Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östgötagatan 18
Dorph och Höög 1910
Södermalm
NEW YORK KÄNSLA - STUDIOLÄGENHET I INDUSTRISTIL
TEXT: KAX FOTO:SPINNELL STYLING: RYDMAN

Välplanerad och nyrenoverad vindsvåning med New York-känsla i bästa läget både i stadsdelen och i lugnt gårdshus. Föreningens takterrass ligger som exklusiv granne med denna fina vindslägenhet. Detta hem erbjuder en social och öppen planlösning med smarta lösningar. Här ryms alla funktioner du behöver - fullt utrustat kök med köksö och bardisk, rymlig matplats för sex personer, helkaklat badrum med takdusch och tvättmaskin, generöst vardagsrum, plats för skrivbord, inbyggd garderobslösning samt ett loft med plats för dubbelsäng och mindre förvaring. Ditt nya hem ligger bara ett par steg från Medborgarplatsen, Slussen, Mosebacke och Götgatan, ett av Söders mest populära restaurang- och butiksstråk. Dessutom bor du här på bästa adressen med grönska och skatepark runt knuten, där du även hittar närmaste tunnelbana vid Medborgarplatsen. Denna sekelskiftesfastighet stod klar år 1910 efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav många kvarter i Stockholm karaktär under början av 1900-talet. Deras stil gick under beteckningen "Birkastilen", döpt efter Birkastan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Östgötagatan 18, 4 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
Dorph och Höög 1910
Våning:
4 av 4
Rum:
1 rum och kök
Area:
45 m² + 6 m² biarea
Avgift:
802 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
3 000 kr/år
Försäkring:
2 000 kr/år
Total driftskostnad:
5 000 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Sekelskiftesfastigheten Björns Trädgård 4 stod klar år 1910 efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav många kvarter i Stockholm karaktär under början av 1900-talet. Deras stil gick under beteckningen "Birkastilen", döpt efter Birkastan. Dorph & Höög har också ritat det eleganta Butterickshuset på Drottninggatan 57, som har stora burspråk av glas. Även Sankt Erikspalatset, med det ståtliga tornet vid Sankt Eriksbrons sydvästra fäste, är uppfört efter deras ritningar. Björns Trädgård 4 är ett vackert och välbevarat hus med spröjsade fönster, eleganta entréer och en vacker fasad med tidstypiska dekorationer. Till huset hör en lugn och grön innergård med ett stort kastanjeträd i centrum. Det bjuds även på takterrass, festlokal, snickerilokal, cykelförråd, barnvagnsrum och tvättstuga. Här har du även en låg månadsavgift tack vare den välskötta föreningen, som har mycket bra ekonomi.

Närområdet

Mitt på Söder! Här bor du ett par steg från Medborgarplatsen, Slussen, Mosebacke och Götgatan, ett av Söders mest populära restaurang- och butiksstråk. Dessutom bor du här på bästa adressen med grönska och skatepark runt knuten. Vid Medborgarplatsen finns all service du behöver. En kort promenad tar dig också till Katarina Bangata och Nytorget där du hittar några av stadens mest hippa och populära barer, butiker och restauranger. Missa inte det härliga fiket Älskade traditioner, som nyligen fått en utmärkelse av White guide, eller de coola retrobutikerna Daisy Dapper och Sivletto. Härifrån är det även bara en kort promenad till Vitabergsparken, som svalkar och erbjuder picknickplats under varma sommardagar. Sommartid spelas även parkteater här. Närmaste tunnelbana hittar du runt hörnet vid Medborgarplatsen.

Allmänt

Nyrenoverad (2013) och välplanerad vind med New York-känsla i bästa industristil. Detta hem erbjuder en social och öppen planlösning med smarta lösningar, som inbyggd garderob under loftet och delvis glasad vägg mellan badrum och hall som ger ett fint sekundärljus till hallen. Här finns alla funktioner du behöver - fullt utrustat kök med köksö och bardisk, rymlig matplats för sex personer, helkaklat badrum med takdusch och tvättmaskin, generöst vardagsrum, plats för skrivbord och gott om förvaring. Alla fönster vetter mot den lugna innergården, vilket gör detta hem lugnt och tyst. Hela lägenheten har dessutom härlig, vattenburen golvvärme. Notera också det vackra trappsteget som leder från köket till vardagsrummet, tillverkat av svartek från ett förlist skepp som strandat utanför Skånes kust. Sovloftet ramas in av patinerade stålrörsräcken (rostade och klarlackade), som bidrar ytterligare till den coola industristilen. Till detta hem hör även ett vindsförråd (halv trappa upp) om 10 kvm.

