Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 42 A
SVEN WALLANDER 1930
Södermalm - Hornstull
UNDERBARA LUNDAGATAN - HÖRNTVÅA I ANRIKT FUNKISHUS
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

På toppen av Stockholm i en välbevarad och välrenommerad förening finns denna mysiga hörnlägenhet från tidig funkisera - gediget byggt och väl omhändertaget. Här får du ett charmigt kök i originalstil, ett härligt sällskapsrum och ett rofyllt sovrum. Dessutom en möblerbar hall, ett vackert badrum och fina förvaringsutrymmen. Därtill bor du i en attraktiv omgivning på Skinnarviksbergets höjder med vyer du aldrig tröttnar på. Hit längtar du alltid hem!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Lundagatan 42 A
Område:
Södermalm - Hornstull
arkitekt:
SVEN WALLANDER 1930
Våning:
1 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
52 m²
Avgift:
2 449 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV. 1 000 mb/bredband för 120 kr/mån.

Allmänt om fastigheten

El:
3 150 kr/år
Försäkring:
1 800 kr/år
Övrigt:
2 376 kr/år
Total driftskostnad:
7 326 kr/år
Kommentar:
Övrigt = GAS

Huset och föreningen

Lundagatan 42 ligger i en av Stockholms äldsta och största bostadsrättsföreningar, kvarteret Marmorn. Det ritades av Sven Wallander som var en av HSB:s grundare och mannen bakom ett stort antal kända byggnader i Stockholm. Marmorn är blåmärkt i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta, vilket innebär att de har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Föreningen förfogar över fem välskötta hus med omkringliggande gårdar och prunkande rabatter. Under vinterhalvåret är gårdarna fint upplysta. Fasaderna är gulputsade med fönstersnickerier i grönt. Trapphusen har vackra originaldetaljer såsom marmortrappor, rutigt klinkergolv, ledstänger, räcken och härligt ljusinsläpp från fönsterpartierna som går från golv till tak. Till de boendes förfogande finns flera tvättstugor, fyra gästlägenheter, hobbyrum, musikrum, sop-/grovsoprum med mera. Föreningen är har mycket bra ekonomi och en engagerad styrelse som bland annat jobbar för att göra föreningen mer miljövänlig.

Närområdet

Skinnarviksberget är Stockholms innerstads högsta berg med sina 53 meter över havet. Här bor du på topp med fantastiska panoramavyer över staden och vattnet från promenadstråk och picknickplatser. Dessutom bor du i en spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska. Staden finns såklart heller aldrig långt borta på en plats som denna, på några minuter når du Hornsgatans puls och Zinkensdamms tunnelbana.

Allmänt

I ett kvarter med många enkelsidiga lägenheter är en hörnlägenhet som denna lite extra åtråvärd. Detta hem har dessutom flera vackra detaljer som härrör från byggnadsåret - djupa fönsternischer med marmorbräden, generös takhöjd, speglade dörrar, serveringsskåp och vacker fiskbensmönstrad ekparkett för att nämna några. Alltsammans är gediget byggt med rejäla material och enligt hantverksmässiga metoder. Därtill är de uppdateringar som lägenheten fått på senare år omsorgsfullt gjorda med hänsyn till husets ursprung. Ett förråd på ca 6 kvm hör till lägenheten.

Kök

Ljuvligt kök med ljusblå luckor från Järfällakök i tidstypisk stil med fint snedställt överskåp med skjutluckor. Här är välplanerat och yteffektivt med gott om förvaring i skåp och på hyllor, därtill finns även ett vackert serveringsskåp bevarat från byggnadsåret. Snygg och praktisk rostfri diskho och diskbänk samt bänkskiva och arbetsyta i massiv ek. Väggarna är kaklade med vitt 15x15-kakel med svart fog och på golvet ligger klinker. Den maskinella utrustningen består av kyl, frys, gasspis, diskmaskin och fläkt. Köket når du både från hallen och vardagsrummet där speglade skjutdörrar skapar ett vackert blickfång och valfri öppenhet mellan rummen.

