Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Per Lindeströms väg 90
LENNART BERGVALL 1939
Hammarbyhöjden
ENSAM ÄLDRE SJÖBJÖRN FÖRSVANN FRÅN SIN FUNKISTVÅ
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

"Jag skriver det här hösten 2013. 64 år har gått och min längtan hemåt sammanföll idag med att jag fick ett oväntat brev och skrapade fram en nätt summa pengar på en lott. Så nu blir det av. Efter alla år i Hammarbyhöjden ska jag möta Viitasaari och de ljuva, blådjupa sjöarna igen.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
LENNART BERGVALL 1939
Våning:
1 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
49 m²
Avgift:
3 735 kr inkl värme, VA, kabel-TV och 100 mb Bredband
Pris:
2 900 000 kr Utgångspris

År 1949 var kriget över och jag var 26 år gammal. Jag hade sett krigets stympade baksida och min själ var halvt krutrökssvart. Men mina inre sår handlade inte bara om kriget. De handlade också om Paula. Kloka och rosenkindade Paula. Jag hade varit säker på att min kärlek skulle vara allt hon behövde. Bara vi var tillsammans skulle det svåra värmas av den nya tidens sol och förångas. Vi skulle skaffa en bättre tillvaro i grannlandet. Jag hade planerat allt, till och med skaffat en lägenhet i Hammarbyhöjden via en avlägsen bekant, men till sist ville hon inte följa med. Hennes far motsatte sig vår allians och hennes syster skulle få smått, så hon hade inte hjärta att lämna hemmet. Jag ville förstå henne, men i den unga och hetsiga man jag var på den tiden virvlade en själsbrännande, svartlila känsla av djupt svek. Jag hade inget tålamod och kunde inte stanna.

En ny och blankpolerad ångfärja tog mig från Vaasa över Kvarken, och väl i Umeå tog jag tåget mot Stockholm. Det rev, gungande och vräkte sig i min kropp som sjösjuka vilda tigrar när det jag drömt om och det jag ville ha blev till intet. Jag var satt ur spel, kände mig obekväm bland folk, hade svårt att skaffa arbete och efter en tid promenerade jag helt sonika ut till Värtan och bokstavligt talat gick jag då till sjöss. I oceanernas famn sköljdes så småningom smärtan ur min kropp och då och då mellanlandade jag i lägenheten i Hammarbyhöjden, där fann jag också ett slags lugn bland solvarma tallar. Trots de förströelser jag mötte som sjöman var mina tankar alltid hos Paula. Efter några år hade jag kommit till sans och förlåtit henne. Jag åkte till Viitasaari för att berätta att mina känslor kvarstod, men hon var inte där. Hennes syster sa att hon blivit förtvivlad när jag for och i affekt gift sig med en ingenjör som rest ut i världen för att bygga elnät där inga sådana fanns. Ingen visste när hon väntades hem. Paula gjorde ännu en gång ont i mig, så jag lät havet vagga mig till ro. Och där blev jag kvar i 40 år. Aldrig någonsin tillät jag mig att fästa mig vid någon annan människa. Om jag inte fick vara med Paula, var jag hellre ensam. Kanske blev jag smått tokig av mina starka känslor. När jag blev pensionär låste jag in mig i lägenheten och motade bort övriga mänskligheten från min tillvaro. Jag tyckte om ljuset där och att sitta i min sammetssoffa, ömsom titta ut på tallarna och ömsom på tavlorna som föreställde min hembygd. Jag tittade på mina sjökort, drömde om haven och lyssnade på fåglarna. Nöjde mig så. Men under senare år har jag längtat hem till den finska jorden. Viitasaari liksom ropar på mig. Och idag kom ett brev från Paula. Det rörde upp en så stark stormande djuphavskraft inom mig att jag fick luta mig mot hallväggen för att inte ramla. Hon skrev att hon tänkt på mig i 64 år. Att hennes man nu var begraven och att hon var ensam tillbaks i Viitasaari. Inga egna barn hade det blivit, även om hon haft tillräckligt med barn omkring sig som barnmorska på de avlägsna platser där en elingenjör kunde behövas under efterkrigstiden. Hon hade ändå alltid undrat hur vårt liv skulle tett sig, hur våra barn skulle sett ut. Hon skrev att hon fortfarande saknade mig. Nu sätter jag på mig jackan och för sista gången ska jag strax åka till Värtan. Utan att vända mig om ska jag lämna allt i Hammarbyhöjden. Ingen kommer sakna mig här och till er som kommer efter mig vill jag ta tillfället i akt att säga välkomna hem."

Epilog

Kanske var det så här det gick till när den gamle mannen, vi kan kalla honom Otto, plötsligt lämnade sin välbevarade och fina funkistvåa i Hammarbyhöjden utan att meddela sig med någon och sökte sig hem till sina finska rötter. Han eftersöktes av sin hyresvärd, som efter en tid fann honom i födelselandet. Hela historien känner bara Otto till och den behåller han för sig själv, men spåren efter honom i lägenheten är en historisk tillbakablick och ger fantasin ett färgstarkt bränsle. Lägenheten är prydlig och välskött, här bodde en noggrann och ordningsam äldre man. Genljudet från byggtiden är tydligt och gör detta patinerade och karaktärsrika hem till en välbevarad funkisoas. Detta syns dels i det fina rumssambandet och de ovanligt generösa fönsterpartierna, dels i det gedigna funkisköket med snedställda luckor och köksreda i original. Den är bostaden ger något alldeles extra och ropar efter en ny varsam och kärleksfull ägare.

Brf Polarstjärnan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Polarforskaren 2 samt 3. Föreningen upplåter 28 lägenheter med bostadsrätt. Till detta har man även 4 lokaler samt 3 garageplatser och 12 parkeringsplatser. Föreningen köpte fastigheten 2004.

Mark

Marken är upplåten med tomträtt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus - Hem och Fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Åkerlunds Fastighetsservice AB.

Renovering

2016/17. Tak, fasad samt balkonger. Bägge fastigheterna har stambytts så nyligen som 2005 samt 2011. Stambyte håller normalt 50-60 år. Fasaden har precis renoverats och målats, Taken har målats och på det ena huset har plåten bytts. och man lägger stor vikt i att återskapa den ursprungliga funkisstilen. Fiber har dragits in. Balkongerna har renoverats i tidstypisk stil (storsinus på det ena och släta smidesbalkonger på det andra. Även fönstren har nyss renoverats och målats med traditionell linoljefärg. Ytterdörrar och entrén är återskapad efter originalet och till varje bostad har säkerhetsdörrar installerats.

Kommande renoveringar

Trapphusen kommer inom kort renoveras där man tagit fram den ursprungliga färgskalan.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10 Mkr. Föreningen har nyligen sålt en hyresrätt och nu säljs den sista, denna försäljning kommer att väsentligt stärka föreningens ekonomi långsiktigt.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Gemensamma städ/i trädgårdsdagar två gånger per år; vår och höst.

Tvättstuga

En tvättstuga som är utrustad med två maskiner, torkrum och tumlare. Det finns även en spontantvättstuga i detta hus. En ny maskin kommer här att installeras och kompletteras med ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

På föreningens mark finns två uteplatser med grill samt möjlighet till odlingsyta (pallkragar). Cykelrum och barnvagnsrum håller på att byggas i källaren.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten till bredbandbolaget.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-06-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här