Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gästrikegatan 5
DORPH & HÖÖG 1910
Vasastan - S:t Eriksplan
SEKELSKIFTESTREA MED BALKONGER OCH PARKUTSIKT
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Bästa Gästrikegatan - en lugn och vacker gata i Vasastan, belägen bara ett par steg från Vasaparken och med Rörstrandsgatans härliga folkliv med många restauranger och butiker i kvarteren. Dessutom ligger Odenplan och Fridhemsplan, som erbjuder all tänkbar service, bara en kort promenad bort. Området erbjuder dessutom goda kommunikationer med tunnelbanans gröna linje i kvarteren och innerstadsbuss 2, 3 och 4 samt flygbussar alldeles i närheten. Detta hus uppfördes år 1911 av byggmästarna P Åhman & P Åström och Alfred Lignell efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav en stor del av Vasastan dess karaktär under början av 1900-talet. Denna trea är genomgående ljus och luftig med charmiga originaldetaljer, till exempel högt i tak, furutiljor, höga golvsocklar, speglade dörrar och ett vackert spröjsat fönster mellan kök och hall. Allt detta bidrar till en vilsam och hemtrevlig sekelskifteskaraktär. Här finns dessutom två balkgoner - en med utsikt mot Vasaparken och i sydväst i härligt parisiskt gårdsläge. Ett karaktärsrikt hem med högt och fritt läge. Skuldfri brf med låga avgifter. Tryck på valfri bild för att starta bildspel och visa fler bilder.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Gästrikegatan 5, 4tr
Område:
Vasastan - S:t Eriksplan
arkitekt:
DORPH & HÖÖG 1910
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
85 m²
Avgift:
2 093 kr inkl värme, VA, kabel-TV och 1 000 Mbit Bredband.

Huset och föreningen

Fastigheten Liljan 30 är ett jugendhus som byggdes under åren 1910-1911 av byggmästarna P Åhman & P Åström efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav en stor del av Vasastan dess karaktär under början av 1900-talet. Deras stil gick under beteckningen "Birkastilen", döpt efter Birkastan. Dorph & Höög har också ritat det eleganta Butterickshuset på Drottninggatan 57, som har stora burspråk av glas. Även Sankt Erikspalatset, med det ståtliga tornet vid Sankt Eriksbrons sydvästra fäste, är uppfört efter deras ritningar. Liljan 30 fick renoverad fasad i slutet av 1970-talet och på senare år har vinden inretts och balkonger tillförts gårdsfasaderna. Fastigheten vilar på granitsockel, har slätputsad fasad, dörrar och fönster i entréplan med kalkstensinfattning och ovanför porten en tidstypisk dekor i puts. Dessutom pryds fasaden av burspråk och smidesbalkonger. Huset är ett fint exempel på arkitekturen från byggnadstiden. BRF Kamelian 6 huserar här sedan 1926 och omfattar 21 lägenheter och fyra lokaler som hyrs ut. Här finns en innergård som erbjuder utemöbler, grill och förvaring av cyklar och barnvagnar. Det finns även två fullt utrustade tvättstugor i huset. En ovanligt lyxig tillgång är gästlägenheten på vinden. Föreningen är skuldfri. Här bor du tryggt med låg avgift och utan planerade avgiftshöjningar.

Närområdet

Gästrikegatan är en lugn och vacker gata i Vasastan, belägen bara ett par steg från Vasaparken och Rörstrandsgatans härliga folkliv med många restauranger och butiker i kvarteren - i somras förvandlades dessutom Rörstrandsgatan till en gågata med uteserveringar och vi hoppas på att detta blir en tradition. Här bor du också nära härliga och vackra Karlbergs slott med dess grönområden, som bland annat bjuder på promenad- och motionsspår samt tennisbana. Gröna och svala Vasaparken erbjuder fina bollplaner, skridskois, lekpark, kafé och gott om picknickplatser - och inte minst Sven-Harrys konstmuseum. Bättre kommunikationer än från detta område går dessutom knappt att finna - här har du tunnelbanans gröna linje för dina fötter, liksom pendeltåg, bland annat busslinje 3 och 4 samt flygbussar. I kvarteren finns all service du behöver och önskar du mer shopping ligger Odenplan och Fridhemsplan inom bekvämt räckhåll. Missa heller inte ett besök i den fina eko-butiken Cajsa Warg på Sankt Eriksplan. Välkommen till ditt nya kvarter!

Allmänt

Vackert jugendhem med många originaldetaljer som bidrar till en fin atmosfär, som högt i tak (drygt 3 meter), gedigna furutiljor, höga golvsocklar, speglade dörrar och spröjsade fönster. Här har du ett ljust och genomgående hem med högt och fritt läge samt två balkonger på var sin sida om huset, varav den ena har utsikt mot Vasaparken och den andra i sydväst med en parisisk vy över innergården. Dessutom välkomnas du hem av en storslagen hall i oktagonform som leder dig vidare in i lägenheten, till exempel till det generösa vardagsrummet med burspråk och ett treluftsfönster. Här möts du också av ett uppdaterat kök i en stil som matchar husets historia respektive ett stilrent badrum med badkar och handdukstork. Via sovrummet finns tillgång till tvättmaskin och torktumlare.

