Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bellmansgatan 26A
ALBIN STARK 1938-1939
Mariatorget- Södermalm
Ytsmart och fin funkislya med balkong intill Mariatorget

I en välbevarad funkisfastighet i bästa Söderkvarter finns denna fina och välplanerade lägenhet med originalkök och balkong. Bostadens 37 kvadratmetrar är synnerligen smarta och ger verkligen skäl för den funktionella bostadsstilen - här har du alla möjligheter att inreda boendet efter dina egna behov. Stora originalfönster förser hemmet med rikligt med ljus, och på balkongen kan du njuta i soligt och högt västerläge. Lägenheten ligger dessutom i en välmående bostadsrättsförening med mycket låga avgifter - du betalar endast 686 kr i månadsavgift.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
ALBIN STARK 1938-1939
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
37 m²
Avgift:
686 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 900 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
4 400 kr/år
Försäkring:
1 500 kr/år
Total driftskostnad:
5 900 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Gas inräknat i hushålls elen

Huset och föreningen

Fastigheten Rosendal Större 3 i hörnet Bellmansgatan - Sankt Paulsgatan ritades av arkitekten Albin Stark och uppfördes under åren 1938-1939. Det är ett bostadshus i fem till sex våningar med kommersiella lokaler i bottenvåningen. Fasaden är vitputsad och har fina portar i trä och glas med överljus. Huset har sina originalbalkonger kvar, vilket inte är helt vanligt gällande 1930-talsfastigheter i innerstaden. Brf Rosendahl Större 3 är en stabil förening där många varit trogna fastigheten länge. Ekonomin är mycket god och avgifterna låga. För de boende finns en trivsam innergård med utemöbler, samt tvättstuga, snickeri, motionshörna med mera.

Närområdet

Här bor du med perfekt och lugnt läge precis invid Mariatorget och nära både Hornsgatan, Götgatan och Slussen. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker. Bellmansgatan leder dig dessutom upp på Mariaberget och de kullerstensbelagda mysiga gatorna där, och vyerna ut mot Riddarfjärden, Gamla Stan och Stadshuset.

Allmänt

En mycket fin, välbevarad och väldisponerad funkislägenhet med 2,70 meter i takhöjd och med många bevarade originaldetaljer, som fönster med spanjoletter och marmorbräden, radiatorer, köket och golven - fiskbensparkett, furutiljor och granitgolv. Till lägenheten hör även två förråd, ett i källaren och ett på vinden.

Kök

I köket finns den fina originalinredningen kvar. Den är platsbyggd med höga vitmålade skåp som går ända upp i tak på båda sidor i rummet, så här finns gott om förvaring. Även den rostfria diskbänken med dubbel diskho är kvar sedan byggåret men har höjts upp. Som stänkskydd sitter klassiskt vitt kakel i 15x15-storlek. Här finns gasspis med kolfilterfläkt, kyl, frys och bänkdiskmaskin. Ett tvåluftsfönster i original släpper in fint ljus i köket. På golvet ligger vitmålade furutiljor.

Vardagsrum med alkov

Vardagsrummet är ett rymligt och luftigt rum där ett stort treluftsfönster med helglasad balkongdörr ger rummet ett fint ljusinsläpp. Det stora fönsterpartiet täcker nästan hela ytterväggen. På golvet ligger fiskbensparkett av ek i original. Här finns gott om utrymme för både soffgrupp och matbord. Vardagsrummet har även en alkov som idag är inredd som en musikstudio, men som kommer att tas bort av säljaren i samband med flytten. Idag finns här även ett sovloft. För den som inte önskar denna lösning blir alkoven en utmärkt rumsyta för säng eller att bygga ett sovrum på. Den fina balkongen är i originalutförande med slät plåt som på ena sidan är vackert rundad. Här finns plats för både möbler och odlingar. På balkonggolvet ligger trätrall.

Badrum

Badrummet är kaklat upp till två meter med vitt klassiskt 15x15-kakel med bård i beige och klinker på golvet. Rektangulärt handfat med förvaring i kommod under och i ett spegelskåp på väggen. Rummet har tvättmaskin, handdukstork och dusch. Ett badkar tillhörande badrummet finns sparat i förrådet.

Hall

Hallen ståtar med ett vackert stengolv av granitplattor som varit med sedan huset byggdes. Rummet är rymligt med bra plats för förvaring. Innanför dörren sitter en hatthylla och där finns även väggmonterade skåp under tak. Plats finns även för till exempel en byrå.

Brf Rosendal större Nr.3.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Rosendal Större 3. Adresser Bellmansgatan 26 och 26a, samt Sankt Paulsgatan 20. Föreningen består av 47 lägenheter, upplåter 43 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lägenhet och 8 lokaler med hyresrätt. Föreningen disponerar ett garage i två plan med totalt 31 bil-platser och 3 mc-platser. Föreningens medlemmar betalar 900kr/m för bilplats i garaget. Av föreningens 31 bilplatser, har man nyligen gjort om 5st bilplatser med elladdning för elbilar. Föreningen ser just nu över och diskuterar ett kostnadstillägg på el platserna. Medlemmar är dock garanterad plats inom 2år. Kö för närvarande. I övrigt finns boende och gatuparkering efter gällande regler. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1982.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm och den tekniska förvaltningen sköter föreningen själva med hjälp av olika entreprenörer.

Renovering

2017

Fönster renovering av alla gårdsfönster. Spolning av stammarna.

2016

Bredband och kabeltv till alla lägenheter. Alltv är tv-leverantör. Föreningen står för bredbandsuppkopplingen, bas tv-utbudet samt bredband till samtliga boenden. Ny dörr lösning till sopprum/cykelrum

2015

Total renovering av fasaden mot gatan med tillhörande balkonger.

1998/99

Byte av stammar samt elstammar.

Kommande renoveringar

Att byta mindre delar av källarplanets stammar samt att OVK besikta och genomföra sotning av eldstäder.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 940.000kr. Avgift/kvm/år ca 220 kr. Föreningen har inga kända eller planerade avgifts förändringar under 2017.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar, Stockholm.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar på höst och vår.

Tvättstuga

Tvättstugan finns i husets källare. Det finns 3 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Till lägenhet hör två förråd. Ett vindsförråd samt ett källarförråd. Cykelrum finns i entreplan.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme,vatten och vatten samt kabel-tv, basutbudet.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift. Medlemskap krävs inte.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-08-17. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här