Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Riksrådsvägen 78
Charles & Léonie Geisendorf 1954
Enskededalen
VÄLBEVARAD FEMRUMMARE PÅ RIKSRÅDSVÄGEN
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Detta radhus på kulturminnesmärkta Riksrådsvägen har bara haft två ägare under de drygt sextio år som gått sedan huset byggdes. Nu kan du bli den tredje i raden att förvalta denna arkitektoniska pärla, vars genomtänkta inredningslösningar är lika imponerande idag som de var då de skapades. Här har någon tänkt på hur man ska leva, inte bara designat en form för ett boende, som säljaren så träffsäkert säger. Alla boendefunktioner har tillkommit med en tydlig tanke bakom. Boendet som skulle underlätta livet för femtiotalets barnfamiljer gör det än idag. Här finns både grundtanken och de många fina byggnadsdetaljerna kvar. Välkommen till en av områdets mest välbevarade bostäder, där karaktären är lika hög som trivseln.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Radhus
Adress:
Riksrådsvägen 78
Område:
Enskededalen
arkitekt:
Charles & Léonie Geisendorf 1954
Rum:
5 rum och kök
Area:
109 m²
Avgift:
5 524 kr inkl. kabel-tv, bredband

Husen, området och föreningen

Radhuslägenheterna på Riksrådsvägen, 114 till antalet, uppfördes under åren 1954-1956 och ritades av makarna Charles Edouard och Léonie Geisendorf. Husen tillkom efter att Statens nämnd för byggnadsforskning hade beställt en utredning med uppgift att presentera nya byggnadslösningar för barnfamiljer där småhusets marknära boende kombinerades med flerfamiljshusets ekonomi. Bostäderna var från början hyresrätter men är sedan 1992 omvandlade till bostadsrätter. Marken husen byggdes på bestod till stora delar av berg och makarna Geisendorf studerade terrängen noga och anpassade husen efter marken och inte tvärtom. Husen stegades ut på plats och stora sprängningsarbeten undveks av hänsyn till terräng, vegetation och ekonomi. Området består av tre olika hustyper som varierats efter markens förutsättningar. Utomhusmiljöerna ritades av landskapsarkitekt Nils Orento och även de är av olika karaktär och funktion. Det är fint att se hur väl husen anpassats till naturen och hur byggnader och natur harmonierar med varann och hur välavstämt fasaderna visar prov på 1950-talets fasadmaterial. Idag förvaltar bostadsrättsföreningen Riksrådsvägen husen och engagemanget för och omsorgen om bostäderna är stort. Här ordnas aktiviteter som julgransplundring och höstfest. Föreningen har byggt om bostadsområdets gamla mjölkbutik till en gemensamhetslokal som de boende kan hyra för kalas eller andra aktiviteter. Här har även de boende ställt böcker till ett bibliotek där det är fritt att hämta den läsning som önskas. När området var nytt på femtiotalet lockades bland annat många arkitekter till att bosätta sig här, och även idag bebos många av husen av kreativa själar.

Närområdet

Området är mycket barnvänligt med många gröna ytor, lekplatser och fotbollsplaner i närheten. Här bor du även nära Nackareservatet med badplatser, motionsspår, golfbana med mera. Närmaste tunnelbana finns i Bagarmossen varifrån resan till t-centralen tar 18 minuter.

Allmänt

Hustyperna i området benämns med olika bokstäver och denna bostad är av hustyp E. Den finns endast i 19 exemplar. Hemmet har bara haft två ägare, den nuvarande säljaren och kvinnan som flyttade in i huset då det var nybyggt 1955. Inga större ändringar har gjorts förutom att badrummen renoverades på 1990-talet (tillsammans med områdets övriga badrum) och övervåningens plastmattor har tagits bort till förmån för det underliggande betonggolvet som slipats och hårdlackats. I övrigt har ytskikten setts över under tidens gång. I allt från det stora till det lilla finns originalen kvar; golv, fönster, dörrar, handtag, trappa med ledstång och trappräcken, köksinredning, gardinskenor med mera. Detaljer som formgivits med känsla och omsorg. Här finns också goda förvaringsytor på båda plan och dessutom ett externt förråd.

Entréplan

På radhusets första plan finns kök och en stor matsal, eller dagrum som det kallas i originalplanlösninen, samt ett av bostadens sovrum. Köket är i originalutförande men med vitvaror utbytta under senare år. Köksinredningen är vitmålad och har de klassiska snabelhandtagen kvar. Bänkskivorna är av teak och perstorpsplatta och som stänkskydd sitter klassiskt vitt 15x15-kakel. En stor tillgång är det rymliga skafferiet som även har plats för till exempel köksmaskiner. Köket har rum för en liten sittgrupp där det är trevligt att äta frukost eller hålla kocken sällskap. Köksfönstret har utsikt mot en av områdets grönytor och lekparker vilket gör det lätt att ha koll på lekande barn. Mellan kök och matrum finns ett vackert glasat väggparti med skjutdörr som gör att ljuset flödar genom hela våningsplanet. I matrummet får en stor matgrupp plats och här finns utgång till husets uteplats och bakre trädgård. Sovrummet på entréplan är rymligt och ljust med en stor garderobsvägg i originalutförande. Sovrummet når du både från matsalen och hallen. I hallen sitter en klassisk kromad Nostalgi-hatthylla i originalutförande och rummet har även en inbyggd garderob. Fönsterpartiet bredvid ytterdörren ger rummet ett fint ljusinsläpp. På golvet ligger klinker. I den inre hallen ligger, precis som i övriga undervåningen, stavparkett i original. Här möter du den vackra trappan som tar dig till husets övre plan. På entréplan finns även en fin liten gästtoalett, förråd och tvättstuga.

