Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 36 A
SVEN WALLANDER 1930
SÖDERMALM - HÖGALID
SOCIAL HÖRNTVÅA I ANRIKT FUNKISKOMPLEX
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I en välbevarad och välrenommerad förening från tidig funkisera ligger denna trevliga hörnlägenhet. Här får du ett trivsamt och socialt kök och vardagsrum i öppen planlösning, ett lugnt sovrum och en möblerbar hall. Dessutom finns här en välskött och trivsam gård med många uteplatser. Området kring Skinnarviksberget erbjuder en lugn miljö med mycket grönska, inspirerande bebyggelse från flera århundraden och svindlande vackra vyer över Stockholm. Välkommen upp på Lundagatan!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare
Mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
SVEN WALLANDER 1930
Våning:
1 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
45.5 m²
Avgift:
2 185 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV. 1 000 mb/bredband för 120 kr/mån.
Pris:
4 200 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Lundagatan 36 ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar, kvarteret Marmorn. Det ritades av Sven Wallander som var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Marmorn är blåklassad enligt Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket är den högsta nivån och innebär att de har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Föreningen förfogar över fem välskötta hus med omkringliggande grönskande gårdar. Här finns träd, blomstrande rabatter, trädgårdsmöbler och grillmöjligheter. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt. För de boende finns flera tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse som bland annat jobbar för att göra föreningen mer miljövänlig.

Närområdet


Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Området bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Här råder lugn och ro, men staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna. Du når Hornsgatans puls och Zinkensdamms tunnelbana på bara några minuter.

Allmänt


En ljus och fin hörnlägenhet med många detaljer från byggnadsåret bevarade. Här finns genomgående ett vitoljat furugolv, vitmålade väggar, speglade dörrar och profilerade lister. Härligt ljusinsläpp från stora fönster med djupa nischer, marmorfönsterbrädor och vädringslådor. Ett källarförråd om cirka 3 kvm hör också till bostaden.

Kök och vardagsrum


Kök och vardagsrum delar på en ljus och rymlig yta med härligt hörnläge. Det är ett välkomnande rum som med sin planlösning fint kombinerar matlagning och umgänge . Köket renoverades 2016 och är byggt längs en långvägg med en köksö mittemot. Här matchas vita stilrena skåpluckor med carreramarmor på bänkskivor och som stänkskydd. Diskhon är av vit keramik med snygg guldfärgad blandare. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpsinredningen. Ugn och mikrovågsugn finns i bekväm arbetshöjd. Skafferiet i original från byggåret är bevarat i köket. Köksön är en trevlig och social plats i rummet som inbjuder till samling kring kocken. Bänkytan är väl tilltagen för att både laga och äta. Vid köket finns ett tvåluftsfönster med en radiator i original samt en fin speglad dörr med glasinfällning i den översta spegeln. Vardagsrumsdelen domineras av det stora hörnfönstret som ger rummet karaktär och släpper in mycket ljus. Här finns rum för soffgrupp, förvaring och, för den som önskar, matbord.

Sovrum


Sovrummet är ett lugnt rum med ljusinsläpp från ett större tvåluftsfönster och plats för dubbelsäng. Här finns även bra förvaring i garderober med spegeldörrar som ökar känslan av rymd i rummet.

Badrum


Badrummet har väggar klädda i vitt liggande kakel. På golvet ligger svart klinker. Här finns en duschhörna med vikbar duschvägg i glas. Bra förvaring i spegelskåp ovanför tvättställ samt i ett högskåp. Rummet har även en handdukstork.

Hall


Hallen är byggd i vinkel och är ett rymligt och möblerbart rum. Innanför dörren finns plats för klädavhängning och vidare gott om förvaringsutrymme i två inbyggda garderober i original. Del två av hallen erbjuder en rymlig yta för t ex en arbetsplats eller förvaring. I rummet finns även en platsbyggd bokhylla och en griffelvägg.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Den äkta bostadsrättsföreningen HSB Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) bildades 1930 och äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter inte mindre än 539 st lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Föreningens hus värms upp med fjärrvärme och överskottsvärme från Telias bergrum. Besök: www.marmorn.se

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen äger de olika fastigheterna sedan 1930-talet.

Mark


Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av HSB medan den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Renoveringar


2016: Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar.
2015: Ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel.
2014: Renovering av fönster

2012: Fasadrenovering


2009 - 2011: Renovering av fönster
2009: Bergvärmeinstallation som komplement.
2009: Bredband, fiberkabel.
2005 - 2008: Renovering av fönster
1998 - 1999: Renovering av hissar
1996: Renovering av balkonger
1991 - 1993: Renovering av badrum
1991 - 1993: Stambyte el
1991 - 1993: Stambyte badrum
1972 - 1975, 1982, 1993: Stambyte kök

Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna.

Kommande renoveringar


Planerat för 2017 är hissrenovering, betongläggning av mc-parkeringen samt uppgradering av utebelysning och reparation av trapphus.

Ekonomi


Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.800 kronor vilket är 65 % lägre än medelvärdet i Stockholm. Den första höjningen av månadsavgiften på tio år gjordes våren 2003.

Avgifter


Enligt fastslagen budget för 2017 finns inga planerade förändringar av avgiften. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.568 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 672 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb är inte tillåten.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga


Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an).

Gemensamma utrymmen


De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum.

Sophantering


På varje våningsplan finns ett sopnedkast för hushållssopor. Grovsoprum finns i en separat byggnad utanför 42 B.

Parkering/garage


Föreningen har 35 parkeringsplatser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV


Abonnemang av bredband, IP-telefoni och TV beställs från Ownit. Föreningen har fiberanslutning till i princip alla lägenheter. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd


Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande


Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
SVEN WALLANDER 1930
Energideklaration
Utförd 2008-12-17
Energiförbrukning
161 kWh/år