Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 44 C
SVEN WALLANDER 1930
Södermalm - Hornstull
TRIVSAM TREA PÅ TOPPEN AV SÖDER
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Lite ovan staden finns lugnet och en nyrenoverat näste att längta hem till. I denna sobra och snygga södertrea finns en välplanerad umgängesyta och två bra sovrum. Här bor du i ett anrikt funkiskvarter i en stabil och välbevarad förening med fin gårdsmiljö. Området kring Skinnarviksberget erbjuder mycket grönska, praktfulla vyer över staden och inspirerande miljöer med bebyggelse från flera århundraden. Välkommen upp på Lundagatan!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Lundagatan 44 C
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
SVEN WALLANDER 1930
Våning:
1 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
53 m²
Avgift:
2 495 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV. 1 000 mb/bredband för 120 kr/mån.

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
2 734 kr/år
Total driftskostnad:
5 134 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Lundagatan 44 ritades av arkitekten Sven Wallander och ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar, kvarteret Marmorn. Wallander var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. I Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta är Marmorn blåmärkt, vilket innebär det högsta kulturhistoriska värdet. Föreningen består av fem välskötta hus med omkringliggande grönskande gårdar. Har finns blomstrande rabatter, trädgårdsmöbler och grillmöjligheter. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt och portar i ek. Till de boendes förfogande finns åtta tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, cykelrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse som bland annat jobbar för att göra föreningen mer miljövänlig.

Närområdet

Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Hornsgatans puls och Zinkensdamms tunnelbana ligger bara några minuters promenad bort.

Allmänt

En snygg och genomtänkt trerumslägenhet. Hemmets hjärta består av de sociala ytorna i kök och vardagsrum. Två lugna sovrum finns på dess sidor. Vackra siktlinjer från ände till ände och överljus som silar fint ljus till lägenhetens inre. Den mörkbehandlade originalekparketten matchas genomgående och snyggt med gråmålade väggar och vita socklar. Djupa fönsternischer med marmorbräden och generös takhöjd är andra kvaliteter värda att betona.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning mitt i lägenheten. Det snygga köket byggdes 2016 och har grå fasade köksluckor med guldfärgade handtag. Till detta vitt fasat kakel lagt i förband, vita bänkskivor i laminat, vit stor porslinsho och guldfärgad blandare som matchar skåphandtagen. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Maten lagar du på induktionshäll och har varmluftsugn och mikrovågsugn i bekväm arbetshöjd. Köket har gott om bänkyta och har byggts i vinkel mot matplatsen, en trevlig social lösning som samtidigt även skärmar av och skapar rumslighet. Rummet har plats för en stor matgrupp och en soffgrupp. Vid soffdelen finns bra förvaring i hyllor med skåp som är platsbyggda kring dubbeldörrarna som leder in till det ena sovrummet.

Sovrum 1

Här sover du lugnt och rofyllt bakom vackra speglade dubbelskjutdörrar. Stort treluftsfönster ger fint ljusinsläpp. Här ryms en dubbelsäng och det är gott om förvaring i fyra stycken garderober.

Sovrum 2

Charmigt och fint rum som präglas av ett fint fönsterparti med ett enluftsfönster och ett tvålufts. Här ryms en 140 cm bred säng och här finns bra förvaring i fyra garderober.

Badrum

Badrummet är klätt med klassiskt vitt 15x15-kakel med gråmålade detaljer. Här finns dusch med vikvägg i glas, handfat med kommod och pricken över i - en guldfärgad kran.

Hall

Den genomgående grå färgen möter dig även i hallen. Här finns gott om utrymme för klädavhängning och förvaring.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen HSB Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) bildades 1930 och äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter inte mindre än 539 st lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Föreningens hus värms upp med fjärrvärme och överskottsvärme från Telias bergrum. Besök: www.marmorn.se

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger de olika fastigheterna sedan 1930-talet.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av HSB medan den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Renoveringar

2016: Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar. 2015: Ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel. 2014: Renovering av fönster

2012: Fasadrenovering

2009 - 2011: Renovering av fönster 2009: Bergvärmeinstallation som komplement. 2009: Bredband, fiberkabel. 2005 - 2008: Renovering av fönster 1998 - 1999: Renovering av hissar 1996: Renovering av balkonger 1991 - 1993: Renovering av badrum 1991 - 1993: Stambyte el 1991 - 1993: Stambyte badrum 1972 - 1975, 1982, 1993: Stambyte kök Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna.

Kommande renoveringar

Planerat för 2017 är hissrenovering, betongläggning av mc-parkeringen samt uppgradering av utebelysning och reparation av trapphus.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.800 kronor vilket är 65 % lägre än medelvärdet i Stockholm. Den första höjningen av månadsavgiften på tio år gjordes våren 2003.

Avgifter

Enligt fastslagen budget för 2017 finns inga planerade förändringar av avgiften. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.568 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 672 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb är inte tillåten.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an).

Gemensamma utrymmen

De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum.

Sophantering

På varje våningsplan finns ett sopnedkast för hushållssopor. Grovsoprum finns i en separat byggnad utanför 42 B.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Abonnemang av bredband, IP-telefoni och TV beställs från Ownit. Föreningen har fiberanslutning till i princip alla lägenheter. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här