Övre plan

På övre plan har betonggolvet tagits fram och slipats och lackats i flera omgångar. Som slutfinish lades Epoxylack som vackert speglar våningens ljusflöde. Ytan gör både ett rufft och mjukt intryck. "Allt blir trevligare framför en öppen brasa" säger säljaren som utnyttjat den vackra öppna spisen i stort sett alla dagar under de kallare årstiderna. Men inte enbart spisen gör detta rum till en ovanligt trivsam plats, här är de arkitektoniska kvaliteterna många; dubbel takhöjd med ribbat sluttande trätak, fönsterband under taket längs hela ena ytterväggen och på den motstående ytterväggen ett vackert fönsterparti med utgång till balkong, vilket alltihop samspelar i volym och ljus. Balkongen vetter mot husets baksida och är en avskild inbyggd yta. Vardagsrummet omgärdas av två bra sovrum som har goda förvaringsytor i originalgarderober och klädkammare. Det ena sovrummet har en fransk balkong mot husets baksida. På övre plan finns ett badrum med badkar, klassiskt vitt kakel och insynsfritt fönster.

Trädgård

Trädgårdarna skapades så uteplatserna sällan ligger vägg i vägg med grannens tack vare förskjutningar, spegelvändningar och inramningar. Därför är trädgårdens ytor ostörda och avskilda från grannarnas både genom arkitekturen och växtligheten. På baksidan av huset skärmar ett grönt buskage av och ger en privat yta och här finns en fin uteplats under tak. I trädgården finns bärbuskar med vinbär och krusbär, smultron, jordgubbar och örter. Trädgårdsritningarna finns bevarade och länkade till på bostadsrättsföreningen hemsida, där även all växtlighet i området finns listad. Säljaren har därigenom återställt en del av de ursprungliga rabatterna.

Brf Riksrådsvägen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Adelsmannen 21, Riksfiskalen 11, Myntmästaren 13, Stadsfiskalen 10 samt Ämbetsmannen 17. Fastigheterna bebyggdes 1955 och består av 115 småhus. Föreningen upplåter 110 stycken med bostadsrätt samt 4 radhus och en lägenhet med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten år 2000.

Tomträtt

Föreningens fastigheter är upplåtna med tomträtt, vilka precis omförhandlats och gäller under längre tid. Kontakta mäklaren för mer information.

Förvaltare

SBC sköter den tekniska och även den ekonomiska förvaltningen.

Renovering

2001-2015 Fönsterrenoveringar (pågår löpande). 2004-2007 Takreparationer, 2006-2010 Elstambyte (fram till fastigheterna) 2011-2014 Portrenoveringar, 2014-2015 Reparationer och byten av hängrännor och stuprör. 2017 Avloppsspolning.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2013 för perioden fram till 2033. Underhållsplanen uppdateras löpande. Medel reserveras årligen för det kommande underhållandet.

Ekonomi

Ekonomin är enligt ordförande under kontroll. Avgiften höjdes i januari 2017 med 4% för att ta höjd för kommande underhåll/ renoveringar. Föreningens skuld per kvm ligger enl årsredovisningen för 2015 på 2069 kr per kvm och sedan dess har man amorterat med 3 miljoner och fler amorteringar är ppå gång. Inga nya höjningar planeras.

Andrahandsuthyrning

Föreningen accepterar de gängse anledningarna till andrahandsuthyrning så som provboende, militärtjänstgöring arbete på annan ort etc.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Trygg-Hansa. I försäkringen ingår bostadsrättstillägg för samtliga bostäder samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Trädgård:

Både gräsklippning och snöröjning av området ingår i månadsavgiften.

Städdagar

Föreningen har två utemiljödagar per år. Utemiljödagarna på att man tillsammans tar hand om och vårdar utemiljön på bästa vis. Genom detta begränsas kostnaderna. Föreningen har även en traditionsenlig julgransplundring i januari och en höstfest i september.

Gemensamma utrymmen

Som boende har man tillgång till en gemensam central lokal för möten och aktiviteter samt två källarlokaler för möten och förvaring.

Bredband och Kabel-TV

I månadsavgiten ingår nu både kabel-TV samt 100 Mbit bredband.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem men delat ägande är okej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-05-08. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här