Kök

Helrenoverat Kvik-kök i bästa stil från år 2013. Här ligger fokus på samvaro och köket har en social planlösning med en bardisk på sidan av köksön. Fint ljus från det generösa takfönstret som sitter över matplatsen, som i sin tur har plats för sex personer. Vidare har köket både fina arbetsytor och bra förvaring. I taket samsas "fotolampor" och ljusgrå ventilationsrör som bidrar till den sköna industristilen. Stänkskydd i vitt, matt 15x15-kakel med klassisk ljusgrå fog och till detta stilrena svarta luckor samt vita bänktoppar med svart kärna. Underlimmad ho från Blanco, vitvaror från Siemens, inbyggd diskmaskin, kombinerad ugn/mikro samt en bra frånluftsfläkt i rostfritt. Basen i köket består av vita väggar och till detta grått golv av stora klinker.

Vardagsrum

Ett generöst rum med härlig rymd tack vare takhöjden på 3,5 meter. Fint ljusinsläpp från stort takfönster som vetter mot den lugna innergården. Takfönstret går att mörklägga. Gott om plats för stor soffa, arbetsplats och förvaring. Den inbyggda skjutdörrsgarderoben under loftet rymmer det mesta och har infällda spotlights. Vita väggar och mot detta bryter vintageparketten i ek av perfekt. Vardagsrummet ligger ett trappsteg ner från köket och själva trappsteget är tillverkat av svartek från ett förlist skepp utanför Skånes kust. Mindre "fotolampor" i taket ger en skön industrikänsla.

Sovloft

En trappa i gjuten betong leder upp till det gedigna sovloftet, som ramas in av ett patinerat stålräcke (rostat och lackat) samt kantas av brunbetsad limträbalk och träpelare. En vilsam plats som rymmer en 140 cm bred säng och mindre förvaring. Vita väggar och sobert ljusgrått golv.

Badrum

Helrenoverat badrum från 2013. Vackert ljus från ett stort takfönster. Stora vita, liggande kakelplattor upp till tak och till detta stora, grå klinkers på golvet. Snygg kommod med fyrkantigt handfat och en stor lådhurts från Kvik bidrar till bra förvaring. Över handfatet finns en spegel infälld i kaklet. Här finns även tvättmaskin av märket Hoover från år 2013. Rymligt duschhörn med fällbara glasdörrar och takdusch från Tapwell. Över lådhurts och tvättmaskin/torktumlare sitter en bänkskiva som ger ett bra arbetsutrymme och över denna bänk finns även en torkställning. Dessutom praktisk handdukstork och lyxig golvvärme. Frostad glasdörr.

Hall

Fint sekundärljus tack vare ett glasparti i överkant av väggen mot badrummet, som har ett generöst takfönster. Vita väggar och till detta stora och sobert grå klinker på golvet. Bra plats för avhängning samt en garderob.

Brf Björns Trädgård nr 4

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Björns Trädgård 4. Föreningen består av 21 lägenheter med bostadsrätt, samt 10 lokaler för affärsverksamhet med hyresrätt. Husen ritades av arkitektduo Dorph och Höög uppfördes 1910.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1996. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Christer Hillbom som bor i huset. Den externa revisionen från Allegro.

Renovering

Föreningen har renoverat i stort sett hela fastigheten sedan år 1996.

Kommande renoveringar

Planerade större renoveringar är ett par kvarvarande mindre vatten- och avloppsstammar (vid behov, den stammen som nyttjas till denna lägenhet är redan bytt och bör inte omfattas av detta) samt halva taket planerat ca 2020-2025 (viss fondering av medel pågår).

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,5 Mkr, vilket ger cirka 2 400 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 210 kr. Inga planerade avgiftsförändringar, ingen höjning sedan 1996.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får endast ske tillfäligt med tillstånd från styrelsen. Restriktivitet tillämpas.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har såväl gemensam vår- som höststädning.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård är utrustad med utemöbler. Nära denna lägenhet ligger föreningens gemensamma takterrass (halv trappa upp), dessutom finns festlokal, snickeri, cykelförråd, barnvagnsrum i trapp.

Förråd:

Ett vindsförråd tillhör lägenheten om ca 10 kvm.

Bredband och kabel-tv:

Bredband via Ownit och kabel-tv via Comhem. Fastighetsnät för fiber undersöks för närvarande.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande förutsatt att samtliga ägare bor permanent i borätten och söker medlemskap i föreningen.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-03-22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.