Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kungsholms Hamnplan 5
HAGSTRÖM & EKMAN 1912-1913
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
STÅTLIG JUGENDELEGANS TVÅ STEG FRÅN RIDDARFJÄRDEN
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

I detta storslagna hem har tiden nästan stått stilla och du möts av 160 kvm gedigen jugend. Rymden och ljuset i de två sällskapsrummen tar nästan andan ur en och härifrån kan du åt ena hållet skymta Norr Mälarstrand och Riddarfjärden. Här finns sekelskiftesdetaljer som bidrar till en ståtlig karaktär, till exempel pampiga kakelugnar, stuckaturer, höga golvsocklar, kvalitetssnickerier, spegeldekorerade dörrar och fönsternischer samt genuina trägolv i form av furutiljor och fiskbensparkett i ek. Här har du möjlighet att göra ett avtryck i historien och uppdatera denna tomma kanvas med varsam hand. Vattuormen 17 stod klar 1913 efter ritningar av arkitektduon Hagström & Ekman. Båda var utbildade vid KTH och de träffades som anställda på Agi Lindgrens arkitektkontor. Hagström & Ekman öppnade år 1898 eget kontor och drev verksamheten tillsammans fram till 1917. Duon var produktiv och de ritade omkring 144 byggnader. Kungsholmen är ett av Stockholms trevligaste, mest populära och opretentiösa innerstadsområden. Dessutom bor du på en ö med vatten åt alla håll och många gröna lungor att njuta av under heta sommardagar, till exempel Norr Mälarstrand direkt utanför porten, Kronobergsparken, Kungsholms strand och Rålambshovsparken. Ett par kvarter från ditt nya hem går tunnelbanans blå linje samt till exempel buss 3 och 50. Om du söker ett hem med atmosfär, karaktär, personlighet och representativa kvaliteter är denna bostad ett bra val. Klicka på valfri bild för att starta bildspel och visa flera bilder.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Kungsholms Hamnplan 5
Område:
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
arkitekt:
HAGSTRÖM & EKMAN 1912-1913
Våning:
3 av 6, hiss finns, (2tr)
Rum:
4 rum och kök
Area:
160 m²
Avgift:
6 317 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Allmänt om fastigheten

El:
3 324 kr/år
Försäkring:
3 006 kr/år
Total driftskostnad:
6 330 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Vattuormen 17 stod klar 1913 efter ritningar av arkitektduon Hagström & Ekman. Byggmästare var Per Sundahl. Hagström & Ekman öppnade år 1898 eget kontor och drev verksamheten tillsammans fram till 1917. Båda var utbildade vid KTH och de träffades som anställda på Agi Lindgrens arkitektkontor. Duon var produktiv och de ritade omkring 144 byggnader. Många av dessa fick en exteriör i jugend med inslag av barock. En intressant anekdot kopplat till detta hus är att den store jugendarkitekten Cyrillus Johansson valde att bo här, istället för i något av de pampiga hus han själv ritat. I Vattuormen 17 fanns vid byggtiden flera stora våningar om sex rum och kök. Under 1930-talet, i samband med depressionen, blev dessa allt svårare att hyra ut och därför delades de av till två lägenheter. Idag är det bara våningen högst upp i huset som har kvar sina sex rum. Huset är löpande väl underhållet genom åren med start redan 1938 då centralvärme installerades. Bland de senare förbättringarna som utförts finns bytta elstammar, vinden som inretts och balkonger på gårdsflygeln. Sedan 2007 är det bostadsrättsföreningen Kungsholms hamnplan 5 som huserar här. Föreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. Dessutom äger föreningen marken runt fastigheten. I huset finns en bra tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Här finns också en trevlig innergård med cykel-/barnvagnsförvaring. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Närområdet

Kungsholmen - ett av Stockholms trevligaste, mest populära och opretentiösa innerstadsområden. Här kan du känna dig hemma och vara precis den du är. Dessutom bor du på en ö med vatten åt alla håll och många gröna lungor att njuta av under heta sommardagar, till exempel Norr Mälarstrand direkt utanför porten, Kronobergsparken, Kungsholms strand och Rålambshovsparken. Smedsuddsbadet ligger inte heller långt borta om du vill svalka dig i vågorna. Här bor du nära både City som Fridhemsplan, där du hittar all service och shopping du behöver. Det livliga restaurangstråket Scheelegatan ligger också nära, bara någon minuts promenad bort. I området finns många trevliga matställen att upptäcka, som Orangeriet, Nagg, och AG. Sommartid kan du njuta på restaurang Flyt och Mälarpaviljongen. Dessutom har du två riktigt bra Stockholmsklassiker i dina nya kvarter - Mäster Anders och Bergamott. Missa heller inte ett besök hos korvmakarna Taylors & Jones på Hantverkargatan eller ostbutiken Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan. Ett par kvarter från ditt nya hem går tunnelbanans blå linje samt buss 1, 3 och 50 med flera. På Fridhemsplan ansluter även gröna linjen och flera andra innerstadsbussar, till exempel buss 4. Dessutom går pendelbåt över till Söder Mälarstrand och på promenadavstånd har du City, Vasastan och Norrmalm. Kort sagt, här bor du mycket centralt med bästa kommunikationer och nöjen alldeles runt knuten. Välkommen till ditt nya kvarter!

