker. På bara ett par minuter kommer du till tvärbanan/bussar. Liksom huset är denna hörnlägenhet funkischarmig med tidstypiska inslag som smart planlösning, bra förvaringsutrymmen, vackert parkettgolv i vardagsrummet, storslaget burspråk och fönster med stenbänkar och spanjoletter i original. Fönster är ett genomgående tema i denna lägenhet - lägg märke till de praktiska vädringsfönstren över diskbänken och i badrummet. Dessutom balkong i söder som vetter ut mot grönskan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Marie Holmerson
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT: BIRGER LINDBERG 1947
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
4 066 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 025 000 kr Fast pris

Huset och föreningen


Denna funkislänga stod klar 1947 och ritades av arkitekt Birger Lindberg. Efter tre års studier vid KTH fortsatte Lindberg vid Konstakademien och blev senare en av våra stora funkisarkitekter. Han ritade tillsammans med en kompanjon bland annat Biograf Rival och Kungshuset på Kungsgatan. Stockholmsutställningen år 1930 var startskottet för funktionalismens stora genombrott i Sverige och denna fastighet på Skattugnsvägen är ett fint exempel på dåtidens anda, både exteriört och interiört. Till huset hör idag två uteplatser - en mindre på framsidan och en större vid sidan av huset. På gården finns utemöbler och grill. Föreningen erbjuder också cykelrum, tvättstuga, hobbyrum, samlingslokal, gym samt 6 garageplatser och 8 parkeringsplatser med kösystem. Fri parkering på gatan.


Närområdet


För den som gillar finfunkis är Årsta ett magiskt och fridfullt område att upptäcka. Här landar du i en grön och charmig söderförort, som till största delar består av 1940-talshus och som har ett välkänt torg utformat av Erik och Tore Ahlsén. Torget uppmärksammades internationellt när det stod klart 1953. Runt torget finns allt du behöver för vardagen och en rad fina småbutiker - missa till exempel inte retrobutiken Tid & Rum. I närheten av detta hem finns flera fina parker, till exempel Storängsparken, och promenaden i skogen längs Årstaviken, som ger både lugn och motion. Dessutom tar du dig till Tantolunden till fots på under 30 minuter. Från ditt nya hem har du även gångavstånd (om du inte hellre tar Tvärbanan en bit) till knutpunkten Gullmarsplan och Liljeholmen med sin shoppinggalleria.

Allmänt


Den här funkistvåan ger dig hörnläge, stora fönster, balkong i söder, smart planlösning och fina bevarade detaljer. Vardagsrummet bjuder in med ett härligt och storslaget burspråk och utgång till balkongen, som har utsikt mot de gröna och lummiga omgivningarna. Både kök och sovrum är rymliga och du får lätt plats med ett stort matbord för 4-6 personer respektive en stor dubbelsäng och förvaringsmöbler. Fönster och ljus är ett genomgående tema i detta hem - notera de fina vädringsfönstren över diskbänk och i badrum. Badrummet är praktiskt, men kan behöva några stänk kärlek. Till lägenheten hör både förråd och matkällare.

Vardagsrum


Vardagsrummet bjuder in med ett stort burspråk, där fönstren sitter i svag vinkel, vilket ger ett storslaget ljusinsläpp. Lägg till detta ett tvåluftsfönster och en glasad balkongdörr. Alla fönster accentueras med vackra stenbänkar och spanjoletter i original. Detta rum har en klang av vintage med den blommönstrade tapeten och det vackra parkettgolvet i original. Balkongen ligger i söder med utsikt mot den gröna och lummiga omgivningen - ställ ut din favoritstol och läs morgontidningen i godan ro medan du ser dina plantor växa.

Sovrum


Här sover du gott i ett lugnt och vitt sovrum, som dessutom inte har någon insyn. En stor dubbelsäng, sängbord och förvaringsmöbler ryms utan problem. Dessutom extra bra förvaring tack vare en inbyggd klädkammare. Ljuvligt ljusinsläpp från tvåluftsfönstret, som också bjuder på stenbänk och spanjolett i original. Väggarna målades om 2016 och på golvet ligger laminat med trämönster.

Kök


Stort och ljust kök med fönster i två väderstreck och plats för goda middagar. Vid det större fönstret ryms ett bra matbord för 4-6 personer. Det mindre fönstret sitter över diskbänken, vilket ger både bra arbetsljus och mysig atmosfär. Båda fönstren har vackra fönsterbänkar i sten och spanjoletter i original. Notera också den fina vädringslådan. Både väggar och tak är vita och målades 2016, då fick köket även ett nytt, praktiskt och fint laminatgolv med trämönster. Köksluckor i vitt och stänkskydd i mörkrött 15x15-kakel, rostfri diskbänk och övriga arbetsbänkar i massivt trä. Rostfria vitvaror - kombinerad kyl/frys från Bosch, diskmaskin från Elekro Helios samt spis och ugn från Indesit.

Badrum


Badrummet får ett vackert ljus från det fina funkisfönstret med originalspanjolett. Helkaklat i rosa toner (här kan behövas några stänk kärlek), klinker på golvet, dusch samt bra förvaring i kommod och väggskåp. Här finns även plats för en liten tvättmaskin för den som vill.