Vardagsrum

Detta ljusa vardagsrum, som ligger i fil med sovrum/matsal, präglas av rymd tack vare en takhöjd på dryga 3 meter. Den vita och vackert dekorerade kakelugnen gör också sitt till den härliga atmosfären. Generöst burspråk med ett stort vackert treluftsfönster med spröjsade rutor i överkant. Tapeter med diskret mönster, vackra höga golvsocklar och på golvet gedigna furutiljor. Här finns gott om plats en generös soffgrupp och förvaringsmöbler, till exempel bokhyllor.

Kök

Vitt och vackert kök i uppdaterad stil som matchar husets historia. Vita speglade luckor med beslag i vintagestil, liggande vitt fasat kakel som stänkskydd och en vacker bänktopp i stilren, svart granit. Ljusa väggar matchar de gedigna furutiljorna perfekt. Här ryms ett matbord med plats för 4-6 personer. I köket finns ett vackert fönster med utsikt och dessutom ett charmigt fönster med spröjs från tiden för bygget, som vetter mot hallen. Här finns all maskinell utrustning du behöver, som gashäll, diskmaskin, ugn, mikro och kombinerad kyl/frys.

Matsal/Sovrum

Ljust och rymligt rum med en generös dubbeldörr ut till balkongen, som har ett ovanligt vackert smidesräcke. Härifrån har du utsikt mot Vasaparken och över den vackra fastigheten mitt emot. Lägg också märke till de vackra, spröjsade fönstren ovan balkongdörren. Ljusa furutiljor, vita väggar, höga vackra golvsocklar och spegeldekorerad dubbeldörr mot vardagsrum ger detta rum en extra fin karaktär.

Sovrum

Ljuvligt sovrum med dubbeldörr och glasparti ut mot den rymliga balkongen, som har parisisk utsikt över takåsarna och skön kvällssol. Ljusa tapetserade väggar, gedigna furutiljor och vackra golvsocklar. Här ryms en generös dubbelsäng (sängen på bilderna är 240 cm bred) med mera. Mycket bra förvaring i den generösa garderobsväggen. Härifrån har du även tillgång till tvättmaskin och torktumlare.

Badrum

Fint badrum med stort inbyggt badkar. Väggarna är klädda i franskt metrokakel och till detta mörk marmorklinker på golvet. Liten trähylla och handdukstork över wc samt spegelskåp över handfat. I sovrummet finns tvättmaskin och torktumlare.

Hall

Väl instigen genom de fina glasade dubbeldörrarna i entrén möts du av en storslagen oktagonal hall som välkomnar till vardagsrum och matsal. I entrén finns dessutom både gallergrind och innerdörr. Här finns bra plats för avhängning i en rymlig klädkammare som har kvar sin vackra dekormålning från byggåret. Fint sekundärljus via ett spröjsat fönster i original mot köket samt från vardagsrum och matsal. Diskret mönstrade tapeter på väggarna och till detta ljusgrå klinker på golvet. Notera också de spegeldekorerade dörrposterna och dubbeldörren mot matsalen.

Bostadsföreningen Kamelian 6 U.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Liljan 30. Föreningen upplåter 21 lägenheter (varav två upplåts med hyresrätt) samt 4 kommersiella lokaler med hyresrätt. Storleken på bostäderna är fördelade på elva treor, sju tvåor samt tre ettor.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1926.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Renovering

På 80- talet genomfördes en genomgripande renovering av fastigheten. Då byttes stammarna i gårdshuset. Alla liggande stammar i källaren gathuset (de som brukar gå sönder) är i förebyggande syfte utbytta. Det har inte förekommit något problem på något våningsplan i de stående stammar som är förbundna med lägenheten. 2008 fick gatuhuset ny hiss och 2009 installerades en sopsug. Samma år genomfördes en genomgång av gårdsbjälklag, fasaden renoverades, balkonger byggdes och renoverades, skorsten i gårdshus renoverades, fönster och dörrar målades och elledningarna byttes. 2010 renoverades tvättstugorna, fönster i trapphus byttes/renoverades. 2011 renoverades trapphusen. 2016 spolades stammarna i gatuhuset.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till 2035.

Ekonomi

Bostadsföreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. De långfristiga skulderna är cirka 1 200 kr per kvm bostadsrättsyta (Snittbelåningen i Vasastan är cirka 6 000 kr per kvm Bostadsrättsyta). Avgift/kvm är 298 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Vind

En förstudie om byggande av bostad på vind har genomförts under 2016. Utfallet visade att det är möjligt att inreda vinden med lägenhet. Vilket måste anses innebära en dold tillgång i föreningen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma (Svennsia) för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor (en i vardera hus) med effektiva maskiner, torkskåp och torktumlare. Tvättid kan bokas med mellan kl 08-20 i två pass.

Gemensamma utrymmen

Innergård med sitt- och grillmöjligheter.

Parkering/Garage

Boendeparkering finns i området.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med ComHem. Basutbud ingår i avgiften. Bredband om 1000/1000 Mbit ingår i avgiften.

Förråd

1 vindsförråd i gathuset samt 1 källarförråd i gårdshuset.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här