Om våningen

Om du söker ett hem med atmosfär, karaktär, personlighet och representativa kvaliteter är denna bostad ett bra val. I detta storslagna hem har tiden nästan stått stilla och du möts av 160 kvm gedigen jugend med fina kvaliteter. Den stora och vackert formade hallen leder dig naturligt vidare in till de två generösa sällskapsrummen som ligger i fil, båda har mycket generösa fönsterpartier med spröjsade ovandelar, fiskbensparkett, pampiga kakelugnar och vackra snickerier från tiden för bygget. Rymden och ljuset i dessa två rum tar nästan andan ur en och härifrån kan du åt ena hållet skymta Norr Mälarstrand och Riddarfjärden. Angränsande hittar du det gamla herrummet, som har ett mycket generöst och vackert burspråk och som du når både via hallen och ett av sällskapsrummen. Här finns även möjlighet att bygga ett nytt kök, kanske ett som matchar den vackra jugendstilen. I nuvarande kök kan du istället inreda ett bra sovrum, barnrum eller kontor. Sovrummet, som vetter mot den lugna och vilsamma gården, är helt ljuvligt och har en vacker rundad yttervägg samt en vit och stilren kakelugn. I detta rum sitter ett vackert spröjsat fönster ovanför dörren, vilket ger en fint sekundärljus till passagen utanför. I detta utrymme finns även en generös garderobsvägg som löser de flesta förvaringsbehov. Lägenheten bjuder också på ett helkaklat badrum som rymmer både dusch och tvättmaskin samt en nyrenoverad gäst wc som nås från hallen. I detta hem är det också värt att studera både golv och väggar. Genomgående vackra trägolv i form av gedigna furutiljor och fiskbensparkett i ek. Väggarna är dekorerade med höga golvsocklar, hantverksmässigt utförda snickerier och stuckaturer i original. Notera också de eleganta rundningarna där vägg och tak möts. Andra sekelskiftesdetaljer som ger detta hem en härlig karaktär är spegeldekorerade dörrar och fönsternischer liksom den djupa och generösa dörrposten mellan de båda sällskapsrummen. Dessutom har detta hem en trevlig balkong mot gården som passar bra för bl a kryddväxter och annan hemmaodling. Sammantaget är detta ett representativt och socialt hem för den som hyser jugenddrömmar. Här har du möjlighet att göra ett avtryck i historien och uppdatera denna tomma kanvas med varsam hand.

Brf Kungsholms Hamnplan 5

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Vattuormen 17 och är en s.k äkta förening. Föreningen upplåter 24 lägenheter med bostadsrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2007.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Skärgårdskontoret Ljusterö AB. Den Tekniska förvaltningen sköts av MFS Fastighetsservice.

Renoveringar

2016 Utbyte undercentral fjärrvärme, 2015 Upprustning av innergård, 2015 Fönsterrenovering etapp 1, 2015 -Partiellt stambyte gatuhuset, 2014 Ny avfallshantering, 2013 Renovering rökkanaler (utvalda lägenheter), 2011 Renovering av fasader, 2010/2011 Taket lades om, 2010/2011 Nya vindslägenheter, 2009 Takaltan och takfönster, 2008- Nya elstigar och 3-fas drogs in till varje.

Stambyte

En av föreningens stammar har bytts 2015. På föreningens övriga stammar har inget fullt stambyte gjorts däremot byts stammen som regel när lägenhetsinnehavare renoverar sina badrum och ingreppet för detta är litet. Stammen byts då från tak till golv och föreningen står för denna kostnad. Då flertalet av föreningens lägenheter har renoverats de senaste åren har stora delar av avloppsstammen bytts ut. Utöver det spolas befintlig stam regelbundet enligt föreningens underhållsplan.

Kommande renoveringar

Fortsättning av fönsterrenovering och utbyte av stamventiler.

Ekonomi

Bostadsföreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. De långfristiga skulderna är på 2 481 250 vilket ger cirka 1 229 kr per kvm bostadsrättsyta (Snittbelåningen i innerstan är cirka 6 000 kr per kvm bostadsrättsyta). Dessutom har föreningen en kassa på ca 1.1 Msek (Enligt ÅRS2015). För denna lägenhet är avgiften per år/kvm 473 kr.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättsföreningen har en mycket restriktiv syn på andrahandsuthyrning. Utgångspunkten är att den medlem som köper lägenhet i föreningen också ska bo i denna lägenhet. Andrahandsuthyrning godkänns normalt endast då bostadsinnehavaren har laglig rätt att hyra ut sin lägenhet.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma (MFS Fastighetsservice) för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

En tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner från Miele, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel finns i föreningen.

Gemensamma utrymmen

Innergård finns. På innergården finns även cykel- och barnvagnsförråd.

Förråd

Till lägenheten följer ett källarförråd.

Parkering/Garage

Boendeparkering finns i området.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med ComHem. Basutbud ingår i angiven avgift.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med ordförande Henrik Rättzén den 2017-03-04.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här