Hall


Smart och ljus hall med krokar för jackor och halsdukar precis innanför dörren. Dessutom två inbyggda garderober för förvaring av skor och vinterkläder eller kanske träningskläder och städsaker. Från hallen når du lägenhetens alla delar. Vita väggar som målades 2016 och ljust trämönstrat laminatgolv som tål det mesta.

Brf Skattungen 1

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Väsman 4 och Skattungen 1. Föreningen har 24 lägenheter var av 23 lägenheter upplåtes som bostadsrätt samt 1 Hyresrätt. Föreningen innehar även 8st parkeringsplatser, kostar 300kr/m, och 6st garageplatser, kostar 700Kr/m. Kö!
Husen ritades av arkitekten Birger Lindberg och uppfördes 1945-1947.


År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten och bildade bostadsrätt 2004.


Tomträtt


Ja. Tomträttsavtalet stäcker sig fram till 2025.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB. Tekniska förvaltningen sköter föreningen själva.

Renovering


Utförda historiska underhåll
1991 - Rörstambyte Skattungen 1
1991 - Elstambyte Skattungen 1
1991 - Omputsning av fasad Skattungen 1
1991 - Renovering av balkonger Skattungen 1
1993 - Rörstambyte Väsman 4
1993 - Elstambyte Väsman 4
1993 - Omputsning av fasad Väsman 4
1993 - Renovering av balkonger Väsman 4
2008 - Värmeledning mellan fastigheterna utbytt
2008 - Energideklaration upprättad
2008 - Underhållsplan upprättad
2009 - Fasaden lappas på en del ställen där putsen ramlat ner
2009 - Rengöring av ventilatonsrör inom lägenheterna

2009 - OVK-besiktning


2009 - Avloppsrensning


2009 - Taket omlagt på båda fastigheterna
2009 - Radonmätning genomförd
2010 - Rengöring av sigarkanaler och skorstenar

2010- OVK-besiktning


2010 - Mattvättmaskin inköpt
2010 - Koddosor till portarna utbytta
2010 - Skorstenar ommurade
2010 - Byta av fjärrvärmecentral
2010 - Mur bakom Skattungen 1 uppförd
2010 - Styrelserum ommålat och inrett
2010 - Ommålning av källardörrar, källarfönster, portar, garageportar och sopluckor
2010 - Låsbyte på samtliga gemensamma dörrar
2010 - Inköp av brandsläckare
2011 - Inbrottsskydd monterade på källardörrar
2011 - Sopstationer byggda
2011 - Ny gräsmatta anlagd vid uteplatsen
2011 - Gemensamt gym inrättat i föreningslokalen
2012 - Radonmätning genomförd
2012 - Nya cykelställ införskaffade till cykelrummen
2012 - Relining av avloppsrör i bottenplattan på Väsman 4
2014 - Vattenskada i taket åtgärdad
2014 - Radonmätning genomförd

2015 - Stamspolning


2015 - OVK besiktning
2015 - Vattenskada i lägenhet 0822 åtgärdad
2016 - Vattenskada i lägenhet 0811 åtgärdad
2016 - Radonmätning genomförd
2016 - Vattenskada i lägenhet 0621 åtgärdad
2016 - Fuktbesiktning gjord i samtliga badrum
2016 - Ny grillplats upprättad
2016 - Radonmätning genomförd
2017 - Radonmätning genomförd
2017 - Vattenskada i lägenhet 1211 åtgärdad

Kommande renoveringar


Föreningen har 4st lgh med fuktproblem som skall åtgärdas under 2017. (Inget som berör denna lägenhet.)
Fasad renovering planeras samt ev. ommålning av fönster i och med denna.


Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10.469 Mkr, vilket ger cirka 7658kr per kvm boyta. Avgift/kvm/år ca 871kr.
Avgiftsförändringar, inga kända eller planerade 2017.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning


Medlemmarna sköter det själva idag, (2ggr/år/lgh), Detta skall tas upp på stämman. Funderar på att köpas in den tjänsten.

Städdagar


Har föreningen några gemensamma städdagar? Ja 2 st om året, höst och vår. Utöver städdagarna förväntas medlemmarna i brf vara med och sköta gräsklippning, trädgård samt snöskottning. Enl. schema.

Tvättstuga


Ligger i hus 10, 3 tvättmaskiner torktumlare och torkskåp varav en tvättmaskin är en mattvättmaskin.

Gemensamma utrymmen


På gården finns tre gemensamma uteplatser. I föreningen finns en gemensamhetslokal/festlokal/gymlokal med möjlighet att övernatta om man har en egen madrass.
Tvättstuga. Allt detta i hus nr 10.
Cykelrum/ Barnvagnsrum finns i hus 6 och 12.


Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV


I månadsavgiften ingår värme och vatten samt kabel-tv, bas.
Comhem hus.
Källarförråd och matkällare.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter


Betalas av köparen.


Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Övrigt


Föreningen är väldigt miljömedvetna. Har investerat andelar i ett vindkraftverk varifrån elen köps in. Sortering av matavfall "bruna påsen" vilket sedan om staden omvandlas till biogas. Sopphanteringskostnaderna skulle kunna minskas om fler sorterade sitt matavfall.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-04. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT: BIRGER LINDBERG 1947
Energideklaration
Utförd 2009-05-09
Energiförbrukning
142 kWh/år