Vardagsrum

Detta är ett ljust och luftigt rum med fin access till köket genom de dubbla speglade skjutdörrarna. Här har man ett trivsamt häng där matgrupp, soffgrupp och förvaringsmöbler lätt får plats. Det stora treluftsfönstret bidrar med ett härligt ljusinsläpp. Väggarna är vitmålade och på golvet ligger, som i lägenhetens övriga rum, fiskbensmönstrad ek.

Sovrum

Det lindblomsgröna sovrummet med avskilt lugn läge borgar för god nattsömn. Här finns plats för dubbelsäng och förvaring. I anslutning till rummet finns två rymliga inbyggda garderober.

Badrum

Badrummet är vitkaklat med liggande kakel lagt i förband och har en duschdel med mönstrat marockanskt kakel. Duschen har både takdusch och handdusch. Förvaringsskåp med spegeldörr ovanför tvättstället. Klinkergolv med skön golvvärme och handdukstork finns också i detta trivsamma utrymme.

Hall

Hallen består av två delar. Den inre hallen är möblerbar och ett finfint utrymme för t ex en arbetsplats, bokhyllor eller förvaring. I passagen mot sovrummet finns två rymliga inbyggda garderober som hängt med sedan 1930. I kapprummet innanför dörren sitter en hatthylla i original.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen HSB Brf Marmorn i Stockholm (org. nr 702001-4085) bildades 1930 och äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8. De kulturmärkta husen är uppförda av HSB från och med tidigt 1930-tal och innehar adresserna Lundagatan 36 A till Lundagatan 44 D. Föreningen upplåter inte mindre än 539 st lägenheter med bostadsrätt, 22 lokaler, 35 p-platser och 12 mc-platser med hyresrätt. Föreningens hus värms upp med fjärrvärme och överskottsvärme från Telias bergrum. Besök: www.marmorn.se

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger de olika fastigheterna sedan 1930-talet.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillgodoses av HSB medan den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB.

Renoveringar

2016: Renovering av portar, byte av vvc-ventiler. Fasadrenovering, takmålning och byte av fönster samt balkongdörrar. 2015: Ombyggnad tvättstuga, renovering av mur och sockel. 2014: Renovering av fönster

2012: Fasadrenovering

2009 - 2011: Renovering av fönster 2009: Bergvärmeinstallation som komplement. 2009: Bredband, fiberkabel. 2005 - 2008: Renovering av fönster 1998 - 1999: Renovering av hissar 1996: Renovering av balkonger 1991 - 1993: Renovering av badrum 1991 - 1993: Stambyte el 1991 - 1993: Stambyte badrum 1972 - 1975, 1982, 1993: Stambyte kök Se årsredovisningen eller föreningens hemsida för detaljer om renoveringarna.

Kommande renoveringar

Planerat för 2017 är hissrenovering, betongläggning av mc-parkeringen samt uppgradering av utebelysning och reparation av trapphus.

Ekonomi

Föreningen har en mycket god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till cirka 39 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 15 mkr. Föreningens skuldkvot per kvadratmeter bostadsyta är cirka 1.800 kronor vilket är 65 % lägre än medelvärdet i Stockholm. Den första höjningen av månadsavgiften på tio år gjordes våren 2003.

Avgifter

Enligt fastslagen budget för 2017 finns inga planerade förändringar av avgiften. I samband med förvärv betalar säljaren en överlåtelseavgift om 1.568 kr. Vid pantsättning utgår en pantsättningsavgift om 672 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Uthyrning av typen Airbnb är inte tillåten.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga

Det finns åtta tvättstugor i föreningen (tre i 38 B och fem i 44 B) samt två spontantvättstugor (en i 38:an och en i 44:an).

Gemensamma utrymmen

De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum.

Sophantering

På varje våningsplan finns ett sopnedkast för hushållssopor. Grovsoprum finns i en separat byggnad utanför 42 B.

Parkering/garage

Föreningen har 35 parkeringsplatser för uthyrning. För närvarande är det ca 10 års kötid till en parkeringsplats. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Abonnemang av bredband, IP-telefoni och TV beställs från Ownit. Föreningen har fiberanslutning till i princip alla lägenheter. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvadratmeter.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-08-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här