Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 49
ALBIN STARK 1926
Södermalm - Nytorget
RYMLIG SOFO-TVÅA MED STORSLAGEN UTSIKT - GARAGE
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Koll på Söder, det har du verkligen från denna lägenhet. Denna generösa och genomgående tvårummare högst upp i huset bjuder på hänförande vyer i flera väderstreck. Från köket och sovrummet ser du Sofia kyrka och Vita bergen och från vardagsrummet är utsikten Katarina Bangatas allé och hustaken i SoFo. Alltsammans från en välbevarad 1920-talsfastighet med mycket originalcharm.Garageplats ledig!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 49
Område:
Södermalm - Nytorget
arkitekt:
ALBIN STARK 1926
Våning:
5 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
60 m²
Avgift:
2 937 kr inkl. värme, VA, Bredband och ip-telefoni.

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Övrigt:
2 976 kr/år
Total driftskostnad:
6 976 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt = GAS

Huset och föreningen

Fastigheten Rovan 3 på Katarina Bangata 49 ritades av arkitekt Albin Stark och uppfördes under åren 1926-1929. Huset har sex våningar med butikslokaler i bottenvåningen och garage i källaren. På gårdssidan har fastigheten en flygelliknande utbyggnad. Fasaden är ljust rödputsad och har fina nyklassicistiska detaljer. Fastigheten var modern redan då den byggdes och har därigenom inte genomgått några större ombyggnader i och med att behovet av att modernisera inte varit så stort. Föreningen Brf Rovan 3 har mycket god ekonomi och fastigheten har alla stora renoveringar gjorda. Här finns en trevlig innergård och tvättstuga med nya maskiner. Till källaren och garaget i finns direktaccess via husets hiss.

Närområdet

Här bor du i klassiska och kreativa kvarter med mängder av trevliga butiker, caféer och restauranger runt knuten. På ett kvarters avstånd finns också tre härliga oaser; Nytorget, Vita bergen och Lilla Blecktornsparken. Dessutom bor du i en vacker kulturmiljö med bland annat trähusbebyggelse från 1700-talet. Skanstulls tunnelbana finns på fem minuters promenad, liksom än mer butiker och serviceinrättningar.

Allmänt

En vacker genomgående lägenhet många kvaliteter från byggåret, till exempel fönster med djupa fönsternischer och spanjoletter, radiatorer, golv av furu och ek, golvsocklar, speglade dörrar och inbyggd förvaring. Genom de munblåsta fönsterrutorna har du dessutom magnifika södervyer i flera väderstreck. Till lägenheten hör ett förråd om ca 3 kvm.

Kök

Köket är ett mycket trivsamt rum som fint förenar gammalt och nytt. Köksinredningen från 2010 kompletteras med ett skafferi i original från byggåret - vackert, rymligt och praktiskt. På golvet ligger fina furutiljor, även de i original. Matplatsen vid fönstret bjuder på vackra vyer. Köksluckorna är vita och bänkskivorna är i svart sten. Som stänkskydd sitter en glasskiva. All maskinell utrustning är från Electrolux; gasspis, kolfilterfläkt, ugn, mikrovågsugn, kyl, frys och diskmaskin. I taket ger inbyggda spotlight ett bra och välriktat ljus.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett stort och härligt umgängesrum. Det är en lättmöblerad yta som rymmer både soffgrupp och matgrupp och dessutom bokhyllor, skåp eller vad som önskas i övrigt. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger vacker fiskbensparkett i ek. Från fönstret har du fina vyer över Katarina Bangata, trädtoppar och takåsar.

Sovrum

Sovrummet är luftigt, vilsamt och mysigt med lugnt gårdsläge och fantastisk utsikt mot Sofia kyrka. Väggarna är vita och på golvet ligger fina furutiljor. Rummet har en stor tillgång i en rymlig garderob i original.

Badrum

Badrummet renoverades 2010 och har väggar klädda i ett vitt liggande avlångt kakel med mörk fog. Monterad direkt i vägg sitter en stor spegel som ger rummet extra rymd. Bredvid spegeln finns ett stilrent vitt väggskåp. Bra förvaring i kommod under tvättställ. Toaletten är praktiskt vägghängd och har en fin avställningsyta ovanför. Duschen har både takdusch och handmunstycke. Golvet är klätt med beige klinker och har golvvärme. Dessutom finns här en stor handdukstork och egen tvättmaskin.

Hall

Hallen är nyrenoverad och målad i en vacker blågrön kulör från Farrow & Ball. Du gör entré i en mindre tambur som har en fin platsbyggd hatthylla med ankarkrokar och en matchande skohylla under. Därefter följer den inre hallen som är ett rymligt och möblerbart rum för till exempel en arbetsplats. På golvet ligger vacker hårdvaxoljad fiskbensparkett i original.

Brf Rovan 3

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Rovan 3. Man upplåter 23 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler varav 1 med bostadsrätt och 2 med hyresrätt.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten 2009.

Balkongplaner

Föreningen har under november månad ett möte för att utröna möjligheter till balkonger mot gården.

Tomträtt

Föreningen har ett tomträttsavtal. Detta omförhandlas nästa gång år 2025. Avgälden ligger fast mellan 2017-2024 på 169 100 kr.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Bo Vera Konsult AB.

Garage

I fastigheten finns åtta garageplatser att hyra för de boende. I dagsläget är alla platser uthyrda men ingen står i kö. Garageplatserna kostar 1 600 kr/månad (momsfritt).

Renovering

2010; Stambyte kök och badrum, expansionskärl byttes, samtliga lägenheter fick nya elledningar, renovering av tvättstuga och byte av tvättmaskiner och torkskåp. 2011; Fönsterrenovering samt montering av ventiler i fönsterbågar. 2012; Föreningen installerade ett fastighetsnät för bredband (ingår i avgiften). 2013; Renovering av fasaden mot gatan, renovering av innergården, ett cykelgarage byggdes i samband med renoveringen. 2015; Källaren inreddes med Troaxburar och lägenhetsförråden flyttades till källaren, tvättstugan flyttades till markplan, byte av entrédörr till fastigheten och nya fönsterpartier till butikerna, indragning av 3-fas till samtliga lägenheter, säkerhetsdörrar till lägenheter som saknade detta. 2016; hissen byggdes om till EU-standard och en ny hisskorg installerades, hissen förlängdes till källaren/garaget och vindsvåningarna, garaget har fått ett nytt ytskikt och ledbelysning.

Kommande renoveringar

Fasaden mot innergården skall putsas om, detta kan bli aktuellt vid en eventuell balkongbyggnation för lägenheter mot gården.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ger 3 913 kr per kvm boyta (5,3 mkr totalt), en låg belåningsgrad då snittet på Södermalm är cirka 6 000 kr/kvm. Föreningen har precis räknat om andelstalen och aktuell lägenhet kommer att få en sänkning av månadsavgiften med ca 5 kr/mån från den 1 januari 2018.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Trygg Hansa.

Trappstädning

Föreningen köper in denna tjänst från ett företag.

Städdagar

Föreningen har ett par gemensamma städdagar två gånger om året.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga som är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel. Tvättiderna är mellan kl 07-22.

Gemensamma utrymmen

Innergården är stenbelagd och utrustad med grill, bänkar och bord. Cykelförråd samt ett samlingsrum med pentry och porslin.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv som levereras från Comhem och grundutbudet ingår i avgiften. Bredband med en hastighet på 200/200 Mbit/s samt ip-telefoni ingår i avgiften (Stockholms stadsnät).

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-09-15 samt årsredovisning 2016. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här