Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 44 C
SVEN WALLANDER 1930
SÖDERMALM - HORNSTULL
TRIVSAM TREA PÅ TOPPEN AV SÖDER
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Lite ovan staden finns lugnet och en nyrenoverat näste att längta hem till. I denna sobra och snygga södertrea finns en välplanerad umgängesyta och två bra sovrum. Här bor du i ett anrikt funkiskvarter i en stabil och välbevarad förening med fin gårdsmiljö. Området kring Skinnarviksberget erbjuder mycket grönska, praktfulla vyer över staden och inspirerande miljöer med bebyggelse från flera århundraden. Välkommen upp på Lundagatan!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
SVEN WALLANDER 1930
Våning:
1 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
53 m²
Avgift:
2 495 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV. 1 000 mb/bredband för 120 kr/mån.
Pris:
4 995 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Lundagatan 44 ritades av arkitekten Sven Wallander och ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar, kvarteret Marmorn. Wallander var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. I Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta är Marmorn blåmärkt, vilket innebär det högsta kulturhistoriska värdet. Föreningen består av fem välskötta hus med omkringliggande grönskande gårdar. Har finns blomstrande rabatter, trädgårdsmöbler och grillmöjligheter. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt och portar i ek. Till de boendes förfogande finns åtta tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, cykelrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse som bland annat jobbar för att göra föreningen mer miljövänlig.

Närområdet


Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Hornsgatans puls och Zinkensdamms tunnelbana ligger bara några minuters promenad bort.

Allmänt


En snygg och genomtänkt trerumslägenhet. Hemmets hjärta består av de sociala ytorna i kök och vardagsrum. Två lugna sovrum finns på dess sidor. Vackra siktlinjer från ände till ände och överljus som silar fint ljus till lägenhetens inre. Den mörkbehandlade originalekparketten matchas genomgående och snyggt med gråmålade väggar och vita socklar. Djupa fönsternischer med marmorbräden och generös takhöjd är andra kvaliteter värda att betona.

Kök och vardagsrum


Kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning mitt i lägenheten. Det snygga köket byggdes 2016 och har grå fasade köksluckor med guldfärgade handtag. Till detta vitt fasat kakel lagt i förband, vita bänkskivor i laminat, vit stor porslinsho och guldfärgad blandare som matchar skåphandtagen. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Maten lagar du på induktionshäll och har varmluftsugn och mikrovågsugn i bekväm arbetshöjd. Köket har gott om bänkyta och har byggts i vinkel mot matplatsen, en trevlig social lösning som samtidigt även skärmar av och skapar rumslighet. Rummet har plats för en stor matgrupp och en soffgrupp. Vid soffdelen finns bra förvaring i hyllor med skåp som är platsbyggda kring dubbeldörrarna som leder in till det ena sovrummet.

Sovrum 1


Här sover du lugnt och rofyllt bakom vackra speglade dubbelskjutdörrar. Stort treluftsfönster ger fint ljusinsläpp. Här ryms en dubbelsäng och det är gott om förvaring i fyra stycken garderober.

Sovrum 2


Charmigt och fint rum som präglas av ett fint fönsterparti med ett enluftsfönster och ett tvålufts. Här ryms en 140 cm bred säng och här finns bra förvaring i fyra garderober.

Badrum


Badrummet är klätt med klassiskt vitt 15x15-kakel med gråmålade detaljer. Här finns dusch med vikvägg i glas, handfat med kommod och pricken över i - en guldfärgad kran.

Hall


Den genomgående grå färgen möter dig även i hallen. Här finns gott om utrymme för klädavhängning och förvaring.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 4, 5, 6 och 7. Föreningen upplåter 539 lägenheter med bostadsrätt samt 22 lokaler, 35 parkeringsplatser och 12 mc-platser med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes med start 1930 och några år framåt.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheten 1930-39 i samband med att husen byggdes.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB och den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering


2016 Renovering av fasaden och målning av tak på Lundagatan 38
2015 Renovering av mur/sockel ut mot Lundagatan, ombyggnad av tvättstuga Lundagatan 38B. 2014 Renovering av fönster Lundagatan 36. 2012 Fasadrenovering Lundagatan 40. 2009-2011 Fönsterrenovering Lundagatan 40-42. 2009 Bergvärmeinstallation (komplement till fjärrvärme). 2009 Bredband fiberkabel. 2005-2008 Renovering av fönster Lundagatan 36, 42, 44. 1998-1999 Renovering av hissar. 1996 Renovering av balkonger och fasad. 1991-1993 Renovering och stambyte av badrum samt stambyte av el. Stambyte av kök skedde 1972-75, 1982 och 1993.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2003 och som uppdaterats 2008 och 2013. Ett projekt pågår för en revidering/uppdatering av en mer detaljerad plan. Planerade och pågående större renoveringar är förbättringsarbete med belysning av gårdarna, renovering av trapphusens portar, hissar och byte av VVS-ventiler/stamventiler samt värmepumpar. Se årsredovisningen för mer information.

Ekonomi


Lånen för föreningens fastigheter ger cirka 1 832 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 605 kr. Enligt fastslagen budget 2016/17 finns det inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning beviljas för maximalt ett år i taget, se årsredovisningen för mer information om tillstånd.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har en heltidsanställd lokalvårdare så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga


Föreningen har 8 tvättstugor varav två är spontantvättstugor.

Gemensamma utrymmen


De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum. Till parkeringsplatserna är nuvarande kötid ca 10 år. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 4 kvm.

Bredband och Kabel-TV:


Bredband (LAN) har installerats i nästan alla lägenheter. Varje medlem tecknar själv abonnemang hos Ownit. Kabel-TV som levereras från Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godkänns ej i föreningen. Minsta tillåtna ägarandel är 10%.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-24. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
SVEN WALLANDER 1930
Energideklaration
Utförd 2008-12-17
Energiförbrukning
161 kWh/år